Τετάρτη, 1 Ιουλίου 2015

Η ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΣΤΙΣ ΠΛΑΓΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ 1-7-2015Λίγο πιο πάνω από το χωριό Λακκώματα, στις πλαγιές του Ερυμάνθου και λίγο πριν την κορυφή του, μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον και με πολλά τρεχούμενα νερά, υπάρχει ένα μικρό και γραφικό εκκλησάκι αφιερωμένο στους Αγίους Αναργύρους.
Σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή πάνω από την κεντρική είσοδο, το εκκλησάκι εκτίσθη το 1882. Οι γεροντότεροι κάτοικοι των Λακκωμάτων, αναφέρουν ότι εκείνη την εποχή, γύρω στα τέλη του 19ου αιώνος, τρία αδέλφια από το χωριό, ο Ανδρέας, ο Παναγιώτης και η Θεώνη Πιτσή, αφού έδωσαν το σπίτι τους για να γίνει Δημοτικό Σχολείο, εγκατέλειψαν  τα γήινα και αποσύρθηκαν στην ορεινή περιοχή του Ερυμάνθου, εκεί που βρίσκεται το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων για να ασκητέψουν.
Τα δύο αδέλφια, ο Ανδρέας και ο Παναγιώτης κατοίκησαν σε παρακείμενες σπηλιές, ενώ η Θεώνη ασκήτεψε σε ένα μικρό καλύβι.
Στις εργασίες αναστήλωσης που έγιναν τα δύο τελευταία χρόνια, βρέθηκαν οι τάφοι τους στο ανατολικό μέρος του ιερού.
Ο Ναός έχει αναστηλωθεί με ενέργειες της ενορίας και όλων των κατοίκων των Λακκωμάτων, διαθέτει δε πολύ ωραίο δάπεδο από πελεκητή πέτρα και με ωραίο σχέδιο στη μέση του ναού.

Την 1η Ιουλίου, ημέρα της μνήμης των Αγίων Αναργύρων, των εκ Ρώμης καταγομένων, τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Φαρρών Πρωτοπρεσβ. π. Δημήτριο Παπαγεωργίου, τον εφημέριο των Λακκωμάτων π. Κων/νο Σταθόπουλο και τον εφημέριο Κυδωνιών π. Μιλτιάδη Σχοινά, στην οποία συμμετείχε όλο το χωριό των Λακκωμάτων, αλλά και καταγόμενοι από το χωριό.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε τρισάγιο στο σημείο που βρέθηκαν τα οστά των τριών ασκητών.
Στη συνέχεια, στην κεντρική πλατεία των Λακκωμάτων, κάτω από τον θεόρατο και δροσερό πλάτανο προσφέρθηκε καφές, γλυκίσματα και το παραδοσιακό τσίπουρο στους συμμετέχοντας. Η όλη εορταστική εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια που τραγούδησαν οι γέροντες του χωριού.  
  

Δεν υπάρχουν σχόλια: