Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΤΩ ΜΕΝΤΖΑΙΝΑΣ


Υπαίθρια χοροστασία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κατά τη χοροστασία
Το εσωτερικό της Εκκλησίας


ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΩ ΜΕΝΤΖΑΙΝΑ

Στις 13 Αυγούστου 2011, ο Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος της περιοχής του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσης, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλατανόβρυσης, διοργάνωσαν λατρευτική εκδήλωση, για την προβολή ενός εκ των αρχαιοτέρων Βυζαντινών μνημείων του Νομού Αχαΐας.

Το εξωτερικό του Ιερού Ναού

Στην εκδήλωση εκλήθη και έλαβε μέρος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ, ο οποίος μίλησε επικαίρως, αναφερόμενος στο ιστορικό εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στα πολλά ονόματα της Παναγίας μας τα οποία έχουν σχέση με τις προστασία και τις ευεργεσίες της.

Ανέφερε επίσης πως είναι η Παναγία είναι η μητέρα μας, είναι ο φύλακας ο δικός μας, αλλά του έθνους μας. Είναι πάντοτε κοντά μας, ακούει τις προσευχές μας και μας προστατεύει από κάθε κίνδυνο, αρκεί να τρέξομε κοντά της και να ζητήσουμε τη βοήθειά Της.

Πλήθος κόσμου παρεβρέθηκε στην Ιερά Παράκληση

Στη συνέχεια ανέφερε πως δεν είναι τυχαίο πως σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό, όπου υπάρχει Ορθοδοξία, βρίσκεται και ένας Ναός, μικρός ή μεγάλος που είναι αφιερωμένος σ’ αυτήν.

Αυτό βέβαια σημαίνει την ευλάβεια του Ελληνικού λαού, αλλά και ότι η Παναγία μας είναι κοντά μας, είναι δίπλα μας και ακούει τους αναστεναγμούς της καρδιάς μας. Είναι η προστάτιδά μας, είν αι η προστάτιδα του Έθνους μας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

Η Παναγία μας, ειδικά σήμερα, δέχεται τα δάκρυα, τις προσευχές και τα αιτήματα μυριάδων ανθρώπων, παιδιών της αγαπημένων, που παρά τις όποιες ατέλειες και αμαρτίες, προστρέχουν και γονατίζουν μπροστά Της, και αφήνουν στα πανάγια Χέρια Της την ζωή τους και την ελπίδα τους.

Τέλος η κ. Σοφία Τσανάκα,πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου της Πλατανόβρυσης, αναφέρθηκε στο ιστορικό του Ιερού Ναού αναφέροντας:

«Ο Ιερός Ναός είναι Βυζαντινός, ρυθμού τρίκλιτης βασιλικής και οικοδομήθηκε πάνω σε τμήμα Ρωμαϊκού κτιρίου. Ο χώρος γύρω από το Ναό χρησιμοποιήθηκε ως χριστιανικό νεκροταφείο από τον 5ο μ.Χ. αιώνα μέχρι τις αρχές της Τουρκοκρατίας.

Είναι του 10ου αιώνα, όπως η Μητρόπολη του Μυστρά και η μονή των Βλαχερνών.

Το μνημείο αποκαλύφθηκε (ξεχώθηκε) μετά τις ανασκαφές του 1981, οι οποίες συνεχίσθηκαν και τα επόμενα έτη.

Ο κυρίως ναός διαιρείται σε τρία κλίτη , για τον χωρισμό των οποίων έχουν χρησιμοποιηθεί ανεστραμμένα κιονόκρανα από κτίρια της ύστερης αρχαιότητας. Έχουν επίσης διασωθεί κάποια τμήματα του μαρμαροθετημένου δαπέδου.

Δυστυχώς ο Ναός από το χρόνο και τους σεισμούς βρίσκεται σε επικίνδυνη κατάσταση. Είναι ετοιμόρροπος. Αξίζει να αναστηλωθεί και να γίνει επισκέψιμος.

Ο Σύλλογος, είπε, της Πλατανόβρυσης έθεσε σαν προτεραιότηα το μνημείο, έστω μια φορά το χρόνο να ανοίγει για τον κόσμο, κάτι που έγινε στις 8-9-2007. Ο εγκέλαδος όμως που χτύπησε την περιοχή το 2008, ανέτρεψε τους σχεδιασμούς αυτούς».

Η κ. Τσανάκα επεσήμανε ότι τώρα ήρθε η ώρα να συνεργαστούν και οι δύο Σύλλογοι κα9ι με τη βοήθεια και των άλλων φορέων, εκπρόσωποι των οποίων παρευρίσκοντο στην εκδήλωση , με σκοπό την αποκατάσταση του μνημείου.

Στην λατρευτική αυτή σύναξη παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Ερυμάνθου κ. Αθανάσιος Καρπής, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, το τοπικό συμβούλιο της Πλατανόβρυσης, εκπρόσωποι Συλλόγων, αλλά και πλήθος κόσμου, οι οποίο ήρθαν αφ’ ενός για να τιμήσουν την Παναγία μας, αλλά και να δώσουν ένα δυναμικό παρόν για την αποκατάσταση του μνημείου.

Ιερά παράκλησις στον ιερό αυτό χώρο, ίσως και να έγινε μετά από πολλές, όχι δεκαετίες, αλλά εκατονταετίας.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους πρωτεργάτες της εκδήλωσης αυτής, δηλαδή στον Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος της περιοχής του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσης και στον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλατανόβρυσης.

Θερμές όμως ευχαριστίες πρέπει να εκφραστούν στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ, ο οποίος από την πρώτη στιγμή που ήρθε στην Αποστολική Εκκλησία των Πατρών, έθεσε ως πρωταρχικό σκοπό της Αρχιερατικής του διακονίας, την ανάδειξη της τοπικής αγιολογίας, αλλά και την ανάδειξη των ιστορικών και θρησκευτικών μας μνημείων.

Η πρόσκληση του Συλλόγου για την εκδήλωση ήταν είχε ως εξής:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑΣ

ΜΕΛΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

ΤΗΛ & FAX: 2610 271 500

Χαλανδρίτσα Δ. Ερυμάνθου, T.Κ. 25008

e-mail : ygeia_perib_chala @ yahoo.com

Χαλανδρίτσα: 9/8/2011

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος της περιοχής του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011 και ώρα 7:30 μ.μ. στην Παράκληση, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου που θα πραγματοποιηθεί στον χώρο της Μεσοβυζαντινής Βασιλικής της Κοιμήσης Θεοτόκου Κάτω Πλατανόβρυσης (πλησίον βενζινών Καλεντζιώτη).

Η ανωτέρω εκδήλωση πραγματοποιείται στα πλαίσια της προβολής του μνημείου και της ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας σε θέματα προστασίας και ανάδειξής του καθ’ ότι έχει χαρακτηρισθεί ιστορικό και διατηρητέο μνημείο.