Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ




ΟΙ ΕΟΡΤΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

Στις 9 Νοεμβρίου του Εκκλησιαστικό Λύκειο Πατρών γιόρτασε τον Άγιο Νεκτάριο, που είναι ο προστάτης όλων των Εκκλησιαστικών Σχολών της πατρίδος μας.
            Στο Εκκλησάκι του Σχολείου τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στην οποία έλαβαν μέρος ο Αρχιμανδρίτης π. Γερβάσιος Παρακεντές, Διευθυντής της Εκκλησιαστικής Εστίας και ο Πρωτοπρεσβ. π. Δημήτριος Παπαγεωργίου.
            Ομιλητής ήταν ο Θεολόγος καθηγητής κ. Νικόλαος Κώσταλος.
Ο ομιλητής ανέφερε ότι ο Άγιος Νεκτάριος είναι ένας σύγχρονος άγιος, εκοιμήθη μόλις το 1920, και η παρουσία των αγίων είναι ένα από τα γνωρίσματα της Εκκλησίας μας. Άγιοι δεν υπήρχαν μόνο παλιά, αλλά υπάρχουν και σήμερα.
            Ειδικότερα έκανε λόγο για τη δράση του Αγίου ως Διευθυντού της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής και ανεφέρθη ιδιαίτερα στην αγάπη του για τους μαθητές. Προτιμούσε να τιμωρήσει ο ίδιος τον εαυτό του, παρά να τιμωρήσει μαθητές και όταν ερχόταν στην ανάγκη, το έκανε με πολλή προσοχή και μόνο για παιδαγωγικούς λόγους και να βοηθήσει τα παιδιά.
 Τονίστηκαν επίσης οι πρωτότυπες για την εποχή του παιδαγωγικές μέθοδοι που χρησιμοποιούσε σε συνδυασμό με την πνευματικότητά του και την ιδιότητά του ως Κληρικού.
 Τέλος, πρόβαλε το πρότυπο του Αγίου ως προστάτη των Εκκλησιαστικών Σχολείων, καθώς και την αναγκαιότητα ενίσχυσης, στη σημερινή εποχή, της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, στην οποία άφησε ανεξίτηλη την προσωπική του σφραγίδα ο Άγιος Νεκτάριος.
Στην αίθουσα εκδηλώσεως του Σχολείου η χορωδία έψαλλε τον ύμνο του Αγίου προς την Παναγία μας «Αγνή Παρθένε», το Απολυτίκιό του και παρουσιάσθηκε φωτογραφικό υλικό από τη ζωή του. Η εκδήλωση έκλεισε με σχετικό βίντεο από την πράξη αγιοκατάταξης του Αγίου Νεκταρίου. 
Στις 13 Νοεμβρίου γιορτάσθηκε με μεγαλοπρέπεια η εορτή του προστάτη του Σχολείου μας Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.
Κατά τη Θεία Λειτουργία λειτούργησε ο Αρχιμ. π. Αμβρόσιος Γκουρβέλος, μαζί με τον Αρχιμ. π. Γερβάσιο Παρακεντέ και τον μαθητή του Σχολείου Ιεροδιάκονο π. Χρήστο Λυκουρέση.
Μίλησε επίκαιρα ο π. Αμβρόσιος, ο οποίος εστίασε την ομιλία του σε τρία θεμελιώδη σημεία της προσωπικότητας του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, όπως αυτά προβάλλονται στο Συναξαριστή του και τα οποία είναι:
1) Η μελέτη της κοσμικής και της Εκκλησιαστικής γραμματείας. 2) Η άσκηση στη ζωή.  Και 3)  Η προσευχή.
Στη συνέχεια μετέφερε τη χρησιμότητα των σημείων αυτών της προσωπικότητας του Αγίου, στη ζωή των μαθητών και την μετέπειτα εξέλιξη και πορεία τους, όπως και γενικότερα όλων των μελών της Εκκλησίας μας.    
Αυτή τη σημασία έχει η τιμή του προστάτη ενός Σχολείου και μάλιστα Εκκλησιαστικού.
Χρειάζεται δια βίου μελέτη τόσο της Αγίας Γραφής, όσο και των Πατερικών Κειμένων, αλλά και παράλληλα διαρκής μόρφωση και ενημέρωση για τα όσα συμβαίνων στην κοινωνία και στην επιστήμη γενικότερα.
Χρειάζεται συνεχής άσκηση και αγωνιστικότητα, ώστε ο Χριστιανός να μην είναι αδόκιμος  και ανάξιος της κλήσεώς του και της αποστολής του.
Η προσευχή είναι η κινητήριος και τελειοποιός δύναμη  για όλα τα προηγούμενα.
Τέλος, ο ομιλητής ανέφερε, ότι το κατόρθωμα της πορείας μας και της σύνδεσής μας με το Χριστό, είναι η σύνδεσή μας από τη ζωή αυτή, με έναν Άγιο, τον οποίο πρέπει να τον κάνουμε φίλο μας. Ένας τέτοιος φίλος μας πρέπει να είναι και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο προστάτης του Σχολείου μας.