Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ ΠΑΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ (ΛΕΟΝΤΙΟ) 6-7-2014

  • Την Κυριακή 6 Ιουλίου 2014 τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στο ιστορικό εξωκκλήσι του Λεοντίου "Άγιος Ανδρέας". 
  • Στο χώρο εκείνο, σύμφωνα με ζωντανή παράδοση όλης της περιοχής συνελήφθη από τους Ρωμαίους στρατιώτες ο Πρωτόκλητος των Αποστόλων, ο Άγιος Ανδρέας. 
  • Ο Απόστολος Ανδρέας όταν έφθασε στην Πάτρα, σε μεγάλη ηλικία, δεν δίδαξε μόνο στην πόλη των Πατρών, αλλά μετέφερε το μήνυμα του Ευαγγελίου σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Έτσι έφτασε και μέχρι το Λεόντιο που ήταν κέντρο της ορεινής περιοχής Νοτίως και Ανατολικώς  του Παναχαϊκού και στο δρόμο της εποχής που ογηγούσε από τη Χαλανδρίτσα για τα Καλάβρυτα. 
  • Στο ενδιάμεσο, μεταξύ Χαλανδρίτσας και Λεοντίου, υπάρχει μέχρι σήμερα περιοχή, που ανήκει στην κοινότητα Μοιραλίου και ονομάζεται "Αγιαντρειάς". Εκεί υπάρχει πηγή, (βρύση) και  πιο δίπλα υπήρχαν από παλιά δύο χάνια για τους στρατοκόπους. Η ονομασία, αλλά και τα ερείπια Εκκλησίας αφιερωμένης στον Άγιο Ανδρέα (Αγιαντρειάς) που υπάρχουν, φανερώνουν ότι ο Άγιος Ανδρέας πέρασε από εκεί και αγίασε και τον τόπο εκείνο. 
  • Στο Λεόντιο, στην περιοχή "Πάτημα" ή "Αχνάρι" έφτασε και δίδαξε ο Πρωτόκλητος μαθητής του Κυρίου μας. Οι Ρωμαίοι στρατιώτες του ανθύπατου Αιγεάτου τον κυνήγησαν για να τον συλλάβουν. Ήταν αρχές Νοεμβρίου και οι γεωργοί όργωναν και έσπερναν τα χωράφια τους. Ο Άγιος Ανδρέας συνάντησε ένα γεωργό που έσπερνε εκεί. Τον παρακάλεσε να μην τον μαρτυρήσει στους Ρωμαίους και ανέβηκε σε ένα δένδρο, μια Αγριαπιδιά, μάλιστα του είπε να πει στους Ρωμαίους, αν τον ρωτήσουν, ότι αυτός που κυνηγούσαν πέρασε όταν έσπερνε. 
  • Έφτασαν οι στρατιώτες και τον ρώτησαν αν είδε κάποιο φυγάδα, αυτός απήντησε ότι πέρασε όταν έσπερνε, γύρισε πίσω του και είδε ότι το στάρι που έσπειρε προηγουμένως, όχι μόνο είχε φυτρώσει, αλλά είχε φτάσει μέχρι το γόνατό του. Ζωντανό και μεγάλο το θαύμα του Αγίου Ανδρέου, αλλά μικρός ο γεωργός. Τελικά τον πρόδωσε δείχνοντάς τον με τη βουκέντρα του, ή σύμφωνα με άλλη παράδοση σηκώνοντας το πόδι του. Έτσι συνελήφθη στο Λεόντιο ο Απόστολος Ανδρέας, μεταφέρθηκε στην Πάτρα και καταδικάσθηκε από τον Αιγεάτη σε σταυρικό θάνατο.
  • Στη Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Αρχιμ. π. Προκόπιος Κόρδας, εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Φαρρών Πρωτοπρεσβ. π. Δημήτριος Παπαγεωργίου και ο εφημέριος του χωριού π. Αντώνιος Παρασκευόπουλος. 
  • Παρευρέθησαν ο Δήμαρχος Ερυμάνθου κ. Αθανάσιος Καρπής, οι Βουλευτές κ. Αθανάσιος Νταβλούρος και κ. Βασίλειος Χατζηλάμπρου, καθώς και ο Αρεοπαγίτης κ. Αθανάσιος Γεωργόπουλος.
  • Μετά τη Θεία Λειτουργία ακολούθησαν χαιρετισμοί, κεράσματα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο των απανταχού Λεοντιτών και πρόγραμμα παραδοσιακών χορών με νέους και νέες του Λεοντίου φορώντας παραδοσιακές στολές.-