Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ

 



Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάσθηκε η εορτή της ανακομιδής και μετακομιδής των λειψάνων του Αγίου Νικολάου στο γραφικό  πέτρινο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο Ελληνικό Ερυμάνθου.

Το εκκλησάκι βρίσκεται λίγο έξω από το Ελληνικό στο παλιό κοιμητήριο.  Πριν λίγα χρόνια στο σημείο εκείνο υπήρχαν μόνο ερείπια από την παλιά εκκλησία. Οι κάτοικοι, που ευλαβούνται τον Άγιο Νικόλαο, το αναστύλωσαν εκ βάθρων και αποτελεί ένα ακόμη κόσμημα του όμορφου χωριού τους. 

Φέτος, στις 10 Μαΐου,  όπως κάθε χρόνο, τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, από τον Πρωτοπρεσβ. π. Δημήτριο Παπαγεωργίου, Αρχιερατικό Επίτροπο Φαρρών, ο οποίος μίλησε επίκαιρα, αναφέρθηκε στην καθιέρωση της γιορτής αυτής, καθώς επίσης και στις αρετές του τιμωμένου Αγίου, ο οποίος πρέπει να αποτελεί για μας «κανόνα πίστεως, εικόνας πραότητος και εγκρατείας διδάσκαλος…».  




Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΟΥΜΑΝΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

 


Η  ΕΟΡΤΗ  ΤΟΥ  ΑΓΙΟΥ  ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΤΗ  ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑ  ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΟΥΜΑΝΙ  ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
  

Στις 2 Μαϊου, μέσα στην Αναστάσιμη ατμόσφαιρα και τη λαμπρή χαρά, γιορτάσθηκε η μνήμη και η ανακομιδή των λειψάνων του Μεγάλου Αθανασίου, Πατριάρχου Αλεξανδρείας, στη Χαλανδρίτσα Πατρών.

Στον πανηγυρικό εσπερινό προέστη ο Πρωτοπρεσβ. π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, Αρχιερατικός Επίτροπος Φαρρών, ο οποίος και κήρυξε τον θείο λόγο. Στο τέλος του εσπερινού πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά την ημέρα αυτή, Ιερά Λιτανεία της εικόνος του Αγίου και προπορευομένης της εικόνος της Αναστάσεως του Κυρίου μας, στην ενορία.

Στον εσπερινό και στην λιτανεία συμμετείχαν αρκετοί ιερείς και παρέστη ο Δήμαρχος Ερυμάνθου κ. Θεόδωρος Μπαρής, η αντιδήμαρχος κ. Ευανθία Μπερδένη, ο πρ. αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Λαλιώτης, και ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου κ. Χαράλαμπος Λαλιώτης. Μαθητές με παραδοσιακές στολές πλαισίωσαν τις ιερές εικόνες, επίσης συμμετείχαν μαθήτριες και μαθητές της  Γ΄ τάξεως του Λυκείου Χαλανδρίτσης, στους οποίους τόσο ο Δήμαρχος, όσο και ο π. Δημήτριος ευχήθηκαν καλή επιτυχία, με τον φωτισμό του Θεού,  στις επερχόμενες Πανελλήνιες Εξετάσεις, δίνοντας συμβολική ευλογία.

Την κυριώνυμο ημέρα τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Αρχιμ. π. Πολυκάρπου Τσιμιτσού, ο οποίος και μίλησε επίκαιρα. Τόσο στον εσπερινό όσο και στη Θεία Λειτουργία η προσέλευση των πιστών ήταν πολύ μεγάλη.  

Επίσης την ημέρα αυτή πανηγυρίζει και το γραφικό και πανέμορφο εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου στο Κούμανι Ελληνικού. Βρίσκεται  μέσα σε φανταστικό περιβάλλον και περιβάλλεται από  τεράστια πουρνάρια και έλατα. Το χειμώνα το χωριό δεν κατοικείται.

Την γιορτή διοργάνωσε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ελληνικού «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ» και το τοπικό Συμβούλιο.  

Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, ψιλή βροχή, αέρας και κρύο, το χωριό βρίσκεται σκαλωμένο στον Ερύμανθο και σε υψόμετρο 800 μέτρων, πλήθος κόσμου από το Ελληνικό, το Νεωχώριο, τη Χρυσαυγή, τη Βαλμαντούρα, το Καλούσι, αλλά και Πατρινοί, ανέβηκαν να προσκυνήσουν και να τιμήσουν τον προστάτη τους Άγιο Αθανάσιο.

Την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Πρωτοπρεσβ. π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, στον οποίο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ, έχει αναθέσει και την ευθύνη της ενορίας του Ελληνικού. Μαζί του συλλειτούργησε και ο εφημέριος της  Βαλμαντούρας π. Παναγιώτης Φαρμάκης.