Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Η Γ΄ ΤΑΞΗ ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ



ΠΕΝΘΗΜΕΡΗ   ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ   ΕΚΔΡΟΜΗ  Γ΄  ΤΑΞΕΩΣ ΤΟΥ ΓΕΝ.  ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ   ΛΥΚΕΙΟΥ   ΠΑΤΡΩΝ    ΣΤΟ    ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ  (10 -16 Μαρτίου 2013)
Στην Ουρανούπολη
Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Άγιο Όρος η πενθήμερη προσκυνηματική εκδρομή των μαθητών της Τρίτης τάξης του Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατρών. Η αναχώρησή μας έγινε από την Πάτρα το βράδυ της Κυριακής 10 Μαρτίου, με προορισμό τη Θεσσαλονίκη όπου φθάσαμε νωρίς το πρωί της Δευτέρας και κατόπιν συνεχίσαμε για την Ουρανούπολη. Αφού έγιναν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες για την έκδοση των διαμονητηρίων, επιβιβαστήκαμε στο πλοίο της γραμμής, με προορισμό τη Δάφνη. Ταξιδεύοντας είχαμε την ευκαιρία να δούμε και να προσεγγίσουμε τους αρσανάδες διαφόρων μονών. Επιπλέον είχαμε την τιμή να συνταξιδεύουμε με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ. Μακάριο, με τον οποίο συνομιλήσαμε όλοι - συνοδοί και μαθητές- και ανταλλάξαμε απόψεις σε θέματα Εκκλησιαστικά και ιδιαίτερα Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης.
Φθάνοντας στο λιμάνι της Δάφνης επιβιβαστήκαμε σε οχήματα για να καταλήξουμε στην πρωτεύουσα της Αθωνικής Πολιτείας, τις Καρυές. Εκεί επισκεφτήκαμε το Πρωτάτο και προσκυνήσαμε τη θαυματουργή εικόνα του «Άξιον Εστί» ενώ παράλληλα θαυμάσαμε τις μοναδικές τοιχογραφίες του Μανουήλ Πανσέληνου. 
                                                 Το  Πρωτάτο
Μετά από μια σύντομη περιήγηση στις Καρυές μεταβήκαμε στην Ιερά Μονή Ιβήρων. Εκεί συμμετείχαμε στις απογευματινές ακολουθίες και παρακαθίσαμε στην τράπεζα, παίρνοντας έτσι μία πρώτη γεύση της Αγιορείτικης μοναστικής ζωής. Συγκλονιστήκαμε όταν προσκυνήσαμε την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Πορταΐτισσας καθώς και πλήθος Ιερών Λειψάνων, τα οποία φυλάσσονται εκεί ως πολύτιμοι θησαυροί. Κατόπιν ενημερωθήκαμε για την ιστορία και την αρχιτεκτονική της Ι. Μονής και ξεναγηθήκαμε στο παλιό «λαδαριό» δηλ. την παλιά αποθήκη λαδιού, όπου τώρα έχουν συγκεντρώσει και προβάλλουν πολλά κειμήλια Εκκλησιαστικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος.
Ι.Μονή Ιβήρων

Ακολούθησε διανθκτέρευση και έγερση στις 2:30 το πρωί για συμμετοχή στις πρωινές ακολουθίες. Μετά την μεσημεριανή τράπεζα στις 9:00 το πρωί, αναχωρήσαμε για την Ιερά Μονή Φιλοθέου.       Αφού  προσκυνήσαμε στο Καθολικό, μεταβήκαμε στο αρχονταρίκι και από εκεί στο σκευοφυλάκιο της Μονής, όπου θαυμάσαμε μοναδικά κειμήλια και ιερούς θησαυρούς, ιδιαιτέρως παλαιά χειρόγραφα με Εκκλησιαστικά και κείμενα της αρχαίας Ελληνικής γραμματείας που διέσωσαν με πολλούς κόπους οι μοναχοί μας στο διάβα των αιώνων και πολλές φορές με κίνδυνο της ζωής τους από τους κατακτητές. 
Ι.Μονή  Φιλοθέου

Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι το 75% της αρχαίας Ελληνικής σοφίας διαφυλάχθηκε και σώθηκε από τα μοναστήρια μας. Παράλληλα πληροφορη-θήκαμε ότι στη συγκεκριμένη Μονή μόνασε ο μεγάλος διδάσκαλος του Γένους μας, ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός.
Αναχωρήσαμε από την Ιερά Μονή Φιλοθέου για να καταλήξουμε μέσω ενός γραφικού μονοπατιού, στην Ιερά Μονή Καρακάλου.
Πεζοπορία για την Ι.Μ. Καρακάλλου

 Συμμετείχαμε στις απογευματινές ακολουθίες της Μονής και την τράπεζα. Αφού προσκυνήσαμε τα ιερά Λείψανα που φυλάσσονται εκεί, ο αρχοντάρης π. Νεκτάριος μας ξενάγησε και μαζί του επισκεφθήκαμε το σκευοφυλάκιο, θαυμάζοντας κειμήλια και εικόνες ανεκτίμητης αρχαιολογικής, θρησκευτικής και εθνικής αξίας. Διανυκτερεύσαμε και νωρίς το πρωί, ακολουθώντας πιστά το πρόγραμμα των ακολουθιών, συμμετείχαμε στις ακολουθίες και στην πρωινή τράπεζα. Αναχωρήσαμε από τη Μονή για να καταλήξουμε στις Καρυές και να επισκεφτούμε τη σκήτη του Αγίου Ανδρέα. 
Αρχονταρίκι Ι.Μ. Καρακάλλου

Ρωσικές καμπάνες στη Σκήτη Αγίου Ανδρέου
Εκεί με μεγάλη συγκίνηση προσκυνήσαμε ένα τεμάχιο της κάρας του Αγίου Ανδρέου και κατόπιν επισκεφθήκαμε την ιστορική Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Σχολή. 
Σκήτη Αγ. Ανδρέου και τμήμα Αγ. Κάρας
Μας καλοδέχθηκε ο Υποδιευθυντής κ. Παπαξάφης, μας ξενάγησε στους χώρους της Σχολής, ανεβήκαμε και προσκυνήσαμε στο παρεκκλήσιο όπου είδαμε και εικόνες αγιογραφημένες από τους μαθητές της Σχολής. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το κελί του Αγίου Νικολάου του «Ψαρά», όπου ο συντοπίτης μας π. Αρτέμιος Τρεμπέλας μας καλωσόρισε και μαζί του συζητήσαμε πολλά θέματα πνευματικού ενδιαφέροντος, προσφέροντάς μας και Αβραμιαία φιλοξενία. 
Ιερόν Κελίον Αγ. Νικολάου Ψαρά
         Η περιήγησή μας συνεχίστηκε στις Καρυές με επίσκεψη στην Ιερά Κοινότητα.
Ιερόν Κελίον Αγ. Νικολάου Ψαρά.
 Εκεί είχαμε συνάντηση με τον Πρωτεπιστάτη του Αγίου όρους, γέροντα Μάξιμο τον Ιβηρίτη και με άλλα δύο μέλη της Ιεράς Επιστασίας. Αφού μας καλωσόρισαν στην Αθωνική Πολιτεία, μας μίλησαν για την ιστορία του Αγίου Όρους που αρχίζει επίσημα από το 963 μ. Χ. με τον Άγιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη και στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε σε έναν χώρο τον οποίο λίγοι έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν: το χώρο συνεδριάσεων της Ιεράς κοινότητας. Εκεί μας εξήγησαν τον τρόπο διοίκησης του Αγίου Όρους ο οποίος είναι δημοκρατικότατος και εντελώς αδιάβλητος. Επιπλέον θαυμάσαμε αντίγραφο του περίφημου «τράγου», μιας περγαμηνής δηλαδή μήκους τριάμισι μέτρων, η οποία είναι κατασκευασμένη από δέρμα τράγου και αποτελεί το ιστορικότερο κείμενο του Αγίου Όρους. Πρόκειται για το πρώτο τυπικό του Αγίου Όρους όπου αναγράφεται ο τρόπος διοίκησης και λειτουργίας των Μονών και είναι υπογεγραμμένο ιδιοχείρως από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιωάννη Τσιμισκή και τον Άγιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη.
Στην Ιερά Επιστασία
Ο τράγος του Ιωάννου Τσιμισκή
 
Αίθουσα συνεδριάσεων Ιεράς Κοινότητος
Αφήσαμε τις Καρυές για να καταλήξουμε μέσα από σύντομο μονοπάτι στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου. Αφού τακτοποιηθήκαμε στους ξενώνες, επισκεφτήκαμε την «Παναγούδα», το κελί δηλαδή του πατρός Παϊσίου.

Στο κελί του π. Παϊσίου
 Η συγκίνηση ήταν ανέκφραστη, αφού είχαμε την ευλογία να είμαστε στον ίδιο χώρο που ζούσε πριν λίγα χρόνια ο μεγάλος αυτός σύγχρονος Γέροντας. Και πράγματι, η Αγιότητα ήταν διάχυτη και η παρουσία του αισθητή. Συνεχίσαμε με επίσκεψη στο κελί του πατρός Γαβριήλ, του οποίου τα λόγια ήταν τόσο απλά, αλλά παράλληλα  περιείχαν ανεξάντλητο πνευματικό βάθος. «Ο ηγέτης πρέπει να έχει ταπείνωση και πίστη και όχι υπερηφάνεια» είπε χαρακτηριστικά. «Αν έχει υπερηφάνεια τότε δε μπορεί να πετύχει τίποτα και όλοι θα τον σέβονται με ψεύτικο σεβασμό». Μας μίλησε για τις θαυματουργές εικόνες της Παναγίας που βρίσκονται στο Άγιο όρος, ενώ μία απλή επιγραφή στον τοίχο του κελιού του έγραφε: «Ο Θεός μπορεί, όταν ο άνθρωπος θέλει...». Τα πάντα δηλαδή εξαρτώνται από την παντοδυναμία του Θεού, αρκεί να θελήσει και να πιστέψει ο άνθρωπος. Όταν τον ρωτήσαμε για τη μεγάλη κρίση που περνάει η πατρίδα μας, η απάντησή του ήταν σαφέστατη και απλούστατη: «Αν δε μετανοήσουμε πώς θα μας σώσει ο Θεός; Χωρίς μετάνοια θα καταστραφούμε». Συνέχισε λέγοντας: «Ο Θεός δε θέλει πολέμους. Μας δημιούργησε χωρίς να μας ρωτήσει, αλλά για να μας σώσει θέλει μετάνοια». Στο τέλος πρόσθεσε: «Αν αύριο η κυβέρνηση δώσει σε όλους κατώτερο μισθό 3.000 ευρώ, θα σωθούμε;  Πάλι τα ίδια θα πάθουμε και χειρότερα». Πράγματι τα λόγια του θα τα ζήλευαν και οι μεγαλύτεροι θεολόγοι της εποχής μας!
Ι.Μ. Κουτλουμουσίου
Αφού επιστρέψαμε στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου, συμμετείχαμε στον εσπερινό, την τράπεζα και το απόδειπνο, όπου προσκυνήσαμε πολλά ιερά λείψανα Αγίων της Εκκλησίας μας. Ακολούθησε  ευχάριστη και ενδιαφέρουσα συζήτηση στο Αρχονταρίκι με τον αγιογράφο μοναχό Ταράσσιο, σχετικά με την ιστορία της Μονής, για θέματα Αγιογραφίας, Εκκλησιαστικής Μουσικής, αλλά και Θεολογικά.
Την επόμενη μέρα εκκλησιαστήκαμε νωρίς το πρωί και αναχωρήσαμε για τις Καρυές και από εκεί με οχήματα για την Ιερά Μονή Ξενοφώντος. Εκεί η φιλοξενία του πατρός Θεωνά (συμμαθητή του π. Δημητρίου Παπαγεωργίου που μας συνόδευε) ήταν πέρα από κάθε προηγούμενο. Παράλληλα ήταν και ένα πρώτης τάξεως δίδαγμα για τους δεσμούς της αληθινής και πραγματικής φιλίας. Πόσο ωραίο είναι να έχεις κάπου έναν παλιό φίλο να σε περιμένει… 
Με τον π. Θεωνά

Αφού τακτοποιηθήκαμε,
Ι.Μονή Παντελεήμονος
αναχωρήσαμε πεζή για την Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος (Ρωσικό) όπου προσκυνήσαμε στο Ρωσικής τεχνοτροπίας καθολικό και κατόπιν στα Άγια Λείψανα. Εντύπωση προκάλεσε το μεγάλο καμπαναριό με την τεραστίων διαστάσεων καμπάνα, η οποία όταν χτυπά και με κατάλληλο άνεμο ακούγεται μέχρι την Κατερίνη, τη Θάσο και την Καβάλα!!! Επιστρέψαμε στη μονή Ξενοφώντος για τον εσπερινό, την τράπεζα και το απόδειπνο.
Ωστόσο, φαίνεται ότι η Παναγία δεν ήθελε να φύγουμε από το Περιβόλι της, γιατί ο καιρός χάλασε και έτσι ήταν αδύνατον να ταξιδέψουμε με πλοίο την επόμενη μέρα, όπως είχαμε προγραμματίσει. Το πρόγραμμά μας λοιπόν τροποποιήθηκε και η εκδρομή μας παρατάθηκε κατά μία ημέρα.
Την Πέμπτη ημέρα της εκδρομής μας εκκλησιαστήκαμε νωρίς το πρωί, κατόπιν παρακαθίσαμε στην τράπεζα και ξεναγηθήκαμε στο παλιό κωδωνοστάσιο, το οποίο λειτουργεί σήμερα ως Αγιογραφείο. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά τα στάδια αγιογράφησης μιας εικόνας, ενώ ο αγιογράφος π. Παχώμιος ήταν αρκετά κατατοπιστικός, απαντώντας σε όλες μας τις απορίες. Ακολούθησε ξενάγηση στο σκευοφυλάκιο της Μονής, όπου φυλάσσονται κειμήλια και θησαυροί ανεκτίμητης αξίας. Μας έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση οι δύο μεγάλες εικόνες του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Δημητρίου που είναι κατασκευασμένες με μικρές ψηφίδες, όχι σε τοίχο, αλλά σε ξύλο.  
Στο αγιογραφείο Ι.Μ. Ξενοφώντος

 Συνεχίσαμε το προσκύνημά μας στην κοντινή Ιερά Μονή Δοχειαρίου, όπου μεταβήκαμε πεζή. Εκεί αφού μας πρόσφεραν κέρασμα στο αρχονταρίκι, προσκυνήσαμε την Παναγία τη Γοργοϋπήκοο και ακούσαμε το ιστορικό της μονής, καθώς και θαύματα της Παναγίας και των Αρχαγγέλων, όπου είναι αφιερωμένη η Μονή. «Η ίδια η Παναγία έκανε γνωστό το όνομά της και δεν τη λένε Γοργοεπήκοο, αλλά Γοργοϋπήκοο, γιατί όχι απλά επακούει αλλά αμέσως υπακούει στις προσευχές μας», μας εξήγησε ο μοναχός που μας ξεναγούσε. 
Αγίασμα Ι.Μ. Δοχειαρίου

Παραλία Ι.Μ. Ξενοφώντος
  
Διακονία π. Θεωνά στους μαθητάς
Επιστρέψαμε στη Μονή Ξενοφώντος και συμμετείχαμε στις απογευματινές ακολουθίες και στην τράπεζα. Κατόπιν ομάδα μαθητών πρόσφεραν με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση τη βοήθειά τους, συσκευάζοντας λάδι και αγίασμα, για τις ανάγκες της Μονής. Παράλληλα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με μοναχούς και να πληροφορηθούμε σχετικά με τη μοναχική ζωή. Μας είπαν σχετικά: «Έξι ώρες τη μέρα κάνουμε ακολουθίες. Άλλες έξι κάνουμε διακονήματα. Άλλες έξι κοιμώμαστε και τις υπόλοιπες έξι ασχολούμαστε με διάφορες ασχολίες. Ποια είναι η δουλειά μας; Να νικήσουμε τον παλιό μας εαυτό», μας είπε χαρακτηριστικά ο συντοπίτης μας π. Σάββας. Και συμπλήρωσε: «ο μοναχός πολεμάει με τους λογισμούς. Οποιονδήποτε άλλο εχθρό, τον πολεμάς και τον νικάς. Το λογισμό όμως πώς θα τον νικήσεις; Δεν μπορείς να τον πιάσεις και να παλέψεις, γιατί είναι λογισμός και είναι χειρότερος από κάθε άλλο εχθρό».
Την επομένη, συμμετείχαμε στις πρωινές ακολουθίες, όπου έψαλλαν κάποιοι από τους μαθητές, γεγονός που τους χαροποίησε ιδιαίτερα και αποτέλεσε ιδιαίτερη ευλογία και τιμή. Έτσι, έχοντας πλέον όλοι πνευματικά αποθέματα, πήραμε το δρόμο της επιστροφής. Επιβιβαστήκαμε σε ταχύπλοο και φθάσαμε στην Ουρανούπολη και από εκεί μέσω Θεσσαλονίκης, επιστρέψαμε στην Πάτρα το βράδυ του Σαββάτου 16 Μαρτίου, αναπολώντας τις ευχάριστες και ευλογημένες στιγμές που ζήσαμε.Ιερά
Προσθήκη λεζάντας
Στην πραγματοποίηση της εκδρομής καθοριστικό ρόλο έπαιξε η ηθική και οικονομική συμπαράσταση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ.κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος πάντα στέκεται αρωγός και συμπαραστάτης στο σχολείο μας. Τον ευχαριστούμε θερμά και ευχόμαστε ο Θεός να τον ενδυναμώνει και να τον στηρίζει, τα δε έτη του να είναι πολλά και καρποφόρα.
Ομοίως, εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στον προϊστάμενο του Ι. Ναού Αγίου Ανδρέου Πατρών π. Νικόλαο Σκιαδαρέση για την οικονομική ενίσχυση της εκδρομής μας.
Τέλος, θα ήταν μεγάλη παράλειψη, αν δεν αναφερόμασταν στον π. Δημήτριο Παπαγεωργίου, γραμματέα του σχολείου μας, ο οποίος αν και συνταξιούχος πλέον, μας συνόδευσε και στάθηκε κοντά μας αναλαμβάνοντας εξολοκλήρου τη διοργάνωση και πραγματοποίηση της εκδρομής. Η πολυετής πείρα του συνέβαλε στο να διεξαχθεί μία καθόλα επιτυχημένη προσκυνηματική εκδρομή και γι’ αυτό τον ευχαριστούμε θερμά.
Τέτοιου είδους εκδρομές, πράγματι μένουν αξέχαστες και παράλληλα ωφελούν ψυχικά, σε μια εποχή μάλιστα που όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε πρωτόγνωρες δυσκολίες. Ευχή μας λοιπόν είναι ο Κύριος να δίνει σε όλους δύναμη και υγεία για να μπορούμε να έχουμε και άλλες τέτοιου είδους εμπειρίες.   ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ.
    Το κείμενο επιμελήθηκε ο Θεολόγος καθηγητής του Λυκείου μας κ. Νικόλαος Κώσταλος με μαθητές του Σχολείου.