Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2013

ΛΗΞΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ 2013ΛΗΞΗ  ΣΧΟΛΙΚΟΥ  ΕΤΟΥΣ  ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

Την 26η Ιουνίου 2013 με την ευκαιρία της λήξης των μαθημάτων πραγματοποιήθηκε λαμπρή εκδήλωση στο Γεν. Εκκλησιαστικό Λύκειο Πατρών.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων  του Υπουργείου Παιδείας κ. Γεώργιος Καλατζής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μυκόνου κ. ΔΩΡΟΘΕΟΣ, Πρόεδρος της Εστίας Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και η Διευθύντρια της Εκκλησιαστικής Εστίας κ. Καλή Αλυσανδράτου.
Παρέστησαν επίσης ο Περιφερειάρχης Δυτ. Αχαΐας κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Ιωάννης Δημαράς,  οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Θεοχάρης Μασσαράς και Χαράλαμπος Στανίτσας, ο Περιφερειακός Δ/ντής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδος κ. Γεώργιος Παναγιωτόπουλος, η Δ/ντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κα Ευγενία Πιερρή, Σχολικοί Σύμβουλοι, ο Προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγίου Ανδρέου π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης, πρ. Δ/ντής του Εκκλ. Λυκείου  κ.λ.π. 
Την εκδήλωση άνοιξε η χορωδία του Εκκλησ. Λυκείου Πατρών  αποδίδοντας επίκαιρους  Εκκλησιαστικούς ύμνους της Πεντηκοστής.
Στη  συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  Πατρών κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ, στο χαιρετισμό που απηύθυνε, καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο Άγιο Σύρου, πρόεδρο της Εστίας Εκκλ. Εκπαιδεύσεως, καθώς και το Γεν. Γραμματέα Θρησκευμάτων κ. Γεώργιο Καλατζή.  Ο Σεβ. Μητροπολίτης Πατρών αναφέρθηκε στο έργο που επιτελείται στην Εκκλησιατική Εκπαίδευση στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Πατρών και στην Εκκλησιαστική Εστία, τα οποία στεγάζονται σε νεόδμητο κτίριο και είναι προσφορά αγάπης της τοπικής Εκκλησίας στα παιδιά και ευχαρίστησε τόσο τον Σεβασμιώτατο Άγιο Σύρου, όσο και τον Γεν. Γραμματέα Θρησκευμάτων, καθώς επίσης και την κ. Κ. Αλυσανδράτου για τη βοήθεια που παρέχουν στην απρόσκοπτη λειτουργία τόσο του Λυκείου, όσο και της Εκκλ. Εστίας.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος  ευχαρίστησε και μίλησε με επαινετικά λόγια για τον Διευθυντή, τους καθηγητάς, αλλά και το υπόλοιπο προσωπικό τη του Λυκείου και της Εστίας.  
Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Διευθυντής του Εκκλ. Λυκείου Πατρών κ. Ιωάννης Κόττορος και αναφέρθηκε στον υποδειγματικό τρόπο λειτουργίας του Σχολείου, της Εκκλ. Εστίας, αλλά και στην άριστη συνεργασία που έχει με την τοπική Εκκλησία, την ιερά Σύνοδο, την Εστία Εκκλησ. Εκπαιδεύσεως, αλλά και το Υπουργείο Παιδείας, ευχαριστώντας όλους για την αμέριστη βοήθειά τους.

Ακολούθως το λόγο έλαβε ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλατζής, ο οποίος με λόγους μεστούς νοημάτων αναφέρθηκε στο έργο και προσφορά της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης  και στην ανάγκη λειτουργίας των Εκκλησ. Σχολείων. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε και χειροκροτήθηκε για την αναφορά του στην αξία της Ελληνορθόδοξης Παράδοσης, στη στενή σχέση της Εκκλησίας μας με την Ελληνική κοινωνία και στην ανάγκη διατήρησης της πνευματικής ικμάδας του Γένους μας, η οποία στηρίζεται και βασίζεται στις πνευματικές ρίζες που καλλιέργησε για 2.000 χρόνια στον τόπο αυτό η Ορθόδοξη Εκκλησία μας.
Συνεχάρη τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών για το νεόδμητο και πρωτότυπο κτίριο, τον Διευθυντή, τους καθηγητάς αλλά και όλο το προσωπικό του Σχολείου για τον άψογο τρόπο λειτουργίας του Σχολείου.
Στην συνέχεια το λόγο έλαβε ο Μητροπολίτης Σύρου, αναφέρθηκε στο έργο της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι ρίζες της είναι στο Κρυφό Σκολειό, τότε που η Εκκλησία κράτησε αναμμένη τη δάδα της ελπίδας του Γένους μας και αναφέρθηκε  στις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να λειτουργούν άψογα οι κατά τόπους Εκκλησιαστικές Εστίες.
Τέλος εξέφρασε τον έπαινό του για το Εκκλησιαστικό Λύκειο Πατρών, που αποτελεί πρότυπο σχολείο, αλλά και την άριστη λειτουργία της Εκκλ. Εστίας.
Ακολούθησαν χαιρετισμοί των τοπικών αρχόντων. 
Η εορταστική εκδήλωση συνεχίστηκε με την απονομή των τίτλων σπουδών στους τελειοφοίτους του Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατρών σχολικού έτους 2012-13 και με την απονομή επαίνων και τιμητικών διακρίσεων στους διακριθέντες για την επιτυχία τους στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της χώρας, αποφοίτους του Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατρών του έτους 2012.
Εν συνεχεία τιμήθηκαν  με την προσφορά ειδικής πλακέτας οι συνταξιοδοτηθέντες καθηγητές του Εκκλησιαστικού Λυκείου, Πρωτοπρεσβύτερο π. Δημήτριο Παπαγεωργίου, κ. Παναγιώτη Πανογεώργο και κα Αικατερίνα Κουνάβη.
Μετά τη λήξη της τελετής ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του Εκκλησιαστικού Λυκείου και της Εστίας και παρετέθη γεύμα στο οποίο παρεκάθησαν όλοι οι προσκεκλημένοι μαζί με τους καθηγητάς και τους μαθητάς.
Κατά τη διάρκεια του γεύματος η χορωδία τραγούδησε συνοδεία παραδοσιακών οργάνων από μαθητές του Λυκείου πρόγραμμα με  δημοτικά τραγούδια.  

Προσφώνηση  του κ. Ιωάννου Κ. Κόττορου
Στην τελετή λήξεως των μαθημάτων και βράβευσης επίτυχόντων στα Α.Ε.Ι.  και απονομής τιμητικών διακρίσεων Σχολικού Έτους 2012-13  την 26 Ιουνίου 2013

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας Μήλου και Μυκόνου κ.κ. ΔΩΡΟΘΕΕ, πρόεδρε του Δ.Σ. της Εστίας Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως,
Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Πατρών κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕ, πρόεδρε και έφορε του Σχολείου μας και της Εστίας μας
Αξιότιμε  κύριε Γενικέ Γραμματέα Θρησκευμάτων,
Κύριε Περιφερειάρχα Δυτικής Ελλάδος,
Κύριε Δήμαρχε Πατρέων,
Κύριοι Αντιδήμαρχοι,
Κύριε Περιφερειακέ Διευθυντά Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Δυτ. Ελλάδος,
Κυρία Διευθύντρια της Δ/θμιας Εκπαίδευσης και Αντιπρόεδρε της Σχολικής Εφορείας του Λυκείου μας,
Κυρία Διευθύντρια της Εστίας Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως, 
Κ.κ. Σχολικοί Σύμβουλοι,  
Πανοσιολογιώτατοι, Αιδεσιμολογιώτατοι,
Αγαπητοί κ. κ. Συνάδελφοι,
Αγαπητοί μας Γονείς και Κηδεμόνες,
Αγαπητοί μας Μαθητές,
Κυρίες και Κύριοι,  

Σπεύδω  αρχή - αρχή να αναπέμψω δοξολογίες και ευχαριστίες στο Θεό που μας αξίωσε  να φθάσουμε στην καλή αυτή ώρα και να υποδεχόμαστε σήμερα με ιδιαίτερη χαρά την ηγεσία της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης και Θρησκευμάτων και της Εστίας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, εξ αφορμής της τελετής λήξεως των μαθημάτων, της βράβευσης των επιτυχόντων μαθητών μας στα Α.Ε.Ι. και την απονομή τιμής στους αποχωρούντες συναδέλφους, λόγω της ευδοκίμως περαιώσεως της υπηρεσίας τους στο Σχολείο μας. 
Η παρουσία σας Κύριε γενικέ Γραμματέα Θρησκευμάτων και Σεβασμιώτατε Άγιε Πρόεδρε της Εστίας Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως  στο σχολείο  μας περιποιεί υψίστη τιμή.
Μεγάλη η συγκίνηση που συμμετέχετε στη χαρά μας εντιμότατοι άρχοντες και φορείς, γονείς και κηδεμόνες των μαθητών μας.
Μακαρίζω την ώρα αυτή και σας καλοσωρίζω όλους από καρδιάς στο Σχολείο μας  - στο σπίτι μας.
Ζούμε σήμερα σε μια Ευρώπη που ασχολείται μόνο με νούμερα.  Γίνεται πολύς λόγος για οικονομική κρίση, κοινωνική κρίση, πνευματική κρίση, η οποία οφείλεται κυρίως στην απομάκρυνσή μας από τις χριστιανικές και πολιτιστικές μας ρίζες. Γι’ αυτό είναι ανάγκη να αλλάξουμε τρόπο ζωής και να ξαναβρούμε τις αρχές & τις αξίες που χάσαμε. Οι εξελίξεις στην πατρίδα μας εμφανίζουν αποκαρδιωτικό το παρόν και προβάλλουν ζοφερό το μέλλον κυρίως για τη νεολαία μας, για της οποίας την εκπαίδευση αγωνίζονται από τα ιδιαίτερα  ανά την Ελλάδα μετερίζια τους, τα Εκκλησιαστικά μας Σχολεία, τα οποία υπέστησαν πρώτα, σε ολόκληρη την Εκπαιδευτική Κοινότητα, τις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις.
Πιστεύομε ότι η σωτήριος χάρις του Θεού δεν θα επιτρέψει άλλους ταλανισμούς και δυσκολίες.
Γι’ αυτά ακριβώς τα Σχολεία που τόσα πρόσφεραν και προσφέρουν, κυρίως σε χρόνους  κρίσιμους, επικαλούμεθα εκτός της  μεσιτείας  των εφόρων του Σχολείου μας Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου και του Αγίου Νεκταρίου και τις θεοπειθείς ευχές Σας Σεβασμιώτατοι, προσβλέποντες Κύριε Γενικέ και στην ανύστακτη μέριμνα και αγάπη Σας. Όπως δε σημειώνει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας - και επιτρέψτε μου Σεβαβασμιώτατε το δανεισμό των λόγων Σας -  «Το Σχολείο και η Εκκλησία είναι ο ωραιότερος πνευματικός συνδυασμός, η συγκινητικότερη πνευματική συμμαχία που ανέδειξε την Ελλάδα μεγάλη αφού μέσα από τη συνεργασία των δύο αυτών δυνάμεων υψώθηκε το πανώριο οικοδόμημα το οποίο σεβάστηκαν οι αιώνες και οι γενιές των ανθρώπων».
Ελπίζουμε κύριε Γενικέ να μην αφήσετε κάποιους να ασεβούν και να πειραματίζονται επικίνδυνα στο χώρο της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης. Έχομε απόλυτη εμπιστοσύνη στη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και σε Σας, ως Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων, διότι είναι αλήθεια και πρέπει να το ομολογήσω ότι σε κάθε συνεδρίαση του Υπηρεσιακού  Συμβουλίου, στο οποίο συμμετέχω ως μέλος, επιζητείτε τη συνεργασία μας και φανερώνετε τον αγώνα, αλλά και την αγωνία Σας για την αναβάθμιση της Εκκλησιαστικής μας Εκπαιδεύσεως.
Εξ άλλου πολλές φορές έχετε δηλώσει ότι θέλετε ένα Εκκλησιαστικό Σχολείο σύγχρονο, ανοιχτό στην κοινωνία, που να ανταποκρίνεται στις σημερινές δύσκολες συνθήκες και απαιτήσεις της Ελληνικής κοινωνίας και όχι μόνο. 
Από το σχολικό έτος 2011-2012 μας Σεβασμιώτατε Άγιε πρόεδρε της Εστίας Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως, παράλληλα με το Σχολείο μας λειτουργεί με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας και με τη στήριξή τόσο τη δική σας, της Ιεράς Συνόδου και των  Οικονομικών της Υπηρεσιών, όσο και της αρωγής του Υπουργείου Παιδείας και του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων κ. Καλατζή, η Περιφερειακή Εκκλησιαστική Εστία Πατρών.
Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τη Διευθύντρια της Εστίας Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως κ. Καλή Αλυσανδράτου, που μας τιμά σήμερα με την παρουσία της για τη στενότατη συνεργασία μας που στόχο έχει την εύρυθμη λειτουργία της Εκκλησιαστικής μας Εστίας.
Είναι λογικό και αναπόφευκτο να διαμορφώνεται ένα ιδιαίτερο καθημερινό πρόγραμμα μαθημάτων και ασχολιών που ομολογουμένως απαιτεί δύναμη, αφοσίωση και αληθινό ενδιαφέρον για γνώση και εμπειρία από τους σπουδαστές. Μια εμπειρία ανεπανάληπτη, αφού η λειτουργία της Εκκλησιαστικής Εστίας υπό την καθοδήγηση του Μητροπολίτου και υπό τη Διεύθυνση του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου π. Γερβασίου Παρακεντέ, αποφοίτου του Σχολείου μας, έχει ως αποτέλεσμα την τέλεση των ιερών ακολουθιών (Εσπερινού- Όρθρου - Θ.Λειτουργίας) που παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι σπουδαστές μας.
Είπα πριν από λίγο ότι σας καλωσορίζω στο σπίτι μας. Γι’  αυτό επιτρέψατέ μου κυρίες και κύριοι να απευθύνω θερμές ευχαριστίες στον σπιτονοικοκύρη, στο Σεμασμιώτατο ποιμενάρχη μας κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ και να εξάρω δι’  ολίγων πτωχών και πενιχρών λόγων την πολύτιμη προσφορά του.
Ας λογισθούν οι ταπεινοί λόγοι μου, αντίδωρον υϊικής αγάπης, οφειλή καθήκοντος, έκφραση σεβασμού και ευγνωμοσύνης γι’ αυτό το μεγάλο δώρο, γιατί μετά από 60 χρόνια ζωής το Εκκλησιαστικό Λύκειο απέκτησε  στέγη. Έχω πει πολλές φορές, θα το φωνάξω και πάλιν και πολλάκις ότι ο θεμέλιος λίθος, για ιδιόκτητη στέγη του Εκκλησιαστικού Λυκείου, μπήκε στο νου και την καρδιά Σας Σεβασμιώτατε κατά την πρώτη επίσκεψή Σας στο Εκκλησιαστικό Λύκειο, ως Μητροπολίτου  Πατρών,  στις 13 Μαΐου 2005. Και τούτο έχει ιδιαίτερη σημασία διότι όπως γράφει και η πλάκα των εγκαινίων «Τον οίκον αγάπης  ήγειρεν κόποις ατρύτοις εν καιροίς δυσχειμέροις ως Σχολείον Εκκλησιαστικόν και Εκκλησιαστικήν Εστίαν». 
Σας παραδίδουμε τη δύναμη της ψυχής μας Σεβασμιώτατε, μαθητές, Διδακτικό  και Διοικητικό προσωπικό για να συνεχίσετε την μεγάλη αποστολή Σας.
Θα ήμουν επιλήσμων και αγνώμων εάν δεν αναφερόμουν στην αγαστή συνεργασία με την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, τον Δήμο Πατρέων, κυρίως για τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών μας, τον Περιφερειακό Διευθυντή  Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, τη Διευθύντρια Β/θμιας Εκπαίδευσης και αντιπρόεδρο της Σχολ. Εφορείας του Σχολείου μας κ. Ευγενία Πιερή, την οποία συνεχώς ενοχλώ και ζητώ συγγνώμη γι’  αυτό και τους Σχολικούς Συμβούλους. Τους ευχαριστώ όλους εκ βάθους καρδίας για το ενδιαφέρον και την προσφορά τους.
Αξιοχρέως θέλω να μνημονεύσω και να ευχαριστήσω τους  αξιοτίμους διατελέσαντες Καθηγητές και Διευθυντές, ιδιαιτέρως δε τον προκάτοχό μου Πρωτοπρεσβ. π. Νικόλαο Σκιαδαρέση, που μας τιμά με την παρουσία του, για την πολύχρονη προσφορά του στο Εκκλησιαστικό μας Λύκειο και την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση, καθώς επίσης και τους συναδέλφους Καθηγητές που υπηρετούν στο Σχολείο, για όσα προσέφεραν και προσφέρουν στον τομέα της αρετής και της παιδείας, στον τομέα της προσφοράς στελεχών στον ιερό κλήρο της Εκκλησίας μας, στον τομέα στελεχών της ευρύτερης κοινωνίας μας με έντιμους οικογενειάρχες, με άξιους εκπαιδευτικούς και άλλους επαγγελματίες.
Ευχαριστώ το διοικητικό προσωπικό του Σχολείου και της Εστίας γιατί προσπαθούν το καλλίτερο και πολλές φορές εκτός ωραρίου εργασίας, για την εύρυθμη λειτουργία του Σχολείου και της Εστίας.
Σεβασμιώτατοι Άγιοι Αρχιερείς και κύριε Γενικέ Γραμματέα τιμούμε τρεις συναδέλφους που αποχώρησαν την προηγούμενη σχολική χρονιά από την ενεργό υπηρεσία.
Τον κ. Παναγιώτη Πανογεώργο, Υποδιευθυντή του Σχολείου μας, ο οποίος και τα 35 χρόνια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας δίδαξε σε σχολεία της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης (Λαμία - Καρπενήσι - Φλώρινα και Πάτρα), ήταν παράδειγμα αρίστου δασκάλου και παιδαγωγού. Τον ευχαριστώ από την καρδιά μου, και του ευχόμαστε υγεία και δύναμη.
Θέλω επίσης να ευχαριστήσω την φιλόλογο καθηγήτρια του Σχολείου μας κ. Αικατερίνη Κουνάβη, η οποία αποχώρησε από την ενεργό υπηρεσία και σήμερα δεν είναι μαζί μας, παρά τη θέλησή της  γιατί βρίσκεται σε προγραμματισμένο ιατρικό ραντεβού στην Αθήνα. Την ευχαριστούμε πολύ για την αγάπη της και την πολύτιμη προσφορά της στο Σχολείο μας και της ευχόμαστε υγεία και κάθε καλό. 
Θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω το στενότερο συνεργάτη μου Πρωτοπρεσβ. π. Δημήτριο Παπαγεωργίου, για την πολύτιμη, πολύχρονη προσφορά του στο Σχολείο μας και στην Εκκλησιαστική Εκπαίδευση την οποία υπηρέτησε και ως αιρετό μέλος του Υπηρεσιακού Συμβουλίου της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως. Αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση υπαλλήλου.
          Είναι σαφές ότι το Εκκλησιαστικό Λύκειο Πατρών, όπως άλλωστε και όλα τα άλλα Εκκλησιαστικά Λύκεια, είχε και έχει   διαφορετική μορφή και περιεχόμενο απ΄ ότι τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Ελληνικής Επικράτειας. Στα σχολεία αυτά συνδέονται  άρρηκτα οι σπουδές και η γνώση με την πνευματική ζωή και Θεολογική μόρφωση, αφού στόχος τους δεν είναι μόνο η απόκτηση του απολυτηρίου και η είσοδος σε κάποια Ανώτατη Πανεπιστημιακή Σχολή, αλλά κυρίως η κατάκτηση της καθημερινής Εκκλησιαστικής εμπειρίας και της Θεολογικής παιδείας.
          Θα πρέπει βεβαίως να τονίσουμε ότι οι ώρες διδασκαλίας στο σχολείο μας είναι περισσότερες σε σχέση με τα άλλα Λύκεια. Ως Γενικό βέβαια Λύκειο διδάσκονται τα ίδια μαθήματα όπως και στα άλλα Γενικά Λύκεια της χώρας, με τις τρεις κατευθύνσεις και τα μαθήματα επιλογής. Πέραν όμως από αυτά διδάσκονται μαθήματα ειδικότητας, Θρησκευτικών και Βυζαντινής Μουσικής. Είναι βέβαιο ότι αυτά τα μαθήματα συμβάλουν αποφασιστικά όχι μόνο στον εμπλουτισμό των γνώσεων των μαθητών, αλλά και στην αρτιότερη εκπαίδευση τους για την συμμετοχή και ένταξή τους στο εκκλησιαστικό έργο και ευρύτερη κοινωνία.
          Αγαπητοί μας απόφοιτοι μαθητές μας ως μέλη πλέον μιας ευρύτερης τραγικής κοινωνίας  βιώνουμε έντονα τα συμπτώματα της παρακμής της, που εκφράζονται δυστυχώς και μέσα στα ελληνικά σχολεία ως πληγές και μάστιγες, την ώρα που η ισοπέδωση,  η έλλειψη προτύπων, η έλλειψη δημιουργικότητας, η έλλειψη χαράς, η απομόνωση, η έλλειψη νοήματος ζωής, αφήνει τα παιδιά ορφανά  από υπαρξιακή ταυτότητα, βλέπουμε ότι το Εκκλησιαστικό μας Λύκειο, στο οποίο φοιτήσατε, όλοι εμείς που είμαστε σήμερα εδώ για σάς, σας βλέπομε μοναδικές ανθρώπινες υπάρξεις, εικόνες Θεού, προορισμένες σε μια θεία ομοίωση, μέσα από δρόμους απάτητους, χωρίς τη θεοποίηση  των συγκρίσεων και των μετρήσεων.
          Καθώς οθόνες και ηλεκτρονικοί πίνακες θα διεκδικούν το κενό που βαθαίνει στις ψυχές των νέων, η έλλειψη προτύπων εκ μέρους διδασκάλων, ορφανών από παιδαγωγική κατάρτιση μεράκι και αυτοκαταξίωση, το Εκκλησιαστικό μας σχολείο θα επισημαίνει το ρόλο του παραδείγματος και του προτύπου, ως καθοριστικού παράγοντα μαθητείας και ευρύτερης σχέσης μεταξύ των γενεών,  αναζητώντας διαρκώς το πρόσωπο του Χριστού ως αιώνιου υποδείγματος αγαπητικής και θυσιαστικής παιδαγωγίας.
          Σε ένα σχολείο, που η έλλειψη δημιουργικότητας το υποβαθμίζει και το μαραζώνει συστηματικά, το Εκκλησιαστικό Λύκειο θα υπενθυμίζει διαρκώς τη σχέση  της κάθε ανθρώπινης ύπαρξης με ένα Θεό δημιουργό και την έμφυτη τάση της να δημιουργεί κάλλος, ακόμη και από την ποιο τεχνοκρατική και τετριμμένη δραστηριότητα.
          Όλα όσα αναφέρθηκαν, αποτελούν σημαντικό  μέρος της ζωής του σχολείου μας, καθορίζουν το περιεχόμενο της εκπαίδευσης που προσφέρει και καθιστούν αναγκαία την ύπαρξη και δράση του. Η επιτυχία του οφείλεται κυρίως στο «οικογενειακό» κλίμα που χαρακτηρίζει τη Σχολή, που σημαίνει καλές σχέσεις και αγαστή συνεργασία μεταξύ Επισκόπου και Διευθυντών  σχολείου και Εστίας, Επισκόπου – Καθηγητών, Διευθυντού – Καθηγητών, Μαθητών και Καθηγητών, αλλά και Καθηγητών μεταξύ τους. Βασικός εξάλλου στόχος είναι η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και αγάπης και η προσπάθεια επίλυσης των όποιων προβλημάτων με κατανόηση και επιείκεια.
 Προβλήματα οικονομικά, προσωπικά, οικογενειακά σε καθημερινή βάση γίνονται αντικείμενο συζήτησης και στ’ αλήθεια δεν υπάρχει ωραιότερη στιγμή από εκείνη που ο Διευθυντής, ο Καθηγητής καταξιώνεται μέσα από αυτή τη σχέση ως δάσκαλος και παιδαγωγός. Νιώθει τη μεγαλοσύνη της προσφοράς, «κτίζει» ανθρώπους, καθοδηγεί. Όσο δε ποιο πολύ επιτυγχάνεται αυτό, τόσο μεγαλύτερη προβάλει η ευθύνη του. Αλλά και οι ιερείς που φοιτούν στη Σχολή έχουν το δικό τους εποικοδομητικό ρόλο σε αυτή την ατμόσφαιρα.     
          Χωρίς να ωραιοποιούμε τα πράγματα – γιατί τα προβλήματα είναι πολλά και οι ανθρώπινες σχέσεις οπωσδήποτε δύσκολες – θεωρούμε ότι υπάρχει η καλή διάθεση και αληθινή αγάπη για πνευματική, ηθική και κοινωνική καλλιέργεια του κάθε μαθητή ξεχωριστά, αληθινό ενδιαφέρον απ’ όλες τις πλευρές για την ευρυθμότερη λειτουργία του Σχολείου και την αρμονικότερη συνύπαρξη όλων σ’  αυτό.
          Εξ άλλου, γνωρίζουμε όλοι μας, ότι το χαμόγελο είναι μία καμπύλη του στόματος που μπορεί να ισιώσει ένα σωρό στραβά πράγματα.
          Παιδιά μας, πιστεύουμε ότι στο Σχολείο μας, μπήκαν γερά θεμέλια ώστε ν’ αντιμετωπίσετε με δύναμη  και αυτοπεποίθηση τη ζωή, να διευρύνετε διαρκώς το χρόνο σας, προσφέροντας διαρκή χαρά και εμπλουτισμό της ύπαρξής σας, που θα αναδεικνύει ολόκληρη τη ζωή σας και όχι μόνο τη σχολική τάξη, ως ευκαιρία προσέγγισης μιας αληθινής σοφίας, χωρίς ορόσημα και ημερομηνία λήξης.
          Η επίσκεψη κάθε αποφοίτου στο Σχολείο μας και η πληροφορία της κατά Θεόν εξελίξεως και προόδου θα μας δίδει χαρά, θάρρος και δύναμη στον αγώνα μας.
Σεβασμιώτατοι, κύριε Γενικέ, σεβαστοί πατέρες, κυρίες και κύριοι, αγαπητοί μαθητές, εξαιρετική ημέρα για το Σχολείο μας. Χαίρει σήμερα χαρά μεγάλη.
Το Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο Πατρών, έχει ιστορία, παρελθόν, έχει παρόν και με την αγάπη, τη συμπαράσταση και τις ευλογίες των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, του γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων και των φορέων της πόλεώς μας, θα έχει και λαμπρό μέλλον.  Σας ευχαριστώ.
Ο Πρωτοπρεσβ. π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του ανέφερε:

"Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση σήμερα γιατί έκλεισα 35 χρόνια υπηρεσίας και όλα αυτά σε ένα και μοναδικό σχολείο, στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Πατρών με την τεράστια προσφορά του στην Εκκλησία μας, αλλά και στην κοινωνία.
     Από τη θέση αυτή θα ήθελα να εκφράσω  ευχαριστίες σε πρόσωπα που  μου συμπαραστάθηκαν και με βοήθησαν ώστε να ανταποκριθώ καλλίτερα στο έργο μου αλλά και συνεργασθήκαμε άψογα με κοινό σκοπό και στόχο την καλλίτερη και αποδοτικότερη λειτουργία του Σχολείου. 

    Κατ’ αρχήν οφείλω θερμές ευχαριστίες προς το πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας  κ.κ. Χρυσοστόμου. Από την πρώτη στιγμή που ήρθε στην Πάτρα και από την πρώτη επίσκεψή του στο Σχολείο μας έδειξε ανύστακτο ενδιαφέρον και θερμουργό αγάπη γι’  αυτό. Αποτέλεσμα της αγάπης του είναι το σημερινό κτιριακό συγκρότημα  που έστησε μέσα σ  ένα καλοκαίρι. Αλλά και σε μένα έδειξε απέραντη πατρική αγάπη και με περιέβαλε με απόλυτη  εμπιστοσύνη, με αποτέλεσμα όλα τα θέματα του Σχολείου που σχετίζονταν με την  οικονομική διαχείριση  και τα θέματα της Σχολικής Εφορείας, όπως εγγραφές κ.λ.π.  να επιλύονται άμεσα και το σχολείο μας να λειτουργεί ως πρότυπο.

     Θερμές ευχαριστίες εκ βάθους καρδίας οφείλω στον Πρωτοπρσβ. π. Νικόλαο Σκιαδαρέση, Διευθυντή για 30 ολόκληρα χρόνια του Σχολείου μια με τεράστια προσφορά σ’ αυτό. Μου έδειξε εμπιστοσύνη και έκαμε πρόταση στη Σχολική Εφορεία και τοποθετήθηκα στη θέση του γραμματέως. Η συνεργασία μας υπήρξε άριστη και άψογη. Έμαθα πάρα πολλά πράγματα από τον π. Νικόλαο.

      Επίσης ευχαριστίες θερμές εκφράζω και στον σημερινό Διευθυντή κ. Ιωάννη Κόττορο. Συνεργασθήκαμε άριστα, αποκορύφωμα της άριστης συνεργασίας μας ήταν ότι σηκώσαμε μαζί το βάρος της μετακόμισης και μεταφοράς του Σχολείου σ’ αυτό το κτίριο, εργαζόμενοι νύκτα και ημέρα. Αυτό που προείχε ήταν  ότι τα παιδιά με τη μεταφορά δεν έπρεπε να χάσουν μαθήματα και να βρεθούν σ’ ένα ωραίο και άνετο περιβάλλον όπου θα εκαλλιεργείτο  η μάθηση και η αγάπη προς το Χριστό και την Εκκλησία.

      Τέλος θέλω να εκφράσω θερμές ευχαριστίες προς όλους τους καθηγητές που υπηρέτησαν στο Σχολείο, είτε ως μόνιμοι, είτε ως αποσπασμένοι και με τους οποίους προσπάθησα να συνεργασθώ με αγάπη και προθυμία, εξ άλλου ο στόχος ένας ήταν, η προσφορά μας στα παιδιά, ο καθένας μας από τη σκοπιά του και με το δικό του τρόπο. Θερμές ευχαριστίες και προς το Διοικητικό Προσωπικό. Με όλους προσπάθησα να συνεργασθώ. Αν πάλι στενοχώρησα κάποιον, ταπεινά ζητώ συγγνώμη.

       Τέλος θα ήταν παράλειψή μου να μην ευχαριστήσω και τις χιλιάδες των μαθητών μας. Προσπάθησα να είμαι όσο το δυνατόν κοντά τους και ιδιαιτέρως υπό  την ιδιότητα του Κληρικού".
         
     

Δεν υπάρχουν σχόλια: