Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΧΡΥΣΑΥΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ 25-03-2024

 

Η  ΕΟΡΤΗ  ΤΟΥ  ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ  ΣΤΗ  ΧΡΥΣΑΥΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ 2024

          Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια γιορτάσθηκε για άλλη μια φορά η γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Χρυσαυγή Ελληνικού του Δήμου Ερυμάνθου.




          Ο κεντρικός Ναός της Χρυσαυγής είναι η Ευαγγελίστρια, όπως την ονομάζουν οι κάτοικοι του χωριού, και είναι ο μοναδικός Ναός που είναι Ευαγγελισμός στα χωριά του τ. Δήμου Φαρρών, και οι κάτοικοι την ευλαβούνται πολύ.

          ‘Ολοι οι μόνιμοι κάτοικοι, αν και λιγοστοί, όπως συμβαίνει, δυστυχώς, σε όλα τα χωριά του τόπου μας, αλλά και όσοι κατάγονται από την Χρυσαυγή, αλλά και από τα διπλανά χωριά της ενορίας του Ελληνικού, πλημμύρισαν στην κυριολεξία και γέμισε ο Ναός, αλλά και η παράπλευρη αίθουσα τελετών.  Αυτό το οποίο έκαμε ιδιαίτερη εντύπωση και σχολιάσθηκε πολύ θετικά από όλους, ήταν η παρουσία νέων ανθρώπων. Είχαν στο Ναό την πλειοψηφία και αυτό είναι ένα παρήγορο σημάδι για την παραπέρα πορεία των χωριών μας, αλλά και της κοινωνίας μας.

Την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Πρωτοπρεσβ. π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, στον οποίο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ,  έχει αναθέσει και την υπευθυνότητα της Ενορίας του Ελληνικού, στην οποία υπάγεται και η Χρυσαυγή.

Ο π. Δημήτριος μίλησε επίκαιρα, αναφερόμενος στα διαχρονικά μηνύματα της διπλής γιορτής του Ευαγγελισμού, αλλά και της Εθνικής μας παλιγγενεσίας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας εψάλη η Δοξολογία για την Εθνική μας γιορτή μέσα σε κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης, αλλά και εθνικής έξαρσης και μεγαλοπρέπειας.

Το μοναδικά παιδάκια του χωριού ήρθαν ντυμένα με παραδοσιακές στολές και απέσπασαν τα χειροκροτήματα όλων.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελληνικού, μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας, προσέφερε γλυκίσματα και αναψυκτικά.

 Ήταν πράγματι μια εξαιρετική ημέρα για το χωριό. Άνοιξαν όλα τα σπίτια. Οι κάτοικοι καλωσόριζαν συγγενείς και επισκέπτες.

 Εκείνο που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και το κουβέντιασαν όλοι, ήταν ότι το χωριό γέμισε από ανθρώπους, ιδιαίτερα νέους, αλλά και από παιδιά, τα οποία με τα τρεχάματα, τις διαπεραστικές φωνούλες τους και τα παιχνίδια γέμισαν την ατμόσφαιρα του χωριού και θύμισαν παλιές και ωραίες εποχές, γεμάτες κόσμο και ζωή.   





  

         

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ Γ΄ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ 2024

 




Οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατρών πραγματοποίησαν την πενθήμερη εκδρομή τους στο Περιβόλι της Παναγίας, το ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ, από 29 Φεβρουαρίου έως και 6 Μαρτίου 2024.

Τους δόθηκε η ευκαιρία για να γνωρίσουν την Αθωνική Πολιτεία, να ζήσουν από κοντά  και να βιώσουν, έστω και για λίγο, την Ορθόδοξη πνευματικότητα που εκπέμπει ο ευλογημένος αυτός τόπος που είναι αφιερωμένος στην Παναγία μας.

          Οι μαθητές επισκέφθηκαν Ιερές Μονές, Σκήτες και Κελιά, ήρθαν σε επαφή με ασκητές που μοναδικό μέλημα στη ζωή τους είναι η προσευχή «υπέρ της του κόσμου ζωής και σωτηρίας» και η ένωσή τους με το Θεό.

Τα παιδιά με τους συνοδούς καθηγητές έφθασαν στην Ουρανούπολη, διανυκτέρευσαν εκεί και το πρωί της 1ης Μαρτίου πήραν το καραβάκι για Δάφνη και από εκεί για την πρωτεύουσα του Αγίου Όρους, τις Καρυές. Πρώτη επίσκεψη έγινε στο ΠΡΩΤΑΤΟ όπου βρίσκεται θησαυρισμένη η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας μας «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ». Όλη η ομάδα σε σεβασμό και δέος εισήλθε στον Ιερό Ναό και γονάτισε μπροστά της επικαλούμενη τις πρεσβείες της για τα προσωπικά αιτήματα του καθενός, αλλά και «υπέρ της του κόσμου ζωής και σωτηρίας».

Άκρως μυσταγωγική και συγκινητική ήταν η στιγμή όπου οι μαθητές υπό την καθοδήγηση του κ. Ιωάννου Κόττορου, πρώην Διευθυτού του Λυκείου, αλλά και του κ. Παύλου Μάλλιαρη, καθηγητού της Βυζ. Μουσικής, έψαλλαν το «Άξιον εστίν ως αληθώς…» μπροστά στην εικόνα της, όπως ο Άγγελος το είχε διδάξει πριν από αιώνες. Η στιγμή φοβερή, όλοι οι επισκέπτες, και ήσαν πολλοί, μέσα και έξω από τον Ναό, σταμάτησαν και άκουγαν την μελωδία αυτή, που ξεπερνούσε την κορυφή του Άθωνα και έφτανε στο κατοικητήριο του Υψίστου, έως Τρίτου Ουρανού.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν την επιβλητική Ιερά Μονή Ιβήρων, στην οποία και διανυκτέρευσαν. Προσκύνησαν και έψαλλαν στην παράκληση της Παναγίας της Πορταΐτισσας, προσκύνησαν το Ιερά Λείψανα και άκουσαν από τον εντεταλμένο μοναχό την ιστορία της Ιεράς Μονής, αλλά και της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας της Πορταϊτίσσης.

Ο Ηγούμενος π. Ναθαναήλ, καλοδέχθηκε την συνοδεία και μίλησε πνευματικά και  έδωσε εντολή να ξεναγηθούμε στο νέο σκευοφυλάκειο της Ιεράς Μονής, το οποίο θεωρείται από τα πιο αξιόλογα του Αγίου Όρους. Εκεί φυλάσσονται ανεκτίμητοι θησαυροί, χρυσοκέντητα άμφια, εκκλησιαστικά σκεύη, σταυροί, άγια δισκάρια και άγια ποτήρια πολυτίμων υλικών, τμήματα από τα άχραντα πάθη του Κυρίου, εγκόλπια, μίτρες, η αρχιερατική στολή του Πατριάρχου Διονυσίου του Δ΄, ο μανδύας του Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε΄, ο αυτοκρατορικός σάκκος του Ιωάννου του Τσιμισκή, αυτοκρατορικά και πατριαρχικά χρυσόβουλα και σιγίλλια κ.λ.π. ανεκτίμητης αξίας κειμήλια. 

Την επομένη ημέρα, 2 Μαρτίου, συμμετοχή στις νυκτερινές ακολουθίες και εν συνεχεία στην Τράπεζα, που είναι συνέχεια της πνευματικής Τραπέζης, της Θείας Ευχαριστίας.

Στη συνέχεια αναχώρησαν για την Ιερά Μονή  Σταυρονικήτα, όπου προσκύνησαν την θαυματουργή εικόνα του Αγ. Νικολάου του Στρειδά και θαύμασαν τις αγιογραφίες του μεγάλου αγιογράφου Θεοφάνους του Κρητός και αμέσως με το λεωφορειάκι πήγαν να προσκυνήσουν την μεγαλοπρεπή Σκήτη του Αγίου Ανδρέου στις Καρυές. Οι μοναχοί και εκεί καλοδέχθηκαν την αποστολή με περίσσεια αγάπη, άνοιξαν τους θησαυρούς, που είναι τα Ιερά Λείψανα των Αγίων μας, «πολυτιμότερα λίθων πολυτελών». Ενώ ο κεντρικός Ναός της Σκήτης που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Απόστολο Ανδρέα, ήταν κλειστός, λόγω χειμώνος, ανοίχθηκε για να προσκυνήσουν οι μαθητές και να τον θαυμάσουν. Είναι πράγματι πολύ επιβλητικός. Ο μεγαλύτερος του Αγίου Όρους.






Ακολούθως οι μαθητές επισκέφθηκαν το Ιερό Κελί του Αγίου Νικολάου του Ψαρά. Εκεί ο μοναχός π. Αρτέμιος, που έλκει την καταγωγή του από την Πάτρα, προσέφερε Αβραμιαία φιλοξενία και μίλησε για την πνευματική ζωή και τις εμπειρίες του στο Άγιο Όρος, αφού από νεαρός εγκαταβίωσε εκεί. 

Επόμενος σταθμός η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου. Η μοναδική και επιβλητική  αρχιτεκτονική, το θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον προκάλεσαν δέος. Προσκύνησαν τα Ιερά Λείψανα, έμαθαν την ιστορία της Μονής, καθώς επίσης και τις επτά θαυματουργές  εικόνες της Παναγίας που βρίσκονται θησαυρισμένες εκεί (Βηματάρισσα, Παραμυθία, Εσφαγμένη, Ελαιοβρύτισσα, Πυροβοληθείσα, Παντάνασσα και Αντιφωνήτρια).

Έγινε επίσκεψη στο Σκευοφυλάκιο, που περιλαμβάνει ανεκτίμητους θησαυρούς και στη συνέχεια στο Συνοδικό της Μονής, ελλείποντος του Καθηγουμένου π. Εφραίμ, εντεταλμένος μοναχός δεξιώθηκε τους μαθητές,  μίλησε πνευματικά τονίζοντας ποια πρέπει να είναι η αποστολή του Χριστιανού και ιδιαίτερα του Κληρικού στο σύγχρονο κόσμο και απάντησε σε ερωτήσεις και απορίες των μαθητών.

          Την επομένη ημέρα, Κυριακή 3 Μαρτίου, τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, στο Καθολικό της Μονής, στην οποία εκλήθη και συμμετείχε ο π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, που συμμετείχε στη συνοδεία των μαθητών. Μετά την Τράπεζα, έγινε η αναχώρηση για την Ιερά Μονή Ξονοφώντος, στην οποία έγινε και διανυκτέρευση.

Μετά την ακολουθία του Εσπερινού και του Αποδείπνου, ελλείποντος του Καθηγουμένου π. Αλεξίου, αποστολή εκτός Αγίου Όρους, δέχθηκε την αποστολή του Εκκλ. Λυκείου Πατρών στο Συνοδικό, ο π. Θεωνάς, συμμαθητής του π. Δημητρίου στην Εκκλ. Σχολή Τήνου. Εκεί οι μαθητές, είχαν την ευκαιρία, να συζητήσουν και να ακούσουν έναν πνευματικό μοναχό, με πολλές εμπειρίες στη ζωή του, γεμάτον αγάπη και καλωσύνη, να του κάνουν  ερωτήσεις πάνω σε επίκαιρα πνευματικά θέματα.  

            Στις ακολουθίες, οι μοναχοί  κάλεσαν τους συνοδούς καθηγητές και τους μαθητές στο  αναλόγιο και έψαλλαν όλοι μαζί. Στη Θεία Λειτουργία, που γίνεται σύμφωνα  με το Αγιορείτικο τυπικό (τυπικά, μακαρισμοί, εκτενής, κατηχούμενα), λειτούργησε ο συνοδός π. Δημήτριος Παπαγεωργίου και οι μαθητές συμμετείχαν στο Ποτήριο της ζωής, αφού είχαν την σχετική προετοιμασία και εξομολογηθεί και στο Άγιο Όρος.

Ακολούθως, γύρω στις 11,00 με πεζοπορία έφθασαν στην Ι.Μ. Δοχειαρίου όπου προσκύνησαν την Παναγία την Γοργοϋπήκοο. Ο εντεταλμένος μοναχός τους υποδέχθηκε με περισσή αγάπη και ανέφερε την ιστορία της αγίας εικόνος. Ονομάζεται δε έτσι γιατί υπακούει γρήγορα στα αιτήματα αυτών που την επικαλούνται, όχι απλώς επακούει, αλλά υπακούει σ’ αυτούς που επικαλούνται τις πρεσβείες της.

Με την επιστροφή, οι μαθητές σταμάτησαν στη Θεσσαλονίκη όπου έγινε και διανυκτέρευση.

Το πρωί της τρίτης 5ης Μαρτίου, μίσθωσαν πουλμανάκι και επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Σουρωτής , όπου βρίσκεται και ο Τάφος του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου. Προσκύνησαν με ευλάβεια την Τάφο του, προσκύνησαν τα Ιερά Λείψανα στο καθολικό και γεμάτοι ευλογίες επέστρεψαν στην Θεσσαλονίκη.

Εκεί επισκέφθηκαν  τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου και προσκύνησαν τα χαριτόβρυτα και μυροβλύζοντα λείψανά του. Ο π. Γεώργιος Θεοδωρής, εφημέριος του Ιερού Ναού, ξενάγησε με περίσσεια αγάπη τους μαθητές, προσφέροντάς τους και μύρο από τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Δημητρίου.

Η προσκυνηματική αυτή εκδρομή πέτυχε απολύτως στο σκοπό της που ήταν να προσφέρει στους μαθητές τη βίωση της Ορθόδοξης μοναχικής παράδοσης, έστω και για λίγο,  να γνωρίσουν από κοντά τη ζωή του Αγίου  Όρους και να λάβουν χάρη και φωτισμό από τις θαυματουργές εικόνες και τα χαριτόβρυτα Ιερά Λείψανα που είναι θησαυρισμένα εκεί, εν όψει μάλιστα και των Πανελλαδικών εξετάσεων που θα κληθούν να δώσουν σε λίγο.

Οι μαθητές θερμά ευχαριστούν τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ, για την ηθική αλλά και οικονομική βοήθεια που προσέφερε, γιατί χωρίς την συμπαράστασή του δεν θα γινόταν το προσκύνημα αυτό.

Επίσης θερμές ευχαριστίες εκφράζουν στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ.κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟ, για την αγάπη του και τη βοήθειά του στα παιδιά της Επαρχίας του που φοιτούν στο Εκκλησιαστικό μας Λύκειο και συμμετείχαν στην εκδρομή.

Τους μαθητές συνόδευσαν ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Βασίλειος Μπούτσικας και ο καθηγητής κ. Παύλος Μάλλιαρης.

Ο Διευθυντής ευχαριστεί τον π. Δημήτριο Παπαγεωργίου, που βοήθησε ενεργώς στη διοργάνωση της εκδρομής, καθώς επίσης και τον πρώην Διευθυντή κ. Ιωάννη Κόττορο, που συμμετείχε και που με την εμπειρία συνετέλεσε η προσκυνηματική εκδρομή να επιτύχει στους σκοπούς της.