Κυριακή 21 Ιουνίου 2020

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Ιούνιος 2020

Ο Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως Σωτήρος στα Θωμέϊκα

      Σε ένα εντυπωσιακό φυσικό περιβάλλον στις παρειές του Παναχαϊκού, που δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από τα ανάλογα φημισμένα ελβετικά τοπία, εορτάσθηκε, για μιά χρονιά ακόμη, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, την Κυριακή 14 Ιουνίου στην περιοχή του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας και συγκεκριμένα στον ορεινό οικισμό των Θωμεΐκων του Λεοντίου σε υψόμετρο 1100 μέτρων, αναδεικνύοντας με αυτό των τρόπο στα 30 χρόνια λειτουργίας του Συλλόγου, τις φυσικές ομορφιές της περιοχής του Κ.Υ. Χαλανδρίτσας.
     Στο πολύ φροντισμένο τοπικό Ι.Ν. Μεταμόρφωσης Σωτήρος (που ήταν αισθητικά εναρμονισμένος με τη γιορτή της ημέρας) έγινε η καθιερωμένη ετήσια Θεία Λειτουργία από τον Πρωτοπρεσβ. π. Δημητρίου Παπαγεωργίου, Αρχιερατικό Επίτροπο Φαρρών και εκπρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, ο οποίος μίλησε επίκαιρα, συνδέοντας τη γιορτή των Αγίων Πάντων με την προστασία του περιβάλλοντος, αφού οι Άγιοι της Εκκλησίας μας, όχι μόνο ήταν πρωτοπόροι στη διαφύλαξη και προστασία της κτιστής δημιουργίας, αλλά και η αγιότητά τους αποκαθιστούσε και αποκαθιστά τη διαταραγμένη ισορροπία από την πτώση του ανθρώπου. Μόνο με την επιστροφή στο Θεό και στην αγιότητα θα σωθεί ο πλανήτης μας, τα υπόλοιπα είναι μόνο λόγια . Στη Θ. Λειτουργία τελέσθηκε και αρτοκλασία υπέρ υγείας των μελών και φίλων του Συλλόγου.

          Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Βασίλειος Κοτσώνης. Ακολούθως έγινε επίκαιρη ομιλία για το περιβάλλον και την υγεία από την ιατρό κα. Ιωάννα Θεοδωροπούλου, η οποία ανεφέρθη στους λόγους για τους οποίους η Διεθνής κοινότητα εορτάζει κάθε χρόνο (5 Ιουνίου) την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και έρχεται να μας επισημάνει και να μας προβληματίσει για τα κακώς κείμενα όχι μόνο σε τοπικό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές.
Ανέπτυξε τη σχέση του Περιβάλλοντος με την υγεία των ανθρώπων τονίζοντας ότι το καθαρό περιβάλλον είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ευμάρεια του ανθρώπου. Ανεφέρθη σε πρόσφατες μελέτες του ΕΚΠΑ (Πανεπιστήμιο Αθηνών) και του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι οποίες παρουσιάζουν ότι εξαιτίας της υποβάθμισης του περιβάλλοντος έχουμε στη χώρα μας 8500 θανάτους ετησίως. Ο Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) αναφέρει επίσης ότι εξαιτίας του ανθυγιεινού περιβάλλοντος για τις 53 χώρες της Ευρώπης οι θάνατοι καλύπτουν το 18% του συνολικού αριθμού. 
     Στη σύντομη αναφορά έκανε μνεία για τις αιτίες της ρύπανσης του περιβάλλοντος και τους παράγοντες κινδύνου όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, ο θόρυβος, η αλόγιστη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, η χρήση-κατάχρηση των χημικών ουσιών, αλλά και η κλιματική αλλαγή.
     Τα ‘’περιοριστικά’’ μέτρα δεν εμπόδισαν αρκετά μέλη και φίλους του Συλλόγου καθώς και συντοπίτες να συμμετάσχουν στην εκδήλωση (λατρευτική και ενημερωτική) του Συλλόγου στους οποίους προσεφέρθησαν γλυκίσματα και αναψυκτικά που είχαν παρασκευάσει οι κυρίες του Συλλόγου και της ενορίας οι οποίες διακρίθηκαν για την αμέριστη φιλοξενία.