Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024

Η ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ

 


Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια γιορτάσθηκε η εορτή των Φώτων στο Ελληνικό του Δήμου Ερυμάνθου Αχαΐας.

     Τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τον Πρωτοπρεσβ. π. Δημήτριο Παπαγεωργίου, Αρχιερατικό Επίτροπο Φαρρών, η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, και στο τέλος τελέσθηκε ο  καθαγιασμός των υδάτων στην μεγάλη πέτρινη βρύση που βρίσκεται στον αύλιο χώρο του Ναού.

Το νερό της βρύσης αυτής, πηγάζει κάτω από το Ιερό του Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και όπως αναφέρουν οι γεροντότεροι, κάτω από το Ιερό του Ναού, πίσω από την Αγία Τράπεζα υπάρχει πηγή και με κανάλι μεταφέρεται έξω στις πέτρινες βρύσες. Στην πηγή αυτή, τα παλαιότερα χρόνια που το νερό δεν ήταν στα σπίτια, οι γυναίκες του χωριού και ιδιαίτερα οι νέες κοπέλες, έρχονταν με τις στάμνες και τις ξύλινες βαρέλες και έπαιρναν το νερό της οικιακής χρήσης. Ήταν τόπος συνάντησης των γυναικών, των νεαρών κοριτσιών και από εκεί κυκλοφορούσαν όλα τα νέα του χωριού.

Και φέτος, οι λιγοστοί κάτοικοι του χωριού, αλλά και οι κάτοικοι των γύρω χωριών που αποτελούν την Ενορία του Ελληνικού, αλλά και πολλοί καταγόμενοι από το χωριό, έδωσαν δυναμικό παρόν στην μεγάλη Δεσποτική γιορτή των Θεοφανίων.

Μετά το πέρας της εορτής, όλοι σχεδόν οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στο παρακείμενο παραδοσιακό Καφενεδάκι με το αναμμένο τζάκι, ήπιαν το παραδοσιακό Ελληνικό καφεδάκι και αλληλοκεράστηκαν, ανταλλάσσοντας ευχές για τον καινούργιο χρόνο, αλλά και για τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος.

Στο Αναλόγιο έψαλε με κατάνυξη και μυσταγωγία ο καλλίφωνος ιατρός κ. Παναγιώτης Κόρδας, ο οποίος έλκει την καταγωγή, εκ μητρός, από το Ελληνικό.       





       

Δεν υπάρχουν σχόλια: