Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2015

ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΣΕ ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΝΑΟ ΣΤΗΝ Κ. ΜΕΝΤΖΑΙΝΑ ΠΑΤΡΩΝΜε θρησκευτική κατάνυξη στον υπαίθριο χώρο της Παναγίας της Μέτζαινας (βυζαντινό μνημείο του 10ου αιώνα) τελέσθηκε την Δευτέρα 10 Αυγούστου τις ώρες του δειλινού, χωρίς μικρόφωνα και χωρίς φώτα η Ιερά Παράκλησης στην Υπεραγία Θεοτόκο.
Η απεραντοσύνη της γύρω  φύσης, στην οποία κυριαρχούσε το πράσινο, οι παρυφές του Παναχαϊκού στο βάθος της πανοραμικής αυτής εικόνας, η φωτεινή παρουσία του αεικίνητου Μητροπολίτη μας κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ο οποίος με τον πνευματικό του λόγο μαλάκωνε καρδιές και σκόρπιζε ευχές για την εορτή της "λαμπρής του καλοκαιριού".

Επίσης η εντυπωσιακή συμμετοχή του πλήθους από την Πλατανόβρυση και από την ευρύτερη περιοχή της επαρχίας των Πατρών, με αρκετούς εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έδωσαν το πανηγυρικό θα λέγαμε χαρακτήρα στην όλη θρησκευτική εκδήλωση που οργάνωσε ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ. Σ. του Συλλόγου Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος της περιοχής του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας για άλλη μια φορά στην Παναγία της Κάτω Μέτζαινας με την βοήθεια και συνεργασία του ιερέα π. Μιχαήλ Γκότση και του εκκλησιαστικού συμβουλίου  της Αγίας Παρασκευής της ομώνυμης Κοινότητας.

Πληροφοριακά,  ο Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος έχει αναλάβει τα τελευταία 4 χρόνια πρωτοβουλίες για την αναστήλωση του Ιερού Ναού, αφού από το σεισμό του 2008 κατέστη μη επισκέψιμο και κινδυνεύει με ολική καταστροφή!

Μετά από την έγκριση της σχετικής τεχνικής μελέτης, από το αρμόδιο γι’ αυτές τις υποθέσεις γραφείο των Αθηνών, αναζητείται επιτακτικά το ίδρυμα, ή ο οίκος, ή ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση του έργου της αναστηλωσης. Επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον παράλληλα, με τον Σύλλογο, έχει επιδειχθεί από την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, από το Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο, από τον Δήμο Ερυμάνθου και από την ενορία της Αγίας Παρασκευής.

Οι εκάστοτε τελούμενες θρησκευτικές εκδηλώσεις από το Σύλλογο στο γύρω χώρο της Τρίκλητης Βυζαντινής Βασιλικής, πέραν από την πνευματική προσφορά στους πιστούς, σκοπό έχουν να διατηρήσουν σε επικαιρότητα την ύπαρξη στην περιοχή του Δήμου Ερυμάνθου και του Συλλόγου μας, μιας τόσο παλιάς εκκλησίας και επίσης να θυμίζουν στους αρμόδιους την εκκρεμότητα και την υποχρέωση της έγκαιρης αποκατάστασης του ιερού ναού αφού αυτός  τελεί υπό κατάρρευση!

Οι βουλευτές του νομού μας τουλάχιστον θα πρέπει να δείξουν την αναγκαία ευαισθησία και με τις δυνατότητες που διαθέτουν να δημιουργήσουν τις ανάλογες προϋποθέσεις ώστε να χρηματοδοτηθεί το έργο, με το δεδομένο ότι ο Σύλλογος έχει εξασφαλίσει ήδη την τεχνική μελέτη της αναστήλωσης.

Οι προσπάθειες του Συλλόγου, της Ιεράς Μητρόπολης και του Δήμου Ερυμάνθου θα στραφούν προς κάθε κατεύθυνση για να σωθεί το βυζαντινό μνημείο της περιοχής μας.

Ο πνευματικός- κατηχητικός λόγος του Δεσπότη μας επικεντρώθηκε σε πραγματικά γεγονότα από περικοπές του Ευαγγελίου όπου αναφέρονται στην ζωή και τον ευαγγελισμό της Παναγίας. Δεν ήταν είπε μια απλή μόνο γυναίκα αλλά ήταν η Θεομήτωρ Παρθένος Μαρία η οποία γέννησε τον Σωτήρα Ιησού Χριστόν.

Συνεχάρη το Σύλλογο για την προσπάθειά του να διασώσει το μνημείο και έδωσε πατρικές ευχές στους παρευρισκόμενους για την εορτή της Παναγιάς.

Επίσης παρέστησαν οι ιερείς π. Δημήτριος Παπαγεωργίου αρχιερατικός επίτροπος  Φαρρών, ο π. Μιχαήλ Γκότσης εφημέριος Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Πλατανόβρυσης, ο π. Ελευθέριος Ανατασόπουλος- Καρακούλιας, οι ιεροδιάκονοι Σεραφείμ Αργυρόπουλος και Ιερόθεος Ανδρουτσόπουλος, η κα Τασία Τογιοπούλου Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Δ. Ελλάδος, ο Δήμαρχος Ερυμάνθου κ. Αθαν. Καρπής, οι αντιδήμαρχοι Ερυμάνθου κ.κ. Ι. Σουβαλιώτης και Δημ. Γραβάνης, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Μπιθέλης Γεώρ., ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών κ. Αθαν. Θεοδωρόπουλος και ο πρόεδρος του Τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Νικ. Κρούσκας.

Σίγουρα όλοι έφυγαν γοητευμένοι από την συμμετοχή τους, στην εκδήλωση, η οποία κάθε χρόνο συγκεντρώνει όλο και περισσότερο κόσμο.Δεν υπάρχουν σχόλια: