Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑ

Με λαμπρότητα γιορτάσθηκε και φέτος η γιορτή του Αγίου Δημητρίου στο ομώνυμο  ξωκκλήσι της Χαλανδρίτσας. Όλη η περιοχή εκεί ονομάζεται Άγιος Δημήτριος και βρίσκεται νοτιοδυτικά της Χαλανδρίτσας κοντά στον Πείρο ποταμό. 
Το σημερινό  ξωκκλήσι  χτίστηκε περί το 1915 πάνω σε ερείπια παλιάς εκκλησίας, κατεστραμμένης από τους Τούρκους στα Ορλοφικά  το 1770. 
Κάθε χρόνο, στη μνήμη του Αγίου Δημητρίου, σχεδόν όλοι οι κάτοικοι της Χαλανδρίτσας το επισκέπτονται και εκκλησιάζονται εκεί. 
Στη φετεινή γιορτή λειτούργησε ο Πρωτοπρεσβ. π. Δημήτριος Παπαγεωργίου μαζί με τους ιερείς π. Νικόλαο Βγενόπουλο και π. Ιωάννη Σαμοΐλα. 
Γέροντες αναφέρουν ότι ο Άγιος Δημήτριος είναι πολύ θαυματουργός. Αναφέρεται ότι στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, ένας μυλωνάς που είχε πιο κάτω το Μύλο του (γύρω στα 200 μ. και σώζονται τα ερείπιά του) ειδοποιήθηκε από τον Άγιο στον ύπνο του να φύγει γιατί έρχονται οι Τούρκοι (τσοχαντζαραίους τους ονόμασε) και θα τον σκοτώσουν. Πράγματι ξύπνησε, βγήκε έξω και στην απέναντι ράχη (κοττουλόραχη) είδε τους Τούρκους, έφυγε και γλύτωσε τη σφαγή, ενώ οι Τούρκοι λεηλάτησαν τον μύλο.