Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Η ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΤΑΣ ΣΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ 14-01-2014

    Την Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014, στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Πατρών, ευλογήθηκε από τους Σεβ. Μητροπολίτες Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου και Μυκόνου  κ. ΔΩΡΟΘΕΟΝ και Πατρών κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΝ η Βασιλόπιττα.     
   Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, ήρθε στην Πάτρα ως πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Εστίας μαζί με την κ. Καλή Αλυσανδράτου, διευθύντρια της Εκκλησιαστικής Εστίας, διότι εκτός από το Εκκλησιαστικό Λύκειο στο συγκεκριμένο χώρο, λειτουργεί και η Εκκλησιαστική Μαθητική Εστία της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, όπου φιλοξενούνται οι μαθητές του Εκκλησιαστικού Λυκείου.

     Στην κοπή της βασιλόπιττας παρέστησαν εκπρόσωποι του Ιδρύματος Νιάρχου,  η κ. Ιωάννα Θεοδώρου και ο κ. Πάνος Βαζέος. Παρόντες ήσαν ο Περιφερειακός διευθυντής της εκπαίδευσης κ. Γεώργιος Παναγιωτόπουλος, η διευθύντρια της  δευτεροβάθμιας εκπαιδεύσεως κ. Ευγενία Πιερρή, ο Σχολικός Σύμβουλος κ. Δημακόπουλος ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γεώργιος Αγγελόπουλος και οι Σχολικοί Σύμβουλοι κ. Δημήτριος Δημακόπουλος και κ. Δημήτριος Παπαδημητράκης.
     Την βασιλόπιττα ευλόγησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος και εν συνέχεια έγινε ξενάγηση στους χώρους του Εκκλησιαστικού Λυκείου και της Εκκλησιαστικής Εστίας.Εν συνεχεία ακολούθησε τράπεζα στην οποία συμμετείχαν οι αρχιερείς, οι εκπρόσωποι των αρχών, ο Διευθυντής του Εκκλησιαστικού Λυκείου κ. Ιωάννης Κόττορος και οι Καθηγητές, ο δ/ντης των ΜΜΕ της Ι. Μ. Πατρών π. Χρύσανθος Στελλάτος, ο πρ. Διευθυντής του Σχολείου π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης, ο Διευθυντής της Εκκλησιαστικής Εστίας της Ι. Μ. Πατρών π. Γερβάσιος Παρακεντές, ο Πρωτοπρσβ. π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, όλοι οι μαθητές και αρκετοί γονείς.
   Κατά την διάρκεια του γεύματος ο ο Σεβ. Μητροπολίτης Πατρών, προσεφώνησε τον Σεβ.  Μητροπολίτη Σύρου και όλους τους εκλεκτούς προσκεκλημένους και ευχαρίστησε για προσγενομένη τιμή της συμμετοχής τους στην εορταστική εκδήλωση. 
     Εν συνεχεία ο Σεβ. Σύρου, αντιφώνησε  με πολλή αγάπη και χαρά και ευχήθηκε τα δέοντα προς όλους και κυρίως στους μαθητάς του Εκκλησιαστικού Λυκείου.
      Τέλος, μίλησε με λόγια θερμά ο Δ/ντης του Εκκλησιαστικού Λυκείου κ. Ιωάννης Κόττορος. Η εορταστική εκδήλωση έκλεισε με ύμνους,παραδοσιακά τραγούδια και κάλαντα  από την χορωδία των μαθητών  του σχολείου. 
     Ο Διευθυντής κ. Ι. Κόττορος είπε σχετικά: 

Σεβασμιώτατε Πρόεδρε της «Εστίας της Εκκλησιαστικής Εκπ/σης» κ. Δωρόθεε,
Σεβασμιώτατε Πατρών κ. Χρυσόστομε,
Πανοσιωλογιώτατοι, αιδεσιμολογιώτατοι,
κ. Αντιπεριφερειάρχα,
κ. Περιφεριακέ Διευθυντά  πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής
    Ελλάδος,
κ. Διευθύντρια  της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,
κ. Εκπρόσωποι του Ιδρύματος Νιάρχου,
κ. Σχολικοί Σύμβουλοι,
κ. Διευθύντρια της Εστίας της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης,
κ. Συνάδελφοι αγαπητοί γονείς και Κηδεμόνες, αγαπητά μας παιδιά,

     Σας καλωσορίζουμε στο σχολείο μας και σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας. Μια νέα χρονιά αρχίζει με την πρόκληση συντελεσμένων αλλαγών που αφορούν τα νέα προγράμματα σπουδών Γυμνασίων – Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ.
            Μια χρονιά που φέρνει μαζί της νέες προκλήσεις, νέους σχεδιασμούς αλλά και δύσκολες συνθήκες για την εφαρμογή των νέων επιλογών που καλούμεθα  όλοι μας ( φορείς εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές ) να ανταποκριθούμε.
            Είναι γεγονός ότι η ανατολή του νέου έτους, δεν μοιάζει με παλαιότερες εποχές. Παρόλο τον καθιερωμένο εορτάσιμο εξωτερικό διάκοσμο και τις προσπάθειες να δοθεί ένας αισιόδοξος και ελπιδοφόρος τόνος.
            Δρασκελίζουμε το κατώφλι του 2014 με κουράγιο ανύπαρκτο, με τη στυφή γεύση μιας πρωτόγνωρης πικρίας. Πικρίας για όλους αυτούς που διαχειρίστηκαν την αξιοπρέπεια μιας και την ευτέλισαν.
            Αδικαιολόγητο το πνευματικό και οικονομικό κατάντημα. Ένας λαός με πλούσια και ένδοξη ιστορία, σιγά-σιγά φιλιώθηκε με την πίκρα του, εγκατέλειψε της απαιτήσεις του.
            Όμως η πίκρα αγαπητά μας παιδιά, είναι φθορά της ψυχής. Παραλύει την ψυχή του ανθρώπου την οδηγεί στην ακηδία, στην αρρωστημένη ανορεξία για οποιαδήποτε μορφής εργασία, σωματική, διανοητική και προπαντός πνευματική.  Και τι μας μένει λοιπόν να κάνουμε σαν χριστιανοί και Ιεροσπουδαστές που είμαστε; Να δεχθούμε τη πικρία ως λυτρωτικό αντίδοτο στον αντιχριστιανικό, εγωκεντρικό και υλιστικό τρόπο ζωής μας μέχρι τώρα. Αυτός ο πόνος και αυτή η πίκρα γεννά την ελπίδα της επιστροφής. Την ελπίδα της μετανοίας για τις αξίες που χάσαμε, για ότι προδώσαμε. Την ελπίδα που χαρίζει ο Χριστός που λίγες μέρες πριν γιορτάσουμε τη Θεία του γέννηση. Την ελπίδα που πηγάζει από τα λόγια του: « Δεύτε προς με πάντες οι κοπιώντες και πεφωτισμένοι καγώ αναπαύσω υμάς», προς όλα τα παιδιά του. Αυτή τη περίοδο κάθε χρόνο βάζουμε και βάζετε στόχους.. Ο δικός μας στόχος είναι να συνεχίσουμε την πετυχιμένη πορεία μας όπως και τη χρονιά που πέρασε παρά τις δυσκολίες. Ηταν πράγματι δημιουργική, καρποφόρος και καλλίκαρπος.
            Όλοι Εμείς  ο Πρόεδρος της «Εστίας της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης» ο Επίσκοπος μας οι φορείς της Εκπαίδευσης, ο Διευθυντής της Εστίας, οι καθηγητές σας θα είμαστε δίπλα σας, για την επιτυχία και την επίτευξη των δικών σας στόχων. Επιλέξαμε ένα περιβάλλον που πέρα από τη μάθηση και τη γνώση προβάλλει τις αξίες που χρειάζεστε για να πλημμυρίσουν τις καρδιές σας. Κλείστε τ’ αυτιά σας στις προκλήσεις, στο ψέμα στη μετριότητα το συμβιβασμό, στη μιζέρια. Διεκδικήστε τη πνευματική ελευθερία σας.
            Εύχομαι στους συναδέλφους εκπαιδευτικούς επιτυχία στο υπεύθυνο παιδαγωγικό μα ς έργο και μια δημιουργική και καρποφόρα χρονιά.
            Σεβασμιώτατε, Άγιε Πρόεδρε της «Εστίας της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης» για την τιμητική σας παρουσία στην εκδήλωση της κοπής της πίτας του σχολείου μας θερμά σας ευχαριστώ. Επίσης θέλω να σας ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον, τον αγώνα, και την αγωνία σας για την εύρυθμη λειτουργία των περιφερειακών Εκκλησιαστικών Εστιών των Εκκλησιαστικών μας Σχολείων.
Με έκπληξη όμως πληροφορηθήκαμε τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι η οικονομική κρίση χτύπησε και την πόρτα μας. Με αποτέλεσμα  να συζητείτε ακόμα και η αναστολή λειτουργίας των Εστιών. Αυτό βεβαίως θα δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα στη λειτουργία των Σχολείων.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας  οικοδόμησε αυτό το στολίδι της πόλεως των Πατρών για τη στέγαση του Εκκλησιαστικού Λυκείου «εν καιροίς δυσχοιμέρεις» και τον ευχαριστούμε άλλη μια φορά από τα βάθη της καρδιάς μας, αλλά η λειτουργία της Εστίας μας εξαρτάτε από την χρηματοδότηση της «Εστίας της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης».
Γι’ αυτό  σας ζητώ με την ευκαιρία της πρωτοχρονιάτικης πίτα μποναμά: Μη μας κλείσετε τη  στρόφιγγα της τροφοδοσίας και φροντίστε για τη στελέχωση των Εστιών και την εύρυθμη λειτουργία τους.
Εύχομαι σε όλους τους εκλεκτούς προσκεκλημένους μας υγεία, ευτυχία  προσωπική και οικογενειακή, δημιουργικό και καρποφόρο το 2014.
 



ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

  
  Με τη δέουσα Εκκλησιαστική λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013 η Χριστουγενμνιάτικη γιορτή του Γεν. Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατρών. 
    Την Θεία λειτουργία τέλεσαν ο Αρχιμ. π. Γεβάσιος Παρακεντές, ο Πρωτοπρεσβ. π. Δημήτριος Παπαγεωργίου και ο Ιεροδιάκονος  Αντώνιος Στρατηγέλης, μαθητής του Σχολείου. 
      Χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ, ο οποίος μίλησε στα παιδιά για το βαθύτερο νόημα των Χριστουγέννων. Η Γέννηση του Θεανθρώπου τόνισε ότι αποτελεί βασικό σταθμό στο σχέδιο της Θείας οικονομίας για τη σωτηρία του ανθρώπου.
   Στο σχέδιο αυτό συμμετέχει και ο άνθρωπος προσφέροντας τη μητέρα του Θεανθρώπου "Τί σοι προσενέγκωμεν Χριστέ ... ημείς δε μητέρα παρθένον...".
     Τέλος ευχήθηκε στο Διευθυντή, στους καθηγητές, στο Διοικητικό προσωπικό και στους μαθητές να έχουν υγεία, πρόοδο και οι καρδιές όλων να γίνουν Φάτνη για να υποδεχθούν το Θείο Βρέφος. 
     Στη συνέχεια ακολούθησε μικρή δεξίωση στην αίθουσα τελετών του Σχολείου και πραγματοποιήθηκε γιορτή που ετοίμασαν οι μαθητές και αποδόθηκαν μεταξύ άλλων Χριστουγεννιάτικοι Ύμνοι, κάλαντα από διάφορες περιοχές της Ελλάδος και προβολή ταινίας από τους Αγίους Τόπους.
     Την εκδήλωση έκλεισε με ευχές και ευχαριστίες του ο Διευθυντής κ. Ιωάννης Κόττορος.
    Στην εκδήλωση παρευβέθηκε και ο Σχολικός Σύμβουλος κ. Δημήτριος Δημακόπουλος, υπεύθυνος για το Σχολείο μας.
      Την Δευτέρα  23 Δεκεμβρίου αντιπροσωπεία των μαθητών μαζί με τον Διευθυντή κ. Ιωάννη Κόττορο, τους καθηγητές κ. Παύλο Μάλλιαρη, κ. Βασίλειο Μπούτσικα και τον Πρωτοπρεσβ. π. Δημήτριο Παπαγεωργίου επισκέφθηκαν ιδρύματα της πόλεως των Πατρών και προσέφεραν τρόφιμα, δώρα και έψαλλαν τα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα.