Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

ΕΠΙΣΚΕΨΗ Α΄ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΕΚΚΛ. ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΝΔΡΕΑ


            ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΤΡΩΝ
     Εκπαιδευτική και προσκυνηματική επίσκεψη πραγματοποίησε η Ά τάξη του Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατρών στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα, στις 7 Δεκεμβρίου 2012. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της Ερευνητικής Εργασίας  - Project, που εκπονεί η συγκεκριμένη τάξη, με θέμα: «Η Ορθόδοξη Αγιογραφία: Θεολογία ή ειδωλολατρία;»
          Οι μαθητές συνοδευόμενοι από τους καθηγητές κ. Μπούτσικα Βασίλειο και Κώσταλο Νικόλαο, έφθασαν στον Ναό του Αγίου Ανδρέα, όπου τους υποδέχτηκε ο εφημέριος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου. Αφού προσκύνησαν την τιμία κάρα του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα και το Σταυρό του μαρτυρίου του, ο π. Δημήτριος, μίλησε για το μαρτύριο του Αγίου Ανδρέα και κατόπιν παρουσίασε με διεξοδικό και άκρως κατατοπιστικό τρόπο στους μαθητές το ρυθμό ναοδομίας του ναού, τις τοιχογραφίες και τη θέση που αυτές καταλαμβάνουν σε έναν ναό. 
              Έπειτα οι μαθητές στα πλαίσια της εργασίας τους, πήραν συνέντευξη από τον Αγιογράφο της σχολής Αγιογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών κ. Πέτρο Λαμπρινάκο, υποβάλλοντάς του ερωτήματα σχετικά με τη Βυζαντινή Αγιογραφία, την προέλευσή της, τον τρόπο Αγιογράφησης, τις τεχνοτροπίες που υπάρχουν, την αντοχή των τοιχογραφιών, τα χρώματα, τα πρόσωπα των Αγίων, την προσωπικότητα του αγιογράφου και πολλά άλλα ερωτήματα, στα οποία ο κ. Λαμπρινάκος, ως ο πλέον ειδικός, απαντούσε κατατοπιστικά. Ακολούθησε συζήτηση  μεταξύ των μαθητών και του αγιογράφου, με πολλές ερωτήσεις.
           Τέλος, ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού  π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης, ο οποίος επί σειρά ετών χρημάτισε Διευθυντής του Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατρών, μίλησε κατάλληλα στα παιδιά, δίνοντάς τους συμβουλές και πνευματικές νουθεσίες.
      Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές παρακολούθησαν την όλη παρουσίαση με αμείωτο ενδιαφέρον και θρησκευτική ευλάβεια.