Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

ΚΟΠΗ ΠΙΤΤΑΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 2012

ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ  ΠΙΤΤΑΣ ΚΑΙ ΕΚΛΟΛΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ  ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ  ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑΣ


     Την Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2012 ο Σύλλογός μας έκοψε την καθιερωμένη πρωταχρονιάτικη πίττα του στη Χαλανδρίτσα.
      Η συγκέντρωση έγινε στο Κέντρο "Μπαλκόνι της Χαλανδρίτσας" όπου παραυρέθηκε πλήθος κόσμου. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Δήμαρχος Ερυμάνθου κ. Αθανάσιος Καρπής, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Θεόδωρος Παναγόπουλος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων, πρόεδροι πολιτιστικών συλλόγων, κ.λ.π. φορέων.
       Τήν πίτττα ευλόγησε και έκοψε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Φαρρών εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, Πρωτοπρεσβ. π. Δημήτριος Παπαγεωργίου. Στην εκδήλωση συμμετείχαν και οι Ιερείς π. Νικόλαος Μαυροειδής, π. Νικόλαος Δεκής, π. Μιχαήλ Γκότσης και π. Ιωάννης Σαμοΐλα.
         Η Γραμματέας του Συλλόγου κ. Ελένη Παπαγεωργίου, κάνοντας τον απολογισμό του περασμένου έτους ανεφέρθη στις δραστηριότητες του Συλλόγου κατά το διαρρεύσαν έτος αναφέροντας: 
   
     ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2012
Κυρίες και κύριοι,

Ο Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος της περιοχής του Κ.Υ.Χ. πραγματοποιεί σήμερα την Εκλογοαπολογιστική του Συνέλευση και παράλληλα την καθιερωμένη κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Κατ’ αρχάς ευχόμαστε σε όλους εσάς που σήμερα μας τιμάτε με την παρουσία σας, Υγεία και μια ευτυχισμένη και δημιουργική χρονιά, μέσα σε ένα φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον με την ευχή να επικρατήσει στη χώρα μας ειρήνη και η αλληλεγγύη.
Θα ξεκινήσουμε με τις δράσεις του Συλλόγου:

- Πρώτη εκδήλωση του Συλλόγου τον Μάρτιο στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Σαραβαλίου με θέμα ¨ Ο Ενεργός πολίτης αντιμέτωπος με μια καρδιακή ανακοπή ¨.
- Ακολούθησε τον Μάιο ημερίδα στο Δ/Δ του Ελληνικού στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος με θέμα «Πράσινη Ανάπτυξη και Οικονομία» σε συνεργασία με τον Δήμο Ερυμάνθου.
- Τον Νοέμβριο μια ακόμη Ιατροκοινωνική εκδήλωση με θέμα «Διατροφή και Υγεία, πριν και μετά τα μνημόνια».
- Τέλος Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε για δεύτερη χρονιά η Γιορτή Τσίπουρου 2012 αυτή τη χρονιά με την συμμετοχή 16 Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής. Η συμμετοχή των μελών του Συλλόγου και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη.
- Στα Δημοτικά Διαμερίσματα και οικισμούς της περιοχής έγινε μικροβιολογικός έλεγχος του πόσιμου νερού. Η δειγματοληψία διεξάγεται από εξειδικευμένο ιατρό με την έγκριση και τις οδηγίες του εργαστηρίου Υγιεινής όπως γνωρίζετε, του Παν/μίου Πατρών και με την παρουσία μέλους του ΔΣ του Συλλόγου μας.
Τα αποτελέσματα κοινοποιήθηκαν όπως κάθε φορά, στις Αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, ο Σύλλογός δεν απόσχε και από αυτόν τον έλεγχο του πόσιμου νερού της περιοχής του ΚΥΧ και μάλιστα δύο φορές φέτος.
- Από μέλη του Δ.Σ. έγιναν επανειλημμένες αυτοψίες, στην περιοχή ευθύνης του Συλλόγου μας, μετά τα όσα μας καταγγέλθηκαν για ρυπάνσεις σε διαφόρους χειμάρρους του πρώην Δήμων Μεσσάτιδος και Φαρρών. Ακολουθήθηκαν οι γνωστές διαδικασίες για τους ρυπαντές, από τα ελαιοτριβεία, από τα λύματα της Αχαΐα Κλάους, είτε από άλλους ρυπαντές.

- Τα μπάζα και πάλι έκαναν την εμφάνισή τους σε κατοικημένες και μη περιοχές, όπως στο Δασάκι του Κεφαλόβρυσου της Καλλιθέας, στην Οβρυά, στην Νερομάνα της Κρήνης, στο Φίλιουρα του Σαραβαλίου και σποραδικά σε διάφορα σημεία πλησίον οδικών αρτηριών του Δήμου Μεσσάτιδος και Φαρρών.
Η ρήψη των μπαζών στο χείμαρρο της Νερομάνας της Κρήνης ήταν ένα από τα καυτά θέματα που μας απασχόλησαν ιδιαίτερα. Το μπάζωμα αυτό, είχε αρχίσει μεθοδικά από το 2009 στο γεφύρι προς Καλλιθέα. Μετά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες μας προς τις αρμόδιες υπηρεσίες τελεσφόρησε επιτέλους η προσπάθειά μας, για οριοθέτηση της κοίτης της Νερομάνας της Κρήνης στο συγκεκριμένο σημείο. Κατόπιν αυτών εκρίθησαν παράνομες οι ενέργειες του ρυπαντή, χωρίς όμως να απομακρυνθούν τα μπάζα της κοίτης της Νερομάνας. Οι δημόσιες υπηρεσίες, η μια μας παραπέμπει στην άλλη, για το ποια είναι η αρμόδια για την απομάκρυνση των ριχθέντων αυτών μπαζών και το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη .
- Μετά από καταγγελία συντοπίτη μας, συνεχώς παρακολουθούμε την παράνομη αμοληψία από τον Ποταμό Πείρο.
- Οι πορείες στο Φαράγγι του Βουραϊκού (2η Κυριακή του Μάιου) και η Ανάβαση Ομπλού (2η Κυριακή του Ιουνίου) για εικοστή χρονιά είχαν τις γνωστές επιτυχίες.
- Το διμηνιαίο περιοδικό μας ¨ΥΠΑΙΘΡΟΣ¨ συνεχίζει να εκδίδεται αδιάκοπα για δέκα χρόνια, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, προβάλλοντας τα περιβαλλοντικά θέματα, είτε τοπικά είτε παγκόσμια καθώς και θέματα προστασίας της υγείας. Ενημερώνει επίσης για τις δραστηριότητες και τα προγράμματα των προσεχών εκδηλώσεων του Συλλόγου μας.
Οι συντάκτες της ζητούν την δική σας συνεργασία, το δικό σας δημόσιο διάλογο αλλά και την οικονομική σας βοήθεια για να συνεχίσει την απρόσκοπτη έκδοσή της και για έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση σας.
- Η ετήσια χοροεσπερίδα του Συλλόγου καθιερώθηκε και γίνεται κάθε Τσικνοπέμπτη για τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου.


- Η ΕΤΗΣΙΑ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ έγινε στον Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής Ελληνικού Ερυμάνθου, μέσα σε ένα καταπληκτικό φυσικό περιβάλλον.
Όσον αφορά τις εκδρομές μας του εσωτερικού και του εξωτερικού φέτος με πολυπληθή συμμετοχή ταξιδέψαμε:
- Τον Ιανουάριο στα Γιάννενα - Ζαγοροχώρια.
- Τον Μάρτιο στη Ι.Μ. Μαρίτσας.
- Τον Απρίλιο στην Άνδρο- Τήνο.
- Τον Αύγουστο στη Βαρκελώνη- Ανδόρα .
- Τον Ιούνιο στο νησί του εθνικού μας ποιητή, την Ζάκυνθο.
- Ο κύκλος των επιτυχημένων εκδρομών έκλεισε στο τέλος Οκτώβριο με την επίσκεψη στην Πρέβεζα - Νικόπολη.
Άριστες εντυπώσεις άφησαν η επίσκεψη μας με ξενάγηση στο Μουσείο της Πάτρας και στον Αρχαιολογικό χώρο της Βούντενης.
- Στα πλαίσια της ενημέρωσης πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτικά σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών στο προσωπικό της Μέριμνας με την Νοσηλεύτρια κ. Τζένη Θεοδωροπούλου και τον Νευρολόγο κ. Κάνιστρα Κων/νο.
- Φέτος δεν έγινε δενδροφύτευση στην οποία συμμετείχαν μαθητές των Δημοτικών Σχολειών επειδή οι Δήμοι στους οποίους απευθυνθήκαμε δεν κατάφεραν να μας εξασφάλιζαν δενδρίλια.

-Συμμετείχαμε στην πρωτοβουλία του Φιλοδασικού Συλλόγου Σαραβαλίου και Δήμου Πατρέων στην δασοκαθαριότητα του Κεφαλοβρύσου.
- Ανταποκριθήκαμε στην ετήσια πρόσκληση του Φιλοδασικού Συλλόγου Σαραβαλίου και κάθε Τετάρτη αντιπροσωπεία μας κάλυπτε ένα μέρος του εβδομαδιαίου προγράμματος για την πυροπροστασία του Δάσους του Κεφαλοβρύσου, κατά τους θερινούς μήνες.
- Ο Σύλλογός συμμετέχει ανελλιπώς, όπου καλείται, στις εκδηλώσεις των Δήμων, των Δημοτικών Σχολείων της περιοχής ευθύνης του και στις εκδηλώσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων όπως και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.


- Καταθέσαμε τις προτάσεις μας ως ΜΚΟ μέσω του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ, για ένα πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα, με σκοπό την απασχόληση ανέργων για το 2012 πάνω σε θέματα, περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Ήδη εγκρίθηκε το πρόγραμμα και απασχολούνται 8 άτομα και στους δυο Δήμους (πρώην Μεσσάτιδος και Φαρρών ) με το ανωτέρω πρόγραμμα.
- ΣΜΑ: Ένα θέμα που αρκετά μας απασχόλησε και μας απασχολεί για την χρονιά που πέρασε ήταν και η προσπάθεια εγκατάστασης του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), από την Δημοτική Αρχή Πατρών στην περιοχή του Πετρωτού ή γενικότερα στην περιοχή Δημοτικής Ενότητας Μεσσάτιδος. Ενταχθήκαμε μαζί με άλλους φορείς στην Επιτροπή Αγώνα των πολιτών και των φορέων του Ανατολικού Διαμερίσματος για την αποτροπή της εγκατάστασης του ΣΜΑ στην περιοχή μας. Αν και δεν έχει οριστικά λυθεί αυτό το θέμα, πιστεύουμε ότι και εμείς προσθέσαμε το δικό μας λιθαράκι, για να μην εγκατασταθεί στην κατοικημένη περιοχή του Πετρωτού ή του ΒΙΟΠΑ, ο ΣΜΑ.
- Πρωτοστατήσαμε στην δημιουργία Επιτροπής Αγώνα και με τη συνεργασία του πρωτοστάτη Δήμου Ερυμάνθου αναστείλαμε την λειτουργία του λατομείου της Πλατανόβρυσης, ελπίζουμε για ένα μόνιμο αποτέλεσμα, αφού οι υπεύθυνοι δεν διαθέτουν τις νόμιμες άδειες. Παρόμοιες ενέργειες έγιναν και για την λειτουργία του λατομείου του Κανδάλου πάνω από την Χαλανδρίτσα.
- Συμμετείχε εκπρόσωπος του Συλλόγου μας στην Επιτροπή Αλληλεγγύης του Δήμου Πατρέων μαζί με άλλες προσωπικότητες της πόλης των Πατρών με διάφορες θέσεις και προτάσεις.
- Συμμετείχαμε και συμμετέχουμε επίσης στην επιτροπή ανακύκλωσης του Δήμου Πατρέων και στις ημέρες ανακύκλωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, που οργανώνει ο Δήμος Πατρών.

- Συμμετέχουμε στην Επιτροπή Αγώνα – συμπαράστασης στους γιατρούς του ΚΥΧ για την μη υποβάθμιση του Κέντρου Υγειάς Χαλανδρίτσας.
Σχετικά με την εξουσιοδότηση της περσινής Γενικής Συνέλευσης για το χειρισμό του θέματος της παραμονής μας στο Κέντρο Υγείας Χαλανδρίτσας ενημερώνουμε ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και συνεχίζονται οι προσπάθειες για ένα μόνιμο θετικό αποτέλεσμα.
- Συμμετείχαμε στο 9ο Μαθητικό Συνέδριο Ecomobility.
- Ευρεία ήταν η συμμετοχή μας στην καθαριότητα της Κρήνης, μετά την πρωτοβουλία του Τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου ¨Ανάδειξης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κρήνης¨.
Στις Πολιτιστικές εκδηλώσεις του προηγούμενου έτους να σας θυμίσουμε αυτή για την ανάδειξη του Βυζαντινού Ναού της Παναγίας της Μέτζαινας με την οικονομική συμμετοχή των διαφόρων πολιτών από την ευρύτερη περιοχή, για την αναστήλωσή του. Σας θυμίζω ότι έχει ανοιχθεί τραπεζικός λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα αρ: 1010107497200-0 (πρώην Αχαϊκή και έχουμε μαζέψει περίπου 4.000,00 ευρώ). Η προσπάθεια αυτή πρέπει να συνεχισθεί για να μαζευτούν τα απαιτούμενα χρήματα για την μελέτη της αναστήλωσης.
       Αυτές ήταν εν συντομία, ένα μέρος των δραστηριοτήτων μας. Δραστηριότητες που με κόπο με αίσθημα ευθύνης με ομαδικότητα και μεράκι αλλά και με αγωνιστικό πνεύμα πραγματοποιήσαμε τη χρονιά που πέρασε, παρά τις οποίες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε αφού πρέπει να συγκρουσθούμε με επιχειρηματικά και λοιπά συμφέροντα.
      Είμαστε ένας σύλλογος εθελοντών και προσφέρουμε μέσα από τον ελεύθερο χρόνο μας την αγάπη μας για το περιβάλλον και τον συνάνθρωπό μας.
      Δεν είμαστε οι παθητικοί θεατές για όσα γίνονται γύρω μας, αλλά αγωνιζόμαστε στο μέτρο του δυνατού, να έχουμε τουλάχιστον τη συνείδησή μας αναπαυμένη και ήρεμη, έστω και με αυτή την μικρή προσφορά. Σ’ αυτές τις εθελοντικές προσπάθειες καλούμε κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη της περιοχής του ΚΥΧ να ενταχθεί στη κοινή προσπάθεια και μαζί να πορευθούμε.


Χρόνια Πολλά - Καλή Χρονιά. Σας ευχόμαστε να έχετε υγεία για την προστασία της οποίας αγωνιζόμαστε.
Μετά την κοπή της πίττας και τους χαιρετισμούς από τους φορείς, διεξήχθησαν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. του Συλλόγου.  
      Κατόπιν έγινε ο Οικονομικός Απολογισμός που ενεκρίθη από τη Γενική Συνέλευση και στη συνέχεια έγιναν αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου για την επόμενη διετία.