Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

49η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΕΠΑΝΑΚΟΜΙΔΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΡΑΣ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ


1       Συμπληρώθηκαν 49 χρόνια από την 26η Σεπτεμβρίου 1964, που επανήλθε η Αγία Κάρας του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου από τη βασιλική του Αγίου Πέτρου της Ρώμης, στην πόλη του μαρτυρίου του, την Πάτρα. Η τοπική μας Εκκλησία, την 28η και 29η Σεπτεμβρίου 2013, όπως κάθε χρόνο διοργνανώνει επίσημη εορτή για να τιμήσει το μεγάλο αυτό γεγονός. 
       Έχουν προσκληθεί και θα συμμετάσχουν ο Μητροπολίτης Ιερισσού και Αγίου Όρους κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ, ο πρώην Αυλώνος κ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ και ο Επίσκοπος Διαυλείας κ. ΓΑΒΡΙΗΛ. 
      Ο Σεβασμιώτατος, σε συνέντευξή του, επεσήμανε ότι είναι μεγάλη ευλογία για την πόλη των Πατρών, το ότι εδώ στον τόπο του μαρτυρίου του, ευρίσκεται ο Σταυρός του Αγίου, η Τιμία Κάρα, καθώς και ο Τάφος του όπου κάθε Παρασκευή, εκεί, τελείται Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Επισκόπου μας.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, υπενθύμισε τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησε ο ίδιος και η αντιπροσωπεία των κληρικών που συνόδευσαν τον Σταυρό του Αγίου στην Ρωσία, κατά τον Ιούλιο μήνα. 

Ιστορία των λειψάνων  του Αποστόλου Ανδρέου:  
Μέχρι τον 4ο αιώνα το λείψανο του Αγίου βρισκόταν ακέραιο στην Πάτρα.  Ζητήθηκε και μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όταν αυτή έγινε πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής (Βυζαντινής) αυτοκρατορίας. Ο αυτοκράτορας Κωνστάντιος γιος του Μ. Κωνσταντίνου, ανέθεσε στον αξιωματικό του και κατόπιν μάρτυρα της πίστεώς μας Άγιο Αρτέμιο να μεταφέρει στην Πόλη το λείψανο του Αγίου Ανδρέου από την Πάτρα και του Ευαγγελιστού Λουκά από τη Θήβα. Η μεταφορά έγινε το 353 ή πιθανότερα Το 357 και εναπετέθη στο ναό των Αγίων Αποστόλων. Κατά τις υπάρχουσες μαρτυρίες, ο Μ. Κων/νος έκτισε το ναό των Αγίων Αποστόλων και κατασκεύασε  12 λάρνακες (θήκες), εις μνήμην των 12 Αποστόλων και σιγά – σιγά να συγκεντρώσει και να εναποθέσει εκεί τα λείψανά τους. 
Η Κάρα του Αγίου Ανδρέου ή τότε παρέμεινε στην Πάτρα, ή αργότερα τον 9ο  αιώνα όταν αυτοκράτορας έγινε ο Βασίλειος ο Α΄ ο Μακεδών (867-886), δώρισε πίσω στην Πάτρα την Κάρα του Αγίου, κατόπιν μεσιτείας της Πατρινής αρχόντισσας Δανιηλίδος.  Γεγονός πάντως είναι ότι η Κάρα από τον 9ο αιώνα ήταν στην Πάτρα, στο παράκτιο ναό του Αποστόλου.
Στην Κων/πολη, μετά την κατάληψή της από τους Φράγκους το 1204, μετά την μεγαλύτερη λεηλασία που γνώρισε ποτέ χριστιανική πόλη από δήθεν χριστιανούς, μαζί με τους άλλους θησαυρούς, αρπάχτηκαν και τα λείψανα του Αποστόλου Ανδρέου, από τον Καρδινάλιο Πέτρο εκ Καπύης και μεταφέρθηκαν στην Γαέτα της Ιταλίας και στη συνέχεια στην πόλη  Αμάλφη το έτος 1208 μ.Χ., όπως μαρτυρεί ο από την Αμάλγη διάκονος Ματθαίος. 
Η Αγία Κάρα του Αποστόλου παρέμεινε στην Πάτρα μέχρι το 1460, οπότε ερχόμενοι οριστικά οι Τούρκοι στην Πάτρα, ο τελευταίος Δεσπότης του Μορέως, Θωμάς ο Παλαιολόγος, αδελφός του τελευταίου ηρωικού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, την μετέφερε στη Δύση και δύο χρόνια αργότερα το 1462, παρεδόθη στον Πάπα Πίο τον Β΄ και τοποθετήθηκε στο ναό του αδελφού του, Αγίου Πέτρου της Ρώμης.
Από το 1962, η Ιερά Μητρόπολις Πατρών Και ο Δήμος Πατρέων, κατέβαλαν πολλές προσπάθειες για να πεισθεί η Ρώμη και να επιστρέψει την Αγία Κάρα στον τόπο του μαρτυρίου του. Οι προσπάθειες τελεσφόρησαν και με την βοήθεια και του Οικουμενικού Πατριάρχου Αθηναγόρου, την  26η Σεπτεμβρίου του 1964,  η Κάρα του Αγίου Ανδρέου, μετά από 504 χρόνια ξαναγύρισε στην Πάτρα, επί Μητροπολίτου Πατρών Κωνσταντίνου, μέσα σε ρίγη συγκινήσεως και Παλλαϊκής υποδοχής από τους κατοίκους όχι μόνο των Πατρών, αλλά και όλης της Αχαΐας. Σήμερα η Κάρα του Αποστόλου Ανδρέου φυλάσσεται σε νέα αργυρή εκλκλησιόσχημη  λειψανοθήκη στον Νέο Ιερό Ναό.
Εκτός από την Αγία Κάρα, στον Παλαιό ναό του Αγίου Ανδρέου φυλάσσεται ένα μικρό τεμάχιο δακτύλου του Αγίου, δωρηθέντος το 1847  στον ναό από τον Ρώσο αυλικό  Μουράβιεφ, ο οποίος το είχε αποκτήσει κατά την επίσκεψή του στη σκήτη του Αγίου Ανδρέου του Αγίου Όρους.
Η Αγία Κάρα και ο Σταυρός του Πρωτοκλήτου στον Νέο Ιερό Ναό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: