Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΦΑΡΡΩΝ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα αλλά και θρησκευτική κατάνυξη εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στο Βασιλικό Φαρρών την Δευτέρα 6 Μαΐου 2013. 
       Πλήθος  κόσμου από Βασιλικιώτες που μένουν στο χωριό, αλλά και από αυτούς που κατοικούν είτε στην Πάτρα, είτε σε άλλα μέρησυνέρρευσε για να γιορτάσουν τον Άγιο Γεώργιο που είναι ο προστάτης τους. 
      Από βραδύς, ανήμερα το Πάσχα, τελέσθηκε πανηγυρικός Εσπερινός μετ' Αρτοκλασίας. 
   Την κυριώνυμο ημέρα τελέσθηκε Θεία Λειτουργία με Βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και ιδιαίτετη θρησκευτική λαμπρότητα. 
       Στην Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Αρχιερατικός Επίτροπος Φαρρών Πρωτοπρεσβ. π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο π. Δημήτριος Βαβίλης, ο π. Γεώργιος Πετρούτσος και ο εφημέριος του χωριού π. Χρήστος Σιαμαντάς.  
   Παραυρέθηκε και εκκλησιάσθηκε στο Βασιλικό και ο Δήμαρχος Ερυμάνθου κ. Αθανάσιος Καρπής, καθώς επίσης και ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πατρών κ. Ιωάννης Σουβαλιώτης. 
     Μίλησε επίκαιρα ο π. Δημήτριος ο οποίος ανέφερε ότι η εορτή του Πάσχα είναι η μεγαλύτερη αλλά και η αρχαιότερη γιορτή της Εκκλησίας μας. Και είναι η μεγαλύτερη γιορτή γιατί γιορτάζουμε την Ανάσταση του Κυρίου μας που σηατοδοτεί και τη δική μας ανάσταση "εκ γαρ θανάτου προς ζωήν και εκ γης προς ουρανόν, Χριστός ο Θεός,  ημάς διεβίβασεν, επινίκιον άδοντες".   
      Ανέφερε επίσης ότι το γεγονός της Αναστάσεως είναι εκείνο που έβγαλε τους φοβισμένους μαθητές του Κυρίου από τον λήθαργο  και τους έκανε διαπρύσιους κήρυκες του Ευαγγελίου και μετέφεραν το γεγονός της Αναστάσεως σε όλα τα έθνη, μη φειδώμενοι κόπων καί μόχθων και της ίδιας τους της ζωής.
       Αυτή την παρακαταθήκη έλαβε και ο σήμερα τιμώνος Άγιος Γεώργιος, σε μια δύσκολη εποχή για την Εκκλησία, την περίοδο των διωγμών (πάντοτε εξ αλλου υπάρχουν διωγμοί είτε μικροί είτε μεγάλοι) και μολονότι νέος και με μεγάλα στρατιωτικά αξιώματα ομολόγησε την πίστη του μπροστά στον ίδιο το σκληρό αυτοκράτορα Διοκλητιανό, με συνέπεια να υποστεί πολλά βασανιστήρια, να τα υπομείνει με καρτερία και τελικά να αποκεφαλίζεται κάτω από τα τείχη της Νικοδήδειας στη Μικρά Ασία.