Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΣΤΗ ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΑΪΣΙΟ

 

ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΣΤΗ ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑ  ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΑΪΣΙΟ


          Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια γιορτάσθηκε και φέτος η γιορτή του νεοφανούς Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου στην Κωμόπολη της Χαλανδρίτσας.

          Την Δευτέρα το βράδυ, 11 προς 12 Ιουλίου τελέσθηκε η καθιερωμένη από χρόνια Ιερά Αγρυπνία στο εξωκκλήσι του Αγίου Δημητρίου Χαλανδρίτσας, στη μνήμη του Αγίου Παϊσίου.

          Το περικαλλές εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου, βρίσκεται λίγο έξω από τη Χαλανδρίτσα, μέσα σε ένα κατάφυτο από ελιές, αλλά και καταπράσινο τοπίο, στη δεξιά όχθη του Πείρου ποταμού.

          Πλήθος πιστών από την Χαλανδρίτσα, τίς Φαρρές, το Ελληνικό, αλλά και από την Πάτρα, προσήλθαν και συμμετείχαν ενεργά στην εόρτιο μνήμη του νεοφανούς Αγίου αψηφώντας τον κάματο της ημέρας, την ζέστη, αλλά και την απόσταση.

          Στην Ιερά Αγρυπνία έλαβαν μέρος οι Ιερείς Πρωτοπρεσβ. π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, Πρωτοπρεσβ. π. Σπυρίδων Γκολώνης, Πρεσβ. π. Σπυρίδων Αλεξανδρής, Πρεσβ. π. Θεόδωρος Παπαδόπουλος, Πρεσβ. π. Νικόλαος Βγενόπουλος και παρευρέθη συμπροσευχόμενος ο Πρεσβ. π. Ιωάννης Σαμοϊλα.

          Στο ταπεινό αναλόγιο του εξωκκλησίου προεξήρχε ο κ. Ιωάννης Κόττορος, Δ/ντής του Εκκλ. Λυκείου Πατρών και Πρωτοψάλτης  του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελιστρίας Πατρών Μαζί του συνέψαλλαν  ο κ. Τζίμης Τσίγκας, Πρωτοψάλτης από το Σικάγο, ο κ. Γρηγόριος Τσίγκας, Ιεροψάλτης από την Νέα Υόρκη, ο κ. Σωτήριος Καρυτινός, Πρωτοψάλτης του Παλαιού Ιερού Αγίου Ανδρέου Πατρών και μαζί τους στην διαμορφωθείσα χορωδία συμμετείχαν ο κ. Κων/νος Κόττορος και η Αγγελική Ζήκου, μαθήτρια της Σχολής Βυζ. Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.

          Η δημιουργηθείσα χορωδία έψαλλε όχι απλώς πολύ ωραία, αλλά αγγελικά και μέσα στη σιγαλιά της νυκτός, οι ύμνοι ανέβαιναν στον ουρανό παρασύροντας όλους τους παρευρισκομένους σε μια άλλη πνευματική διάσταση. Όλοι έλεγαν, αυτή η Αγρυπνία να μην τελειώσει.

          Μετά το πέρας της Αγρυπνίας παρετέθη για όλους, παραδοσιακό κέρασμα, το οποίο επιμελήθηκαν κυρίες της Χαλανδρίτσας.

          Στην Αγρυπνία παρευρέθη ο Δήμαρχος Ερυμάνθου κ. Θεόδωρος Μπαρής, ο  κ. Διαμαντής Κανελλόπουλος, αρχηγός της μείζωνος αντιπολιτεύσεως, η κ. Ευανθία Μπερδένη, αντιδήμαρχος, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Χαράλαμπος Λαλιώτης κ.λ.π. εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.

          Στην όλη διοργάνωση συμμετείχαν ενεργά το Τοπικό Συμβούλιο και ο Πολιτιστικός Σύλλογος.      



           

         





           

 

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ


 Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ  ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑ  ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ  ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ  ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ


 

Για άλλη μια φορά με λαμπρότητα  και μεγαλοπρέπεια γιορτάσθηκε η εορτή της Κοιμήσεως της  Θεοτόκου στους εορτάζοντες Ιερούς Ναούς της Χαλανδρίτσας και του Ελληνικού.

Στη Χαλανδρίτσα, στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, την παραμονή τελέσθηκε  Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο προέστη ο Αρχιερατικός Επίτροπος Φαρρών, Πρωτοπρεσβ. π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο οποίος μίλησε επίκαιρα, αναφερόμενος στο γεγονός της Κοιμήσεως της Παναγίας μας, η οποία έγινε το σκεύος  της εκλογής για την σωτηρία του κόσμου και για την δική μας άνοδο στους ουρανούς,  γιατί «μετέστη προς την ζωήν, Μήτηρ υπάρχουσα της ζωής…» .

Την κυριώνυμη ημέρα συλλειτούργησαν ο πολιός εφημέριος του Ιερού Ναού π. Νικόλαος Δεκής και ο π. Νικόλαος Βγενόπουλος. Και την παραμονή της εορτής, αλλά ανήμερα, πλήθος κόσμου κατέκλυσε τον Ιερό Ναό, για να προσκυνήσει την  Μητέρα του σύμπαντος κόσμου, την Παναγία μας, και να αποθέσει σ’ αυτή τις ελπίδες του για την ειρήνη και τη σωτηρία του κόσμου.

Επίσης με λαμπρότητα και Βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, γιορτάσθηκε και η εορτή της Παναγίας μας, το Πάσχα του καλοκαιριού, στον εορτάζοντα  μικρό, αλλά επιβλητικό Ι.Ναό του Ελληνικού.

Τον Εσπερινό τέλεσε ο π. Σπυρίδων Αλεξανδρής, εφημέριος Ι.Ν. Αγίου Ανδρέου Πατρών.



Ανήμερα της εορτής, λειτούργησε ο Πρωτοπρεβ. π. Δημήτριος Παπαγεωργίου. Στον Εσπερινό, αλλά και την κυριώνυμο ημέρα, πλήθος κόσμου, από το Ελληνικό, τα γύρω χωριά, αλλά και από την Πάτρα, και αλλαχού, ακόμη και από το εξωτερικό, Δανία, Λουξεμβούργο, όπου υπάρχουν και ζουν πιστοί, καταγόμενοι από το Ελληνικό, συμμετείχαν στον εορτασμό της Παναγίας, της μεγάλης μας Μάνας. Ήταν πανθομολογούμενο  ότι κατά τον φετινό εορτασμό η παρουσία του κόσμου ήταν πρωτοφανής για το μικρό αυτό χωριουδάκι, το οποίο απαριθμεί ελάχιστους μόνιμους κατοίκους.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, έγινε η καθιερωμένη τα τελευταία χρόνια Λιτανεία.

Τις εκδηλώσεις τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Ερυμάνθου  κ. Θεόδωρος Μπαρής, ο Πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελληνικού και εκπρόσωποι φορέων και Συλλόγων.

Μετά την Θεία Λειτουργία, οι κάτοικοι του Ελληνικού, μόνιμοι και μη, «άνοιξαν»  τα σπίτια τους, όπως λέγεται, για να κεράσουν  όλους τους ξένους.   

 




 

 

   

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΑΝΟΥΡΙΟΥ ΣΤΟ ΜΑΚΡΥΚΑΜΠΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ


Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΑΝΟΥΡΙΟΥ   ΣΤΟ ΜΑΚΡΥΚΑΜΠΙ

ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια, για άλλη μια φορά, γιορτάσθηκε η μνήμη του μεγαλομάρτυρος  Φανουρίου του νεοφανούς στο γραφικό ξωκκλήσι της περιοχής Μακρυκάμπι του Δήμου Ερυμάνθου.

Το ξωκκλήσι βρίσκεται σε ερημική περιοχή και μέσα σε ένα θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον. Το έφτιαξε η αγάπη του μακαριστού ιερέως π. Δημητρίου Ρόδη προς δόξαν Θεού και εις μνημόσυνον αιώνιον. Σήμερα, το προσέχει και το συντηρεί η πρεσβυτέρα του μαζί με τα παιδιά και εγγόνια της και αποτελεί κόσμημα της περιοχής. Όποιος περάσει από το δρόμο που οδηγεί Δεμέστιχα και Λεόντιο, συναντάει το εκκλησάκι, κοντοστέκεται, κάνει το Σταυρό του, ανάβει ένα κεράκι και συνεχίζει την πορεία του. 

Αποβραδίς, τελέσθηκε ο εόρτιος εσπερινός και ανήμερα πανηγυρική Θεία Λειτουργία στην οποία προέστη ο Πρωτοπρεσβ. π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, ο οποίος μίλησε επίκαιρα αναφερόμενος στον νεοφανή Άγιο, αλλά και στα μηνύματα που εκπέμπει η γιορτή στον σημερινή εποχή. Μαζί του συλλειτούργησαν ο Πρωτοπρεσβ. π. Χρήστος Σιαμαντάς και ο Πρεσβ. π. Αλέξιος Γιαννακόπουλος.

Τόσο στον εσπερινό, όσο και στην Θεία Λειτουργία, συμμετείχε πλήθος κόσμου από τα γύρω χωριά, αλλά και πολλοί από την Πάτρα, οι οποίοι αψηφούν την απόσταση και προσέρχονται για να ζητήσουν την βοήθεια του λαοφιλούς Αγίου.

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας,  τελέσθηκε τρισάγιο, όπως κάθε χρόνο, για την ανάπαυση της ψυχής του μακαριστού π. Δημητρίου Ρόδη και ευθύς αμέσως ευλογήθηκαν οι πολλές Φανουρόπιττες, που η ευλάβεια των πιστών προσέφερε εις τιμήν του Αγίου Φανουρίου, αλλά και «υπέρ υγείας και βοηθείας των προσφερόντων»  τους πλακούντας.

Παρευρέθη ο Δήμαρχος Ερυμάνθου κ. Θεόδωρος Μπαρής, η αντιδήμαρχος κ. Ευανθία Μπερδένη, Δημοτικοί και τοπικοί Σύμβουλοι του Δήμου Ερυμάνθου.