Τετάρτη 26 Απριλίου 2023

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΣΤΗ ΒΑΛΜΑΝΤΟΥΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

 


Μέσα στην Αναστάσιμη ατμόσφαιρα, που γιορτάζουμε τη νίκη της ζωής εναντίων του θανάτου, γιορτάσθηκε με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια η γιορτή της Παναγίας μας ως Ζωοδόχου Πηγής, στη Βαλμαντούρα Ελληνικού.

Αποβραδίς τελέσθηκε πανηγυρικός Εσπερινός μετ’  Αρτοκλασίας και με τη συμμετοχή πολλών ενοριτών.

Την κυριώνυμο ημέρα, τελέσθηκε πανηγυρική Αναστάσιμη Θεία λειτουργία με την συμμετοχή πλήθους κόσμου από την Βαλμαντούρα, τους συνοικισμούς της, από όλα τα χωριά της Κοινότητας του Ελληνικού, αλλά και πολλούς κατοίκους των Πατρών, που έλκουν την καταγωγή τους από την περιοχή.

Της Θείας λειτουργίας προέστη ο Πρωτοπρεσβ. π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, Αρχιερατικός Επίτροπος Φαρρών, που μετέφερε τις Αναστάσιμες ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, και ο οποίος μίλησε επίκαιρα, αναφερόμενος στην γιορτή της Παναγίας μας ως Ζωοδόχου Πηγής, αλλά και στη σημασία της εορτής της Αναστάσεως του Κυρίου μας στη ζωή μας, που σημαίνει και τη δική μας ανάσταση. Μαζί του συλλειτούργησε και ο εφημέριος της ενορίας π. Παναγιώτης Φαρμάκης.

Ο ιεροψάλτης της ενορίας κ. Ευθύμιος Θεριστόπουλος είχε καλέσει και άλλους καλλίφωνους ιεροψάλτες και δημιούργησαν θαυμάσια χορωδία, η οποία απέδωσε τους ωραίους ύμνους της εορτής με άριστο τρόπο και συνετέλεσε στη δημιουργία μυσταγωγίας και πνευματικής ανατάσεως.

Μετά το πέρας οι εορτής, οι κάτοικοι της Βαλμαντούρας, αλλά και του συνοικισμού Μουρίνες, κράτησαν την παράδοση και άνοιξαν τα σπίτια τους, για μια ακόμη φορά, και φιλοξένησαν όλους τους παρευρισκομένους. Όλοι έπρεπε να περάσουν από τα λιγοστά σπίτια και να γευτούν την απλή αλλά Αβραμιαία φιλοξενία τους.