Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓ. ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑΣ, ΚΟΠΗ ΠΙΤΤΑΣ - ΕΚΛΟΓΕΣ





Στις 9 Ιανουαρίου 2011 ο Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος του Κ.Υ. Χαλανδρίτσας, έκοψε την πρωταχρονιάτικη πίττα του, μέσα στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης και της ανάδειξης νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής.


Η εκδήλωση έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων στο "Μπαλκόνι" της Χαλανδρίτσας.
Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από μέλη και φίλους του Συλλόγου, αλλά και από συνταξιδιώτες των εκδρομών εσωτερικού και εξωτερικού.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Πρωτοπρεσβ. Δημήτριος Παπαγεωργίου, εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών, ο βουλευτής κ. Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος, ο Δήμαρχος του νέου Δήμου Ερυμάνθου κ. Αθανάσιος Καρπής, η Αντιδήμαρχος Εθελοντισμού, Ισότητας Φύλων ΜΗΚΥΟ κ. Ήρα Κουρή, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ερυμάνθου κ. Θεόδωρος Παναγόπουλος και η Γεν. Γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Χαλανδρίτσας κ. Έφη Σκέντζου -Γεωργαντοπούλου, οι οποίοι απηύθυναν και σχετικό χαιρετισμό.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους επίσης ο Αντιδήμαρχος Πατρέων κ. Αχιλλἐας Γεωργακόπουλος, ο βοηθός Δημάρχου Πατρέων για τη Μεσάτιδα κ. Χάρης Καρκούλιας, ο βοηθός Δημάρχου Ερυμάνθου κ. Φώτιος Ιατρού, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Λεωνίδας Γεωργαντόπουλος και κ. Ιωάννης Σουβαλιώτης, ο Πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου κ. Παναγιώτης Παπαγεωργίου, τοπικοί Σύμβουλοι και εκπρόσωπποι Πολιτιστικών Συλλόγων και Εθελεντικών Οργανώσεων.
Μέσα σε ατμόσφαιρα γιορταστική, ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Βασίλειος Κοτσώνης καλωσόρισε τους καλεσμένους, έδωσε ευχές για το νέο χρόνο και παράλληλα αναφέρθηκε στην πορεία του Συλλόγου.

Ακολούθως η γραμματέας του Συλλόγου κ. Ελένη Παπαγεωργίου, έκανε το Διοικητικό Απολογισμό του έργου της προηγούμενης χρονιάς που έχει ως εξής:
"Κυρίες και κύριοιΟ Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος της περιοχής του Κ.Υ.Χ. πραγματοποιεί σήμερα την Εκλογοαπολογιστική του Συνέλευση και παράλληλα την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας.
Κατ’ αρχάς ευχόμαστε σε όλους εσάς που σήμερα μας τιμάτε με την παρουσία σας Υγεία και μια ευτυχισμένη και δημιουργική χρονιά, μέσα σε ένα φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον.
Είναι πια κοινή διαπίστωση ότι η ραγδαία επιδείνωση της σχέσης του ανθρώπου με το περιβάλλον του παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις. Η οικολογική κρίση είναι κρίση του πνεύματος και του πολιτισμού μας. Η ενασχόληση του ανθρώπου με την προστασία του περιβάλλοντος δεν φαντάζει ως πολυτέλεια για κανένα μας. Εμείς, ως εθελοντές, υπηρετούμε με αίσθημα ευθύνης την Υγεία και το περιβάλλον της περιοχής μας.
Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της σημερινής Γενικής Συνέλευσης, Τα μέλη μας έχουν προμηθευτεί κόκκινη κάρτα για να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους φίλους που βρίσκονται ανάμεσά μας κατά την στιγμή των διαδικασιών.
- Θα ξεκινήσουμε με τον Διοικητικό Απολογισμό της χρονιάς που πέρασε 2010-2011.
Πρώτο θέμα επιλέξαμε το πόσιμο νερό
ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟΟι έλεγχοι του πόσιμου νερού συνεχίστηκαν και αυτή την χρονιά που πέρασε στα διάφορα Δημοτικά Διαμερίσματα της περιοχής του ΚΥΧ. Το 2010 κάναμε δειγματοληψία σε 31 Δημοτικά Διαμερίσματα και οικισμούς. Η δειγματοληψία του πόσιμου νερού διεξάγεται σύμφωνα με τις οδηγίες του εργαστηρίου Υγιεινής του Παν/μίου Πατρών και με την παρουσία εξειδικευμένου ιατρού.
Τα αποτελέσματα κοινοποιούνται κάθε φορά, στις Αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίοι ανάλογα δραστηριοποιούνται προς την σωστή κατεύθυνση, οι οποίοι πολλές φορές είτε αντιδρούν, εάν θίγονται, με διαψεύσεις. Εμείς μέσα στο γενικότερο πνεύμα της προσφοράς, υπηρετώντας τους σκοπούς του Συλλόγου και όχι σκοπιμότητες, συνεχίζουμε και θα συνεχίζουμε τον αγώνα μας για το φλέγμον αυτό θέμα του πόσιμου νερού που προστατεύει την Δημόσια Υγεία.
ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣΗ πιθανή εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην Αχαΐα Κλάους επροκάλεσε την σχετική κινητοποίηση των μελών του Συλλόγου για αποτροπή της εγκατάστασή της. Οι έγγραφές διαμαρτυρίες και η ανάρτηση πανό κράτησαν μακριά για την ώρα την εγκατάστασή της.
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΑΣΟΦΥΛΑΞΗΣ - ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣΣεμινάριο Δασοφύλαξης – Δασοπυρόσβεσης έγινε με πρωτοβουλία του Συλλόγου μας στις 11 και 12 Ιουνίου στο παλιό Δημοτικό Σχολείο της Βαλατούνας, με την συνεργασία του Φιλοδασικού Συλλόγου. Δυο ειδικοί εκπαιδευτές του WWF μας μετέφεραν γνώσεις και εμπειρίες για ακόμη καλύτερα αποτελεσματικότερα στα μέτρα δασοφύλαξης. Το σεμινάριο έγινε για πρώτη φορά στην περιοχή μας και το παρακολούθησαν 20 και πλέον άτομα της περιοχής μας.
Επιπλέον αντιπροσωπείες του ΔΣ του Συλλόγου μας είχαν την ευκαιρία μαζί με άλλες παρόμοιες οργανώσεις να παρακολουθήσουν ειδικά σεμινάρια και πάλι από το WWF με διάφορα οικολογικά θέματα στην Πάτρα με την ευκαιρία της έκδοσης τεσσάρων τόμων Οδηγών Περιβάλλοντος από το WWF.
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣα) Ο κύκλος των ενημερωτικών εκδηλώσεων ξεκίνησε με την διοργάνωση ενός περιβαλλοντικού διημέρου τον Ιούνιο στην Πλατεία Κεφαλοβρύσου και στο Σταροχώρι Φαρρών στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος 5 & 6 Ιουνίου με ομιλίες για την Οικιακή Κομοστοποίηση και για τις Δυνατότητες ασφαλούς επαναχρησιμοποίησης αστικών λυμάτων του βιολογικού καθαρισμού με ομιλητάς τον κ. Καλαβρουζίωτη Ιωάννη και τον κ. Χαλκίδη Νικόλαο.
β) Άλλη ενδιαφέρουσα εκδήλωση στα πλαίσια του Διεθνούς Έτους Βιοποικιλότητας ήταν η «Βιοποικιλότητα και Μελισσοκομία» που έγινε τον Αύγουστο στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Βαλατούνας.
Η αίθουσα του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου παρεχωρήθη ευγενώς από τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσάτιδος για τους σκοπούς και τις δραστηριότητες του Συλλόγου μας.
Ομιλητής ήταν ο Γεωπόνος της Διεύθυνσης Γεωργικής Ανάπτυξης κ. Γεώργιος Σταματόπουλος, εξειδικευμένος στα θέματα της μελισσοκομίας καθότι και ο ίδιος υπήρξε μελισσουργός.
Η συμμετοχή των μελών του Συλλόγου και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη, παρά την δύσκολη πρόσβαση.
γ) Τον Οκτώβριο στο πνευματικό Κέντρο Ι. Ν. Αγ. Νικολάου Σαραβαλίου ο Σύλλογος διοργάνωσε ημερίδα με το πολύ ενδιαφέρον και επίκαιρο θέμα «Αντιμέτωποι με τον Καρδιακό Κίνδυνο» με ομιλητές γνωστούς Καρδιολόγους του νοσοκομείου του Ρίου και του Αγ. Ανδρέα.
δ) Ο Σύλλογος έκλεισε τον κύκλο των ενημερωτικών εκδηλώσεων τον Νοέμβριο με την επίσης ενδιαφέρουσα εκδήλωση στο Νέο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίτσας με θέμα «Παραγωγή ενέργειας από στερεά βιοκαύσιμα. Το παράδειγμα της αγριαγκινάρας» με ομιλητή τον κ. Νικ. Δαναλάτο Καθηγητή Γεωπονίας του Παν/μίου Θεσσαλίας.

ΡΥΠΑΝΣΕΙΣα)Βοθρολύματα,
Από μέλη του Δ.Σ. έγιναν επανειλημμένες αυτοψίες, στην περιοχή του Αυτοκινητοδρομίου και στη θέση Ρέντες Χαλανδρίτσας, μετά τα όσα μας καταγγέλθηκαν για την ρύπανση του περιβάλλοντος. Πράγματι διεπιστώθηκε ρήψη αποβλήτων και βοθρολυμάτων. Το φαινόμενο προέκυψε εξ’ αιτίας της ανεπαρκούς αποκομιδής των βοθρολυμάτων από τον Δήμο Φαρρών. Ο Σύλλογός όπως και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις, κατέφυγε στις γνωστές διαδικασίες προς την Διεύθυνση Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαΐας, προς την Αντινομαρχία Περιβάλλοντος Νομού Αχαΐας και προέβη στις απαραίτητες συστάσεις προς τους ρυπαίνοντες.
β)Τα λύματα της Αχαΐα Κλάους και η εκπομπή της αφόρητης δυσοσμίας σε πολύ μεγάλη απόσταση απασχόλησαν αρκετές φορές τα μέλη του Δ.Σ. μετά από τις διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής. Δυστυχώς πρέπει να γίνουμε «χωροφύλακες», για την εταιρεία Αχαΐα Κλάους αφού οι υπεύθυνοι σ’ αυτήν δεν λειτουργούν τον υπάρχοντα βιολογικό καθαρισμό και βέβαια πάνω απ’ όλα δεν λειτουργούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί των υπηρεσιών του Ελληνικού κράτους .
Ο Σύλλογος και πάλι προέβη όπως πάντα σε ανάλογες διαμαρτυρίες και αναφορές προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για την εξάλειψη αυτού του φαινομένου. Το ίδιο συμβαίνει και με τα λύματα των ελαιοτριβείων. Είναι ένα επίσης χρονίζον θέμα το οποίο ξεκινάει από την αδιαφορία των επιχειρηματιών και από την ανοχή των αρμοδίων.
γ) Τα μπάζα έκαναν εκ νέου την επανεμφάνισή τους σε κατοικημένες και μη περιοχές όπως στο Δασάκι Καλλιθέας, στην Οβρυά, στην Νερομάνα της Κρήνης στο Φίλουρα Σαραβαλίου και σποραδικά σε σημεία πλησίον των οδικών αξόνων του Δήμου Μεσσάτιδος και των Φαρρών. Όλα αυτά από ¨ευσυνείδητους - ασυνείδητους¨ πολίτες.
δ) Ποιμνιοστάσια: παρά τις προσπάθειες μας για την απομάκρυνσή τους από τις κατοικημένες περιοχές αρκετά εξακολουθούν να υπάρχουν και στο δήμο Μεσσάτιδας και στο Δήμο Φαρρών. Τα ποιμνιοστάσια εκτός των άλλων είναι ξεκάθαρη πηγή μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα. Στο θέμα αυτό ελπίζουμε οι νέοι Δήμαρχοι να δώσουν την δέουσα προσεχή που χρειάζεται ώστε να απομακρυνθούν τα ποιμνιοστάσια από τις κατοικημένες περιοχές όπως προβλέπεται από τον νόμο. Δεν αμφιβάλλουμε ότι η απομάκρυνσή τους είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα, αλλά επίσης κοινωνικό πρόβλημα είναι και η Δημόσια Υγεία.
—Μια και αναφερόμαστε σε ρυπαντές θα πρέπει και από αυτή την θέση να τονίσουμε ότι δυστυχώς υπάρχουν στην περιοχή μας αρκετές καταγγελίες αλλά και δικές μας διαπιστώσεις, από τα μέλη του Δ.Σ. ότι υπάρχουν ρυπαντές που παίζουν το ¨κρυφτούλι¨. Τους λέμε και πάλι ας μην εφησυχάζουν και ας μην παρεξηγηθούν για οποιαδήποτε μελλοντική παραπομπή τους στα αρμόδια όργανα.
Καλούμε όλους εσάς να μας βοηθήσετε στο δύσκολο πράγματι έργο μας αυτό της ανάδειξης των ρυπαντών του περιβάλλοντος.
ε) ΛυματολάσπηΣωρεία καταγγελιών από περιοίκους της περιοχής της Σάπιας Βρύσης, της Κοινότητας Λεοντίου, έφθασαν στον Πρόεδρο και στα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου μας για την εναπόθεση «στερεών» αποβλήτων (λυματολάσπης) του βιολογικού καθαρισμού της Πάτρας. Η αποδιδόμενη δυσοσμία στην γύρω περιοχή καθώς και το παράξενο φορτίο των φορτηγών οχημάτων εκίνησαν την περιέργεια των κατοίκων οι οποίοι εδιεπίστωσαν μετ’ εκπλήξεως το ατόπημα της νέας επιχείρησης η οποία φέρει παραδόξως τον τίτλο Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος (Μονοπρόσωπη ΕΠΕ)!
Μετά από τα καταγγελλόμενα επισκέφθηκαν την περιοχή κατ’ επανάληψη των μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για να διαπιστώσουν τα τεκταινόμενα.
Απ’ ότι εδιεφάνη είχε προηγηθεί πριν την απόρριψη η σχετική εκχέρσωση και πρόχειρη διαμόρφωση του εδάφους για να υποδεχθεί το επιβλαβές υλικό το οποίο επροορίζετο για κομποστοποιήση. Το υλικό εναποτίθετο σε επικαλυμμένη επιφάνεια εδάφους με ένα διάτρητο πλαστικό, χωρίς να τηρούνται οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.
Μετά ταύτα εστάλησαν οι σχετικές αναφορές μας προς την Νομαρχιακή Επιτροπή Περιβάλλοντος, προς την Επιθεώρηση Βιομηχανίας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαΐας και προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για την έκνομη λειτουργία από την πρόχειρη εναπόθεση της λυματοπάσπης στην περιοχή της Σάπιας Βρύσης Λεοντίου.
Αναζητήσαμε την ύπαρξη των σχετικών μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της άδεια λειτουργίας της. Η αλληλογραφία μας, με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες δεν έτυχε της ανταπόκρισης. Κατόπιν τούτου συγκαλέσαμε και δημιουργήσαμε την Επιτροπή Αγώνα , αποτελούμενη από μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου μας και από φορείς και κατοίκους της περιοχής. Δύσκολος και επίπονος ο αγώνας μας και της Επιτροπής Αγώνα ώσπου να πετύχουμε την προσωρινή αναστολή της άδειας λειτουργίας της υποτυπώδους και πρόχειρης επιχείρησης από τον Νομάρχη Αχαΐας.
Μαζί με την Σύσταση της Επιτροπής Αγώνα είχαμε παράλληλα και την ομόφωνη Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσάτιδος και της Κοινότητας Λεοντίου.
Ακολούθησαν νέες αναφορές προς Διεύθυνση Υγείας, Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Πολεοδομίας, Δασαρχείο, Εισαγγελέα και Συνήγορο του Πολίτη και εκδώσαμε αρκετά Δελτία Τύπου για ενημέρωση των πολιτών είτε της περιοχής είτε των Πατρών.
Έγιναν ενστάσεις προς τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και προς τον Νομάρχη Αχαΐας καθώς και σχετική καταγγελία προς την υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τίνα Μπιρμπίλη, από την οποία ακόμη αναμένουμε απάντηση .
Η επιτροπή Αγώνα επίσης εζήτησε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη και έκτοτε παρακολουθούμε συνεχώς το όλον θέμα.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣα) Περιβαλλοντική εκπαίδευση—Σε αρκετά σχολεία της περιοχής χάρις στο εκπαιδευτικό τους προσωπικό και χάρις στους δραστήριους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων έχουν ξεκινήσει προγράμματα ευαισθητοποίησης των μαθητών με διάφορες εκδηλώσεις, αφίσες, θεατρικά δρώμενα κ.α. Προς όλους αυτούς τους φορείς ο Σύλλογος έχει τείνει «χείρα συνεργασίας» από το παρελθόν με πολύ θετικά αποτελέσματα.
Συνεργάστηκε συγκεκριμένα με τα Γυμνάσια Φαρρών, Δεμενίκων, Σαραβαλίου και της Παραλίας και με τα Δημοτικά Σχολεία Χαλανδρίτσας, Φαρρών, 1ο, 2ο Οβρυάς, Καλλιθέας, Κρήνης, Δεμενίκων και του Σαραβαλίου επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, με την συμμετοχή των μαθητών στον διαγωνισμό της καλύτερης αφίσας και των καλύτερων περιβαλλοντικών μηνύματων.
Έγινε συνεργασία με τα Γυμνάσια Φαρρών και Δεμενίκων για περιβαλλοντική ενημέρωση των μαθητών στη παρατήρηση της πανίδος και χλωρίδος της περιοχής, στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Βαλατούνας.
β)Ο Σύλλογός μας συμμετέχει ανελλιπώς στις εκδηλώσεις των Δήμων, των Δημοτικών Σχολείων της περιοχής ευθύνης του και στις εκδηλώσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων όπως και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.
Συμμετέχει στις Εθνικές Επετείους με κατάθεση στεφάνων, στις εορταστικές εκδηλώσεις της Πρωτοχρονιάς, της Πρωτομαγιάς και σε θρησκευτικές και άλλες συλλογικές εκδηλώσεις.
γ) Δενδροφύτευση: είναι σε εξέλιξη η φετινή δενδροφύτευση στον Ομπλό πάνω από το Κεφαλόβρυσο και υπάρχει προγραμματισμός και για άλλες περιοχές σε συνεργασία με τους μαθητές Δημοτικών Σχολείων Μεσσάτιδος
δ) ΔασοκαθαριότηταΣυμμετείχαμε στην πρωτοβουλία του Δήμου Μεσσάτιδος και του Φιλοδασικού Συλλόγου Σαραβαλίου στην ετήσια δασοκαθαριότητα του Κεφαλοβρύσου
ε)ΔασοφύλαξηΟ Σύλλογός μας ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Φιλοδασικού Συλλόγου Σαραβαλίου και κάθε Τετάρτη αντιπροσωπεία μελών του Συλλόγου από το ηλιοβασίλεμα έως αργά τις νυκτερινές ώρες εκάλυπταν μέρος του εβδομαδιαίου προγράμματος για την προστασία του Δάσους του Κεφαλοβρύσου από τις πυρκαγιές των θερινών μήνων, με την παρουσία πυροσβεστικού οχήματος, που ο Δήμος Μεσσάτιδος παραχώρησε, γι’ αυτό το σκοπό. Μια προσπάθεια στην οποία ενεργά συμμετέχουμε αφού υπηρετείτε ο βασικός σκοπός του Συλλόγου μας που είναι η διατήρηση και η ανάπτυξη του πράσινου στην περιοχή.
στ) ΠυρηνελαιουργείαΤον Ιανουάριο του 2010 εκπρόσωποι του Συλλόγου μας μαζί με άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις και εκπροσώπους διαφόρων Πολιτιστικών Συλλόγων, συγκεντρώθηκαν στη ΒΙΠΕ διαμαρτυρόμενοι για την παράνομη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων της ΒΙΠΕ για την κατ’ εξακολούθηση δυσοσμία σε χιλιόμετρα μακριά.
ΠΟΡΕΙΕΣα) Φαράγγι του ΒουραϊκούΗ συμμετοχή των μελών απ’ όλες τις ηλικίες και ιδίως της νεολαίας ήταν εντυπωσιακή για μια ακόμη χρονιά, που πραγματοποιείται ετησίως κάθε 2η Κυριακή του Μαΐου.
β)Ανάβαση ΟμπλούΤο δεύτερο ετήσιο περπάτημα κάθε δεύτερη Κυριακή του Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στον Ομπλό. Όσοι συμμετείχαν απόλαυσαν την διαδρομή και το μαγευτικό τοπίο.
ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ ΥΓΕΙΑΣΤην χρονιά που πέρασε οργανώσαμε για πρώτη φορά τους περίπατους υγείας οι οποίοι προκάλεσαν το ενδιαφέρον των συντοπιτών μας.
I)Στου Μίχα – Τσαπουρνιά μέσα στο ελατοδάσος του Ερυμάνθου.
II)Η Ανάβαση στον Αϊ Βλάση με μια εξαιρετική διαδρομή ανάμεσα στα πανύψηλα έλατα. Μια ανηφορική πορεία διάρκειας δυο περίπου ωρών.
III)Γέφυρα Ρίου – ΑντιρρίουΣτις 5 Σεπτεμβρίου, ένα κυριακάτικο δειλινό, συμμετείχαν πάνω από εβδομήντα μέλη του Συλλόγου μας. Μια ξεχωριστή εμπειρία πάνω από το κανάλι του Ρίου - Αντιρρίου.
IV) περίπατος στο πευκόδασος της Καλλιθέας-Τον ίδιο μήνα Σεπτέμβριο ο Σύλλογος πραγματοποίησε τον τέταρτο περίπατο υγείας, στην περιοχή της Άνω – Κάτω Καλλιθέας.
Σε ένα δάσος πευκόφυτο απλό και ήρεμο το οποίο απόλαυσαν οι συμμετέχοντες.
Οι περίπατοι θα επαναληφθούν και στην νέα χρονιά. Χάρις στο ενδιαφέρον που παρουσίασαν .

ΥΠΑΙΘΡΟΣΤο διμηνιαίο περιοδικό μας ¨ΥΠΑΙΘΡΟΣ¨ συνεχίζει να εκδίδεται αδιάκοπα για οκτώ χρόνια, προβάλλοντας τα περιβαλλοντικά θέματα, είτε τοπικά είτε παγκόσμια καθώς και θέματα προστασίας της υγείας.
Προβάλλει επίσης εθελοντικές προσπάθειες και άλλων φορέων της περιοχής μας.
Ενημερώνει για τις δραστηριότητες και τα προγράμματα των προσεχών εκδηλώσεων του Συλλόγου μας.
Είναι ένα έντυπο που αποστέλλεται δωρεάν στα μέλη μας, στους φορείς της περιοχής και του Νομού, στις περιβαλλοντικές οργανώσεις όλης της χώρας καθώς και σε όλα τα Κέντρα Υγείας της Ελλάδος.
Μέσα από τα άρθρα του και τα σχόλιά του γράφονται, μόνον και μόνον αλήθειες χωρίς σκοπιμότητες, χωρίς παραπληροφόρηση και στα χρόνια που κυκλοφορεί καταξιώθηκε από το αναγνωστικό του κοινό ως ένα έγκυρο και υπεύθυνο έντυπο που συνεχώς κατακτά νέους αναγνώστες. Το έντυπό μας θέλουμε να μπει σε κάθε σπίτι της περιοχής ευθύνης του Συλλόγου μας για να καταφέρουμε όλοι μαζί, όπως αναφέρει και ο τίτλος του, να κρατήσουμε την περιοχή μας με τα πλεονεκτήματά της ¨ΥΠΑΙΘΡΟΥ¨ και όχι με τα γνωστά προβλήματα της πόλης, οικιστικά, κυκλοφοριακά, υγείας.
Οι συντάκτες της ζητούν την δική σας συνεργασία, το δικό σας δημόσιο διάλογο και την οικονομική βοήθεια για να συνεχίσει να ενημερώνει.
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑΤη χρονιά που πέρασε λειτούργησε ομάδα εμψύχωσης Θεατρικού παιχνιδιού με περιβαλλοντικά θέματα από μαθητές Δημοτικών σχολείων και Γυμνασίων υπό την καθοδήγηση της κας Άννας Δενδρινού – Γιαννακού.
ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑΠετυχημένη ήταν και η ετήσια χοροεσπερίδα του Συλλόγου η οποία γίνεται ως γνωστόν, κάθε χρόνο την Τσικνοπέμπτη και το 2010 έγινε στις ΜΟΥΡΙΕΣ Πετρωτού. Φέτος θα πραγματοποιηθεί 24 Φεβρουαρίου στο ΜΠΑΛΚΟΝΙ Χαλανδρίτσας.
Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ έγινε στον Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου Σταροχωρίου. Οι κυρίες, τα μέλη και οι φίλες του Συλλόγου έδωσαν και πάλι το παρόν με τις γευστικές τους προσφορές, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Σταροχωρίου.
—ΕΚΔΡΟΜΕΣ: Επιτυχίες είχαν1)Η χειμερινή τον Ιανουάριο στα Τζουμέρκα.
2) Τον Απρίλιο στην Τήνο.
3) Στις 1& 2 Μαΐου στην Κύθνο.
4)Τον Αύγουστο η δεκαήμερη αεροπορική εκδρομή μας στο εξωτερικό στις χαμένες πατρίδες του Πόντου και Κωνσταντινούπολης.
5) Τέλος του Σεπτέμβρη έκλεισε ο κύκλος των αναζητήσεων με την εξαήμερη εκδρομή στη Κρήτη με τις ομορφιές της και με το πλούσιο περιβάλλον της.
Πιο πολλά θα σας πουν όσοι και όσες συμμετείχαν. Είναι γεγονός ότι η συμμετοχή σε κάθε μια από αυτές τις εκδρομές ξεπερνούσε τους ογδόντα συνταξιδιώτες.
- Τα DVD της εκδρομής είναι έτοιμα. Με την βοήθεια του Θεού και αυτή η εκδρομή σημείωσε καταπληκτική επιτυχία, όπως την ίδια επιτυχία είχαν και οι προηγούμενες εκδρομές στο εξωτερικό.
Ο Σύλλογός με την υπευθυνότητα που διακρίνει τα μέλη του Δ.Σ. και χάρις στην οργάνωση που διαθέτει δίνει το κάτι παραπάνω στις εκδρομές του.
ΠΑΝΔΟΙΚΟ: Στα Χανιά πραγματοποιήθηκε φέτος το Πανελλήνιο Συνέδριο των Οικολογικών Οργανώσεων σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων(ΚΕΔΚΕ). Ο σύλλογός μας εκπροσωπήθηκε από δυο μέλη του.
ΕΟΡΤΑΓΟΡΑ: Μέλη του Δ.Σ. μέσα στα πλαίσια της αγαστής συνεργασίας του Συλλόγου με τους φορείς, οργάνωσαν λόγω των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς εορταγορά, με σκοπό την οικονομική βοήθεια για την ανακαίνιση του σεισμόπληκτου Ιερού Ναού Αγ. Αθανασίου Κρήνης.
Αυτές ήταν εν συντομία, για να μην σας κουράσω, ένα μέρος των δραστηριοτήτων μας. Δραστηριότητες που με κόπο με ομαδικότητα αλλά κυρίως με μεράκι και αγωνιστικό πνεύμα πραγματοποιήσαμε για τη χρονιά που πέρασε.
Είμαστε ένας σύλλογος εθελοντών που προσφέρουμε μέσα από τον ελεύθερο χρόνο μας την αγάπη μας για το περιβάλλον και τον συνάνθρωπό μας.
Δεν είμαστε παθητικοί θεατές σε όσα γίνονται γύρω μας αλλά αγωνιζόμαστε στο μέτρο του δυνατού, για να έχουμε τουλάχιστον τη συνείδησή μας ήρεμη, έστω και με αυτή την μικρή προσφορά.
Περιμένουμε νέους φίλους σ’ αυτή την προσπάθεια,
Η προσπάθεια του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας ήταν επίπονη και διαρκής, προκειμένου να καθιερώσουμε την παρουσία μας στην περιοχή ευθύνης του Συλλόγου μας, και όχι μόνο.
Επιζητούμε νέους συνεργάτες τους οποίους εσείς θα αναδείξετε σήμερα με την εκλογή του νέου Δ.Σ. που θα ακολουθήσει.
Σας ευχαριστούμε που παραυρεθήκατε και μας ακούσατε".


Στη συνέχεια παρουσιάσθηκε ο Οικονομικός Απολογισμός ο οποίος εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση. Ακολούθως προβλήθηκε ένα 10/λεπτο Βίντερο από την καλοκαιρινή εκδρομή του Συλλόγου στον Πόντο, ενώ χορευτικό συκγρότημα του Φάρου Ποντίων χόρευε Ποντιακούς χορούς.

Στη συνέχεια οι ιερείς ευλόγησαν και έκοψαν τις Βασιλόπιττες, τις οποίες είχαν φτιάξει μέλη του Συλλόγου με παραδοσιακό τρόπο.
Η εκδήλωση έκλεισε με την ανάδειξη του νέου 13μελούς Δ।Σ। του Συλλόγου.






1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Paipmedeeliew [url=http://www.freeteethwhiteningguide.com]teeth whitening[/url] LOelmdiijnnomEnooy [url=http://www.freecnatrainingguide.com]cna training[/url] cefedrAcykd [url=http://cheapautoinsurancequotes.reviewsz.net]cheap auto insurance[/url] mygtthuiidclilid [url=http://cnatraining.reviewsz.net]free cna training[/url] ernokarpq [url=http://kindle3.reviewsz.net]kindle 3g[/url] vawreeerrryg [url=http://buymarijuanaseedsforsale.com]cannabis seeds[/url] hecbhalyo [url=http://keybankonline.reviewsz.net]key bank online[/url] aBbvloyoazox [url=http://tescocarinsurance.reviewsz.net]tesco auto insurance[/url] iKaireSenw [url=http://tescocreditcard.reviewsz.net]tesco credit card[/url] SeakesoxGeofs [url=http://marijuanaseedsforsale.net]marijuana seeds for sale[/url] Paipmedeeliew [url=http://weedseedsforsale.com]weed seeds for sale[/url] igiycboee [url=http://googlesniper2.reviewsz.net]google sniper 2 bonus[/url] nnSeouwffft [url=http://suntrustonlinebanking.reviewsz.net]suntrust online banking[/url] SwellotowZoon [url=http://westpaconlinebanking.reviewsz.net]westpac online banking[/url] USALGEKISLILD [url=http://deutschebankonline.reviewsz.net]deutsche bank online banking[/url] THONEESHY [url=http://huntingtononlinebanking.reviewsz.net]huntington online banking[/url] glilmicyhossy [url=http://bit.ly/gdT4wp]buy kindle[/url] GotArrAro [url=http://tinyurl.com/65ymxpd]buy kindle[/url] Coiweersini [url=http://www.5z8.info/rickroll_zsn]buy kindle[/url] Whisabialuell [url=http://is.gd/QhnjL3]kindle[/url] Selpacapy [url=http://ow.ly/3QPRg]kindle 3[/url] whaliatic [url=http://snipurl.com/1z3hhb]kindle[/url] deaduargoGoto [url=http://snurl.com/1z3hhb]buy kindle[/url] LiaimaKix [url=http://adjix.com/6t6y]kindle 3[/url] SatNugSmoog [url=http://1url.com/yo/]amazon kindle[/url]