Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΠΟΤΟΜΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΣΔΡΟΜΟΥ ΣΤΗ ΣΠΟΔΙΑΝΑ ΔΗΜΟΥ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ

 

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια γιορτάσθηκε και φέτος η γιορτή της αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, στη Σποδιάνα – Χρυσοπηγή του Δήμου Ερυμάνθου. Πλήθος κόσμου συμμετείχε στις ιερές ακολουθίες, από όλα τα χωριά του τ. Δήμου Φαρρών, αλλά  προσκυνητών από την Πάτρα, οι οποίοι κάθε χρόνο, ανηφορίζουν στις πλαγιές του Ερυμάνθου, σε υψόμετρο 700 μέτρων, για να πάνε στο προσκύνημα της Σποδιάνας, όπως λένε.

Το προσκύνημα αποτελείται από τον παλιό μικρό Ναό που ανάγεται στα Βυζαντινά χρόνια και είναι προσαρμοσμένος σε φυσικό σπήλαιο και κοσμείται από παλιές αγιογραφίες καλοδιατηρημένες.

Επειδή ο Ναός ήταν μικρός και αδυνατούσε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των προσκυνητών, οι κάτοικοι έκτισαν μετά την επανάσταση,  το 1828,  στη βορεινή πλευρά μεγαλύτερο Ναό δίπλα στον υπάρχοντα.

Τα παλιά χρόνια, οι προσκυνητές πήγαιναν με τα πόδια ή με τα ζώα τους από όλη την ευθύτερη περιοχή. Μετά τη Θεία λειτουργία, αντάμωναν οι  συγγενείς και οι φίλοι από τα διάφορα χωριά, έλεγαν τα δικά τους, άνοιγαν τα κοφινάκια ή τα τράστα και μοιράζονταν μεταξύ τους τα νηστίσιμα φαγητά όπως, σταφύλια, σύκα, αχλάδια, ελιές και ψωμί (τηρούσαν την αυστηρή νηστεία) και αφού επικοινωνούσαν γύριζαν στα σπίτια τους γεμάτοι από τη χάρη του Αγίου για να συνεχίσουν τον καθημερινό τους αγώνα με καινούργια δύναμη και ελπίδα. 

Στον Εσπερινό προέστη ο Πρωτοπρ. Π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου  κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, ο οποίος μίλησε επίκαιρα αναφερόμενος στα διαχρονικά μηνύματά της μεγάλης αυτής γιορτής. Συμμετείχαν επίσης ο Πρεσβ. π. Βασίλειος Σταμόπουλος και ο Ιεροδιάκονος π. Δημήτριος Κανελλόπουλος.

 




    

Εορτη Γενεσιου της Θεοτοκου Στην Αγια Ελεουσα Ερυμανθου

 

Με λαμπρότητα γιορτάσθηκε η εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου στον οικισμό  Αγία Ελεούσα  της Βαλμαντούρας Ελληνικού στο  Δήμο Ερυμάνθου.


Αποβραδίς τελέσθηκε ο εσπερινός και την κυριώνυμη ημέρα πανηγυρική Θεία Λειτουργία, στην οποία προέστη ο Πρωτοπρεσβ. π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, Αρχιερατικός Επίτροπος Φαρρών, ο οποίος και μίλησε επίκαιρα, αναφερόμενος στη σπουδαιότητα της  γιορτής του Γενεσίου της Θεοτόκου, που αποτελεί την απαρχή του μυστηρίου της Θείας Οικονομίας για τη σωτηρία του ανθρωπίνου γένους. Μαζί του συλλειτούργησε και ο εφημέριος της ενορίας Πρεσβ. π. Παναγιώτης Φαρμάκης.

Όλοι οι κάτοικοι του οικισμού, της Βαλμαντούρας, του Ελληνικού, αλλά και  Πατρινοί που έλκουν την καταγωγή τους από την περιοχή αυτή, συμμετείχαν στην Ιερά Πανήγυρη και στο τέλος δέχθηκαν την Αβραμιαία φιλοξενία των μονίμων κατοίκων, μία παράδοση από τα παλιά, που συνεχίζεται σε όλα τα χωριά της περιοχής.