Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
Με το «ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ» βραβεύθηκαν οι μαθητές της Α΄τάξης του Γενικού Εκκλησιαστικού Λύκειο Πατρών σε Πανελλήνιο διαγωνισμό.
Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε κατά το παρελθόν σχολικό έτος από το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού. Συμμετείχαν οι μαθητές της Α΄ τάξης Μ. Γκάντζος, Γ. Δρογγίτης, Σ. Καραγεωργόπουλος, Ν. Κατσιγιάννης, Α. Λόης, Κ. Μούζος, Α. Μπουμπουρέκας, Β. Μπράτης, π. Β. Ντούκας, Π. Παναγιωτόπουλος, Χ. Παναγιωτόπουλος, Φ. Παναγιωτακόπουλος, Α. Παπασημακόπουλος, Ι. Ρέντζος, Γ. Ρουμελιώτης, , Π. Σωτηρόπουλος, Γ. Τζιβιέρης, Δ. Τσιρώνης, Δ. Σούλος και Κ. Χατζηπαυλίδης, οι οποίοι κλήθηκαν μέσα από μία ταινία μικρού μήκους, να αποτυπώσουν και να παρουσιάσουν την ιστορία του σχολείου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, όπου έδωσαν το παρόν σχολεία από όλη την Ελλάδα.
«ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ», εκτός του Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατρών, πήραν το Εκκλησιαστικό Λύκειο Βελλάς Ιωαννίνων, το 3ο ΓΕΛ Νέας Σμύρνης και το 2ο ΓΕΛ Πύργου Ηλείας. Από τα ΕΠΑΛ, το 3ο ΕΠΑΛ Σιβιτανιδείου Καλλιθέας, το 1ο ΕΠΑΛ Άργους. Από τα Γυμνάσια διακρίθηκαν το 6ο Γυμνάσιο Λαμίας,  το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Νέας Σμύρνης και το 3ο Γυμνάσιο Φλώρινας. Από τα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία διακρίθηκαν το 9ο Δημοτικό Νέας Ιωνίας, το Δημοτικό Σχολείο Πύργου Τήνου, το 2ο Νηπιαγωγείο Δραπετσώνας και το Νηπιαγωγείο Κερασιάς Πέλλας.
Πολλά ακόμη σχολεία από όλες τις γωνιές της Ελλάδας έλαβαν τιμητικές διακρίσεις παρουσιάζοντας σημαντικά δείγματα δουλειάς, που ανέδειξαν την ιστορία του σχολείου τους μέσα από αρχειακή έρευνα, συνεντεύξεις και μαρτυρίες.
 Στην τελετή, μεταξύ άλλων, παρέστησαν ο υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Θεοδόσης Πελεγρίνης, ο γ.γ. του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Δημήτρης Κουτσούμπας, η τέως υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, η βουλευτής Λάρισας Άννα Βαγενά, ο βουλευτής Κοζάνης Γιάννης Θεοφύλακτος, ο ομότιμος καθηγητής Κωνσταντίνος Τσαμαδιάς –πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Οικονομικών της Εκπαίδευσης & Διά Βίου Μάθησης, ο καθηγητής Νίκος Ουζούνογλου –πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, ο Κωνσταντίνος Μαλαφάντης, καθηγητής Παιδαγωγικής και πρόεδρος της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος, ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού–Ηλεκτρονικού Τύπου Θέμης Μπερεδήμας, ο δημοσιογράφος – παρουσιαστής Γιώργος Παπαδάκης, συγγραφείς όπως ο Ευγένιος Τριβιζάς, η Αγγελική Βαρελά, η Γιολάντα Τσορώνη-Γεωργιάδη, η Ιωάννα Μπαμπέτα, η Αργυρώ Μουντάκη, ο Βασίλης Παπαθεοδώρου, η Μαρία Ρουσάκη, η Σεσίλ Ιγγλέση-Μαργέλλου, συγγραφέας-μεταφράστρια και η Κωνσταντίνα Σαρακηνού, συγγραφέας.
Το Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων του ΥΠ.Π.Ε.Θ. εκπροσώπησε ο πατήρ Σταύρος Μπόζος, Διευθυντής Θρησκευτικής Εκπαίδευσης, ο οποίος απένειμε το «Μεγάλο Βραβείο» στο Θεολόγο καθηγητή κ. Νικόλαο Κώσταλο και στους μαθητές Αναστάσιο Αθανασόπουλο και Σταύρο Σφακιανάκη, που εκπροσώπησαν το Εκκλησιαστικό Λύκειο Πατρών. Ο π. Σταύρος Μπόζος αναφέρθη στη μακραίωνη ιστορία της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης καθώς και στο ρόλο που επιτελούν τα Εκκλησιαστικά Σχολεία στη σύγχρονη κοινωνία.
Παρόντες ήταν επίσης ο συνδιευθυντής του Κολλεγίου Αθηνών Διονύσιος Τσελέντης, η διευθύντρια του Ινστιτούτου OSD Ελλάδας –Σχολή Μωραίτη Χριστίνα Ρούτνερ, ο Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκάς Τσούκαλης, ο εκπρόσωπος των εκδόσεων Μίνωας κ. Γρετσίστας, ο Νίκος Ράμος των εκδόσεων Ιπτάμενο Κάστρο, η κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας Μαρίζα Ντεκάστρο, οι δημοσιογράφοι Όλγα Μπατή και Ελένη Πλαβούκου, ο εκπρόσωπος της Περιφερειάρχη Αττικής, Περιφερειακός Σύμβουλος Πέτρος Δαμιανός, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Νέας Σμύρνης Πολύδωρος Συρίγος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Βαρβακείου Σχολής Μάριος Μπαχάς, η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Ελληνογαλλικής Σχολής Saint-Joseph Λία Αθανασοπούλου, ο Ανδρέας Λαπούρτας από το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς, ο Δημοτικός Σύμβουλος Αγίου Δημητρίου Κωνσταντίνος Κωτσίδης, οι ηθοποιοί Μαργαρίτα Πανουσοπούλου και Γιώργος Χατζηπαύλου, η παρουσιάστρια Μαρί Κυριακού, η Πέπη Σπηλιωτοπούλου, ιδιοκτήτρια- εκδότρια  του Φιλοδήμος. gr (Αίγιο)  και πολλές άλλες προσωπικότητες από τον πολιτικό, εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό χώρο. 
Από την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του ΥΠ.Π.Ε.Θ. μετείχαν ο σκηνοθέτης Μένος Δελιοτζάκης, η πρόεδρος στις Επιτροπές Κρίσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια-Λύκεια) Αικατερίνη Χαριοπολίτου, προϊσταμένη Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης, ο Σταύρος Γρόσδος Σχολικός Σύμβουλος Δασκάλων και η Μαριάνθη Καρατσιώρη, στέλεχος Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης. Από την πλευρά του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης παρέστη η πρόεδρός του δρ Ευαγγελία Κανταρτζή και την εκδήλωση παρουσίασε ο δημοσιογράφος & συγγραφέας Κώστας Στοφόρος. Τα βραβευμένα έργα θα μπορεί να τα δει κανείς στην πλατφόρμα μαθητικής δημιουργίας της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης (www.i-create.gr) και του ΕΚΕΔΙΣΥ (http://www.ekedisy.gr/mousio-proforikis-istorias/).

Αξίζουν συγχαρητήρια στους μαθητές του Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατρών, οι οποίοι απέδειξαν έμπρακτα, ότι σε μια εποχή δύσκολη και δυσοίωνη, μπορεί ο καθένας να προοδεύσει και να μεγαλουργήσει, έχοντας θέληση και όρεξη για εργασία.