Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2011

Η ΤΙΜΙΑ ΚΑΡΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ (24 Έως 31 Οκτωβρίου 2011)


Η ΤΙΜΙΑ ΚΑΡΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ (24 Έως 31 Οκτωβρίου 2011)
Μετά από πρόσκληση του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ρουμανίας κ.κ. ΔΑΝΙΗΛ και την έγκριση από την ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας, ο σεπτός ποιμενάρχης κ.κ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ μετέφερε την τιμία Κάρα του Πρωτοκλήτου των Αποστόλων, Αγίου Ανδρέου στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, με την ευκαιρία της εκεί θεμελιώσεως Καθεδρικού Ναού αφιερωμένον στον Άγιο Ανδρέα, ιδρυτή και της Εκκλησίας της Ρουμανίας, και προς ευλογίαν του ομόδοξου, πιστού και ευλαβούς Ρουμανικού λαού.
Στην αποστολή συμμετείχαν:
1.-Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ,
2.- Ο Αρχιμ. π. Αρτέμιος Ἀργυρόπουλος, Ἡγούμενος Ἱ. Μ. Ἁγίων Πάντων Τριταίας.
3.- Ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης, Προϊστάμενος Ἱ. Ν. Ἁγ. Ἀνδρέου Πατρῶν,
4.- Ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, Ἐφημέριος Ἱ. Ν. Ἁγ. Ἀνδρέου Πατρῶν,
5.- Ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Ἡλιόπουλος, Ἐφημέριος Ἱ. Ν. Ἁγ. Ἀνδρέου Πατρῶν,
6.- Ο Διάκονος Σεραφείμ Ἀργυρόπουλος καί
7.- Ο Διάκονος Ἱερόθεος Ἀνδρουτσόπουλος.
Με πτήση της Ολυμπιακής Αεροπορίας φθάσαμε στο Βουκουρέστι στις 9,30 το πρωί. Στο Αεροδρόμιο την Αγία Κάρα ανέμεναν Αρχιερείς της Ρουμανικής Εκκλησίας, Πρεσβύτεροι και Διάκονοι, χορός Ιεροψαλτών και πολύς Λαός. Στην επίσημη αίθουσα του Αεροδρομίου ανεπέμφθη δέηση και οΣεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας απηύθυνε χαιρετισμό προς τον Ορθόδοξο Ρουμανικό Λαό και ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Πατριάρχη κ. ΔΑΝΙΗΛ για την ευγένικη του πρόσκληση. Το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου μετεδόθηκε από τα ρουμανικά τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα, ενώ απευθείας μετέδιδε ὁ τηλεοπτικός σταθμός της Ρουμανικής Εκκλησίας.
Στην συνέχεια, αφού σχηματίστηκε αυτοκινητοπομπή, η Αγία Κάρα μετεφέρθηκε στον τόπο όπου ανεγείρεται ο μεγαλοπρεπής Καθεδρικός Ναός του Πατριαρχείου Ρουμανίας, αφιερωμένος στον Άγιο Ανδρέα। Ο Ναός θα έχει διαστάσεις 120 μέτρα μήκος, 120 μέτρα ύψος και 70 μέτρα πλάτος। Εκεί ανέμενε την Αγία Κάρα ο Μακαριώτατος Πατριάρχης, με πολλούς Ιεράρχες, με χιλίους Κληρικούς και πλήθη πιστών. Έγινε λιτανεία πέριξ του ανεγειρόμενου Ιερού Ναού, τελέσθηκαν τα θυρανοίξια μικρού Ναού στο χώρο εκείνο, έως ότου ανεγερθεί ο νέος, αφιερωμένο στην Ανάσταση του Κυρίου, και κατόπιν με η μεγαλοπρεπής λιτανεία, κατευθύνθηκε προς το Πατριαρχείο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας.
Στο Πατριαρχείο το ιερό λείψανο υποδέχθηκε ο Πατριάρχης Ρουμανίας με πολλούς αρχιερείς και πλήθος λαού. Εψάλη σχετική δοξολογία και τοποθετήθηκε η Αγία Κάρα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν οι χιλιάδες των πιστών που έσπευσαν από πολλά μέρη της Ρουμανίας να προσκυνήσουν τον Άγιο Ανδρέα ο οποίος, όπως έλεγαν, τους έκαμε την μεγάλη τιμή να τους επισκεφθεί και πάλι, μετά από δύο χιλιάδες χρόνια, και να είναι εκεί παρών και να τους ευλογεί και να τους στηρίζει. Αμέσως μετά ο Προκαθήμενος της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, καλωσόρισε στο Βουκουρέστι τον Μητροπολίτη Πατρών και τη συνοδεία του, τονίζοντας ότι είναι μεγάλη ευλογία για την Ρουμανία η μεταφορά της Κάρας του Αγίου Ανδρέα। Ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ, από την πλευρά του ανέφερε: «Για μένα και την συνοδεία μου, είναι ιδιαίτερη χαρά να μεταφέρουμε την Κάρα του Αγίου Ανδρέα στην Ρουμανία, ώστε ο Ρουμανικός λαός να ενισχυθεί από την χάρη του Αγίου».
Στις 26 Οκτωβρίου, στην εορτή του Αγίου Δημητρίου και μέσα σε κλίμα ιερής συγκινήσεως τελέσθηκε πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, σε εἰδική μεγάλη εξέδρα, κατάλληλα διαμορφωμένη, μπροστά από τον Καθεδρικό Ναό του Βουκουρεστίου, με την συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών, που καρτερικά ανέμεναν όλη την νύκτα για να φτάσουν και να προσκυνήσουν την Αγία Κάρα, καθώς επίσης και ιερά Λείψανα του Αγίου Δημητρίου του Νέου, τοπικού Αγίου της Ρουμανίας, και μικρό τεμάχιο ιερού λειψάνου του Μεγάλου Κων/νου. Η ουρά των προσκυνητών πολλές φορές ξεπερνούσε τα δύο χιλιόμετρα. Ήταν πράγματι ένα συγκλονιστικό θέαμα. Έβλεπες ανθρώπους κάθε ηλικίας και κάθε κατηγορίας, μανάδες με μικρά παιδιά στην αγκαλιά, ώρες ολόκληρες, παρά το κρύο, να περιμένουν για να προσκυνήσουν. Τον θείο λόγο κήρυξε ο σεπτός ποιμενάρχης μας.
Μαζί με το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας συλλειτούργησαν δώδεκα Ρουμάνοι Αρχιερείς, οι Ιερείς και οι Διάκονοι από την Πάτρα και άλλοι Κληρικοί της Ρουμανικής Εκκλησίας. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, στον ίδιο χώρο έγινε η επίσημη υποδοχή του Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ, ο οποίος είχε προσκληθεί να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις.
Το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών και ἡ συνοδεία του επεσκέφθησαν την Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος Βουκουρεστίου, όπου μονάζουν 140 Μοναχές.
Στις 27 Οκτωβρίου το Βουκουρέστι τιμά την ιερή Μνήμη του Οσίου Δημητρίου του Νέου, ο οποίος είναι Πολιούχος του Βουκουρεστίου και του οποίου τα χαριτόβρυτα Λείψανα είναι θησαυρισμένα στον Καθεδρικό Ναό. Τελέσθηκε Πατριαρχικό και πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, στο οποίο προεξήρχε ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. κ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ, συλλειτουργούντος του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ρουμανίας κ.κ. ΔΑΝΙΗΛ, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, αλλά και εκπροσώπων άλλων Εκκλησιών και πολλών Αρχιερέων της Ρουμανικής Ιεραρχίας। Επίσης έλαβαν μέρος στην Θεία Λειτουργία οι συνοδοί Κληρικοί του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου, αλλά και άλλοι Κληρικοί από τη Ρουμανία, την Βουλγαρία και τη Ρωσία. Τη Θεία Λειτουργία παρηκολούθησαν εκπρόσωποι των πολιτικών και τοπικών αρχών. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας. Τέλος έγινε ανταλλαγή δώρων και ο Μητροπολίτης μας προσκάλεσε επισήμως τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας να επισκεφθεί την πόλη του Πολιούχου μας, την Πάτρα. Και την ημέρα αυτή πλήθος κόσμου είχε κατακλύσει την Πατριαρχικό ναό για να προσκυνήσει την χαριτόβρυτο αγία Κάρα. Η ουρά έφτανε μέχρι και 3 χιλιόμετρα.
Την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στις 10,30 το πρωί παρηκολούθησαν την πανηγυρική συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ρουμανίας, απευθύνοντας σχετικό χαιρετισμό. Έγινε προβολή ταινίας με θέμα το έργο της Εκκλησίας στον νεανικό τομέα και στη συνέχεια έγινε παρουσίαση βιβλίου με τον τίτλο: «Ο Άγιος Απόστολος Ανδρέας και η Ορθόδοξη Θεολογία». Στον χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ αναφέρθηκε στην Αποστολικότητα της Εκκλησίας, στο πρόσωπο του Αγίου Ανδρέου που είναι κοινός πνευματικός πατέρας και διδάσκαλος των Ελλήνων και των Ρουμάνων και στο ρόλο που έχει να παίξει η Ορθόδοξη Εκκλησία στο σύγχρονο κόσμο.
Μετά το γεύμα που δόθηκε στην Πατριαρχική κατοικία και ώρα 4,00 μ.μ. έγινε αναχώρηση της Αγίας Κάρας για την πόλη της Τρανσυλβανίας Σιμπίου, περίπου 350 χιλιόμετρα από το Βουκουρέστι. Η αναχώρηση έγινε με στρατιωτικό αεροσκάφος που προσέφερε για το σκοπό αυτό η Ρουμανική Κυβέρνηση. Την Αγία Κάρα συνόδευαν οι 2 Πατριάρχες, η αποστολή από την Πάτρα, άλλοι επίσκοποι και κληρικοί. Στον μεγαλοπρεπή ναό της Αγίας Τριάδος Σιμπίου, που είναι μικρό αντίγραφο της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως τελέσθηκε δοξολογία, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ ΘΕΟΔΩΡΟΥ.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιμπίου κ.κ. ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΣ, με πολλή συγκίνηση ευχαρίστησε τους Πατριάρχες για την μεγάλη τιμή που του έκαμαν και παρευρίσκονται εκεί, καθώς επίσης και τον Μητροπολίτη Πατρών για τη Μεταφορά της Αγίας Κάρας στην πόλη του.
Την επομένη ημέρα, 29 Οκτωβρίου, τελέσθηκε συλλείτουργο προεξάρχοντος του Πατριάρχου Αλεξανδρείας, στο οποίο έλαβαν μέρος ο Πατριάρχης Ρουμανίας, ο Μητροπολίτης Πατρών και 32 ακόμη Επίσκοποι. Τη Θεία Λειτουργία παρηκολούθησαν ο Πρόεδρος της Ρουμανίας κ. Τραϊανός Μποσέσκου και πολλοί Υπουργοί. Ανάμεσά τους και ο Υφυπουργός Θρησκευμάτων και πολλοί εκπρόσωποι φορέων.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας έγινε η επίσημη ανακήρυξη σε άγιο της Εκκλησίας μας του Ανδρέου Σιαγκούνα, Αρχιεπισκόπου Τρανσυλβανίας, τον οποίο ο Ρουμανικός λαός από πολλά χρόνια θεωρούσε και τιμούσε ως άγιο.
Ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου επίσκοπος κ. ΚΥΠΡΙΑΝΟΣ, ανέγνωσε τον τόμο της αγιοκατατάξεως, ενώ λιτανεύθηκε και τέθηκε σε προσκύνηση η εικόνα του αγίου και εψάλη το απολυτίκιο και το κοντάκιό του.
Την λαμπρά ευχαριστιακή σύναξη έκλεισε ο Πατριάρχης Ρουμανίας που ευχαρίστησε για την παρουσία του τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, αλλά και το Μητροπολίτη Πατρών για το μεγάλο δώρο που προσέφερε στο Ρουμανικό λαό, δηλαδή την τιμία Κάρα του πρώτου των Αποστόλων.
Τέλος μίλησε ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του νέου Αγίου Ανδρέου Σιαγκούνα, αλλά στην παρουσία της Αγίας Κάρας του Αποστόλου Ανδρέου προς αγιασμό του λαού του.
Το απόγευμα της ιδίας ημέρας η Αγία Κάρα μεταφέρθηκε εν πομπή στην πόλη Άλμπα Ιούλια.
Εκεί πλήθος λαού είχε συγκεντρωθεί για να υποδεχτεί τον ατίμητο θησαυρό. Ο Δήμαρχος της πόλης, λοιποί άρχοντες και τοπικοί παράγοντες παραβρέθηκαν στην υποδοχή της Αγίας Κάρας.
Η Αγία Κάρα τοποθετήθηκε στο κέντρο του Ιερού Ναού. Εψάλη δοξολογία χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην παρουσία της Αγίας Κάρας εκεί.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, στην προσφώνησή του μεταξύ άλλων είπε: «Μεταφέραμε την Αγία Κάρα στη χώρα σας και στην πόλη αυτή. Σ’ αυτή την Ιερή Κεφαλή ήταν στηριγμένοι οι θεόπτες οφθαλμοί του Ιερωτάτου Αποστόλου, οι οποίοι εθεάσαντο τον ωραίο κάλλει παρά πάντας βροτούς, περιπατούτνος παρά τήν Τιβεριάδα, αλλά και επί της θαλάσσης, οδηγούμενον εις το Πάθος και την Ανάσταση για τη σωτηρία των ανθρώπων. Σ’ αυτή την αγιωτάτη κεφαλή ευρίσνονται τα ὠτα του Αποστόλου, τα οποία ήκουσαν τα θεία και ιερά διδάγματα και τις θείες αλήθειες και αισθάνθηκαν ως αύρα ιερά το : «δεύτε οπίσω μου και ποιήσω υμάς αλιείς ανθρώπων», καθώς επίσης και τη χρονική του διακήρυξη «ευρήκαμεν τον Μεσσίαν». Αυτό το μήνυμα σας μεταφέρουμε από την Ιερά και Αποστολική Εκκλησία των Πατρών».
Τό πρωί της Κυριακής, 30 Οκτωβρίου, τελέσθηκε λαμπρό Πατριαρχικό και Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στον ιστορικό Καθεδρικό Ναό της Άλμπα Ιούλια, από τους δύο Πατριάρχες, τον Μητροπολίτη Πατρών και 30 Αρχιερείς της Ρουμανίας. Στο τέλος, εν πομπή, εξήλθαν όλοι από τον Καθεδρικό Ναό, κρουομένων χαρμοσύνως των κωδώνων του Ναού και σε κατάλληλη εξέδρα, μπροστά σε χιλιάδες κόσμο, Υπουργών της Ρουμανίας, του Νομάρχου, του Δημάρχου, καί άλλων επισήμων, έγινε η ανάγνωση του τόμου αγιοκατατάξεως του εν Αγίοις Πατρός ημών Συμεών Στεφάνου, Αρχιεπισκόπου Τρανσυλβανίας, φωτιστού και διδασκάλου των Ρουμάνων. Ο τόμος αναγνώσθηκε από το Θεοφιλέστατο Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Ρουμανίας Επίσκοπο Κυπριανό και στη συνέχεια εψάλη το Απολυτίκιο και το Κοντάκιο του Αγίου, ενώ λιτανεύθηκε η ιερά Εικόνα του, την οποία προσκύνησαν οι Πατριάρχες, οι Αρχιερείς, οι Κρατικοί παράγοντες και το πλήθος του κόσμου.
Στην προσφώνησή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας είπε: «Οι Άγιοι, είναι οι μεγαλύτεροι ευεργέτες του κόσμου διότι ηταν:
α) Φίλοι του Θεού και ως φίλοι Του, κατέστησαν δοχεία του Αγίου Πνεύματος και φώτα του κόσμου.
β) Είναι τα ιερά πρότυπά μας πού μας οδηγούν με ασφάλεια μέσα από τον δρόμο της πίστεως, της αγάπης και της ελπίδος στον Θεό, στον αγιασμό και την θέωση, και
γ) Διότι είναι ακοίμητοι πρέσβεις υπέρ ημών προς τον Σωτήρα του κόσμου. Μας αγκαλιάζουν με την αγάπης τους και καθίστανται οι παράκλητοι, ἡ παρηγοριά μας δηλαδή, σε καιρούς δύσκολους και απνευμάτιστους».
Την λαμπρά τελετή έκλεισε με ομιλία του, ευχαριστήριο και δοξολογική προς τον Θεό, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ. Δανιήλ, οποίος με συγκίνηση αναφέρθηκε στο μέγα γεγονός για την Ρουμανία, της μεταφοράς της Αγίας Κάρας του Αποστόλου Ανδρέου στην χώρα του και ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο για την χαρά πού έδωσε στον Ρουμανικό Λαό, με την ευλογία της Άγιας Κάρας πού κόμισε. Σε μια αποστροφή του λόγου του ὁ Μακαριώτατος είπε: «Μπορεί Σεβασμιώτατε άγιε Πατρών, να είναι μεγαλύτερος ὁ δικός μας Ναός, αλλά ο Ναός του Αγίου Ανδρέου στην Πάτρα, θα παραμένει ὁ μεγαλύτερος Ναός προς τιμήν του Πρωτοκλήτου των Αποστόλων στην Ορθοδοξία, γιατί εκεί βρίσκεται ὁ Τάφος του Αποστόλου, η Αγία Κάρα και ο Σταυρός του Μαρτυρίου του».
Το πρωί της 31/10/2011, ημέρα Δευτέρα, οι δύο Πατριάρχες Αλεξάνδρειας Θεόδωρος και Ρουμανίας Δανιήλ, ὁ Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, άλλοι Αρχιερείς της Ρουμανικής Εκκλησίας και πολλοί Ιερείς μετέβησαν στον Καθεδρικό Ναό της ιστορικής πόλης Άλμπα Ιούλια, που περίμενε ο επιχώριος Ἀρχιερέας κ। Εἰρηναῖος με πολλούς Κληρικούς, προκειμένου να αναχωρήσει η Αγία Κάρα από την ως άνω πόλη και αφού περάσει από το Βουκουρέστι νά φτάσει αεροπορικώς στην Ελλάδα.
Οι καμπάνες από το πανύψηλο καμπαναριό του περικαλλούς Ναού, χαιρετούσαν με τον θαυμάσιο ήχο τους τον Πρωτόκλητο, ενώ οι πιστοί με δάκρυα στα μάτια έβλεπαν την πομπή να απομακρύνεται σιγά-σιγά και να σβήνει στο βάθος της λεωφόρου, αφήνοντας πίσω της γλυκειές και ουράνιες εμπειρίες από την επίσκεψη του πρώτου Μαθητού του Σωτήρος Χριστού.
Η Αγία Κάρα συνοδευμένη από τούς Πατριάρχες, λοιπούς Αρχιερείς και Κληρικούς, έφθασε στο Μοναστήρι Ντουμπραδά της περιοχής Κομπία Τούρζι, όπου ανέμεναν οι πολλές Μοναχές με τον Πνευματικό τους, τα ορφανά παιδιά και οι γέροντες του γηροκομείου, που στεγάζονταν εκεί.
Η Ἱερή Πομπή έφτασε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Κομπία Τούρζι, όπου παρατεταγμένοι στρατιώτες απέδωσαν τιμές। Ο Διοικητής του στρατοπέδου ασπάστηκε με ευλάβεια την Αγία Κάρα και πήρε την ευχή των Μακαριωτάτων Πατριαρχών, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών και των άλλων Αρχιερέων। Αφού η Αγία Κάρα τοποθετήθηκε επί τής ειδικής βάσεως, πέρασαν όλοι οι στρατιώτες τής βάσης και προσκύνησαν με ευλάβεια। Πολλοί γονάτιζαν και με δάκρυα προσκυνούσαν, άλλοι έβαζαν επάνω στην ιερά Λειψανοθήκη τα πηλήκιά τους για ευλογία, άλλοι ακουμπούσαν επάνω στην Τιμία Κάρα για αρκετή ώρα τα κεφάλια τους। Σκηνές όντως συγκλονιστικές., τις οποίες, δυστυχώς, σπάνια συναντάμε στην πατρίδα μας. Μετά αναχώρηση για το Βουκουρέστι. Εκεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ρουμανίας, ο οποίος τον ευχαρίστησε για άλλη μια φορά, για τη μεγάλη πνευματική δωρεά που προσέφερε στο λαό του και τόνισε ότι ο Απόστολος Ανδρέας είναι ο πνευματικός πατέρας όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά και των Ρουμάνων.
Μετὰ τις συνομιλίες, ὁ κ. Πρόεδρος ξενάγησε τους Ιεράρχες στον Ναὸ του Προεδρικού Μεγάρου. Να σημειωθεί ότι το κτίριο της Προεδρίας ήταν Μοναστήρι, η γνωστὴ Μονὴ Κοτροτσένυ. Το Καθολικό, αφιερωμένο στους Αγίους Σέργιο και Βάκχο, κτίσθηκε το 1672 απὸ τον Πρίγκηπα Σερβιάν Καντακουζηνὸ, με Βυζαντινὲς ρίζες. Όμως το 1980–81, κατεδαφίσθηκε απὸ τον Τσαουσέσκου. Παρέμειναν κάποια ερείπια και κομμάτια απὸ τον τοίχο, όπου σώζονταν κάποιες τοιχογραφίες. Μετὰ την πτώση του Τσαουσέσκου ανοικοδομήθηκε και πάλι ο Ναὸς πάνω στις παλαιὲς βάσεις και στα παλαιὰ σχέδια.
Το απόγευμα της 31 – 10 – 2011, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας και πολλοὶ Αρχιερείς και Ιερείς, προέπεμπαν, βαθειὰ συγκινημένοι, την Αγία Κάρα του Αποστόλου Ανδρέου για την Ελλάδα, εκφράζοντας τα βαθειά τους αισθήματα ευγνωμοσύνης και αγάπης προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών και τα μέλη της Συνοδείας του,που μετέφεραν εκεί τη θαυματόβρυτο Κάρα του Αποστόλου Ανδρέου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: