Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡOY ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ 11-07 έως 02-08-2013 Α΄



ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ  ΤΟΥ   ΣΤΑΥΡOY  ΤΟΥ  ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ  ΣΤΗ   ΡΩΣΙΑ  11-07  Έως 02-08-2013  Α΄
Η αναχώρηση του Σταυρού του Αγίου Ανδρέου 11-07-2013
       Οι Ρώσοι εορτάζουν φέτος τα 1015 χρόνια από την ημέρα της βαπτίσεώς των στον Δνείπερο ποταμό που έγινε το 988 μ.Χ. από τον μέγα ηγεμόνα τους Βλαδίμηρο.

      Κατόπιν αυτού, ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος, υπέβαλε αίτημα στην Εκκλησία της Ελλάδος και δι’ αυτής στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών ώστε να μεταφερθεί ο Σταυρός του Αγίου Ανδρέου που βρίσκεται στην Πάτρα και στον ομώνυμο ιερό ναό προς αγιασμό των πιστών εκεί.

       Όπως είναι γνωστό, ο Απόστολος Ανδρέας πριν φθάσει στην Πάτρα, πέρασε ευαγγελιζόμενος και τους λαούς που κατοικούσαν πέριξ του Ευξείνου Πόντου και όπως αναφέρουν οι πηγές στα μέρη της Σκυθίας, δηλαδή στη Ν. Ρωσία. 

      Καταρτίσθηκε το πρόγραμμα της μεταφοράς του Σταυρού που θα διαρκέσει 22 ημέρες, από 11 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου. Για πρώτη φορά ο Σταυρός ταξιδεύει στη Ρωσία, αλλά  και για πρώτη φορά βγαίνει από τον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου μετά το 1980, οπότε και έγινε η επανακομιδή του στην Πάτρα από την πόλη της Μασσαλίας και το ναό Βίκτωρος και Βικεντίου.

Τελικά η αναχώρηση έγινε από το αεροδρόμιο του Αράξου για την Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, όπου και η υποδοχή του Σταυρού έγινε με τιμές αρχηγού κράτους.
Αεροδρόμιο Αγ. Πετρουπόλεως
         Πέμπτη11-7-2013: Τέλεση πρωινής Θ. Λειτουργίας στο Νέο Ναό την οποία παρακολούθησε πλήθος και με δάκρυα στα μάτια ξεπροβόδισαν το Τίμιο Ξύλο του Σταυρού του Αγίου Ανδρέου. Ώρα 8,30 αναχώρηση για το Αεροδρόμιο του Αράξου.
        Ώρα 10,50  αναχώρηση με ειδική πτήση για την Αγία Πετρούπολη.
        Ώρα 14,30 άφιξη στο αεροδρόμιο της Αγίας Πετρούπολης, επίσημη υποδοχή από Αρχιερείς, πολλούς Κληρικούς, τον Κυβερνήτη της πόλεως κ. Γκεόργκι Πολταβτσένκο και πλήθος κόσμου. Τιμές απέδωσε στρατιωτικό άγημα και η μουσική μπάντα. Ο  Πρόεδρος του Ιδρύματος «Αγιος Ἀνδρέας» κ. Βλαντίμιρ Γιακούνιν, ο οποίος είχε έλθει στην Πάτρα και συνόδεψε τον Σταυρό είπε μεταξύ των άλλων: «Τιμοῦμε τόν Ἀπόστολο Ἀνδρέα καί ἐνθυμούμεθα τήν ἀποστολή του. Ἡ μεταφορά στή Ρωσία τοῦ Σταυροῦ ἐπάνω στόν ὁποῖο μαρτύρησε ἀποτελεῖ πρότυπο θυσίας καί ἐλπίδος, πώς οἱ πολιτιστικές καί πνευματικές μας παραδόσεις θά ἐπικρατήσουν».

        Στη συνέχει ο Σταυρός τοποθετήθηκε σε ειδικό όχημα και μεταφέρθηκε στο μεγαλοπρεπή Ναό της Παναγίας του Καζάν. Εκεί τον ανέμενε ο Πατριάρχης Μόσχας κ. ΚΥΡΙΛΛΟΣ, ενδεδυμένος όλη την ιερατική του στολή, ο Μητροπολίτης Αγ. Πετρουπόλεως, Αρχιερείς, Ιερείς και πλήθος λαού.
        Μετά την ακολουθία του Όρθρου (τελείται το βράδυ) μίλησε πολύ θερμά ο Πατριάρχης και ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Πατρών κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ, που ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Ρωσικής Εκκλησίας και μεταφέρθηκε εκεί ο Σταυρός του Αποστόλου Ανδρέου.
        Πλήθη πιστού λαού έχουν κατακλύσει τον Ιερό ναό, τον αύλιο χώρο, αλλά και εκατοντάδες μέτρα η ουρά του κόσμου. Οι ιερείς την Πάτρα εναλλάξ παραμένουν άγρυπνοι φρουροί του Σταυρού του Αγίου Ανδρέου, τους οποίους πλησιάζουν με θέρμη οι Ρώσοι ζητώντας την ευλογία τους και παίρνοντας μια εικονίτσα του Αγίου Ανδρέου.
        Παρασκευή 12-7-2013: Είναι η εορτή των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, αφού η Ρωσική Εκκλησία πηγαίνει με το παλαιό ημερολόγιο. Γιορτάζει η Αγία Πετρούπολη. Τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στον μοναδικής τέχνης και ωραιότατο Ναό Πέτρου και Παύλου, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. ΚΥΡΙΛΛΟΥ, του Μητροοπολίτου Αγ. Πετρουπόλεως κ. ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΥ συμμετείχαν ο Μητροπολιτης Πατρών κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ, ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ και όλοι οι κληρικοί -συνοδοί  από την Πάτρα.

      Σ’ αυτόν τον Ιερό ναό έχουν ταφεί οι τσάροι της δυναστείας των Ρωμανώφ. Εκεί επίσης μετά την πτώση του Κομμουνισμού μεταφέρθηκαν και τα λείψανα του τελευταίου Τσάρου Νικολάου και της οικογενείας του, οι οποίοι και έχουν ανακηρυχθεί και τιμώνται ως άγιοι από το Ρωσικό λαό. Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας, μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα τελέσθηκε μνημόσυνο των τσάρων που είναι εκεί ενταφιασμένοι.
     Στη συνέχεια παρετέθη επίσημο γεύμα στο Μητροπολιτικό Μέγαρο. Παρεκάθησε ο Πατριάρχης, Αρχιερείς, οι άρχοντες και πλήθος κόσμου. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ, προσφώνησε τον Πατριάρχη Μόσχας, ευχαριστώντας τον για την πρόσκληση που έκανε και τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει το προσκύνημα αυτό το οποίο συνδέει τους δύο Ομόδοξους και αδελφούς λαούς. 

       Στην αντιφώνησή του ο Πατριάρχης Μόσχας αναφέρθηκε στο γεγονός της μεταφοράς του Σταυρού στη Ρωσία προς αγιασμόν και πνευματικήν ενίσχυσιν, αλλά αναφέρθηκε και στη σύσφιξη των σχέσεων και των δεσμών των δύο λαών. Επίσης ανέφερε ότι ο Ρωσική Εκκλησία γιορτάζει την επέτειο των 1025 χρόνων από τη βάπτιση των Ρώς στον Δνείπερο ποταμό, την συμπλήρωση 400 χρόνων από την εγκαθίδρυση της δυναστείας των Ρωμανώφ, αλλά και τη συμπλήρωση 280 χρόνων από τα εγκαίνια του Ι. Ναού Πέτρου και Παύλου.
        Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Πατρών και η συνοδεία του ξεναγήθηκαν στον Ι. Ν. Αγίας Τριάδος που είναι το καθολικό της Ι.Μ. της λαύρας του Αγίου Αλεξάνδρου Νέφσκυ. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι στα θεμέλια της πόλεως της Αγίας Πετροπόλεως, καθώς επίσης και στον Ι.Ν. της Αγίας Τριάδος τοποθετήθηκαν μικρά τμήματα λειψάνων του Αγίου Ανδρέου.Στο κοιμητήριο της Ι. Μονής υπάρχει και ο τάφος του Αλεξάντερ Σολτζενίτσιν.


        Σάββατο 13-7-2013:  Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Παναγίας του Καζάν, όπου και το προσκύνημα του Σταυρού του Αγίου Ανδρέου. Πλήθη πιστών, άνθρωποι κάθε ηλικίας και κατηγορίας, υπομονετικά, με προσοχή και προσευχή, περίμεναν πολλές ώρες στην ουρά για να προσκυνήσουν το μαρτυρικό τίμιο Ξύλο του Πρωτοκλήτου.
         Κατόπιν επίσκεψη της συνοδείας των Πατρών στο Μουσείο Ερμιτάζ και το απόγευμα στα θερινά ανάκτορα των Τσάρων.

         Κυριακή 14-7-2013: Το πρωί στον κατάμεστο Ναό τελέσθηκαν 2 Θείες Λειτουργίες και στη συνέχει χωρίς διακοπή «Παρακλήσεις» και «Χαιρετισμοί» προς τον Απόστολο Ανδρέα. Μετά το τέλος της Θ. Λειτουργίας η αποστολή των Πατρών ξεναγήθηκε στον καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Καζάν από τον Πρωθιερέα π. Παύλο.
      Στη συνέχεια έγινε ξενάγηση στον μνημειακό και μουσειακό Ναό του Αγίου Ισαακίου, ηγουμένου της Μονής των Δαλμάτων από τον πρόεδρο του Μουσείου.
      Κατόπιν η ξενάγηση συνεχίσθηκε στον Ι.Ν. της Αναστάσεως ή του «Ρέοντος αίματος» γιατί οικοδομήθηκε στον τόπο όπου δολοφονήθηκε ο Τσάρος Αλέξανδρος ο Β΄ , που θέλησε να καταργήσει την δουλεία στη Ρωσία. Τέλος έγινε προσκύνηση του τάφου της Οσίας Ξένης της Αγ. Πετρουπόλεως.
        Δευτέρα 15-7-2013: Θεία Λειτουργία  στην Παναγία του Καζάν. Πλήθη κόσμου συρρέουν έστω και την τελευταία στιγμή να προφθάσουν το προσκύνημα γιατί το βράδυ ο Σταυρός θα αναχωρήσει για την Μόσχα.
Ι.Ν. Παναγίας Καζάν
     Ο Μητροπολίτης Πατρών και η συνοδεία του επισκέφθηκαν το νησί  της Κρονστάνδης, που είναι και η βάση του Ρωσικού Ναυτικού. Εκεί υπάρχει υπερμεγέθης και περίλαμπρος Ναός του Αγίου Νικολάου, τον οποίο οι Μπολσεβίκοι τον είχαν μετατρέψει σε θέατρο. Στα Ναό δεσπόζει η σημαία του Ρωσικού Ναυτικού με το Χιαστό σταυρό του Αγ. Ανδρέου, που είναι ο προστάτης του Ρωσικού Ναυτικού. 
       Στη συνέχεια προσκύνησαν τον τόπο όπου υπήρχε περικαλλής ναός του Αγ. Ανδρέου τον οποίο ανατίναξαν οι Μπολσεβίκοι το 1932. Στη θέση του τοποθετήθηκε άγαλμα του Λένιν. Σήμερα οι ευσεβείς Ρώσοι έχουν τοποθετήσει «μνημειακή πλάκα» όπου αναγράφονται όλα τα παραπάνω, ώστε να μη λησμονούνται οι διωγμοί και τα μαρτύρια των Ορθοδόξων. Επίσης έγινε και προσκύνημα στο ναό του Αγίου Βλαδιμήρου, της Ελληνικής παροικίας, στον οποίο λειτουργούσε και ο Άγιος Ιωάννης της Κρονστάνδης. 
Ιερός Ναός Αγ. Νικολάου Κροστάνδης

     Στη συνέχεια και κατά την επιστροφή στην Αγία Πετρούπολη έγινε επίσκεψη στο Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου της Ρίλλας, όπου και ο τάφος του Αγίου Ιωάννου της Κρονστάνδης τον οποίο προσκυνήσαμε με ιδιαίτερη ευλάβεια.

            Το μεσημέρι, μετά το γεύμα, έγινε ξενάγηση στην Ι. Μονή Παναγίας Νοβοντέβιτσυ, από την ηγουμένη Σοφία, η οποία είναι καθηγήτρια του Κανονικού Δικαίου, στη Θεολογική Ακαδημία της Αγίας Πετρουπόλεως. Ανάμεσα στα άλλα μας ανέφερε ότι στα χρόνια των Μπολσεβίκων, είχε καταργηθεί η Μονή, είχαν διώξει τις μοναχές, το καθολικό της Μονής το είχαν χωρίσει σε τρία μέρη και το χρησιμοποιούσαν ως αίθουσα διασκεδάσεως, αποθήκες κ.λ.π. Με την πτώση του κομμουνισμού, αποδόθηκε στην Εκκλησία και εγκαταστάθηκε η αδελφότητα και έκαμε την ανακαίνιση.
            Το απόγευμα στο ναό της Παναγίας του Καζάν, όπου ήταν ο Σταυρός του Αγίου Ανδρέου, παρουσία όλης της ακολουθίας εκ Πατρών, εψάλη ιερά παράκλησις και η ακολουθία των Χαιρετισμών του Πρωτοκλήτου από τον βοηθό Επίσκοπο κ. Μάρκελλο.
            Ακολούθως, στις 5,00 το απόγευμα,ο Σταυρός του Αγίου Ανδρέου, βασταζόμενος από ιερείς και ακολουθούμενος από πλήθος κόσμου εξήλθε του ναού και αναχώρησε για το σταθμό του τραίνου. Εκεί μπήκε σε ειδικά διαμορφωμένο βαγόνι –παρεκκλήσιο και έγινε η αναχώρηση για την πόλη Οντιτσόβο, κοντά στη Μόσχα.   
Το Βαγόνι παρεκκκλήσιο
            Τρίτη 16-7-2013: Στην πόλη Οντισόβα ανέμενε την αποστολή ο Μητροπολίτης Κρουτίτσης και Κολόμνας κ. Ιουβενάλιος, ο βοηθός του κ. Ρωμανός,  ο Έπαρχος κ. Αλέξανδρος Γεωργίεβιτς και πλήθος κλήρου και λαού. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλη η πορεία του Σταυρού του Αποστόλου Ανδρέου, εκαλύπτετο και μετεδίδετεο από πολλά Μ.Μ.Ε με ανταποκρίσεις σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα τα Μ.Μ.Ε. της Ρωσίας ζήτησαν συνέντευξη από τον Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο για το ιστορικό γεγονός της εξόδου του Σταυρού από την Πάτρα και την άφιξή του στη Ρωσική γη.
 Ο Σταυρός τοποθετήθηκε στον περικαλλή Ι.Ναό του Αγίου Γεωργίου, έγινε δέησις και πλήθος κόσμου,σε ατελείωτες ουρές, έτρεχε να προσκυνήσει και να ζητήσει την ευλογία του Αγίου Ανδρέου.
Το απόγευμα ο μητροπολίτης Πατρών και οι κληρικοί του ξεναγήθηκαν στο μεγάλο Εκκλησιαστικό Κέντρο και Πνευματικό, στο οποίο λειτουργεί Ορφανοτροφείο, διάφορες Τεχνικές Σχολές, στις οποίες εκπαιδεύονται οι νέοι της περιοχής της Οντισόβα.
Τετάρτη 17-7-13:  Μετά την πρωινή Θεία λειτουργία, έγινε επίσκεψη της συνοδείας στα πρότυπα σχολεία που ιδρύθηκαν την τελευταία 20/ετία (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) όπως επίσης και στο  Θεωρητικό Πανεπιστήμιο της πόλεως με τις θαυμάσιες και σύγχρονες εγκαταστάσεις (αίθουσες, αμφιθέατρα, πρότυπα αθλητικά κέντρα και το νομαδικό στη Ρωσία κέντρο διαστημικών επιστημών και μελετών.
Η ξενάγηση έγινε από τον ίδιο τον Έπαρχο κ. Αλέξανδρο Γεωργίεβιτς που είναι και πρόεδρος των ιδρυμάτων αυτών.   
             Το απόγευμα και ώρα 3,00 έγινε η αναχώρηση του Σταυρού για την πόλη Δημήτρωφ. Επειδή ο λαός ήταν πολύς που ήθελε να προσκυνήσει και δεν πρόφταναν με απόφαση του Μητροπολίτου Πατρών και του Επάρχου, ο Σταυρός τοποθετήθηκε έξω από την είσοδο της Εκκλησίας και ο λαός περνούσε να δει το Σταυρό από μακριά και έτσι να πάρει ευλογία κάνοντας τον σταυρό του με βαθειά υπόκλιση στο τίμιο Ξύλο. 
            Το απόγευμα στις 5,00 σύσσωμη η πόλη του Δημήτρωφ, με επικεφαλής τον ιερό κλήρο, τον Έπαρχο κ. Βαλέριο Βασιλίεβτς, υποδέχθηκαν τον Σταυρό ραίνοντας τον με ροδοπέταλα.
Οι καμπάνες του  Καθεδρικού ναού της Παναγίας, που φέτος συμπλήρωσε 500 από την ίδρυσή του, αλλά και οι καμπάνες όλων των Εκκλησιών του Δημήτρωφ χτυπούσαν χαρμόσυνα και διαλαλούσαν το μεγάλο γεγονός της ελεύσεως του χαριτοβρύτου θησαυρού.   
Το ιερό κειμήλιο τοποθετήθηκε και πάλι στο μέσο του Ιερού Ναού της Παναγίας,  εψάλη δέησις και προσφώνησε τον Μητροπολίτη Πατρών ο εκπρόσωπος του Πατριάρχου Μόσχας, Επίσκοπος κ. Ρωμανός. Αντιφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος, αναφερόμενος στη σημασία της δια σταυρού θυσίας του Αποστόλου Ανδρέου, αλλά και στη σημασία που αποδίδεται στη μεταφορά του Σταυρού στη χώρα της ομόδοξης Ρωσίας.  
Μετά την τελετή η συνοδεία των Πατρών μετέβη να προσκυνήσει στην Ιερά Μονή των αγίων Βόριδος και Γκλέμπ, τέκνων του Αγίου Βλαδιμήρου, η οποία ιδρύθηκε τον 12ο  αιώνα και έγινε ξεγάγησις από τον ηγούμενο π. Αυγουστίνο. 
Πέμπτη 18-7-13: Μετά την Θεία Λειτουργία έγινε επίσκεψις στο Ενοριακό Κέντρο απασχολήσεως νεανίδων. Οι υπεύθυνοι μας υποδέχθηκαν με θέρμη και μας ευχαρίστησαν για τον πολύτιμο θησαυρό που κατέχομε και τον μεταφέραμε στη χώρα τους για ευλογία και αγιασμό.
Αναχώρηση από το Δημήτρωφ
Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το Εκκλησιαστικό Μουσείο, καθώς και την νέα πτέρυγα του που στεγάζουν θρησκευτικούς, αλλά και αρχαιολογικούς και θησαυρούς λαϊκής τέχνης.
Το απόγευμα έγινε επίσκεψη στο Τουριστικό και Αθλητικό Κέντρο της περιοχής και μας προσέφεραν δείπνο με παραδοσιακά φαγητά και φολκλορικούς χορούς.
Παρασκευή 19-7-13:  Το μεσημέρι στις 2,00 έγινε η αναχώρηση από το Δημήτρωφ για την Μόσχα.  Ο Πατριάρχης Κύριλλος με πλειάδα αρχιερέων και ιερέων, μοναχών, αξιωματικών, με άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού  που είχαν τη χαρακτηριστική σημαία με το Χιαστί Σταυρό του Αγίου Ανδρέου και μια λαοθάλασσα από χιλιάδες Μοσχοβίτες, που είχαν κατακλύσει τον τεράστιο Ναό του Σωτήρος Χριστού της Μόσχας, αλλά και όλον τον περιβάλλοντα χώρο, υπεδέχθησαν με τιμές αρχηγού κράτους τον Σταυρό του Αγίου Ανδρέου.

Εορταστικό κλίμα σε όλη τη Μόσχα. Ήταν το γεγονός. Άνδρες, γυναίκες, νέοι και γέροι, μικρά παιδιά, ακόμη και στην αγκαλιά των μανάδων τους, ήλθαν να προϋπαντήσουν το ιερό κειμήλιο με τη μεγάλη ευλογία. Ο Σταυρός του Αγίου Ανδρέου, ήταν επιτέλους στη Ρωσική πρωτεύουσα και οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα διαλαλώντας το μεγάλο γεγονός στα πέρατα της απέραντης Ρωσικής γης. Ο Άγιος Ανδρέας, μετά από 2.000 χρόνια ήταν παρών εκεί να ευλογήσει αυτό το λαό που τον περίμενε με δάκρυα στα μάτια. Στιγμές συγκινητικές που δεν μπορεί να περιγραφούν.
Σάββατο 20-7-13: Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό το προσκύνημα του Σταυρού παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Ενώ βρέχει, οι Μοσχοβίτες, συνηθισμένοι και μη επηρεαζόμενοι τρέχουν κατά χιλιάδες στο ιερό προσκύνημα. Η ουρά δημιουργεί ολόκληρο ποτάμι.
Μετά την παρουσία μας στο ναό του Σωτήρος, οι διοργανωτές θέλησαν να δείξουν στην αποστολή των Πατρών την ωραία τους πρωτεύουσα, την Μόσχα. Έτσι επισκεφθήκαμε πρώτα –πρώτα, τι άλλο, το ωραίο Κρεμλίνο. Πρώτη επίσκεψη στον Ι. Ναό των Αρχαγγέλων, όπου και οι τάφοι των Τσάρων. Στη συνέχεια επίσκεψη στον μεγαλοπρεπή καθεδρικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου γίνονταν οι στέψεις των Τσάρων και οι ενθρονίσεις των Πατριαρχών της Μόσχας και πασών των Ρωσιών.

Το απόγευμα, μετά το γεύμα, αφού διασχίσαμε τον Μόσχοβα ποταμό που διαρρέει τη Μόσχα, επισκεφθήκαμε την Ι.Μονή παναγίας Νοβοσπάνσκυ (Πλατυτέρας) όπου βρίσκονται οι τάφοι της οικογένειας των Ρωμανώφ και των συγγενών τους. Το μαναστήρι καταστράφηκε δύο φορές. Μία φορά από τα στρατεύματα του Μ. Ναπολέοντα και τη τη δεύτερη από τους Μπολσεβίκους, που έκαναν τη Ι. Μονή φυλακή για βαρυποινίτες και μάλιστα όσους σκότωναν  και όσοι πέθαιναν από τις κακουχίες και τις ταλαιπωρίες τους έθαβαν ξηλώνοντας και το δάπεδο του ναού.
Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το Μοναστήρι της Αγίας Ματρώνας. Η Αγ. Ματρώνα γεννήθηκε στο Σέμπινο της Ρωσίας το 1881 από φτωχή οικογένεια και ήταν τυφλή και ανάπηρη. Από την ηλικία των έξι-επτά ετών, της είχε δοθεί το προορατικό και διορατικό χάρισμα. Γνώριζε τις ασθένειες των ανθρώπων, τι προβλήματα είχαν, τις α­μαρτίες τους, τι θα συνέβαινε στον καθένα, κι έτσι τους προειδοποιούσε, τους συμβούλευε και τους γιάτρευε. Η Ματρώνα είχε πει πως η Ρωσία θ' αλλάξει καθε­στώς κι ότι θα γίνει επανάσταση, ότι πολλοί θα προ­σπαθήσουν να αρπάξουν όση γη μπορούν, άλλα μετά από λίγο καιρό θα παραιτηθούν και ο καθένας θα πάει όπου του πρέπει... Πέθανε το 1952 και μετά από αναρίθμητα θαύματα στις 2 Μαΐου του 1999, ανακηρύχθηκε Αγία.
Πλήθος κόσμου τρέχει στο μοναστήρι της για να προσευχηθεί και να ζητήσει τη βοήθειά της.
Κυριακή 21-7-2013: Θεία λειτουργία στον μεγαλοπρεπή ναό της Γεννήσεως του Σωτήρος, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βαρσανούφιο. Συλλειτούργησαν μαζί του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος και ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος. Επίσης έλαβαν μέρος και όλοι οι κληρικοί από την Πάτρα. Ο Ναός κατάμεστος από πιστούς και προσκυνητάς. Στιγμές συγκλονιστικές. Η καλλίφωνη χορωδία του ναού μας ανέβασε έως «τρίτου ουρανού» και μας συνεπήρε η μυσταγωγία ώστε «πάσαν την βιοτικήν αποθώμεθα μέριμναν».
Μετά την Θ. Λειτουργία, ξεναγηθήκαμε στους χώρους του Ι. Ναού οι οποίοι είναι τεράστιοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ναό του Σωτήρος ανατίναξε και γκρέμισε ο Στάλιν το 1935 για να κάμουν δήθεν κάποιο άλλο πιο χρήσιμο!!! οικοδόμημα. Τελικά δεν τα κατάφεραν γιατί ανέβλυσε πολύ νερό και τον έκαμαν κολυμβητήριο. Με την πτώση του κομμουνισμού, Εκκλησία και Πολιτεία συνεργάσθηκαν και σε 3 χρόνια ξανάχτισαν τον μεγαλοπρεπή ναό, με τα υπόγειά του, τις αίθουσες, τα μουσεία, τους συνεδριακούς χώρους κ.λ.π. , όπως ακριβώς ήταν πριν την ανατίναξή του, βάσει φωτογραφιών και περιγραφών.
Εκεί, σ’ αυτόν τον καθεδρικό ναό,  γιόρτασε η Ρωσική Εκκλησία, αλλά και η Ρωσική Πολιτεία την συμπλήρωση των 2.000 χρόνων από την Γέννηση του Κυρίου μας.
Ανεβήκαμε στο εξωτερικό μέρος του μεγάλου τρούλου του ναού που είναι επισκέψιμος και από εκεί θαυμάσαμε τη Μόσχα από ψηλά και ιδιαίτερα την περιοχή του Κρεμλίνου που είναι απέναντι από το  ναό.
Μετά τον ναό Καθεδρικό ναό του Σωτήρος επισκεφθήκαμε τον άλλο ιστορικό Καθεδρικό ναό που τιμάται επ’ ονόματι των Θεοφανείων.  Εκεί προσκυνήσαμε την εικόνα της Παναγίας του Καζάν, η οποία μάλιστα γιόρταζε αυτή την ημέρα και πλήθη πιστών είχαν κατακλύσει το ναό. Στο ναό των Θεοφανείων υπάρχει ο τάφος του αοιδήμου Πατριάρχου Μόσχας Αλεξίου Β΄, στον οποίο και ψάλλαμε τρισάγιο. Μας υπεδέχθη ο προϊστάμενος του ναού π. Αλέξανδρος και συναντηθήκαμε με τον γέροντα πνευματικό π. Ματθαίο.
Ι.Ν. Θεοφανείων: Η Βάπτιση των Ρως στο Κίεβο 988 μ.Χ. 
Κατόπιν επισκεφθήκαμε το πολεμικό μουσείο του Μπορόντινο. Στο Μπορόντινο το 1812 έγινε η μεγάλη μάχη μεταξύ των Ρωσικών στρατευμάτων και του Μεγάλου Ναπολέοντα, η οποία εξελίχθηκε σε τραγωδία των Γάλλων. Το 1912, 100 χρόνια μετά τη μάχη και με παραγγελία του τσάρου Νικολάου του Β΄ έγινε αναπαράσταση της μάχης σε τεράστιο καμβά, αφού ο δημιουργός Ρουμπό πήγε στον τόπο της μάχης και έκανε με ακρίβεια ντοκιμαντέρ, εκατοντάδες σκίτσα και μελέτησε επί ώρες όλα τα στρατιωτικά αρχεία.
Το μεγάλο ενδιαφέρον των επισκεπτών προκαλούν η ζωγραφική για την ίδια τη μάχη, οι προσωπογραφίες των ηρώων της μάχης έξω από το Μπορόντινο, τα όπλα, οι στολές και ο γενικός εξοπλισμός των αντιμαχόμενων στρατών. Επιπλέον το Μουσείο απέκτησε περισσότερα από τετρακόσια μοναδικά αντικείμενα. Πρόκειται για συλλογή όπλων, πορσελάνης, έργων ζωγραφικής και άλλα σπάνια κομμάτια.
Στη Λαύρα του Αγίου Σεργίου


Το σκήνωμα του Αγίου Σεργίου
Δευτέρα 22-7-2013: Επίσκεψη στην ιστορική Λαύρα του Αγίου Σεργίου. Η καρδιά της Ρωσικής Εκκλησίας βρίσκεται στην Λαύρα του αγίου Σεργίου. Πρόκειται για ένα μεγάλο μοναστικό συγκρότημα, το οποίο ιδρύθηκε από τον άγιο Σέργιο Ραντονέζ, ο οποίος είχε λάβει την ευλογία να μονάσει από τον άγιο Φιλόθεο Κόκκινο, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως. Μάλιστα σώζεται και ο σταυρός, που του έδωσε ο άγιος Φιλόθεος. Η ασκητική ζωή του αγίου Σεργίου είχε μεγάλη επίδραση σε ολόκληρη τη Ρωσία.
Πολύτιμος θησαυρός της Ιεράς Μονής είναι τα λείψανα του αγίου Σεργίου, που προσκυνούνται με βαθύτατη ευλάβεια από Κληρικούς και λαϊκούς που σπεύδουν κατά χιλιάδες εκεί. Μέσα στο μοναστήρι κτίσθηκαν πολλοί ναοί όπως ο Ναός της Αγίας Τριάδος, στο τέμπλο του οποίου βρίσκονται πολλές εικόνες που αγιογραφήθηκαν από τον περίφημο Ρώσο αγιογράφο Ανδρέα Ρουμπλιώφ.
Την ιερά Μονή διέλυσαν οι Μπολσεβίκοι το 1920 και πολλοί από τους μοναχούς μαζί με τον ηγούμενο εκτελέσθηκαν, άλλοι δε εξορίσθηκαν.
Το καθολικό τιμάται επ’ ονόματι της Αγίας Τριάδος και εκεί βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Σεργίου. Προσκυνήσαμε τον χαριτόβρυτο τάφο και ζητήσαμε την ευλογία του αγίου.
Στη συνέχεια πήγαμε και προσκυνήσαμε το ναό που τιμάται επ’ ονόματι του αγίου Σεργίου και στη συνέχει το ναό του Αγίου Πνεύματος, στον οποίο υπάρχει και η λάρνακα με τα ιερά λείψανα του Αγίου Μαξίμου του Γραικού, φωτιστού των Ρώσων.
Ο Μητροπολίτης Πατρών μπροστά σε ιερό λείψανο του Απ. Ανδρέου

Η λειψανοθήκη του Αγίου Μαξίμου του Γραικού
Ο άγιος Μάξιμος ο Γραικός, Βατοπαιδινός μοναχός γεννήθηκε στην Άρτα το 1470 και έτυχε μεγάλης παιδείας. Τελικά έγινε μοναχός στο Άγιο Όρος.  
Το 1515 ο Τσάρος Βασίλειος Ιβάνοβιτς ζήτησε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και από τον «Πρώτοο» του Αγίου Όρους έμπειρο, λόγιο και ενάρετο μοναχό για να μεταφράσει εκκλησιαστικά κείμενα στη Ρωσική γλώσσα και να διορθώσει λανθασμένες μεταφράσεις και αντιγραφές της Α. Γραφής και Πατερικών κειμένων. Ο κλήρος έπεσε στον επιφανή μοναχό Μάξιμο τον οποίον υποδέχθηκαν στη Μόσχα ο Μητροπολίτης Βαρλαάμ και ο Τσάρος το 1516.
Ο Μάξιμος ανέπτυξε μεγάλο συγγραφικό, μεταφραστικό, διορθωτικό, ερμηνευτικό έργο και συμβουλευτικό έργο. Υπήρξε ο πρώτος μύστης των Ρώσων στην αρχαία Ελληνική φιλοσοφία και φιλολογία, εισήγαγε την τυπογραφία, φρόντιζε να μορφώνει πλήθος ανθρώπων, πού έγιναν συνεχιστές του έργου του. Αναδείχθηκε όχι μόνον Ιεραπόστολος αλλά και εκπολιτιστής του Ρωσικού λαού, που βρισκόταν σε κατάσταση αγραμματοσύνης και αμάθειας.
Πολιτικοί και Εκκλησιαστικοί φορείς τον συκοφάντησαν και έπεσε στη δυσμένεια του Τσάρου που διέταξε τη φυλάκισή του. Υπέστη πολλές κακουχίες, βασανιζόμενος απάνθρωπα. Υπέφερε τα πάντα με υπομονή και ανεξικακία. Πέθανε την 21η Ιανουαρίου 1556. Το 1988 ανεκηρύχθη Άγιος από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ρωσική Εκκλησία.  
Αφού προσκυνήσαμε τα ιερά λείψανα του Αγίου Σεργίου, αλλά και του Αγίου Μαξίμου του Γραικού, επισκεφθήκαμε την ονομαστή Θεολογική Σχολή που στεγάζεται εκεί.  
Ι. Σκήτη Παναγίας  Γεθσημανή


Φεύγοντας από την Λαύρα του Αγίου Σεργίου, επισκεφθήκαμε τη Σκήτη της Παναγίας «Γεθσημανή». Ιδρύθηκε από τον άγιο Φιλάρετο Μητροπολίτη Μόσχας  το 1819. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το υπόγειο κτίσμα, σπηλαιώδης ναός και κελιά, 7 μέτρα κάτω από τον κυρίως ναό για πιο πολύ άσκηση. Εκεί για να γίνει κάποιος δεκτός στην αδελφότητα έπρεπε να σκάψει μόνος του το δικό του υπόγειο κελί. 
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ προεξάρχων στο Ναό του Σωτήρος 24-7-13

Δεν υπάρχουν σχόλια: