Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑ

 


          Για άλλη μια φορά γιορτάσθηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα, αλλά και μεγαλοπρέπεια η εορτή του Αγίου Δημητρίου στο γραφικό ξωκκλήσι του στη Χαλανδρίτσα.

Το εκκλησάκι βρίσκεται έξω από τη Χαλανδρίτσα, σε απόσταση 4 περίπου χιλιομέτρων και Νοτιοδυτικά του χωριού, στις όχθες του Πείρου  ποταμού, στην ομώνυμη περιοχή.

Τα τελευταία χρόνια, με την ευχή και την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, έχει συντηρηθεί και ανακαινισθεί, έχει αγιογραφηθεί πλήρως  και είναι ένα από τα ομορφότερα ξωκκλήσια της περιοχής.

Και φέτος, την ημέρα της μνήμης του Αγίου Δημητρίου, σχεδόν όλοι οι κάτοικοι της Χαλανδρίτσας, αλλά και εκ Πατρών και αλλαχού, κατέκλυσαν τον χώρο εντός και εκτός, και τίμησαν με την παρουσία τους τον Μεγαλομάρτυρα Άγιο Δημήτριο εξαιτούμενοι τις πρεσβείες και ικεσίες του.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Πρωτοπρεσβ. π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, Αρχιερατικός Επίτροπος Φαρρών, ο παππούς του οποίου, Δημήτριος και αυτός, το 1915 πρωτοστάτησε και με τους αδελφούς του, έκτισαν το εκκλησάκι αυτό, πάνω σε ερείπια παλαιοτέρου ναού πυρπολυθέντος υπό των Τούρκων το 1770, στα Ορλωφικά. Ερείπια της παλαιάς εκκλησίας (κίονες, κιονόκρανα, κεράμια και τοιχοποιΐα) σώζονται μέχρι σήμερα και μαρτυρούν την μεγαλοπρέπεια του παλαιού Ιερού Ναού. Μαζί του συλλειτούργησαν ο π. Ιωάννης Σαμοΐλα, ο π. Νικόλαος Βγενόπουλος και ήταν συμπροσευχόμενος ο π. Νικόλαος Δεκής.

Η όλη εόρτιος εκδήλωση οργανώθηκε από την ενορία του Αγίου Αθανασίου με τη συμμετοχή του τοπικού συμβουλίου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Χαλανδρίτσης.

Γλυκίσματα προσέφερε σε όλους ο εορταζόμενος π. Δημήτριος  καθώς επίσης και ο Πολιτ. Σύλλογος.

Τέλος ιππείς με τα άλογά τους από τη Χαλανδρίτσα, που παραβρέθηκαν, συμμετείχαν σε ιππικούς αγώνες, με έπαθλο την ευλογημένη χειροποίητη «κουλούρα», ένα έθιμο για τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Γεωργίου, που έχει τις ρίζες του στα βάθη των αιώνων.  

 





Το ξωκκλήσι του Αγίου Δημητρίου μετά την ανακαίνιση

Η εθελοντική ομάδα τοποθέτησης της πινακίδος για τον Άγιο Δημήτριο

Δεν υπάρχουν σχόλια: