Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

ΕΟΡΤΗ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 ΣΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ - 2014




        Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της Εθνικής μας επετείου στο Γεν. Εκκλησιαστικό λύκειο Πατρών. 
Την γενική διοργάνωση καθώς και την κεντρική ομιλία είχε αναλάβει η φιλόλογος  καθηγήτρια κ. Μαργαρίτα Χλιάπα μαζί με τον καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής κ. Παύλο Μάλλιαρη.
Στην ομιλία της η κ. Μ. Χλιάπα ανέφερε ότι:
 «Η 28η Οκτωβρίου 1940 αποτελεί μια ξεχωριστή επέτειο, ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία μας που αποδεικνύει τη συνέχεια του πνεύματος της φυλής μας. Ο λαός μας με ομοψυχία και γενναιότητα ξεσηκώθηκε σύσσωμος τότε για να αποκρούσει τον υπερφίαλο εισβολέα που απαιτούσε με θράσος την υποταγή της πατρίδος μας. Γι’  αυτό είναι χρέος  να αποδίδουμε τιμές στους Ήρωες- Αγωνιστές  του ‘40 αλλά και ανάγκη για εμάς που χρειαζόμαστε σήμερα, περισσότερο από ποτέ, να αναβαπτιζόμαστε στις αξίες τους εμπνεόμενοι από το παράδειγμά τους. Το μήνυμα που απορρέει από το ηρωικό εκείνο ΟΧΙ είναι να ορθώνουμε το ανάστημά μας σε κάθε πρόκληση της υλιστικής εποχής μας λέγοντας το δικό μας ΟΧΙ στην αλλοίωση της πολιτισμικής μας ταυτότητας ,στον αφελληνισμό μας και σε κάθε ξένο ή ντόπιο που επιβουλεύεται την εθνική μας υπόσταση. Μόνο αν αντλούμε από τις αστείρευτες πηγές της Ορθοδοξίας και της Ιστορίας μας, αν ξεδιψάμε την πνευματική μας δίψα από τις σταθερές αξίες της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, δεν θα έχουμε να φοβηθούμε κανέναν και τίποτα. Και όσο θα έχουμε Φάρο και Δείκτη Πορείας το παράδειγμα των Αγωνιστών του ’40, θα αποδεικνύουμε πως είμαστε γνήσιοι απόγονοι εκείνων, αυθεντικοί 
συνεχιστές του έργου τους» .      
Η γιορτή εμπλουτίσθηκε με απαγγελίες κειμένων και ποιημάτων από τους μαθητές σε συνδυασμό με προβολή σχετικών Βίντεο από τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, ενώ η χορωδία του Σχολείου απέδωσε άριστα επίκαιρους ύμνους και εθνικά τραγούδια. 
Ξεχωριστή χροιά στη γιορτή έδωσε η προσωπική μαρτυρία του κ. Παναγιώτη Αλεξόπουλου, τ. Διευθυντού των Φυλακών Αγίου Στεφάνου Πατρών, ο οποίος με μοναδικό τρόπο και απίστευτη γλαφυρότητα, αφηγήθηκε αναμνήσεις και γεγονότα από τον βομβαρδισμό των Πατρών την 28η Οκτωβρίου 1940.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή Αριστείων και Βραβείων Προόδου των μαθητών της περασμένης σχολικής χρονιάς, καθώς επίσης και με την παράδοση της σημαίας του Σχολείου στον αριστεύσαντα μαθητή της Γ΄ τάξης  Αναστάσιο Αθανασόπουλο.
Τέλος τη γιορτή έκλεισε ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Ιωάννης Κόττορος.