Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ





ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ  ΤΗΣ Γ΄   ΤΑΞΗΣ  ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ  ΛΥΚΕΙΟΥ  ΠΑΤΡΩΝ   ΣΤΟ  ΑΓΙΟ  ΟΡΟΣ
Μπροστά από την Ιερά Κοινότητα στις Καρυές 

Και φέτος οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατρών πραγματοποίησαν την πενθήμερη εκδρομή τους στο Περιβόλι της Παναγίας, το ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ.
Ήταν μια μοναδική ευκαιρία για να γνωρίσουν την Αθωνική Πολιτεία, αλλά και να ζήσουν από κοντά  και να βιώσουν, στο μέτρο του δυνατού, την μοναδική Ορθόδοξη πνευματικότητα που εκπέμπει ο ευλογημένος από το Θεό άγιος αυτός τόπος.
          Οι μαθητές επισκέφθηκαν Ιερές Μονές, Σκήτες και Κελιά, ήρθαν σε επαφή με ανθρώπους που μοναδικό μέλημα στη ζωή τους είναι η προσευχή «υπέρ της του κόσμου ζωής και σωτηρίας» και η ένωσή τους με το Θεό.
          Επισκέφθηκαν, γονάτισαν και προσκύνησαν στις Καρυές, στο Πρωτάτο, τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας μας «Το άξιον εστί». Στη Σκήτη του Αγίου Ανδρέου, συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία, μπροστά στο τμήμα λειψάνου του Πρωτοκλήτου των Αποστόλων και Πολιούχου των Πατρών Αποστόλου Ανδρέου.  Εκεί, ο Δικαίος π. Εφραίμ, δέχθηκε ιδαιτέρως τους μαθητές και είχε πνευματική συζήτηση μαζί τους πάνω σε πνευματικά θέματα, και απάντησε σε ερωτήσεις των μαθητών σε πνευματικά θέματα.
Στην Ιερά Μονή Παντελεήμονος 
Στην  Ιερά Μονή  Σταυρονικήτα, προσκύνησαν την θαυματουργή εικόνα του Αγ. Νικολάου του Στρειδά, και κατόπιν στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος, όπου έγινε και διανυκτέρευση, προσκύνησαν την Παναγία την Γερόντισσα.  Εκεί ο εντεταλμένος μοναχός, οδήγησε τα παιδιά στο  καινούργιο Σκευοφυλάκιο, που είναι στον Πύργο της Μονής και  έγινε ξενάγηση στους ανεκτίμητους θησαυρούς της Εκκλησίας  που βρίσκονται εκεί.
Την τελευταία ημέρα οι μαθητές επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονος (Ρωσική), προσκύνησαν τα Ιερά Λείψανα, έμειναν έκθαμβοι από τη μεγαλοπρέπεια της Μονής, αλλά θαύμασαν και την μεγαλύτερη καμπάνα που υπάρχει εκεί. Ακολούθως με πεζοπορεία, έφθασαν στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος. Μετά την ακολουθία του Εσπερινού και του Αποδείπνου, ο ηγούμενος, ο π. Αλέξιος, δέχθηκε την αποστολή του Εκκλ. Λυκείου στο Συνοδικό. Εκεί οι μαθητές, είχαν την ευκαιρία, να ακούσουν έναν πνευματικό γέροντα, με πολλές εμπειρίες στη ζωή του, γεμάτον αγάπη και καλωσύνη, να του κάνουν  ερωτήσεις πάνω σε επίκαιρα πνευματικά θέματα που απασχολούν τον σημερινό άνθρωπο και ιδιαίτερα τους νέους και τους υποψηφίους κληρικούς.
Τελευταίος σταθμός στο Άγιο Όρος ήταν η Ιερά Μονή Δοχειαρίου με πεζοπορεία, όπου φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου. Με αγάπη  και εκεί οι μοναχοί δέχθηκαν την αποστολή, έγινε κέρασμα στο αρχονταρίκι και κατόπιν έγινε η προσκύνηση της εικόνας της Παναγίας μας.
Με την επιστροφή, οι μαθητές σταμάτησαν στη Θεσσαλονίκη μας, επισκέφθηκαν  τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου και προσκύνησαν τα μυροβλύζοντα λείψανά του. Εκεί περίμενε τους σπουδαστές ο εφημέριος του Ιερού Ναού, π. Γεώργιος Θεοδωρής και προσέφερε αβραμιαία φιλοξενία. Αναφέρθηκε στο συναξάρι του Αγ. Δημητρίου, στην ιστορία του ναού, στο μύρο που αναβλύζει και τώρα από τα ιερά λείψανα του Αγίου και μας ξενάγησε στην κρύπτη, στο μέρος όπου μαρτύρησε ο Άγιος Δημήτριος.
Η προσκυνηματική αυτή εκδρομή πέτυχε απολύτως στο σκοπό της που ήταν να προσφέρει στους μαθητές τη βίωση της Ορθόδοξης μοναχικής παράδοσης, έστω και για λίγο,  να γνωρίσουν από κοντά τη ζωή στο Άγιο Όρος και να λάβουν χάρη και φωτισμό από τις θαυματουργές εικόνες και τα χαριτόβρυτα Ιερά Λείψανα που είναι θησαυρισμένα εκεί, εν όψει μάλιστα και των Πανελλαδικών εξετάσεων που θα κληθούν να δώσουν σε λίγο.
Οι μαθητές, συμμετείχαν ενεργά στη ζωή και στο τυπικό των Ιερών Μονών, σηκώνονταν νύχτα και έψαλλαν μαζί με τους μοναχούς στο αναλόγιο, κάτι το οποίο δεν πέρασε απαρατήρητο. Γενικά η παρουσία των μαθητών με τη συμμετοχή στις ιερές ακολουθίες, στο ψάλσιμο, στα διάφορα διακονήματα με προθυμία αλλά και στην εν γένει συμπεριφορά, έγινε αφορμή ώστε οι συνοδοί να αποσπάσουν συγχαρητήρια για τα παιδιά, αλλά και για τη δουλειά που γίνεται στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Πατρών.
Οι μαθητές θερμά ευχαριστούν τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ, για την ηθική αλλά και οικονομική βοήθεια που προσέφερε, γιατί χωρίς την συμπαράστασή του δεν θα γινόταν το προσκύνημα αυτό.
Τους μαθητές συνόδευσαν ο Πρωτοπρεσβ. π. Δημήτριος Παπαγεωργίου και οι καθητητές κ.κ. Πολύβιος Μπρακατσέλος και Βασίλειος Μπούτσικας.


Στην Σκήτη Αγ. Ανδρέου

Στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης 
Οι σπουδαστές διακονούν μεταφέροντας ξύλα