Τρίτη, 12 Ιουνίου 2018

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - ΜΟΙΡΑΛΙ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ 2018

     
Ο Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος της περιοχής του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσης, του Δήμου Ερυμάνθου, γιόρτασε και φέτος, την Κυριακή 10-06-2018, την Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος  με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στο γραφικό εξωκκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης που βρίσκεται πάνω σε πανέμορφο λόφο του χωριού Μοίραλι. Το εκκλησάκι  βρίσκεται σε καταπράσινο τοπίο με πανύψηλα δένδρα  και έχει φανταστική θέα με ορατότητα στο Ιόνιο πέλαγος την Κεφαλλονιά και τη Ζάκυνθο. 
      Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Πρωτοπρεσβ. π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, Αρχιερατικός Επίτροπος Φαρρών και εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, ο οποίος μίλησε επίκαιρα  και αναφέρθηκε στο μεγάλο θέμα της προστασίας του Φυσικού Παρεβάλλοντος, το οποίο τόσο πολύ καταπονείται και καταστρέφεται από τον σύγχρονο άνθρωπο, ο οποίος καταπατεί με τον χειρότερο τρόπο τις εντολές του Δημιουργού το "εργάζεσθαι και φυλάσσειν αυτόν" τον παράδεισο.  Μαζί του συλλειτούργησε και ο Ιερέας του χωριού π. Γεώργιος Μπάνος.   
       Μετά την Θεία λειτουργία, στην οποία συμμετείχαν πολλά μέλη και φίλοι του Συλλόγου, κάτοικοι του χωριού αλλά και της Χαλανδρίτσας, ο Σύλλογος είχε διοργανώσει ημερίδα με ομιλητή τον Αρχιτέκτονα κ. Γρηγόριο Κουτρόπουλο, με θέμα:  "Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ, ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ". Ο ομιλητής με γλαφυρότητα και με την παρουσίαση διαφανειών ανέπτυξε το αξιόλογο θέμα αποσπώντας τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων. Στην αξιόλογη αυτή παρουσίαση έκαναν τοποθετήσεις ο Πρωτοπρεσβ. π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο βουλευτής κ. Κων/νος Σπαρτινός, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δ. Ελλάδος κ. Γεώργιος Αγγελόπουλος, η κ. Αναστασία Τογιοπούλου, βοηθός Περιφερειάρχου, ο Δήμαρχος Ερυμάνθου κ. Αθανάσιος Καρπής, ο κ. Θεόδωρος Μπαρής, αρχηγός μείζονος αντιπολίτευσης Δ. Ερυμάνθου, η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ιωάννα Θεοδωροπούλου, ο Ιατρός κ. Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος κ. ά. 
         Στην εκδήλωσης συμμετείχε το χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Χαλανδρίτσης. 
         Για την επιτυχία της εορτής και της όλης εκδήλωσης συνεργάστηκαν άψογα και αρμονικά με το Σύλλογο Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος του Μοιραλίου και το τοπικό Συμβούλιο. Οι γυναίκες του χωριού προσέφεραν σε όλους τους παρευρισκομένους κεράσματα με αγνά τοπικά νηστίσιμα προϊόντα.  

  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

          ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑΣ

ΜΕΛΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

Χαλανδρίτσα Δήμου Ερυμάνθου,                                                                              Χαλανδρίτσα: 15/6/2018

T.Κ. 25008      Τηλ  & Fax: 2610 271 500 (πρωινές ώρες)                                          e-mail: ygeia_perib_chala@yahoo.com      URL: www.sylpyp.gr                                                                                        Δελτίο Τύπου:  Σε ένα ανάλογο εντυπωσιακό φυσικό περιβάλλον, εορτάσθηκε για μία χρονιά ακόμη, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, την Κυριακή 10 Ιουνίου στην περιοχή του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας και συγκεκριμένα στον ορεινό παραδοσιακό οικισμό του Μοιραλίου Ερυμάνθου, ο οποίος διατηρεί αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά των πετρόκτιστων οικοδομών του. Το 2018 είναι άλλωστε αφιερωμένο στην πολιτιστική μας κληρονομιά.

            Όλα αυτά συνηγόρησαν για την φετινή επιλογή του Συλλόγου Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος περιοχής Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας και προσκάλεσε τον αρχιτέκτονα κ. Γρηγόρη Κουτρόπουλο με ανάλογη εμπειρία και γνώση, περί τα παραδοσιακά κτίσματα – μνημεία, ο οποίος ανέπτυξε ένα επίκαιρο θέμα ‘’ Η αρχιτεκτονική μας κληρονομιά από το χθες στο σήμερα’’.
            Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, με καταγωγή από το Μοίραλι, κ. Γεώργιος Αγγελόπουλος. Ο ομιλητής δεν παρέλειψε στην κατατοπιστική του ομιλία να αναφερθεί μέσα στα άλλα και για μνημεία της περιοχής του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας, τα οποία περιμένουν την αξιοποίησή τους.  
            Τους παρευρισκόμενους φορείς και κατοίκους καλωσόρισε ο κ. Γεώργιος Σωτηρόπουλος εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μοιραλίου και η πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος περιοχής Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας κα. Ιωάννα Θεοδωροπούλου, η οποία επιπλέον ανεφέρθη στους λόγους για τους οποίους η Διεθνής Κοινότητα εορτάζει κάθε χρόνο (5 Ιουνίου) την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Η επιλογή του Συλλόγου για το Μοίραλι όπως είπε ήταν μία θαυμάσια συγκυρία για την ημέρα.
            Μετά την κυρία εισήγηση, την οποία παρακολούθησε με ενδιαφέρον το κοινό, το λόγο έλαβαν αρκετοί φορείς όπως ο Βουλευτής Αχαΐας κ. Σπαρτινός, ο Δήμαρχος Ερυμάνθου κ. Καρπής, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ερυμάνθου κ. Μπαρής, ο τ. Νομάρχης Αχαΐας και νυν Δημοτικός Σύμβουλος Καλαβρύτων κ. Κατσικόπουλος και ο τ. Πρόεδρος της Κοινότητας Μοιραλίου κ. Τσάλτας. Ανάμεσα στους δεκάδες παριστάμενους ήταν και η βοηθός Περιφερειάρχη κα. Τασία Τογιοπούλου.
            Η κα. Θεοδωροπούλου αφού ευχαρίστησε τους παρόντες ανεφέρθη στις πολιτιστικές εκδόσεις του Συλλόγου όπως το ‘’Λεύκωμα Αναβίωσης της παράδοσης’’ του 2007, τους Νερόμυλους της περιοχής του τέως Δήμου Φαρρών και Μεσσάτιδας ( του 2010) και τόνισε τους αγώνες του Συλλόγου, αλλά και του Σεβασμιωτάτου κκ. Χρυσοστόμου και του Δημάρχου Ερυμάνθου, για την ανακαίνιση του Ι.Ν. Παναγίας της Μέντζαινας, στην οποία τα έργα αναστήλωσης ξεκίνησαν ήδη.
            Την ωραία εκδήλωση πλαισίωσε το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Χαλανδρίτσας με παραδοσιακούς χορούς.
            Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την ημέρα ξεκίνησαν με την τέλεση Θείας Λειτουργίας στο εξωκκλήσι του Ι.Ν. Αγ. Κων/νου με την παρουσία του π. Δημήτριου Παπαγεωργίου Αρχιερατικού Επιτρόπου του τ. Δήμου Φαρρών αλλά και εκπροσώπου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών, ο οποίος κατά το κήρυγμά του μίλησε επίκαιρα για τη σχέση της εκκλησίας, της ορθοδοξίας, με το φυσικό περιβάλλον, αναφερόμενος στα ιερά κείμενα, δίνοντας με αυτό τον τρόπο το στίγμα της ημέρας. Συλλειτουργός του ήταν ο π. Γεώργιος εφημέριος του Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Μοιραλίου.
            Η σεμνή τελετή έληξε με κεράσματα από τους ανθρώπους και των δυο Συλλόγων.        
                                                                                                                        
                                   Δεν υπάρχουν σχόλια: