Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ Γ΄ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

 ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ Γ΄ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ



Μετά από παύση δύο χρόνων  οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατρών πραγματοποίησαν την πενθήμερη εκδρομή τους στο Περιβόλι της Παναγίας, το ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ.

Τους δόθηκε η ευκαιρία για να γνωρίσουν την Αθωνική Πολιτεία, να ζήσουν από κοντά  και να βιώσουν, στο μέτρο του δυνατού, την μοναδική Ορθόδοξη πνευματικότητα που εκπέμπει ο ευλογημένος από το Θεό άγιος αυτός τόπος.

          Οι μαθητές επισκέφθηκαν Ιερές Μονές, Σκήτες και Κελιά, ήρθαν σε επαφή με ασκητές που μοναδικό μέλημα στη ζωή τους είναι η προσευχή «υπέρ της του κόσμου ζωής και σωτηρίας» και η ένωσή τους με το Θεό.

Πρώτη επίσκεψη η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου. Η μοναδική και επιβλητική  αρχιτεκτονική, το θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον προκάλεσαν δέος. Προσκύνησαν τις επτά θαυματουργές  εικόνες της Παναγίας που βρίσκονται θησαυρισμένες εκεί (Βηματάρισσα, Παραμυθία, Εσφαγμένη, Ελαιοβρύτισσα, Πυροβοληθείσα, Παντάνασσα και Αντιφωνήτρια). Συμμετείχαν στις ιερές ακολουθίες καθώς επίσης και στην υποδοχή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Δανιήλ του Κατουνακιώτου. Ο ηγούμενος της Μονής, Γέροντας Εφραίμ, δεξιώθηκε τα παιδιά στο Συνοδικό της Μονής και τους μίλησε πνευματικά τονίζοντας ποια πρέπει να είναι η αποστολή του Χριστιανού και ιδιαίτερα του Κληρικού στο σύγχρονο κόσμο.


          Επισκέφθηκαν, γονάτισαν και προσκύνησαν στις Καρυές, στο Πρωτάτο, τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας μας «Το άξιον εστί», ψάλλοντας αυτόν τον υπέροχο αγγελικό ύμνο όπως τον παρέδωσε ο Άγγελος.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν την Ιερά Κοινότητα και ξεναγήθηκαν στο Συνοδικό που συνεδριάζει η Ιερά Κοινότητα από τον Παντοκρατορινό εκπρόσωπο π. Φιλόθεο και είδαν το πρώτο Τυπικό του Αγίου Όρους από τον Αυτοκράτορα Ιωάννη Τσιμισκή, το λεγόμενο  «Τράγος», επειδή είναι γραμμένο πάνω σε δέρμα τράγου.



Στη Σκήτη του Αγίου Ανδρέου προσκύνησαν  τμήμα λειψάνου του Πρωτοκλήτου των Αποστόλων και Πολιούχου των Πατρών Αποστόλου Ανδρέου.  

Επόμενος σταθμός η Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου, όπου έγινε και η διανυκτέρευση. Προσκύνησαν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, της Φοβεράς Προστασίας και συμμετείχαν σε όλες τις ιερές μοναστικές ακολουθίες. Στο Αρχονταρίκι ο μοναχός Ταράσιος, εξαίρετος αγιογράφος, προκάλεσε πνευματική συζήτηση και δέχθηκε πολλές ερωτήσεις από τα παιδιά.

Η  άλλη ημέρα περιλάμβανε επίσκεψη στο Ιερό Κελί του Αγίου Νικολάου του Ψαρά. Εκεί ο μοναχός π. Αρτέμιος, που έλκει την καταγωγή του από την Πάτρα, μας προσέφερε Αβραμιαία φιλοξενία και μίλησε για την πνευματική ζωή και τις εμπειρίες του στο Άγιο Όρος, αφού από νεαρός εγκαταβίωσε εκεί. 

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν την επιβλητική Ιερά Μονή Ιβήρων, στην οποία και διανυκτέρευσαν. Προσκύνησαν και έψαλλαν στην παράκληση της Παναγίας της Πορταΐτισσας. Εκεί τους περίμενε μία έκπληξη. Με το ημερολόγιο του Αγίου Όρους, ήταν η εορτή της Υπαπαντής και είχαν αγρυπνία. Η ακολουθία άρχισε στις 7 το απόγευμα και τελείωσε στη μία τα μεσάνυχτα και το πρωί  6,30΄ με 8,30΄. Πρωτόγνωρη εμπειρία. Όλη η αποστολή συμμετείχε στην αγρυπνία και έψαλλαν με τους μοναχούς στο αναλόγιο, προεξάρχοντος του καθηγητή της Βυζ. Μουσικής κ. Παύλου Μάλλιαρη. Ήταν συγκλονιστική η εμπειρία. Οι φωνές των μοναχών και των μαθητών, σε ένα αρμονικό σύμπλεγμα, διαπερνούσαν τα γήινα και έφθαναν στα επουράνια. Κάθε βιοτική μέριμνα εκεί σταματούσε, όπως και ο χρόνος.



Στο ενδιάμεσο μικρού και μεγάλου Εσπερινού, ο ίδιος ο Ηγούμενος π. Ναθαναήλ,  ξενάγησε τα παιδιά στο νέο σκευοφυλάκειο της Ιεράς Μονής, το οποίο θεωρείται από τα πιο αξιόλογα του Αγίου Όρους. Εκεί φυλάσσονται ανεκτίμητοι θησαυροί, χρυσοκέντητα άμφια, εκκλησιαστικά σκεύη, σταυροί, άγια δισκάρια και άγια ποτήρια πολυτίμων υλικών, τμήματα από τα άχραντα πάθη του Κυρίου, εγκόλπια, μίτρες, η αρχιερατική στολή του Πατριάρχου Διονυσίου του Δ΄, ο μανδύας του Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε΄, ο αυτοκρατορικός σάκκος του Ιωάννου του Τσιμισκή, αυτοκρατορικά και πατριαρχικά χρυσόβουλα και σιγίλλια κ.λ.π. ανεκτίμητης αξίας κειμήλια. 

Την επομένη, επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή  Σταυρονικήτα, προσκύνησαν την θαυματουργή εικόνα του Αγ. Νικολάου του Στρειδά, και

ακολούθως την Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονος (Ρωσική). Έμειναν έκθαμβοι από τη μεγαλοπρέπεια της Μονής, αλλά θαύμασαν και την μεγαλύτερη καμπάνα που υπάρχει εκεί. Ακολούθως έφθασαν στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος, όπου έγινε και διανυκτέρευση.



Μετά την ακολουθία του Εσπερινού και του Αποδείπνου, ο ηγούμενος, ο π. Αλέξιος, δέχθηκε την αποστολή του Εκκλ. Λυκείου στο Συνοδικό. Εκεί οι μαθητές, είχαν την ευκαιρία, να ακούσουν έναν πνευματικό γέροντα, με πολλές εμπειρίες στη ζωή του, γεμάτον αγάπη και καλωσύνη, να του κάνουν  ερωτήσεις πάνω σε επίκαιρα πνευματικά θέματα που απασχολούν τον σημερινό άνθρωπο και ιδιαίτερα τους νέους και τους υποψηφίους κληρικούς.

     Στις ακολουθίες, ο Ηγούμενος π. Αλέξιος, ο οποίος είναι και καλλιφωνότατος,  κάλεσε τους μαθητές και τον καθηγητή κ. Παύλο Μάλλιαρη στο  αναλόγιο και έψαλλαν όλοι μαζί. Στη Θεία Λειτουργία, που γίνεται σύμφωνα  με το Αγιορείτικο τυπικό (τυπικά, μακαρισμοί, εκτενής, κατηχούμενα), οι μαθητές συμμετείχαν στο Ποτήριο της ζωής, αφού είχαν την σχετική προετοιμασία και εξομολογήθηκαν στο Άγιο Όρος.

Ακολούθως, γύρω στις 11,00 με πεζοπορία έφθασαν στην Ι.Μ. Δοχειαρίου όπου προσκύνησαν την Παναγία την Γοργοϋπήκοο. Ο εντεταλμένος μοναχός τους υποδέχθηκε με περισσή αγάπη και ανέφερε την ιστορία της αγίας εικόνος. Ονομάζεται δε έτσι γιατί υπακούει γρήγορα στα αιτήματα αυτών που την επικαλούνται, όχι απλώς επακούει, αλλά υπακούει σ’ αυτούς που επικαλούνται τις πρεσβείες της.



Με την επιστροφή, οι μαθητές σταμάτησαν στη Θεσσαλονίκη μας, επισκέφθηκαν  τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου και προσκύνησαν τα χαριτόβρυτα και μυροβλύζοντα λείψανά του και ξεναγήθηκαν στην κρύπτη, στο μέρος όπου μαρτύρησε ο Άγιος Δημήτριος.

Η προσκυνηματική αυτή εκδρομή πέτυχε απολύτως στο σκοπό της που ήταν να προσφέρει στους μαθητές τη βίωση της Ορθόδοξης μοναχικής παράδοσης, έστω και για λίγο,  να γνωρίσουν από κοντά τη ζωή του Αγίου  Όρους και να λάβουν χάρη και φωτισμό από τις θαυματουργές εικόνες και τα χαριτόβρυτα Ιερά Λείψανα που είναι θησαυρισμένα εκεί, εν όψει μάλιστα και των Πανελλαδικών εξετάσεων που θα κληθούν να δώσουν σε λίγο.

Οι μαθητές, συμμετείχαν ενεργά στη ζωή και στο τυπικό των Ιερών Μονών, σηκώνονταν νύχτα και έψαλλαν μαζί με τους μοναχούς στο αναλόγιο, κάτι το οποίο δεν πέρασε απαρατήρητο. Γενικά η παρουσία των μαθητών με τη συμμετοχή στις ιερές ακολουθίες, στο ψάλσιμο, στα διάφορα διακονήματα με προθυμία αλλά και στην εν γένει συμπεριφορά, έγινε αφορμή ώστε οι συνοδοί να αποσπάσουν συγχαρητήρια για τα παιδιά, αλλά και για τη δουλειά που γίνεται στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Πατρών.

Οι μαθητές θερμά ευχαριστούν τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ, για την ηθική αλλά και οικονομική βοήθεια που προσέφερε, γιατί χωρίς την συμπαράστασή του δεν θα γινόταν το προσκύνημα αυτό.

Επίσης θερμές ευχαριστίες εκφράζουν στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟ, για την αγάπη του και τη βοήθειά του στα παιδιά της Επαρχίας του που φοιτούν στο Εκκλησιαστικό μας Λύκειο και συμμετείχαν στην εκδρομή.

Τους μαθητές συνόδευσαν ο Πρωτοπρεσβ. π. Δημήτριος Παπαγεωργίου και οι καθηγητές κ. Παύλος Μάλλιαρης και κ. Βασίλειος Μπούτσικας.