Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΓΕΝΕΣΙΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΟ ΤΡΟΥΣΑΚΙ ΑΧΑΪΑΣ



     Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάσθηκε η εορτή  του γενεθλίου της Θεοτόκου (Παντανάσσης) στο Τρουσάκι της Αρχιερατικής Περιφρείας Φαρρών του Δήμου Ερυμάνθου.
      Το Τρουσάκι είναι συνοικισμός αποτελούμενος από 5 σπίτια και ανήκει στην κοινότητα του Ελληνικού Αχαΐας, εκκλησιαστικά δε στην ενορία του Σταροχωρίου.
       Ο ναός του συνοικισμού είναι αφιερωμένος στο Γενέσιο της Θεοτόκου και κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου που πανηγυρίζει και πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται για την γιορτή αυτή από τα γύρω χωριά, αλλά και από την Πάτρα, ιδιαίτερα δε όσοι έχουν την καταγωγή τους από το συνοικισμό αυτό φέρνοντας μάλιστα και πολλές αρτοκλασλίες. 
       Στη θεία Λειτουργία που τέλεσθηκε με κατάνυξη και λαμπρότητα, ηλεκτρικό και μικρόφωνα δεν υπήρχαν, έλαβαν δε μέρος ο εφημέριος του Σταροχωρίου π. Γρηγόριος Λουμπαρδέας και ο Αρχιερατικός Επίτροπος Φαρρών π. Δημήτριος Παπαγεωργίου.
      Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πρωτοπρεσβ. π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο οποίος ανεφέρθη στο ιστορικό γεγονός της εορτής και στην καθιέρωσή της από την Εκκλησία μας, αλλά και στις αρετές τις οποίες είχαν οι προπάτορες του Κυρίου μας και γονείς της Παναγίας μας Ιωακείμ και Άννα.
Βασικές αρετές τους ήσαν:
1)              Η μεγάλη και βαθιά τους πίστη στο Θεό.
2)             Η υπομονή την οποία είχαν και ποτέ τους δεν γόγγυσαν και δεν διαμαρτυρήθηκαν στο θεό για τις δοκιμασίες της ζωής τους.
3)             Η ελπίδα με την οποία ήσαν οπλισμένοι ότι ο θεός ακούει τις προσευχές τους και κάποτε,  όταν πρέπει θα απαντήσει.
Μετά το τέλος της θείας Λειτουργίας, οι λιγοστοί κάτοικοι κάλεσαν όλους τους παρευρισκομένους να περάσουν από τα σπίτια τους για κέρασμα, το οποίο περιλάμβανε καφέ, γλυκό και φαγητό.
      Ευτυχώς οι κάτοικοι στο τρουκάκι, αλλά και στ άλλα χωριά μας το ίδιο συμβαίνει, κρατούν τις παραδόσεις, είναι πολύ πρόσχαροι και πολύ φιλόξενοι. Θεωρούν ιδιαίτερη ευλογία να «ανοίγουν» τα σπίτια τους και να φιλοξενούν ολους αδιακρίτως.