Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑΣ Διδακτική επίσκεψη στην Παλαιοχριστιανική Βασιλική Κ. Μέντζαινας

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟ  ΣΧΟΛΕΙΟ  ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑΣ

Διδακτική επίσκεψη στην Παλαιοχριστιανική Βασιλική Κ. Μέντζαινας  και στο χωριό Πλατανόβρυση

         


Με αφορμή το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Learning from the Extremes: «Γνωρίζω τον τόπο μου», την Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023, οι μαθητές των τάξεων Δ΄, Ε΄, και ΣΤ΄ του  Δημ. Σχολείου Χαλανδρίτσας και με την άδεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ν. Αχαΐας και την συμμετοχή του Πρωτοπρεσβ. Δημητρίου Παπαγεωργίου, Αρχιερατικού Επιτρόπου Φαρρών και επιτίμου Προέδρου του Συλλόγου Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσης, πραγματοποίησαν σημαντική διδακτική επίσκεψη στην πανέμορφη Παλαιοχριστιανική Βασιλική της Κάτω Μέντζαινας.

          Η επίσκεψη προγραμματίστηκε με σκοπό να παράσχει στους μαθητές και μαθήτριες μοναδική ευκαιρία για να εξερευνήσουν την θρησκευτική μας κληρονομιά, τον πολιτισμό μας, αλλά και την τέχνη των προγόνων μας στους τόπους λατρείας τους.

          Κατά την επίσκεψη, ο π. Δημήτριος μίλησε για την ιστορία του μνημείου που είναι τρίκλητος Βασιλική, πότε χτίστηκε, ποια ήταν η αρχική του χρήση σε βάθος αιώνων και πως ήρθε στο φως η αποκάλυψή του και η αναστύλωσή του.

          Τόνισε με έμφαση πως η συνεργασία του Μητροπολίτου μας κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ με τον ζωντανό και δημιουργικό Σύλλογο Προστασίας και Περιβάλλοντος του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσης, αλλά και με την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ν. Αχαΐας κ. Αναστασία Κουμούση, έσωσαν το μοναδικό αυτό μνημείο από την βέβαιη καταστροφή και το παρέδωσαν σώο και αλώβητο στις επερχόμενες γενεές.

          Στην συνέχεια οι μαθητές επισκέφθηκαν την Πλατανόβρυση, προσκύνησαν στον Ι.Ν. της Αγίας Παρασκευής  και  ξεκουράστηκαν κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια της ομώνυμης πλατείας, δροσιζόμενοι από τα τρεχούμενα και γάργαρα νερά της παρακείμενης πηγής.

          Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλατανόβρυσης, αλλά και ο επιχειρηματίας κ. Γρηγόρης Καλεντζώτης προσέφεραν αναψυκτικά, εδέσματα  και  γλυκίσματα στα παιδιά.

Η Διευθύντρια του Σχολείου κ. Σοφία Πασχαλίδου, ευχαριστεί όλους όσους συμμετείχαν, αλλά και βοήθησαν στη δράση αυτή του Σχολείου.