Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΑ ΑΠΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Κ.Υ. ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΗΣ

     
  Την Κυριακή 20 Μαρτίου 2016 στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Άγιου Νικόλαου Σαραβαλίου, ο Σύλλογος  Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος της περιοχής του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσης, διοργάνωσε ημερίδα με θέμα την «Άνοια». Ομιλητής ήταν ο κ. Γεώργιος Μπέλλος, Δ/ντής του Κ.Υ. Κορωπίου Αττικής, Γενικός Ιατρός Κοινωνικής Ιατρικής.
        Συντονιστής της ημερίδας, ήταν ο κ. Νικόλαος Μακρής, Δ/ντης του Νευρολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας», ο οποίος στην προσφώνησή του τόνισε  τις επιπτώσεις που έχει προκαλέσει η άνοια στην οικογένεια, στη κοινωνία και στην οικονομία, αφού απαιτεί τεράστιες και αξεπέραστες, μερικές φορές, δαπάνες, αλλά και την μόνιμη παρουσία φροντιστή για τους παθόντες.
            Ο ομιλητής κ. Γ. Μπέλλος, χωρίς υπερβολή, καθήλωσε, με τα όσα εντυπωσιακά παρουσίασε, στο ακροατήριο για το μείζον αυτό πρόβλημα που λέγεται Άνοια, τόσο στο τομέα της πρόληψης, όσο και στη διαχείρισή του. Ισχυρίσθηκε βάσει των σύγχρονων μελετών, που παρουσίασε στο ανήσυχο για τα μελλούμενα κοινό, εν αντιθέσει με τα όσα υποστηρίζονταν στο παρελθόν, ότι η Άνοια, με τη σωστή και ορθολογική αντιμετώπισή της, είναι δυνατόν να αναστείλει την βραδυφλεγή εξέλιξή της, όσο και εάν αυτό ακούγεται σαν ουτοπία.
            Ένα 10 έως 20% οφείλεται μόνον σε κληρονομικούς παράγοντες, ενώ το 80%, οφείλεται καθαρά σε ενδογενείς και εξωγενείς περιβαλλοντικούς παράγοντες του ανθρώπου, που σχετίζονται με την διατροφή μας, την σωματική και πνευματική άσκηση, με το φυσικό μας περιβάλλον και με τη συμπεριφορά μας γενικότερα.

            Εισαγωγικά, ο ιατρός κ. Π. Θεοδωρόπουλος, τόνισε με ξεκάθαρες απόψεις, ότι το έργο που συντελείται στην περιοχή του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσης, με το στοιχειώδες προσωπικό του, όσο και παράλληλα με τους δραστήριους Συλλόγους του, το Σύλλογο Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος της περιοχής του Κ.Υ.Χ (που οργάνωσε για άλλη μία φορά, την καταπληκτική ενημερωτική εκδήλωση), όσο και από το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών του Κ.Υ.Χ.. Δύο Σύλλογοι Πανελληνίως γνωστοί για το σημαντικό  έργο που προσφέρουν στην περιοχή. Δημιουργήματα του Κέντρου Υγείας, με σκοπό να καλύψουν το βασικό πυλώνα της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, στο τομέα της πρόληψης.
            Αναρωτήθηκε, απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους, ποιο άλλο Κ.Υ. στη χώρα, έχει παρόμοιους δραστήριους Συλλόγους;  Ποιο άλλο Κ.Υ. έχει δώσει τόσα πολλά δείγματα δουλειάς στην προστασία της Υγείας και του Περιβάλλοντος;

            Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ εκπροσώπησε ο Πρωτοπρεσβ. Δημήτριος Παπαγεωργίου, Αρχιερατικός Επίτροπος Φαρρών και ενεργό μέλος του Συλλόγου Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: