Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΛΑΝΙΣΤΡΑΣ

ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ  ΤΟΥ ΕΞΩΚΚΛΗΣΙΟΥ ΤΟΥ Ι. Ν. ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΝΙΣΤΡΑ ΑΧΑΪΑΣ, ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ  ΦΑΡΡΩΝ 
          Πριν φθάσουμε στο χωριό Καλάνιστρα από το δρόμο προς Καλάβρυτα, υπήρχε πάνω σε λόφο ένα μικρό πέτρινο και πολύ παλιό ξωκκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο. Δυστυχώς ο χρόνος, οι καιρικές συνθήκες και ιδιαίτερα οι σεισμοί το πλήγωσαν τόπο πολύ που δεν υπήρχε δυνατότης να σωθεί. Ήταν πέλον ερείπιο.
         Οι κάτοικοι, πρωτοστατούντος του Ιερέα π. Σπυρίδωνος Κολώνη, απεφάσισαν και μετά από έγκριση και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, στην ίδια θέση να ανεγείρουν νέο ξωκκλήσι,  μεγαλυτέρων διαστάσεων, ώστε στη μνήμη του Αγίου Γεωργίου, που είναι την Άνοιξη και πολλές φορές ο καιρός  έχει κρύο και βροχές, να χωρούν οι εκκλησιαζόμενοι κάτοικοι της Καλάνιστρας, αλλά και οι προσκυνητές των γύρω χωριών και οι τσοπάνηδες που έχουν εκεί κοντά τα ποίμνιά τους.
        Το Εκκλησάκι με την βοήθεια όλων σε μικρό χρονικό διάστημα έγινε πραγματικότητα. 
           Τα θυρανοίξια τελέσθηκαν στον Εσπερινό της εορτής της ακακομιδής των λειψάνων του Αγίου Γεωργίου που γιορτάζεται την 3η Νοεμβρίου.
            Την ακολουθία τέλεσε ο Αρχιμ. π. Χρύσανθος Στελλάτος και ο Αρχιερατικός Επίτροπος Φαρρών Πρωτοπρεσβ. π. Δημήτριος Παπαγεωεργίου.  
           Συμμετείχαν και οι Ιερείς: π. Σπυρίδων Γκολώνης, εφημέριος του χωριού Καλάνιστρα, π. Βασίλειος Μπέλτας, εφημέριος του χωρίου Καταρράκτης, ο π. Ιωάννης Σαμοΐλα, εφημέριος του Κομπηγαδίου. Επίσης παρευρέθη και ο Αρχιμ. π. Ιγνάτιος Κασπίρης.
          Μετά τα θυρανοίξια και τον Εσπερινό προσφέρθηκαν από τους κατοίκους γλυκά, πίττες, αναψυκτικά και τσίπουρο. 
          Την επόμενη ημέρα τελέσθηκε η πρώτη Θεία Λειτουργία από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Φαρρών ο οποίος μίλησε επίκαιρα και μετέφεφρε τις ευχές και ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών. Τέλος συνεχάρη τον εφημέριο, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, τους κατοίκους αλλά και όλους όσοι με το δικό τους τρόπο συμμετείχαν και συνέβαλλαν στην ανέγερση του Ιερού Ναού.