Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

ΚΟΜΠΗΓΑΔΙ: Η ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΙΣΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ 21-5-2014



     Με ιδιαίτερη εκκλησιαστική λαμπρότητα γιορτάσθηκε η μνήμη των Αγίων ισαποστόλων Κωνσταντίνου και της μητέρας του Αγίας Ελένης στο Κομπηγάδι του τ. Δήμου φαρρών. Την ημέρα αυτή πανηγυρίζει από πολύ παλιά το χωριό. 
           Το Κομπηγάδι παλιά ήταν στις παρυφές του Ερυμάνθου και πάνω από τις ορεινές πηγές του Πείρου ποταμού. 
        Το 1960 έγιναν κατολισθήσεις στο χωριό και οι κάτοικοι εξαναγκάσθηκαν να το εγκαταλείψουν. μεταφέρθηκαν λίγο πιο ανατολικά, περίπου δύο χιλιόμετρα, εκεί που ήταν το Χάνι του Παπαντώνη, στην απέναντι πλευρά προς τις παρυφές του Παναχαϊκού, αφού ο ποταμός Πείρος χωρίζει τα όρια των δύο βουνών. Το νέο χωριό που δημιουργήθηκε ονομάσθηκε Νέο Κομπηγάδι, σε υψόμετρο 647 μ.
        Το Κομπηγάδι σήμερα αποτελείται και από τους οικισμούς Πλάτανο, Μίχα, Δενδρά και Συκιές  
       Από το παλιό χωριό έχουν μόνο ερείπια σπιτιών. Σώζεται σε πάρα πολύ κατάσταση, και τον προσέχουν ιδιαιτέρως, ο ενοριακός Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ο οποίος είναι και ο πολιούχος του Κομπηγαδίου. Την ημέρα αυτή πανηγυρίζει το χωριό. Εφημέριος είναι ο π. Ιωάννης Σαμοΐλα, Ρουμανικής καταγωγής, που έχει πολλά χρόνια στην Ελλάδα.
         Κάθε χρόνο, την ημέρα αυτή της γιορτής, όλοι οι Κομπηγαδιώτες, και του χωριού αλλά και όπου αλλού μένουν, είτε στην Πάτρα, είτε στην Αθήνα, ή αλλαχού, έρχονται να γιορτάσουν όλοι μαζί τους προστάτες αγίους του και να ζητήσουν την ευλογία τους. 
          Την ημέρα της γιορτής, κάθε οικογένεια φέρνει αρτοκλασία και πολλοί κάτοικοι κάνουν τάμα να πηγαίνουν ξυπόλυτοι από το νέο χωριό μέχρι την εκκλησία του παλιού χωριού, προσκυνούν την εφέστια εικόνα των Αγίων του τέμπλου, ανάβουν τη λαμπάδα τους και παρακολουθούν με ευλάβεια την Θεία Λειτουργία, παρακαλώντας το Θεό, δια πρεβειών των "Αγίων ενδόξων θεοστέπτων βασιλέων και ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης" να τους χαρίζει υγεία, δύναμη, χαρά και ελπίδα, προσωπική, οικογενειακή, για όλο το χωριό, για το ευσεβές ημών έθνος και όλο τον κόσμο.  
         Φέτος στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο εφημέριος π. Ιωάννης Σαμοΐλα, ο π. Νικόλαος Βγενόπουλος και ο Αρχερατικός Επίτροπος φάρρών π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο οποίος μίλησε επίκαιρα αναφερόμενος στο βίο και έργα των αγίων θεοστέπτων βασιλέων, αλλά και στα μηνύματα τα οποία προβάλλουν σε μάς οι φωτισμένες αυτές άγιες μορφές, στους οποίους η Εκκλησία μας έδωσε τον τίτλο των "Ισαποστόλων" και η παγκόσμιος ιστορία τον άγιο Κωνσταντίνο τον ονόμασε "Μέγα". 
         Παρευρέθη επίσης ο Δήμαρχος Ερυμάνθου κ. Αθανάσιος Καρπής, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου και ο αντιδήμαρχος κ. Ιωάννης Σουβαλιώτης. 

     
Από την ιερά Λιτανεία