Πέμπτη 17 Αυγούστου 2023

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ




Με λαμπρότητα και Βυζαντινή μεγαλοπρέπεια γιορτάσθηκε η μεγάλη Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της  Θεοτόκου, το λεγόμενο «Πάσχα του καλοκαιριού» στους εορτάζοντες  Ιερούς Ναούς της Χαλανδρίτσας και του Ελληνικού.

Στη Χαλανδρίτσα, στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, αποβραδίς τελέσθηκε  Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο προέστη ο Αρχιερατικός Επίτροπος Φαρρών, Πρωτοπρεσβ. π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο οποίος μετέφερε τις ευχές και ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ. Αναφερόμενος στο γεγονός της Κοιμήσεως της Παναγίας μας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι  η Παναγία μας  έγινε το σκεύος  της εκλογής για την σωτηρία την δική μας, αλλά και του σύμπαντος κόσμου. Η Παναγία είναι η μεγάλη μας Μάνα στην οποία τρέχουμε και αποθέτουμε στην πλατιά αγκαλιά της όλα μας τα προβλήματα, αλλά και τη ζωή μας ολάκερη. Είναι η Μεσίτριά μας προς τον φιλάνθρωπο Υιό της και Θεό μας.

 Ανήμερα της εορτής λειτούργησε ο Πρεσβ. π. Νικόλαος Βγενόπουλος.

Επίσης με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια, γιορτάσθηκε και η εορτή της Παναγίας μας, στον εορτάζοντα  μικρό, αλλά περικαλλή και επιβλητικό Ι.Ναό του Ελληνικού.

Τον Εσπερινό τέλεσε ο π. Σπυρίδων Αλεξανδρής, εφημέριος Ι.Ν. Αγίου Ανδρέου Πατρών.

Ανήμερα της εορτής, λειτούργησε ο Πρωτοπρεβ. π. Δημήτριος Παπαγεωργίου. Στον Εσπερινό, αλλά και την κυριώνυμο ημέρα, πλήθος κόσμου, από το Ελληνικό, τα γύρω χωριά, αλλά και από την Πάτρα, και αλλαχού, ακόμη και από το εξωτερικό, όπου υπάρχουν και ζουν πιστοί, καταγόμενοι από το Ελληνικό, συμμετείχαν στον εορτασμό. Η προσέλευση των πιστών ήταν συγκλονιστική και πρωτοφανής. Το μικρό χωριουδάκι με τους ελάχιστους μόνιμους κατοίκους του, την ημέρα αυτή έσφυζε από ζωή. Ο Ναός, η μεγάλη αίθουσα δίπλα στο Ναό και η πλατεία μπροστά στην Εκκλησία ήσαν κατάμεστες.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, έγινε η καθιερωμένη τα τελευταία χρόνια Λιτανεία, την οποία ακολούθησαν σχεδόν οι εκκλησιαζόμενοι.

Τις εκδηλώσεις τίμησε με την παρουσία τους ο κ. Διαμαντής Κανελλόπουλος, αρχηγός της μείζονος αντιπολιτεύσεως του Δ. Ερυμάνθου, ο Πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελληνικού και εκπρόσωποι φορέων και Συλλόγων.

Μετά την Θεία Λειτουργία, οι κυρίες της ενορίας μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο προσέφεραν τοπικά κεράσματα.

 



 

 

    


 




Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΝΔΗΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΑΠΙΑ ΒΡΥΣΗ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ

 


     Με
λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια γιορτάσθηκε η γιορτή της Αχειροποιήτου Εικόνος του Κυρίου μας στο ομώνυμο εκκλησάκι που βρίσκεται στην περιοχή Σάπια Βρύση του Δήμου Ερυμάνθου.

     Είναι το μοναδικό Εκκλησάκι της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών και είναι αφιερωμένο στην Αχειροποίητο εικόνα του Κυρίου μας, ήτοι του Αγίου Μανδηλίου.

     Το Εκκλησάκι το έκτισε, η μακαριστή πλέον Βασιλική Σκόνδρα από τη Χαλανδρίτσα, στα κτήματά της, στην περιοχή Σάπια Βρύση, στις παρυφές του Παναχαϊκού.  Ηθέλησε να χτίσει ένα εκκλησάκι, προς δόξαν Θεού και υπέρ υγείας της οικογενείας της, αφιερωμένο προς τιμήν Αγίου ή άλλου Εκκλησιαστικού γεγονότος, το οποίο να είναι μοναδικό, να μην  υπάρχει και άλλο.

     Μετά από  πολύ περίσκεψη και αφού έλαβε και τις δέουσες πληροφορίες, αποφάσισε να το κτίσει προς τιμήν του Αγίου Μανδηλίου, της Αχειροποιήτου, δηλαδή, Εικόνος του Κυρίου μας.

     Κάθε χρόνο, την 16 Αυγούστου, εορτή της ανάμνησης της μεταφοράς της Αχειροποιήτου Εικόνος του Κυρίου μας από την Έδεσσα της Συρίας στην Κωνταντινούπολη, τελείται Θεία Λειτουργία, την οργάνωση της οποίας έχει αναλάβει ο υιός της κτήτορος, κ. Γεώργιος Σκόνδρας, με την οικογένειά του.

     Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Πρωτοπρεσβ. π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, Αρχιερ. Επίτροπος Φαρρών, εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ. Μαζί του συλλειτούργησε και ο π. Παναγιώτης Ταρσινός, εφημέριος Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου Αρόης.

Μετά την Θεία Λειτουργία, οι κτήτορες προσέφεραν παραδοσιακό κέρασμα στη Χαλανδρίτσα, στα μαγαζί «ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΠΑΛΙΑ», το οποίο είναι συνέχεια του καταστήματος που διατηρούσε η κτήτωρ κ. Βασιλική Σκόνδρα.