Πέμπτη 4 Μαΐου 2023

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΟΥΜΑΝΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

 




Στις 2 Μαϊου, μέσα στην Αναστάσιμη ατμόσφαιρα και τη λαμπρή χαρά, γιορτάσθηκε η μνήμη και η ανακομιδή των λειψάνων του Μεγάλου Αθανασίου, Πατριάρχου Αλεξανδρείας, στη Χαλανδρίτσα Πατρών.

Στον πανηγυρικό εσπερινό προέστη ο Πρωτοπρεσβ. π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, Αρχιερατικός Επίτροπος Φαρρών, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο και στο τέλος του Εσπερινού τελέσθηκε η Ακολουθία του Μικρού Αγιασμού, επί τη νεομηνία ή νουμινία. Συμμετείχε ο εφημέριος της ενορίας π. Νικόλαος Βγενόπουλος και ο εφημέριος του Ισώματος π. Νικόλαος Αθανασόπουλος.  

Την κυριώνυμο ημέρα τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Αρχιμ. π. Παϊσίου Γρίβα, που μίλησε επίκαιρα. Τόσο στον εσπερινό όσο και στη Θεία Λειτουργία η προσέλευση των πιστών ήταν πολύ μεγάλη.  

Επίσης την ημέρα αυτή πανηγυρίζει και το γραφικό και πανέμορφο εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου στο Κούμανι Ελληνικού. Βρίσκεται  μέσα σε φανταστικό περιβάλλον και περιβάλλεται από  τεράστια πουρνάρια και έλατα.


Η γιορτή διοργανώθηκε από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ελληνικού ο οποίος φέρει και το όνομα «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ».  

Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, την ψιλή βροχή, τον αέρα και το κρύο, το χωριό βρίσκεται σκαλωμένο στον Ερύμανθο και σε υψόμετρο 800 μέτρων, πολλοί πιστοί ανηφόρησαν για να προσκυνήσουν και να τιμήσουν τον προστάτη τους Άγιο Αθανάσιο.

Την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Πρωτοπρεσβ. π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, Αρχιερατικός Επίτροπος Φαρρών, μαζί του δε συλλειτούργησε και ο εφημέριος της  Βαλμαντούρας π. Παναγιώτης Φαρμάκης. Στην ομιλία του ο π. Δημήτριος μετέφερε τις Αναστάσιμες ευχές και ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ και αναφέρθηκε στους αγώνες αλλά και στις αρετές του εορτάζοντος Μεγάλου Πατρός της Εκκλησίας και στύλου της Ορθοδοξίας.

Τέλος, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο κ. Βασίλειο Γεωργίου και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελληνικού, τον τοπικό Πρόεδρο κ. Γεώργιο Παντελή, για την άψογη συνεργασία που έχουν, αλλά και όλους τους πιστούς που συμμετείχαν στις Ιερές Ακολουθίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το χειμώνα το Κούμανι δεν έχει κανέναν μόνιμο κάτοικο.

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ο εορτάζων Πολιτιστικός Σύλλογος προσέφερε παραδοσιακό κέρασμα.