Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2015

Η ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΤΑΣ ΣΤΟ ΕΚΚΛ. ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ 15-01-2015Στις 15 Ιανουαρίου  2015 πραγματοποιήθηκε η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Αγιοβασιλόπιττας στο Γενικό Εκκλησιαστικό λύκειο Πατρών από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ.
        Παραβρέθηκαν ο Προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτ. Ελλάδος κ. Θεόδωρος Μπαρής, η Δ/ντρια Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Αχαΐας κ. Ευγενία Πιερρή, η κ. Σοφία Χριστοπούλου, υπεύθυνη παιδαγωγικής και επιστημονικής καθοδήγησης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Δυτ. Ελλάδος, ο Προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγίου Ανδρέου Πατρών Πρωτοπρεσβ. Νικόλαος Σκιαδαρέσης και πρώην Διευθυντής του Σχολείου, γονείς μαθητών κ.λ.π.
        Ο Σεβασμιώτατος ποιμενάρχης μας, μετά την ακολουθία κοπής της πίττας, ευχήθηκε σε όλους καλή χρονιά, υγεία κι κάθε ευλογία παρά Θεού.
        Απευθυνόμενος στους μαθητές τους είπε λόγια αγάπης και τους προέτρεψε να παραμείνουν αφοσιωμένοι στη μελέτη των μαθημάτων τους.
        Ευχές απεύθυναν ο κ. Θεόδωρος Μπαρής, η κ. Ευγενία Πιερρή, η κ. Σοφία Χριστοπούλου και ο π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης. 
        Ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Ιωάννης Κόττορος στην ομίλία του ανέφερε τα εξής:

          Αισθάνομαι την ανάγκη «εν πρώτοις» να σας ευχαριστήσω θερμά για την παρουσία σας στην εκδήλωση της κοπής της Αγιοβασιλόππιττας του Εκκλησιαστικού μας Σχολείου, να σας απευθύνουμε όχι μόνο τις συνηθισμένες ευχές για χρόνια πολλά, δημιουργικά, με υγεία και ευημερία, αλλά συγχρόνως, με την ευλογία σας Σεβασμιώτατε και την ανοχή σας αγαπητοί μας προσκεκλημένοι, να  καταθέσω λόγια καρδιακά στους μαθητές μας, στα παιδιά μας.
          Μπήκαμε ήδη «εις τον νέον ενιαυτόν της χρηστότητος του Κυρίου». Στην πολλαπλώς δυσχερή συγκυρία και την πολυειδή κρίση των καιρών, ο άνθρωπος είναι το μόνο πλάσμα του Θεού που συνειδητοποιεί το χρόνο ως εξωτερικό και εσωτερικό γεγονός.
          Η πολυκύμαντη, ατίθαση και ανεξάντλητη θάλασσα του χρόνου, χτυπάει με ανελέητη μανία το σκάφος της ζωής μας, χωρίς οίκτο κυρίως. Όλοι μας κινούμεθα μέσα στη ζωή επισφαλείς, η αβεβαιότητα είναι προφανής και εμείς, οι επιβαίνοντες στο σκάφος, ανήμποροι να αντιδράσουμε. Και τότε: Ενώ ντρεπόσαστε να κάνουμε το Σταυρό μας θυμώμαστε το Θεό και τον επικαλούμεθα να αναλάβει καπετάνιος του σκάφους.
          Για την ορθόδοξο Εκκλησία, για μας, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει χρόνος, αλλά αιωνιότητα. Παρά ταύτα ο χρόνος είναι ένα δώρο του Θεού «και ο χρόνος όπως και η αιωνιότητα ανήκουν στο Θεό, που είναι μέσα μας και έξω από εμάς», όπως θα έλεγε ο ιερός Αυγουστίνος. 
          Ο χρόνος μας, ο σύντομος και βραχύς ενδύετε ένδυμα ηθικό και μεταφυσικό με προοπτική την αιωνιότητα. Έτσι ο γήινος χρόνος βιώνεται, πρέπει να βιωθεί ως προοπτική του αιωνίου. Συνεπώς ο νέος «ενιαυτός» σημαίνει κάθε φορά το άνοιγμα ενός στίβου αγώνων, ασκήσεως και εκπληρώσεως χρέους. «Η πνευματική και ψυχική ζωή του ανθρώπου παλεύει με το χρόνο» γράφει ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος. 
          Εμείς οι χριστιανοί στεκόμαστε μπροστά στην πόρτα του νέου χρόνου ζωσμένοι όχι με εκρηκτικά και βόμβες, αλλά την «πανοπλίαν του σταυρού και θώρακα την προσευχή τω εχθρώ αντιμαχησόμεθα…» κατά τον ιερό υμνογράφο για να προσφέρουμε τα δώρα της ειρήνης και όχι του μίσους.  Ο Γάλλος ιατρός και φιλόσοφος GARREL  θεωρεί απαραίτητη την αξιοποίηση του χρόνου από την παιδική ηλικία, που είναι η πλέον πλούσια για το όφελος της αγωγής και της διαπαιδαγωγήσεως.
Απαιτείται θυσία προς καλλιέργεια του χέρσου χωραφιού της παιδικής ψυχής. Στα ώριμα χρόνια κι στην πρεσβυτική ηλικία ο χρόνος δεν έχει φυσιολογική αξία.
Αγαπητοί μας γονείς, η νεότητα απαιτεί πατρική ή καλλίτερα γονική φροντίδα και αγάπη για την ηθική της θωράκιση  ώστε να εξακολουθεί να υπάρχει η παιδική καλοσύνη και αφέλεια, η αθωότητα και καθαρότητα που είναι αγγελικά χαρίσματα.
          Σε τελική ανάλυση ο άστατος χρόνος που τρέχει και ο τρόπος με τον οποίο τον διαχειριζόμεθα θα κρίνει και το μέλλον και την πορεία όχι μόνο τη δική σας, της άγουρης νιότης, αλλά και τη δική μας που βρισκόμεθα πλέον στην ώριμη και πρεσβυτική ηλικία και διακονούμε τους θεσμούς της οικογένειας, του σχολείου, του κράτους, της Εκκλησίας.
           
Επιτρέψτε μου να επισημάνω επιγραμματικά κάποιες ενέργειες και γεγονότα που είχαμε προγραμματίσει και πραγματοποιήθηκαν επιτυχώς κατά το παρελθόν έτος:
·        Αξιοποιήσαμε αποδοτικά όλες τις δυνατότητες οργάνωσης και διοίκησης με συστηματική παρακολούθηση όλων των παραμέτρων που συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία του σχολείου. (Ασφάλεια μαθητών:, παρέμβαση στην επιτροπή για την οδική ασφάλεια του Δήμου Πατρέων για φωτεινούς σηματοδότες,  σχολικές πινακίδες, πεζοδρόμια. Ημερίδα για την σχολική βία. Ασκήσεις ετοιμότητας σεισμού και πυρκαγιάς. Ημερίδα στα πλαίσια της αγωγής υγείας σε συνεργασία με ομάδα ιατρών τον όμιλο ΑγκαλιάΖΩ.
·        Υποβάλαμε πρόταση στο ΥΠΑΙΘ για έγκριση χρήσης σχολικής βιβλιοθήκης από την ευρύτερη κοινότητα με βάση το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας σχολικών βιβλιοθηκών.
Η πρόταση μας εγκρίθηκε από το ΥΠΑΙΘ. 
Για το λόγο αυτό, ο τομέας που επέλεξε ο Σύλλογος των καθηγητών για το σχολικό έτος 2014-15 είναι ο τομέας της καταχώρησης στο ΑΒΕΚΤ (Σύστημα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης) του συνόλου των τίτλων της Σχολικής Βιβλιοθήκης και η ψηφιοποίηση του σπάνιου υλικού της, κατόπιν απόκτησης ειδικής για το σκοπό αυτό συσκευής.
          Υλοποιήθηκαν επιτυχώς 2 περιβαλλοντικά και 2 πολιτιστικά προγράμματα.
Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του γηπέδου Μπάσκετ για την άθληση των μαθητών μας, με την οικονομική βοήθεια της Ι. Μητροπόλεως Πατρών.
Ολοκληρώθηκε η γεώτρηση και η κατασκευή σχετικού  κτιρίου.
Η λειτουργία της Εκκλησ. Εστίας της Ιεράς Μητροπόλεως των Πατρών σε 24ωρη βάση, στον ίδιο χώρο με το Λύκειό μας, δίνει την δυνατότητα της λειτουργίας απογευματινών φροντιστηριακών τμημάτων, της ενίσχυσης της γλώσσας, των πρακτικών ασκήσεων στη Βυζ. Μουσική, των Υπολογιστών, την τέλεση Ιερών Ακολουθιών και της λειτουργικής ζωής των μαθητών μας.  Και όλα αυτά με την ολόθυμη βοήθεια και συμπαράσταση των καθηγητών μας. 
Επιθυμούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι ο Σύλλογος των καθηγητών, ο Διευθυντής της Εκκλησιαστικής Εστίας, ο π. Γερβάσιος, ο π. Δημήτριος, το Διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό, εργαζόμεθα και κοπιάζουμε «από φυλακής πρωίας μέχρι νυκτός» και δεν είναι υπερβολή αυτό που λέγω, εξ άλλου έχομε χρέος και ευθύνη για τη μόρφωση και καθοδήγηση των μαθητών μας. 
Με ιδιαίτερη πνευματική χαρά και συγκίνηση επισκεφθήκαμε τα ιδρύματα της πόλεώς μας 2 φορές παραμονή Χριστουγέννων και Πάσχα στα πλαίσια της ποιμαντικής διακονίας.  Υποδειγματική η διδασκαλία και πάμπολλα τα διδάγματα από το κρεβάτι του πόνου.
Λίαν καρποφόροι ήσαν οι εκπαιδευτικές επισκέψεις σε Μουσεία, ιστορικά μνημεία και Ι. Μονές, με κορυφαία την 5/ ήμερη εκδρομή στο Άγιο Όρος. Υπογραμμίζω με την ευκαιρία της αγιοκατάταξης του Αγίου Παϊσίου παλαιότερη επίσκεψη του Σχολείου μας το 1986 στο Άγιον Όρος, με διευθυντή τότε τον π. Νικόλαο, με συνοδούς καθηγητές τον π. Ερμόλαο, και τον ομιλούντα,  και την δίωρη συνομιλία των μαθητών μας με τον Άγιο. Ευχαριστώ το Θεό γι’ αυτή την ευλογία.
Όλοι γνωρίζουμε την ασθένειά του. Όταν ρώτησε το γιατρό και πνευματικό του τέκνο μετά τη χειρουργική επέμβαση πόσο χρόνο επίγειας ζωής έχει, απάντησε - γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια από τον Άγιο -  έξι μήνες. Και η αντίδραση του Αγίου: «Πω, πω τόσο πολύ». Βέβαια ο Άγιος στην επίγεια ζωή του είχε τα μάτια και την ψυχή του στραμμένα «στα υπέρτοπα και υπέρχρονα δώματα της αιωνιότητας».
Γι’ αυτό κάνοντας ανασκόπηση αυτών, έστω «των μικρών τούτων των ελαχίστων»γεγονότων δοξάζομε το Θεό για όσα μας χάρισε. 
Για το ανατέλλον έτος έχομε προγραμματίσει πολλά. Θαρρώ όμως ότι σας  κούρασα και δεν θα αναφερθώ σ’ αυτά.
Ευχηθείτε, μόνο στο Θεό, Σεβασμιώτατε, να μας βοηθήσει σ’ αυτούς τους ανθρώπινους σχεδιασμούς και προγραμματισμούς.
Θέλω να ευχαριστήσω:
Τον Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων κ. Γεώργιο Καλαντζή και τη Διεύθυνση Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης για τη στήριξή τους στο έργο μας.
Τον κ. Θεόδωρο Μπαρή, την κ. Σοφία Χριστοπούλου και τον Σχολικό Σύμβουλο κ. Δημήτριο Δημακόπουλο, για την παιδαγωγική καθοδήγηση. 
Την κ. Ευγενία Πιερρή, Δ/ντρια της Δ/βάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αχαΐας για την διοικητική της καθοδήγηση.
Τα Μέλη της Σχολικής Εφορείας και τα Μέλη της Εφορείας της Εκκλησιαστικής Εστίας για την αμέριστη συμπράστασή τους.
Τον π. Νικόλαο, τον π. Ερμόλαο, και τον π. Βασίλειο για τη μεγάλη τους προσφορά στην Εκκλησιαστική μας Εστία.
Τους Γονείς και Κηδεμόνες των μαθητών μας για την αγαστή συνεργασία μας.   
Εγκάρδιες ευχαριστίες εκφράζουμε σε Σας Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Πατρών κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕ και Σας ευγνωμονούμε θερμώς γιατί μας αγαπάτε, μας βοηθάτε, μας στηρίζετε, μας προφυλάσσετε, μας συμβουλεύετε όλους.
Προσευχόμαστε στο Θεό να είστε πάντα γερός και δυνατός.
Ευχόμαστε σε όλους κατά το νέο έτος να ανατείλει ο ήλιος της ειρήνης και της δικαιοσύνης, και να μας φωτίζει για το καλό της πατρίδας μας.    
 


Στο τέλος πρετέθη γεύμα στην Τραπεζαρία  της Εκκλησιαστικής Εστίας και μοιράσθηκε η Βασιλόπιττα. Το φλουρί έτυχε στο μαθητή της Α΄ τάξεως Ιωάννη Ρέντζο.
Η όλη εκδήλωση έκλεισε με τη χορωδία του Λυκείου να ψάλλει τα Κάλαντα της Πρωτοχρονιάς από διάφορες περιοχές της Ελλάδος.     

Δεν υπάρχουν σχόλια: