Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ


 Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ  ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑ  ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ  ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ  ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ


 

Για άλλη μια φορά με λαμπρότητα  και μεγαλοπρέπεια γιορτάσθηκε η εορτή της Κοιμήσεως της  Θεοτόκου στους εορτάζοντες Ιερούς Ναούς της Χαλανδρίτσας και του Ελληνικού.

Στη Χαλανδρίτσα, στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, την παραμονή τελέσθηκε  Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο προέστη ο Αρχιερατικός Επίτροπος Φαρρών, Πρωτοπρεσβ. π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο οποίος μίλησε επίκαιρα, αναφερόμενος στο γεγονός της Κοιμήσεως της Παναγίας μας, η οποία έγινε το σκεύος  της εκλογής για την σωτηρία του κόσμου και για την δική μας άνοδο στους ουρανούς,  γιατί «μετέστη προς την ζωήν, Μήτηρ υπάρχουσα της ζωής…» .

Την κυριώνυμη ημέρα συλλειτούργησαν ο πολιός εφημέριος του Ιερού Ναού π. Νικόλαος Δεκής και ο π. Νικόλαος Βγενόπουλος. Και την παραμονή της εορτής, αλλά ανήμερα, πλήθος κόσμου κατέκλυσε τον Ιερό Ναό, για να προσκυνήσει την  Μητέρα του σύμπαντος κόσμου, την Παναγία μας, και να αποθέσει σ’ αυτή τις ελπίδες του για την ειρήνη και τη σωτηρία του κόσμου.

Επίσης με λαμπρότητα και Βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, γιορτάσθηκε και η εορτή της Παναγίας μας, το Πάσχα του καλοκαιριού, στον εορτάζοντα  μικρό, αλλά επιβλητικό Ι.Ναό του Ελληνικού.

Τον Εσπερινό τέλεσε ο π. Σπυρίδων Αλεξανδρής, εφημέριος Ι.Ν. Αγίου Ανδρέου Πατρών.



Ανήμερα της εορτής, λειτούργησε ο Πρωτοπρεβ. π. Δημήτριος Παπαγεωργίου. Στον Εσπερινό, αλλά και την κυριώνυμο ημέρα, πλήθος κόσμου, από το Ελληνικό, τα γύρω χωριά, αλλά και από την Πάτρα, και αλλαχού, ακόμη και από το εξωτερικό, Δανία, Λουξεμβούργο, όπου υπάρχουν και ζουν πιστοί, καταγόμενοι από το Ελληνικό, συμμετείχαν στον εορτασμό της Παναγίας, της μεγάλης μας Μάνας. Ήταν πανθομολογούμενο  ότι κατά τον φετινό εορτασμό η παρουσία του κόσμου ήταν πρωτοφανής για το μικρό αυτό χωριουδάκι, το οποίο απαριθμεί ελάχιστους μόνιμους κατοίκους.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, έγινε η καθιερωμένη τα τελευταία χρόνια Λιτανεία.

Τις εκδηλώσεις τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Ερυμάνθου  κ. Θεόδωρος Μπαρής, ο Πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελληνικού και εκπρόσωποι φορέων και Συλλόγων.

Μετά την Θεία Λειτουργία, οι κάτοικοι του Ελληνικού, μόνιμοι και μη, «άνοιξαν»  τα σπίτια τους, όπως λέγεται, για να κεράσουν  όλους τους ξένους.   

 




 

 

   

Δεν υπάρχουν σχόλια: