Σάββατο 13 Απριλίου 2013

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ ΣΤΗ ΔΑΦΝΟΥΛΑ ΦΑΡΡΩΝ

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ ΣΤΗ ΔΑΦΝΟΥΛΑ ΦΑΡΡΩΝ 23-03-2013

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάσθηκε η μνήμη των Αγίων Θεοδώρων στη Δαφνούλα Πατρών.
      Στη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ο οποίος και μίλησε επίκαιρα.

        Ανεφέρθη στο γεγονός της εορτής και στο θαύμα του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος, σύμφωνα με το οποίο στα χρόνια που ήταν αυτοκράτορας ο Ιουλιανός ο Παραβάτης (361-363), θέλησε να ξαναεπαναφέρει την ειδωλολατρεία και κήρυξε φοβερό διωγμό κατά των Χριστιανών και πάλι και πολλοί μαρτύρησαν για την πίστη τους στο Χριστό.
       Ο Ιουλιανός, γνώριζε πολύ καλά την πράξη των Χριστιανών ότι την πρώτη εβδομάδα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής τηρούν αυστηρή νηστεία καί εξαγνίζονται μ’ αυτή καί με τη θερμή προσευχή. Θέλησε να τους δημιουργήσει πρόβλημα και να τους μιάνει με ειδωλολατρικές θυσίες. Για το λόγο αυτό κάλεσε τον έπαρχο της Κων/πόλεως καί του ανέθεσε να επιβλέψει στην εκτέλεση της εξής εντολής του: Να σηκωθούν από την αγορά όλα τα τρόφιμα καί να μην υπάρχουν σ’ αυτήν παρά μόνον εκείνα πού θα ήταν ραντισμένα με το αίμα των θυσιών πού έγιναν στα είδωλα.

         Όμως με Θεία ενέργεια, φάνηκε στον ύπνο του τότε Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως Ευδοξίου, ο Άγιος μάρτυρας Θεόδωρος ο Τήρων και φανέρωσε το πράγμα. Παρήγγειλε να ενημερωθούν όλοι οι χριστιανοί, να μην αγοράσουν καθόλου τρόφιμα από την αγορά και για να αναπληρώσουν την τροφή να βράσουν σιτάρι και να φάνε τα λεγόμενα κόλλυβα, όπως τα έλεγαν στα Ευχάϊτα. Ετσι και έγινε και ματαιώθηκε ο σκοπός του ειδωλολάτρη και ασεβούς αυτοκράτορα. Και το Σάββατο τότε, ο ευσεβής λαός που διαφυλάχθηκε αμόλυντος στην καθαρά εβδομάδα, απέδωσε ευχαριστίες στον μάρτυρα.
         Από τότε, γύρω στα μέσα του Δ΄ αιώνα, η Εκκλησία τελεί κάθε έτος την ανάμνηση αυτού του γεγονότος σε δόξα Θεού και τιμή του αγίου μάρτυρος Θεοδώρου του Τήρωνος.
        Επίσης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ανεφέρθη και στη σημασία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, που είναι η πιο πνευματική περίοδος της Εκκλησίας μας και μας καλεί όλους σε πνευματική εγρήγορση για να φθάσωμε, πνευματικά προετοιμασμένοι, και να εορτάσομε το Πάσχα.
       Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε το Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας, που είναι άρτια εξοπλισμένο με Βιβλιοθήκη, Ηλεκτρονικούς Υπολογιστάς καθώς επίσης και με επιτραπέζια παιχνίδια για τα παιδιά του Κατηχητικού.
        Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την ευαρέσκειά του πρός τον εφημέριο του Σταροχωρίου - Δαφνούλας π. Γρηγόριο, αλλά και σε όλους όσους τον βοηθούν στο πνευματικό του έργο.   
         Στη Θεία Λειτουργία εκτός από τον εφημέριο της ενορίας π. Γρηγόριο Λουμπαρδέα, συλλειτούργησε ο γέροντας πατέρας του π. Παναγιώτης, πρώην εφημέριος του χωριού και ο Αρχιερατικός Επίτροπος Φαρρών π. Δημήτριος Παγεωργίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: