Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ ΕΚΚΛ. ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ



ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

     Παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ τελέστηκε την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012 θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσιο του Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατρών. Λειτουργοί ήσαν ο Αρχιμ. π. Γερβάσιος Παρακεντές, Δ/ντής της Εκκλ. Εστίας και ο Πρωτοπρεσβ. π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, γραμματέας του Σχολείου. Παρόντες ήταν όλοι οι μαθητές του σχολείου, καθώς επίσης το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό του Σχολείου και της Εκκλησιαστικής Εστίας. Η τέλεση της Θείας Ευχαριστίας έγινε με αφορμή την λήξη των μαθημάτων για τις διακοπές των Χριστουγέννων.  
     Ο Σεβασμιώτατος μίλησε, όπως πάντα, με πατρική αγάπη στα παιδιά και τους τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της ενανθρώπισης του Υιού του Θεού, για τη σωτηρία του ανθρώπου. Παράλληλα δεν παρέλειψε να τους υπενθυμίσει τις υποχρεώσεις που έχουν ως μαθητές, συμβουλεύοντάς τους να μην παραμελούν την πνευματική και μαθητική τους πρόοδο. Ευχήθηκε σε όλους να περάσουν καλές γιορτές με υγεία και το 2013 να αποβεί μία καλή, ειρηνική και δημιουργική χρονιά.
    Ο Διευθυντής του Λυκείου μας κ. Κόττορος Ιωάννης απευθύνθηκε με τη σειρά του στον Σεβασμιώτατο, αντευχόμενος και ευχαριστώντας τον για τη στήριξη και την συμπαράστασή του στο έργο του Σχολείου και της Εστίας.
   
    Ακολούθησε μικρή δεξίωση στην τραπεζαρία της Εστίας και κατόπιν ο Σεβασμιώτατος δέχτηκε σε εξομολόγηση μαθητές και εκπαιδευτικούς. Στη συνέχεια ευλόγησε την τράπεζα και παρακάθησε μαζί με τους μαθητές και το διδακτικό προσωπικό στο γεύμα.


ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ 2013

      Στη Χαλανδρίτσα Αχαΐας και στην αίθουσα τελετών του νέου κτιρίου του Δημοτικού Σχολείου, έγινε την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013 και ώρα και 11,30΄ η κοπή της Βασιλόπιττας του Δήμου  Ερυμάνθου.
       Παρέστησαν ο Δήμαρχος Ερυμάνθου, ο πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, πρόεδροι και σύμβουλοι των τοπικών συμβουλίου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Α. Κατσιφάρας και εκπρόσωποι φορέων και Συλλόγων. 
       Την πίττα ευλόγησε και έκοψε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Φαρρών Πρωτοπρεσβ. Δημήτριος Παπαγεωργίου, εκπρόσωπός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, ο οποίος και μετέφερε τις ευχές και ευλογίες του.

       ΔΗΜΟΣ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ο Δήμαρχος Ερυμάνθου κ.Θάνος Καρπής
και το Δημοτικό Συμβούλιο
σας προσκαλούν
στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας
που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Εκδηλώσεων
του Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίτσας,την
Κυριακή 27 Ιανουαρίου και ώρα: 11:30 π.μ.

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑΣ 2013

Η εορτή του Αγίου Αθανασίου στη Χαλανδρίτσα 18-10-2013
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε η εορτή του πολιούχου της Χαλανδρίτσας Αγίου Αθανασίου, Πατριάρχου Αλεξανδρείας. 
      Το εσπέρας τελέσθηκε πανηγυρικός εσπερινός στον οποίο έλαβε μέρος και ο Αρχιμ. π. Γερβάσιος Παρακεντές. 
       Την κυριώνυμο ημέρα τελέσθηκε πανηγυρική Αρχιεραστική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο. 
       Εκτός από τον εφημέριο του Ι. Ναού π. Νικόλαο Μαυροειδή, έλαβαν μέρος και λειτούργησαν μετά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας ο Αρχιερατικός Επίτροπος Φαρρών Πρωτοπρεσβ. π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο π. Παναγιώτης Νικολόπουλος, ο π. Νικόλαος Δεκής και  ο π. Νικόλαος Βγενόπουλος. 
       Κατά τήν αναχώρησή του από τη χαλανδρίτσα, ο Σεβασμιώτατος επεσκέφθη το Αστυνομικό τμήμα Χαλανδρίτσας και στη συνέχεια το Δημαρχείο του Δήμου Ερυμάνθου και ευχήθηκε στον εορτάζοντα Δήμαρχο κ. Αθανάσιο Καρπή χρόνια πολλά και καλή επιτυχία στο έργο του. 
        
 



Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

ΚΟΠΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΤΑΣ ΣΤΟ ΕΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ 15-01-2013



ΚΟΠΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ ΣΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

Την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίττας ευλόγησε την Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Πατρών. Στη θερμή αυτή τελετή παρόντες ήταν ο Διευθυντής του σχολείου κ. Ιωάννης Κόττορος, το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό του σχολείου και της Εκκλησιαστικής Εστίας και φυσικά οι μαθητές. Επίσης παρευρέθησαν ο Σχολικός Σύμβουλος κ. Δημήτριος Παπαδημητράκης, οι Αρχιμανδρίτες π. Γερβάσιος Παρακεντές (υπεύθυνος της Εκκλησιαστικής Εστίας Πατρών), ο π. Αμβρόσιος Γκουρβέλος, Θεολόγος καθηγητής, προϊστάμενος Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Πατρών και ο πρωτοπρεσβ. π. Δημήτριος Παπαγεωργίου. 

Ο Σεβασμιώτατος αφού ευλόγησε και έκοψε την πίττα, ευχήθηκε σε όλους υγεία να είναι ευλογημένο το νέο έτος και μίλησε κατάλληλα στους μαθητές δίνοντάς τους πατρικές συμβουλές για την πρόοδό τους και για τη ζωή τους γενικά. Χαρακτηριστικά είπε πως πρέπει  να εκμεταλλεύονται κάθε στιγμή προς όφελός τους και να μην αφήνουν τον καιρό να πηγαίνει χαμένος, κάθε δευτερόλεπτο που φεύγει δεν ξαναγυρίζει. Να είναι επιμελείς στα μαθήματά τους και αυστηροί με τον εαυτό τους, για να προοδεύσουν και να αναδειχθούν χρήσιμα μέλη της Εκκλησίας, αλλά και της κοινωνίας. Παράλληλα εξέφρασε, όπως πάντα, την αγάπη του και την δεδομένη στήριξή του απέναντι στο Εκκλησιαστικό Λύκειο. 

  Τέλος ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Ιωάννης Κόττορος, ευχαρίστησε θερμά το Σεβασμιώτατο, που συνεχώς βρίσκεται κοντά μας ως στοργικός πατέρας και μας παρέχει κάθε υλική και πνευματική υποστήριξη, προκειμένου να επιτυγχάνεται η άνετη και απρόσκοπτη λειτουργία του Λυκείου  αλλά και της Εστίας.

Ο τυχερός που βρήκε το φλουρί ήταν ο καθηγητής της Φυσικής Αγωγής κ. Πολύβιος Μπρακατσέλος και έλαβε από τον Σεβασμιώτατο ως ευλογία ένα θεολογικό βιβλίο.
Μετά την τελετή ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε την τράπεζα και παρακάθησε μαζί με τους μαθητές και το διδακτικό προσωπικό στο γεύμα. 

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΛΑΝΙΣΤΡΑΣ

ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ  ΤΟΥ ΕΞΩΚΚΛΗΣΙΟΥ ΤΟΥ Ι. Ν. ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΝΙΣΤΡΑ ΑΧΑΪΑΣ, ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ  ΦΑΡΡΩΝ 
          Πριν φθάσουμε στο χωριό Καλάνιστρα από το δρόμο προς Καλάβρυτα, υπήρχε πάνω σε λόφο ένα μικρό πέτρινο και πολύ παλιό ξωκκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο. Δυστυχώς ο χρόνος, οι καιρικές συνθήκες και ιδιαίτερα οι σεισμοί το πλήγωσαν τόπο πολύ που δεν υπήρχε δυνατότης να σωθεί. Ήταν πέλον ερείπιο.
         Οι κάτοικοι, πρωτοστατούντος του Ιερέα π. Σπυρίδωνος Κολώνη, απεφάσισαν και μετά από έγκριση και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, στην ίδια θέση να ανεγείρουν νέο ξωκκλήσι,  μεγαλυτέρων διαστάσεων, ώστε στη μνήμη του Αγίου Γεωργίου, που είναι την Άνοιξη και πολλές φορές ο καιρός  έχει κρύο και βροχές, να χωρούν οι εκκλησιαζόμενοι κάτοικοι της Καλάνιστρας, αλλά και οι προσκυνητές των γύρω χωριών και οι τσοπάνηδες που έχουν εκεί κοντά τα ποίμνιά τους.
        Το Εκκλησάκι με την βοήθεια όλων σε μικρό χρονικό διάστημα έγινε πραγματικότητα. 
           Τα θυρανοίξια τελέσθηκαν στον Εσπερινό της εορτής της ακακομιδής των λειψάνων του Αγίου Γεωργίου που γιορτάζεται την 3η Νοεμβρίου.
            Την ακολουθία τέλεσε ο Αρχιμ. π. Χρύσανθος Στελλάτος και ο Αρχιερατικός Επίτροπος Φαρρών Πρωτοπρεσβ. π. Δημήτριος Παπαγεωεργίου.  
           Συμμετείχαν και οι Ιερείς: π. Σπυρίδων Γκολώνης, εφημέριος του χωριού Καλάνιστρα, π. Βασίλειος Μπέλτας, εφημέριος του χωρίου Καταρράκτης, ο π. Ιωάννης Σαμοΐλα, εφημέριος του Κομπηγαδίου. Επίσης παρευρέθη και ο Αρχιμ. π. Ιγνάτιος Κασπίρης.
          Μετά τα θυρανοίξια και τον Εσπερινό προσφέρθηκαν από τους κατοίκους γλυκά, πίττες, αναψυκτικά και τσίπουρο. 
          Την επόμενη ημέρα τελέσθηκε η πρώτη Θεία Λειτουργία από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Φαρρών ο οποίος μίλησε επίκαιρα και μετέφεφρε τις ευχές και ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών. Τέλος συνεχάρη τον εφημέριο, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, τους κατοίκους αλλά και όλους όσοι με το δικό τους τρόπο συμμετείχαν και συνέβαλλαν στην ανέγερση του Ιερού Ναού.

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

ΚΟΠΗ ΠΙΤΤΑΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 2012

ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ  ΠΙΤΤΑΣ ΚΑΙ ΕΚΛΟΛΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ  ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ  ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑΣ


     Την Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2012 ο Σύλλογός μας έκοψε την καθιερωμένη πρωταχρονιάτικη πίττα του στη Χαλανδρίτσα.
      Η συγκέντρωση έγινε στο Κέντρο "Μπαλκόνι της Χαλανδρίτσας" όπου παραυρέθηκε πλήθος κόσμου. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Δήμαρχος Ερυμάνθου κ. Αθανάσιος Καρπής, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Θεόδωρος Παναγόπουλος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων, πρόεδροι πολιτιστικών συλλόγων, κ.λ.π. φορέων.
       Τήν πίτττα ευλόγησε και έκοψε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Φαρρών εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, Πρωτοπρεσβ. π. Δημήτριος Παπαγεωργίου. Στην εκδήλωση συμμετείχαν και οι Ιερείς π. Νικόλαος Μαυροειδής, π. Νικόλαος Δεκής, π. Μιχαήλ Γκότσης και π. Ιωάννης Σαμοΐλα.
         Η Γραμματέας του Συλλόγου κ. Ελένη Παπαγεωργίου, κάνοντας τον απολογισμό του περασμένου έτους ανεφέρθη στις δραστηριότητες του Συλλόγου κατά το διαρρεύσαν έτος αναφέροντας: 
   
     ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2012
Κυρίες και κύριοι,

Ο Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος της περιοχής του Κ.Υ.Χ. πραγματοποιεί σήμερα την Εκλογοαπολογιστική του Συνέλευση και παράλληλα την καθιερωμένη κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Κατ’ αρχάς ευχόμαστε σε όλους εσάς που σήμερα μας τιμάτε με την παρουσία σας, Υγεία και μια ευτυχισμένη και δημιουργική χρονιά, μέσα σε ένα φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον με την ευχή να επικρατήσει στη χώρα μας ειρήνη και η αλληλεγγύη.
Θα ξεκινήσουμε με τις δράσεις του Συλλόγου:

- Πρώτη εκδήλωση του Συλλόγου τον Μάρτιο στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Σαραβαλίου με θέμα ¨ Ο Ενεργός πολίτης αντιμέτωπος με μια καρδιακή ανακοπή ¨.
- Ακολούθησε τον Μάιο ημερίδα στο Δ/Δ του Ελληνικού στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος με θέμα «Πράσινη Ανάπτυξη και Οικονομία» σε συνεργασία με τον Δήμο Ερυμάνθου.
- Τον Νοέμβριο μια ακόμη Ιατροκοινωνική εκδήλωση με θέμα «Διατροφή και Υγεία, πριν και μετά τα μνημόνια».
- Τέλος Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε για δεύτερη χρονιά η Γιορτή Τσίπουρου 2012 αυτή τη χρονιά με την συμμετοχή 16 Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής. Η συμμετοχή των μελών του Συλλόγου και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη.
- Στα Δημοτικά Διαμερίσματα και οικισμούς της περιοχής έγινε μικροβιολογικός έλεγχος του πόσιμου νερού. Η δειγματοληψία διεξάγεται από εξειδικευμένο ιατρό με την έγκριση και τις οδηγίες του εργαστηρίου Υγιεινής όπως γνωρίζετε, του Παν/μίου Πατρών και με την παρουσία μέλους του ΔΣ του Συλλόγου μας.
Τα αποτελέσματα κοινοποιήθηκαν όπως κάθε φορά, στις Αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, ο Σύλλογός δεν απόσχε και από αυτόν τον έλεγχο του πόσιμου νερού της περιοχής του ΚΥΧ και μάλιστα δύο φορές φέτος.
- Από μέλη του Δ.Σ. έγιναν επανειλημμένες αυτοψίες, στην περιοχή ευθύνης του Συλλόγου μας, μετά τα όσα μας καταγγέλθηκαν για ρυπάνσεις σε διαφόρους χειμάρρους του πρώην Δήμων Μεσσάτιδος και Φαρρών. Ακολουθήθηκαν οι γνωστές διαδικασίες για τους ρυπαντές, από τα ελαιοτριβεία, από τα λύματα της Αχαΐα Κλάους, είτε από άλλους ρυπαντές.

- Τα μπάζα και πάλι έκαναν την εμφάνισή τους σε κατοικημένες και μη περιοχές, όπως στο Δασάκι του Κεφαλόβρυσου της Καλλιθέας, στην Οβρυά, στην Νερομάνα της Κρήνης, στο Φίλιουρα του Σαραβαλίου και σποραδικά σε διάφορα σημεία πλησίον οδικών αρτηριών του Δήμου Μεσσάτιδος και Φαρρών.
Η ρήψη των μπαζών στο χείμαρρο της Νερομάνας της Κρήνης ήταν ένα από τα καυτά θέματα που μας απασχόλησαν ιδιαίτερα. Το μπάζωμα αυτό, είχε αρχίσει μεθοδικά από το 2009 στο γεφύρι προς Καλλιθέα. Μετά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες μας προς τις αρμόδιες υπηρεσίες τελεσφόρησε επιτέλους η προσπάθειά μας, για οριοθέτηση της κοίτης της Νερομάνας της Κρήνης στο συγκεκριμένο σημείο. Κατόπιν αυτών εκρίθησαν παράνομες οι ενέργειες του ρυπαντή, χωρίς όμως να απομακρυνθούν τα μπάζα της κοίτης της Νερομάνας. Οι δημόσιες υπηρεσίες, η μια μας παραπέμπει στην άλλη, για το ποια είναι η αρμόδια για την απομάκρυνση των ριχθέντων αυτών μπαζών και το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη .
- Μετά από καταγγελία συντοπίτη μας, συνεχώς παρακολουθούμε την παράνομη αμοληψία από τον Ποταμό Πείρο.
- Οι πορείες στο Φαράγγι του Βουραϊκού (2η Κυριακή του Μάιου) και η Ανάβαση Ομπλού (2η Κυριακή του Ιουνίου) για εικοστή χρονιά είχαν τις γνωστές επιτυχίες.
- Το διμηνιαίο περιοδικό μας ¨ΥΠΑΙΘΡΟΣ¨ συνεχίζει να εκδίδεται αδιάκοπα για δέκα χρόνια, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, προβάλλοντας τα περιβαλλοντικά θέματα, είτε τοπικά είτε παγκόσμια καθώς και θέματα προστασίας της υγείας. Ενημερώνει επίσης για τις δραστηριότητες και τα προγράμματα των προσεχών εκδηλώσεων του Συλλόγου μας.
Οι συντάκτες της ζητούν την δική σας συνεργασία, το δικό σας δημόσιο διάλογο αλλά και την οικονομική σας βοήθεια για να συνεχίσει την απρόσκοπτη έκδοσή της και για έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση σας.
- Η ετήσια χοροεσπερίδα του Συλλόγου καθιερώθηκε και γίνεται κάθε Τσικνοπέμπτη για τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου.


- Η ΕΤΗΣΙΑ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ έγινε στον Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής Ελληνικού Ερυμάνθου, μέσα σε ένα καταπληκτικό φυσικό περιβάλλον.
Όσον αφορά τις εκδρομές μας του εσωτερικού και του εξωτερικού φέτος με πολυπληθή συμμετοχή ταξιδέψαμε:
- Τον Ιανουάριο στα Γιάννενα - Ζαγοροχώρια.
- Τον Μάρτιο στη Ι.Μ. Μαρίτσας.
- Τον Απρίλιο στην Άνδρο- Τήνο.
- Τον Αύγουστο στη Βαρκελώνη- Ανδόρα .
- Τον Ιούνιο στο νησί του εθνικού μας ποιητή, την Ζάκυνθο.
- Ο κύκλος των επιτυχημένων εκδρομών έκλεισε στο τέλος Οκτώβριο με την επίσκεψη στην Πρέβεζα - Νικόπολη.
Άριστες εντυπώσεις άφησαν η επίσκεψη μας με ξενάγηση στο Μουσείο της Πάτρας και στον Αρχαιολογικό χώρο της Βούντενης.
- Στα πλαίσια της ενημέρωσης πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτικά σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών στο προσωπικό της Μέριμνας με την Νοσηλεύτρια κ. Τζένη Θεοδωροπούλου και τον Νευρολόγο κ. Κάνιστρα Κων/νο.
- Φέτος δεν έγινε δενδροφύτευση στην οποία συμμετείχαν μαθητές των Δημοτικών Σχολειών επειδή οι Δήμοι στους οποίους απευθυνθήκαμε δεν κατάφεραν να μας εξασφάλιζαν δενδρίλια.

-Συμμετείχαμε στην πρωτοβουλία του Φιλοδασικού Συλλόγου Σαραβαλίου και Δήμου Πατρέων στην δασοκαθαριότητα του Κεφαλοβρύσου.
- Ανταποκριθήκαμε στην ετήσια πρόσκληση του Φιλοδασικού Συλλόγου Σαραβαλίου και κάθε Τετάρτη αντιπροσωπεία μας κάλυπτε ένα μέρος του εβδομαδιαίου προγράμματος για την πυροπροστασία του Δάσους του Κεφαλοβρύσου, κατά τους θερινούς μήνες.
- Ο Σύλλογός συμμετέχει ανελλιπώς, όπου καλείται, στις εκδηλώσεις των Δήμων, των Δημοτικών Σχολείων της περιοχής ευθύνης του και στις εκδηλώσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων όπως και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.


- Καταθέσαμε τις προτάσεις μας ως ΜΚΟ μέσω του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ, για ένα πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα, με σκοπό την απασχόληση ανέργων για το 2012 πάνω σε θέματα, περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Ήδη εγκρίθηκε το πρόγραμμα και απασχολούνται 8 άτομα και στους δυο Δήμους (πρώην Μεσσάτιδος και Φαρρών ) με το ανωτέρω πρόγραμμα.
- ΣΜΑ: Ένα θέμα που αρκετά μας απασχόλησε και μας απασχολεί για την χρονιά που πέρασε ήταν και η προσπάθεια εγκατάστασης του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), από την Δημοτική Αρχή Πατρών στην περιοχή του Πετρωτού ή γενικότερα στην περιοχή Δημοτικής Ενότητας Μεσσάτιδος. Ενταχθήκαμε μαζί με άλλους φορείς στην Επιτροπή Αγώνα των πολιτών και των φορέων του Ανατολικού Διαμερίσματος για την αποτροπή της εγκατάστασης του ΣΜΑ στην περιοχή μας. Αν και δεν έχει οριστικά λυθεί αυτό το θέμα, πιστεύουμε ότι και εμείς προσθέσαμε το δικό μας λιθαράκι, για να μην εγκατασταθεί στην κατοικημένη περιοχή του Πετρωτού ή του ΒΙΟΠΑ, ο ΣΜΑ.
- Πρωτοστατήσαμε στην δημιουργία Επιτροπής Αγώνα και με τη συνεργασία του πρωτοστάτη Δήμου Ερυμάνθου αναστείλαμε την λειτουργία του λατομείου της Πλατανόβρυσης, ελπίζουμε για ένα μόνιμο αποτέλεσμα, αφού οι υπεύθυνοι δεν διαθέτουν τις νόμιμες άδειες. Παρόμοιες ενέργειες έγιναν και για την λειτουργία του λατομείου του Κανδάλου πάνω από την Χαλανδρίτσα.
- Συμμετείχε εκπρόσωπος του Συλλόγου μας στην Επιτροπή Αλληλεγγύης του Δήμου Πατρέων μαζί με άλλες προσωπικότητες της πόλης των Πατρών με διάφορες θέσεις και προτάσεις.
- Συμμετείχαμε και συμμετέχουμε επίσης στην επιτροπή ανακύκλωσης του Δήμου Πατρέων και στις ημέρες ανακύκλωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, που οργανώνει ο Δήμος Πατρών.

- Συμμετέχουμε στην Επιτροπή Αγώνα – συμπαράστασης στους γιατρούς του ΚΥΧ για την μη υποβάθμιση του Κέντρου Υγειάς Χαλανδρίτσας.
Σχετικά με την εξουσιοδότηση της περσινής Γενικής Συνέλευσης για το χειρισμό του θέματος της παραμονής μας στο Κέντρο Υγείας Χαλανδρίτσας ενημερώνουμε ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και συνεχίζονται οι προσπάθειες για ένα μόνιμο θετικό αποτέλεσμα.
- Συμμετείχαμε στο 9ο Μαθητικό Συνέδριο Ecomobility.
- Ευρεία ήταν η συμμετοχή μας στην καθαριότητα της Κρήνης, μετά την πρωτοβουλία του Τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου ¨Ανάδειξης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κρήνης¨.
Στις Πολιτιστικές εκδηλώσεις του προηγούμενου έτους να σας θυμίσουμε αυτή για την ανάδειξη του Βυζαντινού Ναού της Παναγίας της Μέτζαινας με την οικονομική συμμετοχή των διαφόρων πολιτών από την ευρύτερη περιοχή, για την αναστήλωσή του. Σας θυμίζω ότι έχει ανοιχθεί τραπεζικός λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα αρ: 1010107497200-0 (πρώην Αχαϊκή και έχουμε μαζέψει περίπου 4.000,00 ευρώ). Η προσπάθεια αυτή πρέπει να συνεχισθεί για να μαζευτούν τα απαιτούμενα χρήματα για την μελέτη της αναστήλωσης.
       Αυτές ήταν εν συντομία, ένα μέρος των δραστηριοτήτων μας. Δραστηριότητες που με κόπο με αίσθημα ευθύνης με ομαδικότητα και μεράκι αλλά και με αγωνιστικό πνεύμα πραγματοποιήσαμε τη χρονιά που πέρασε, παρά τις οποίες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε αφού πρέπει να συγκρουσθούμε με επιχειρηματικά και λοιπά συμφέροντα.
      Είμαστε ένας σύλλογος εθελοντών και προσφέρουμε μέσα από τον ελεύθερο χρόνο μας την αγάπη μας για το περιβάλλον και τον συνάνθρωπό μας.
      Δεν είμαστε οι παθητικοί θεατές για όσα γίνονται γύρω μας, αλλά αγωνιζόμαστε στο μέτρο του δυνατού, να έχουμε τουλάχιστον τη συνείδησή μας αναπαυμένη και ήρεμη, έστω και με αυτή την μικρή προσφορά. Σ’ αυτές τις εθελοντικές προσπάθειες καλούμε κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη της περιοχής του ΚΥΧ να ενταχθεί στη κοινή προσπάθεια και μαζί να πορευθούμε.


Χρόνια Πολλά - Καλή Χρονιά. Σας ευχόμαστε να έχετε υγεία για την προστασία της οποίας αγωνιζόμαστε.
Μετά την κοπή της πίττας και τους χαιρετισμούς από τους φορείς, διεξήχθησαν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. του Συλλόγου.  
      Κατόπιν έγινε ο Οικονομικός Απολογισμός που ενεκρίθη από τη Γενική Συνέλευση και στη συνέχεια έγιναν αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου για την επόμενη διετία.

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

ΕΠΙΣΚΕΨΗ Α΄ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΕΚΚΛ. ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΝΔΡΕΑ


            ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΤΡΩΝ
     Εκπαιδευτική και προσκυνηματική επίσκεψη πραγματοποίησε η Ά τάξη του Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατρών στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα, στις 7 Δεκεμβρίου 2012. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της Ερευνητικής Εργασίας  - Project, που εκπονεί η συγκεκριμένη τάξη, με θέμα: «Η Ορθόδοξη Αγιογραφία: Θεολογία ή ειδωλολατρία;»
          Οι μαθητές συνοδευόμενοι από τους καθηγητές κ. Μπούτσικα Βασίλειο και Κώσταλο Νικόλαο, έφθασαν στον Ναό του Αγίου Ανδρέα, όπου τους υποδέχτηκε ο εφημέριος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου. Αφού προσκύνησαν την τιμία κάρα του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα και το Σταυρό του μαρτυρίου του, ο π. Δημήτριος, μίλησε για το μαρτύριο του Αγίου Ανδρέα και κατόπιν παρουσίασε με διεξοδικό και άκρως κατατοπιστικό τρόπο στους μαθητές το ρυθμό ναοδομίας του ναού, τις τοιχογραφίες και τη θέση που αυτές καταλαμβάνουν σε έναν ναό. 
              Έπειτα οι μαθητές στα πλαίσια της εργασίας τους, πήραν συνέντευξη από τον Αγιογράφο της σχολής Αγιογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών κ. Πέτρο Λαμπρινάκο, υποβάλλοντάς του ερωτήματα σχετικά με τη Βυζαντινή Αγιογραφία, την προέλευσή της, τον τρόπο Αγιογράφησης, τις τεχνοτροπίες που υπάρχουν, την αντοχή των τοιχογραφιών, τα χρώματα, τα πρόσωπα των Αγίων, την προσωπικότητα του αγιογράφου και πολλά άλλα ερωτήματα, στα οποία ο κ. Λαμπρινάκος, ως ο πλέον ειδικός, απαντούσε κατατοπιστικά. Ακολούθησε συζήτηση  μεταξύ των μαθητών και του αγιογράφου, με πολλές ερωτήσεις.
           Τέλος, ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού  π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης, ο οποίος επί σειρά ετών χρημάτισε Διευθυντής του Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατρών, μίλησε κατάλληλα στα παιδιά, δίνοντάς τους συμβουλές και πνευματικές νουθεσίες.
      Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές παρακολούθησαν την όλη παρουσίαση με αμείωτο ενδιαφέρον και θρησκευτική ευλάβεια.

Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Ο ΝΕΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΝΩΝ



ΝΕΟΣ  ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ
Περί Εφημερίων και Διακόνων.
Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ
                   ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣΛΛΑΔΟΣ
Έχουσα υπ’ όψει:
1. Τις διατάξεις των άρθρων 36 παρ. 6, 37 παρ. 2 και 38
παρ. 2 του Νόμου 590/1977 «Περί Καταστατικού Χάρτου
της Εκκλησίας της Ελλάδος» (Φ.Ε.Κ. 146/Α΄/31.5.1977).
2. Την απόφαση της Δ.Ι.Σ. της 17ης Φεβρουαρίου 2012.
3. Το γεγονός ότι εκ του παρόντος Κανονισμού δεν
προκαλείται δαπάνη, ψηφίζει:
Τον υπ’ αριθμ. 230/2012 Κανονισμόν έχοντα ούτω:
-
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 230/2012
Περί Εφημερίων και Διακόνων.
Άρθρο 1
Γενικές έννοιες
1. Εφημέριος καλείται Κληρικός της Ορθοδόξου Εκκλησί−
ας της Ελλάδος, με βαθμό Πρεσβυτέρου, κανονικώς χειρο−
τονημένος και εξαρτημένος κανονικώς εκ του επιχωρίου
Μητροπολίτου, ο οποίος καλύπτει τις λατρευτικές, τις ποι−
μαντικές και τις προνοιακές ανάγκες της ενορίας, εντασ−
σόμενος σε μία από τις ειδικότερες κατηγορίες, τις οποίες
προβλέπει το άρθρο 1 του Κανονισμού υπ’ αριθμ. 8/1979
«Περί Ιερών Ναών και Ενοριών» (Φ.Ε.Κ. Α΄ 1/5.1.1980).
2. Η ενορία, ως βασική μονάδα κανονικής οργανώ−
σεως του εκκλησιαστικού βίου, λογίζεται ως προς τις
νομικές σχέσεις της ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δι−
καίου, ιδρύεται δε όπως ορίζει το άρθρο 36 παρ. 2 του
Ν. 590/1977 «Περί Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησί−
ας της Ελλάδος» σε συνδυασμό με το άρθρο 2 παρ. 1
του προμνησθέντος Κανονισμού υπ’ αριθμ. 8/1979 «Περί
Ιερών Ναών και Ενοριών». Η ενορία διοικείται από το
Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, το οποίο συγκροτείται όπως
ορίζει το άρθρο 7 του Κανονισμού υπ’ αριθμ. 8/1979 «Περί
Ιερών Ναών και Ενοριών».
3. Κέντρο της εκκλησιαστικής ζωής της ενορίας απο−
τελεί ο ενοριακός Ιερός Ναός, οριζόμενος με απόφαση
του οικείου Μητροπολιτικού Συμβουλίου (άρθρο 36 παρ.
4 του Ν. 590/1977).
4. Η ενορία έχει σαφώς καθορισμένη εδαφική περιφέ−
ρεια, τα όρια της οποίας καθορίζονται από το οικείο Μη−
τροπολιτικό Συμβούλιο (άρθρο 36 παρ. 3 του Ν. 590/1977)
τηρουμένων, ως προς τον αριθμό των ενοριτών, την
ίδρυση νέας ενορίας ή τη συγχώνευση υφισταμένων
όμορων ενοριών, των διατάξεων του άρθρου 3 του Κα−
νονισμού υπ’ αριθμ. 8/1979.
5. Σε κάθε ενορία τηρείται με μέριμνα του Εφημερίου
ή των Εφημερίων κατάλογος των ενοριτών.
Άρθρο 2
Εφημέριοι ενοριακών Ιερών Ναών
1. Οι Εφημέριοι των ενοριακών Ιερών Ναών, διακρινό−
μενοι σε τακτικούς και προσωρινούς, μεριμνούν για τη
λατρευτική και την πνευματική ζωή των ενοριτών και για
όλα τα ζητήματα, τα οποία αφορούν στην πνευματική,
την προνοιακή και την υλική ζωή της ενορίας.
2. Τα του βαθμολογίου, της μισθοδοσίας και της συ−
νταξιοδοτήσεως των Εφημερίων των ενοριακών Ιερών
Ναών διέπονται από τις εκάστοτε ισχύουσες σχετικές
διατάξεις (άρθρο 38 παρ. 1 του Ν. 590/1977).
3. Οι κενές οργανικές εφημεριακές θέσεις πληρού−
νται μονίμως μεν με εγγάμους Πρεσβυτέρους (τακτικοί
Εφημέριοι), προσωρινώς δε και με αγάμους (προσωρι−
νοί Εφημέριοι), κατά τα ειδικότερον οριζόμενα στον
παρόντα Κανονισμό. Έγγαμοι Εφημέριοι υπηρετούντες
προσωρινώς πέραν της πενταετίας στην αυτή οργανική
εφημεριακή θέση καθίστανται αυτοδικαίως τακτικοί.
4. Χειροτονίες άνευ αναφοράς σε συγκεκριμένη ενο−
ρία, απαγορεύονται απολύτως κατά τους όρους των
Ιερών Κανόνων, ως απολελυμένες.
Άρθρο 3
Οργανικές θέσεις Εφημερίων
1. Οι υφιστάμενες και λειτουργούσες ενορίες διατη−
ρούνται. Σε κάθε ενορία υφίσταται μία τουλάχιστον
οργανική θέση Εφημερίου.
2. Σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 200.000 κατοίκων,
σε κάθε ενορία υφίσταται μία οργανική θέση Εφημερίου
ανά δύο χιλιάδες οικογένειες και δεν υπερβαίνουν τους
πέντε τακτικούς Εφημέριους ανά ενορία.
3. Σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων,
σε κάθε ενορία υφίσταται μία οργανική θέση Εφημερίου
ανά χίλιες οικογένειες.
4. Σε πόλεις με πληθυσμό έως 100.000 κατοίκους, σε
κάθε ενορία υφίσταται μία οργανική θέση Εφημερίου
ανά πεντακόσιες οικογένειες.
5. Σε πόλεις με πληθυσμό έως 100.000 κατοίκους και
σε νησιά, όπου το ένα τρίτο τουλάχιστον του πληθυ−
σμού είναι αλλοδαποί ή αλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι, με
απόφαση της Δ.Ι.Σ. μετά από σχετική γνωμοδότηση της
Συνοδικής Επιτροπής επί των Δογματικών και Νομοκα−
νονικών Ζητημάτων, σε ενορία άνω των τετρακοσίων
οικογενειών μπορεί να διορισθεί και δεύτερος Εφημέ−
ριος.
6. Σε Ο.Τ.Α. που αποτελούν κοινώς γνωστά κέντρα
παραθερισμού και έχουν τουλάχιστον τετρακόσιες
μόνιμες οικογένειες, με απόφαση της Δ.Ι.Σ., μετά από
σχετική γνωμοδότηση της Συνοδικής Επιτροπής επί των
Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων, μπορεί να
διορισθεί και δεύτερος Εφημέριος.
7. Για την εφαρμογή των παραγράφων 2−5 του πα−
ρόντος άρθρου ο αριθμός των οικογενειών ορίζεται,
αφού διαιρεθεί διά του 4 ο αριθμός των Ορθοδόξων
Χριστιανών της συγκεκριμένης κάθε φορά ενορίας.
Άρθρο 4
Προκήρυξη και κάλυψη
οργανικών εφημεριακών θέσεων
1. Οι τακτικοί Εφημέριοι διορίζονται με απόφαση του
οικείου Μητροπολίτου κατά την διαδικασία που περι−
γράφεται κατωτέρω. Εξαιρούνται από τη διαδικασία
αυτή οι εφημεριακές θέσεις στους Μητροπολιτικούς
Ιερούς Ναούς, στις οποίες διορίζονται οι Εφημέριοι
από τους οικείους Μητροπολίτες χωρίς προηγουμένη
προκήρυξη.
2. Εντός μηνός από της χηρείας εφημεριακής θέσεως,
ο οικείος Μητροπολίτης με προκήρυξη του, η οποία
αναγινώσκεται στον ενοριακό Ιερό Ναό, όπου υφίσταται
η θέση αυτή, και δημοσιεύεται στο περιοδικό ΕΚΚΛΗΣΙΑ
ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ) 2015
ή και στον τοπικό τύπο με δαπάνη του Ναού, καλεί τους
βουλόμενους και έχοντες τα απαιτούμενα κανονικά και
νόμιμα προσόντα, να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους
στοιχεία μέσα σε ένα μήνα από τη δημοσίευση της
προκηρύξεως στο περιοδικό ΕΚΚΛΗΣΙΑ, προκειμένου να
καταλάβουν την κενή οργανική θέση Εφημερίου.
3. Εάν παρέλθει άπρακτη η ως άνω προθεσμία, εξα−
κολουθεί να ισχύει η δημοσιευθείσα προκήρυξη για δυο
ακόμη μήνες.
4. Στην κενή οργανική θέση και μέχρι την πλήρωση
της, κατά τον παρόντα Κανονισμό, με τακτικό Εφη−
μέριο, ο οικείος Μητροπολίτης τοποθετεί προσωρινό
Εφημέριο.
Άρθρο 5
Δικαιολογητικά για την κατάληψη
εφημεριακής θέσεως
Ο υποψήφιος Εφημέριος οφείλει να υποβάλει στον
οικείο Μητροπολίτη, μέσα στη ρητώς αναφερόμενη
στην προκήρυξη της εφημεριακής θέσεως προθεσμία,
έγραφη αίτησή του συνοδευόμενη από:
α) Απολυτήριο Στρατού ή πιστοποιητικό νόμιμης απαλ−
λαγής από κάθε στρατιωτική υποχρέωση, εμφαίνον και
τους λόγους της νόμιμης απαλλαγής.
β) Επικυρωμένο Τίτλο των σπουδών του.
γ) Πιστοποιητικό του οικείου Δημάρχου ή Προέδρου
της Κοινότητος περί της ιθαγένειας και του έτους της
γεννήσεως του.
δ) Βεβαίωση της αρμόδιας Εκκλησιαστικής Αρχής,
ότι τόσο ο υποψήφιος όσο και η σύζυγος του έχουν
τελέσει πρώτο γάμο.
ε) Κανονική συμμαρτυρία Πνευματικού κατά τον πα−
ραδεδομένο τύπο.
στ) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
ζ) Έγγραφη και ενυπόγραφη δήλωση − συγκατάθεση
της συζύγου του.
η) Πιστοποιητικό της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επι−
τροπής κατά το Νόμο, για την υγεία και αρτιμέλεια του
υποψηφίου Εφημερίου.
θ) Υπεύθυνη δήλωση με βεβαιωμένο το γνήσιο της
υπογραφής του υποψηφίου Εφημερίου, ότι ούτε διώ−
κεται για αξιόποινη πράξη, ούτε εκκρεμεί εναντίον του
κατηγορία για οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη.
ι) Η οικεία Ιερά Μητρόπολη, ως έχουσα έννομο συμ−
φέρον, ζητεί με δικές της ενέργειες αντίγραφο Ποινικού
Μητρώου από την αρμόδια υπηρεσία.
Άρθρο 6
Μορφωτικά προσόντα Εφημερίων
1. Τα μορφωτικά προσόντα των Εφημερίων καθορίζουν
τον διορισμό τους σε ενορίες:
α) Σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 40.000 κατοίκων,
οι πτυχιούχοι οποιασδήποτε Πανεπιστημιακής Σχολής.
β) Σε πόλεις με πληθυσμό έως 40.000 κατοίκους,
όσοι έχουν εξετασθεί επιτυχώς στα μισά τουλάχιστον
υποχρεωτικά μαθήματα, τα οποία απαιτούνται για τη
λήψη πτυχίου οποιασδήποτε Πανεπιστημιακής Σχολής,
οι πτυχιούχοι Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής τριε−
τούς φοιτήσεως, οι πτυχιούχοι οποιουδήποτε Τ.Ε.Ι. και οι
απόφοιτοι μεταλυκειακής εκκλησιαστικής εκπαιδεύσεως
(παλαιά Δ΄ τάξη Εκκλησιαστικού Λυκείου, Εκκλησιαστικό
Ι.Ε.Κ. κ.λπ.).
γ) Σε κωμοπόλεις με πληθυσμό έως 5.000 κατοίκους,
και οι απόφοιτοι Μέσης Εκκλησιαστικής Σχολής ή, γε−
νικώς Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως.
δ) Σε χωριά με πληθυσμό έως 2.000 κατοίκους, και οι
απόφοιτοι Υποχρεωτικής Εκπαιδεύσεως.
Ρητώς διευκρινίζεται ότι η έννοια της πόλεως δεν
ταυτίζεται προς εκείνη του Δήμου.
2. Με την επιφύλαξη των λοιπών διατάξεων του πα−
ρόντος, επιτρέπεται ο διορισμός Εφημερίων της αμέ−
σως κατώτερης κατηγορίας σε εφημεριακές θέσεις της
αμέσως ανώτερης, εφ’ όσον μετά τη δημοσίευση της
σχετικής προκηρύξεως και την παρέλευση απράκτων
των τασσομένων προθεσμιών, δεν εμφανίσθηκαν υπο−
ψήφιοι της ανώτερης αυτής κατηγορίας.
Άρθρο 7
Ανακήρυξη υποψηφίων Εφημερίων
και εκδίκαση ενστάσεων
1. Ο οικείος Μητροπολίτης, εντός δεκαπέντε ημερών
μετά την παρέλευση της προθεσμίας, που ορίζεται με το
άρθρο 4 παρ. 2 του παρόντος Κανονισμού, αφού διενερ−
γήσει έλεγχο των υποβληθέντων εγγράφων, ανακηρύσ−
σει τους υποψηφίους Εφημέριους με Πράξη του, η οποία
κοινοποιείται νομίμως προς το Εκκλησιαστικό Συμβού−
λιο. Η Πράξη αναγινώσκεται στον ενοριακό Ιερό Ναό,
αναρτάται στον πίνακα ανακοινώσεων αυτού, καθώς και
στην ιστοσελίδα, εάν υπάρχει, του ενοριακού Ιερού Ναού
στο διαδίκτυο. Στον οικείο Μητροπολίτη επιστρέφεται
αποδεικτικό από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, το οποίο
πιστοποιεί ότι έγιναν οι ανωτέρω ενέργειες.
2. Εντός δεκαπέντε ημερών μετά την πρώτη ημέρα
της κατά την διάταξη της προηγουμένης παραγράφου
αναρτήσεως, δικαιούνται τόσον οι Εκκλησιαστικοί Σύμ−
βουλοι, όσο και οποιοσδήποτε ενορίτης να υποβάλουν
στον οικείο Μητροπολίτη εγγράφως και εvυπoγράφως,
οποιαδήποτε αιτιολογημένη πληρoφoρία ή ένσταση, για
κάποιον από τους υποψηφίους. Μετά την παρέλευση της
προθεσμίας αυτής, ο οικείος Μητροπολίτης αποφαίνε−
ται επί των υποψηφίων, επιλέγει έναν και κοινοποιεί
νομίμως την απόφαση του στο οικείο Εκκλησιαστικό
Συμβούλιο, το οποίο υποχρεούται να προβεί παραχρήμα
στην ανάρτηση της αποφάσεως επί δεκαπέντε ημέρες
στον πίνακα ανακοινώσεων του ενοριακού Ιερού Ναού,
καθώς και στην ιστοσελίδα του, εάν υπάρχει, στο δι−
αδίκτυο.
3. Κατά της αποφάσεως του οικείου Μητροπολίτου
μπορεί να ασκηθεί προσφυγή ενώπιον της Διαρκούς
Ιεράς Συνόδου (Δ.Ι.Σ.) εντός δεκαημέρου από της τε−
λευταίας ημέρας της αναρτήσεως της αποφάσεως σύμ−
φωνα με τη διάταξη της προηγουμένης παραγράφου. Η
πρoσφυγή ασκείται από οποιονδήποτε από τους συνυ−
ποψηφίoυς ή τους ενορίτες με έγγραφο απευθυνόμενο
προς τον οικείο Μητροπολίτη, ο οποίος υποχρεούται
εντός μιας εβδομάδος να το διαβιβάσει με όλον τον
σχηματισθέντα από την αρχή της διαδικασίας φάκελο
στη Δ.Ι.Σ., προκειμένου να κρίνει την προσφυγή, κατόπιν
σχετικής γνωμοδοτήσεως της Συνοδικής Επιτροπής επί
των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων.
4. Πριν από την ολοκλήρωση της ανωτέρω διαδικασίας
και την εκπνοή των συναφών προθεσμιών απαγορεύεται
η χειροτονία του υποψηφίου.
5. Εάν ο επιλεγείς ως Εφημέριος από τον οικείο Μη−
τροπολίτη, δεν προσέλθει αδικαιολογήτως κατά την
2016 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ)
ορισθείσα ημέρα για να χειροτονηθεί, θεωρείται ότι
δεν αποδέχεται την εκλογή. Αν δε δεν παράσχει ικανο−
ποιητικές εξηγήσεις, είναι απαράδεκτη η υποψηφιότητα
του και για οποιαδήποτε άλλη προκήρυξη εφημεριακής
θέσεως.
6. Ο μετά την ολοκλήρωση της κατά τα ανωτέρω δι−
αδικασίας χειροτονούμενος, διορίζεται υπό του οικείου
Μητροπολίτου εις την προκηρυχθείσα οργανική θέση.
Άρθρο 8
Καθήκοντα Εφημερίου
1. Ο Εφημέριος καθίσταται στην ενορία του και ενερ−
γεί πάντοτε κατ’ αναφορά προς τον οικείο Μητροπολίτη
στην άσκηση της λειτουργικής, της πνευματικής και
της γενικότερης ποιμαντικής διακονίας σε όλους τους
τομείς του εφημεριακού έργου, συμφώνως προς τους
Ιερούς Κανόνες και τις οδηγίες του Μητροπολίτου.
2. Ο Εφημέριος λειτουργεί μέσα στα όρια της ενορίας,
κατά τους Ιερούς Κανόνες, ως εξαίρετο υπόδειγμα για
την πνευματική ζωή των πιστών και οφείλει να αποφεύ−
γει ενέργεια ή παράλειψη, η οποία θα μπορούσε να προ−
καλέσει τον σκανδαλισμό των πιστών και διδάσκει με το
λόγο και τα έργα όλους τους πιστούς. Ειδικότερα:
α. Τελεί απαρεγκλίτως και κατά την καθιερωμένη εκ−
κλησιαστική τάξη τη Θεία Λειτουργία και όλα τα άλλα
Ιερά Μυστήρια, τις παραδεδομένες ή άλλες τεταγμένες
ακολουθίες του εορταστικού κύκλου της Εκκλησίας και
κάθε άλλη ιεροπραξία για τον αγιασμό των πιστών, ασκεί
δε την πνευματική πατρότητα μόνο μετά από ανάθεση
με Ενταλτήριο Γράμμα του οικείου Μητροπολίτου.
β. Μεριμνά για τις γενικότερες πνευματικές ή υλικές
ανάγκες της ενορίας, για την υποστήριξη των αναξιοπα−
θούντων μελών της με οργανωμένες πρωτοβουλίες φι−
λανθρωπίας και κοινωνικής πρόνοιας και συνεργάζεται
με τα άλλα ευαγή Ιδρύματα της Ιεράς Μητροπόλεως.
γ. Οργανώνει το γραφείο της ενορίας, φροντίζει για
τις ποικίλες υποθέσεις της, συντάσσει και συμπληρώ−
νει τον κατάλογο των ενοριτών, τηρεί με συνέπεια τα
Βιβλία Πρωτοκόλλου, Πράξεων του Εκκλησιαστικού Συμ−
βουλίου, Βαπτίσεων, Γάμων, Πιστοποιητικών αγαμίας και
Κτηματολογίου, ενημερώνει όλους τους φακέλους του
αρχείου και μεριμνά για τα ιερά κειμήλια και για τα άλλα
κινητά και ακίνητα πράγματα της ενορίας.
3. Ο Εφημέριος οφείλει να φέρει την καθιερωμένη για
τους Ορθοδόξους κληρικούς περιβολή και αμφίεση, να
αποφεύγει δε κάθε αυθαίρετη μεταβολή ή την αποβολή
της, να κατοικεί μονίμως μέσα στα όρια της ενορίας του
και μόνο μετά από έγκριση του οικείου Μητροπολίτου έξω
από αυτά. Τις εξαιρέσεις εκτιμά και γι’ αυτές αποφασίζει
ο οικείος Μητροπολίτης. Επιπροσθέτως, να εξέρχεται
από τα όρια της Ιεράς Μητροπόλεως για περισσότερες
της μίας ημέρες με άδεια του οικείου Μητροπολίτου, να
ασκεί τα εφημεριακά καθήκοντα ως αυτά επιμερίζονται
μεταξύ των Εφημερίων, εφ’ όσον υπάρχουν πλείονες του
ενός, συμφώνως προς τις οδηγίες του οικείου Μητροπο−
λίτου, τόσο στη λειτουργική ζωή και στη διοίκηση της
ενορίας, όσο και στην εξυπηρέτηση των λειτουργικών
αναγκών ενοριακών ή άλλων Ναών της Ιεράς Μητρο−
πόλεως και τέλος να μη συμμετέχει σε ξένες προς την
αποστολή της Εκκλησίας οργανώσεις, να μην αναλαμ−
βάνει κοσμικές φροντίδες, οι οποίες θα μπορούσαν να
διαταράξουν την ενότητα των ενοριτών στην κοινωνία
της πίστεως και στο σύνδεσμο της αγάπης.
Άρθρο 9
Δικαιώματα Εφημερίου
1. Ο Εφημέριος έχει όλα τα απορρέοντα από το λει−
τούργημα του και την ενοριακή του θέση δικαιώματα, τα
οποία ορίζονται από τους Ιερούς Κανόνες και τον Κατα−
στατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος (Ν.590/1977)
και αναφέρονται ειδικότερα:
α. Στην ισοβιότητα του εκκλησιαστικού του λειτουρ−
γήματος.
β. Στη μονιμότητα της ενοριακής του θέσεως, εκτός
από τις ρητώς προβλεπόμενες νόμιμες ή κανονικές
εξαιρέσεις.
γ. Στη μισθοδοσία, την κοινωνική ασφάλιση και τη
συνταξιοδότηση για την άσκηση του λειτουργήματος.
δ. Στη χορήγηση των νομίμων μηνιαίων αδειών, συ−
νεκτιμωμένων των ειδικών αναγκών των εορταστικών
κύκλων και των εφημεριακών κενών. Επίσης, των αναρ−
ρωτικών αδειών και των αδειών λόγω σπουδών, όπως
προβλέπεται στο άρθρο 37 παρ. 9 του Ν. 590/1977.
ε. Στη δωσιδικία συμφώνως προς τους Ιερούς Κανόνες
και τη σχετική νομοθεσία.
2. Τα δικαιώματα των Εφημερίων, των Ιεροκηρύκων, των
Διακόνων και των λαϊκών εκκλησιαστικών υπαλλήλων ως
προς τη βαθμολογική και μισθολογική κατάταξη, τη μι−
σθοδοσία, την ασφάλιση, την αξιολόγηση, τις προαγωγές
και τις αποδοχές καθορίζονται από τις σχετικές διατάξεις
της ισχύουσας νομοθεσίας της Πολιτείας, εφόσον δεν
ρυθμίζονται ειδικότερα από τις διατάξεις του παρόντος.
Άρθρο 10
Ποιμαντική επιμόρφωση και εκκλησιαστικές τιμές
1. Η μόρφωση και η επιμόρφωση των Εφημερίων κα−
λύπτεται από τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες,
τις Θεολογικές Σχολές των Πανεπιστημίων Αθηνών και
Θεσσαλονίκης, ή και από άλλες Ορθόδοξες Θεολογικές
Σχολές και περιορισμένους από τα Ι.Ε.Κ. «Εκκλησιαστι−
κής και Πολιτιστικής Κατάρτισης».
2. Η Εκκλησία της Ελλάδος, η Αρχιεπισκοπή Αθηνών
και οι Ιερές Μητροπόλεις μπορούν να ιδρύουν ειδικές
Επιμορφωτικές Σχολές ή Φροντιστήρια για την ειδική
κατάρτιση και την ποιμαντική επιμόρφωση των Κλη−
ρικών. Η ίδρυση των Επιμορφωτικών Σχολών αποφα−
σίζεται από την Δ.Ι.Σ. για να καλύψει τις ανάγκες των
Κληρικών μίας Ιεράς Μητροπόλεως ή και μίας ομάδας
όμορων Ιερών Μητροπόλεων, τα δε επιμορφωτικά προ−
γράμματα προσαρμόζονται στις ειδικότερες ανάγκες
κάθε κατηγορίας Κληρικών και οργανώνονται σε δια−
φορετικούς κύκλους κατόπιν σχετικής γνωμοδοτήσε−
ως της Συνοδικής Επιτροπής επί της Εκκλησιαστικής
Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού
Κλήρου. Το Πιστοποιητικό Ποιμαντικής Επιμορφώσεως
συνεκτιμάται στην αξιολόγηση των Εφημερίων και στην
προαγωγή τους, εντάσσεται δε στον Κύκλο της Διά
Βίου Μαθήσεως.
3. Οι διακρινόμενοι για την προσφορά τους Κληρικοί
στη λειτουργική ζωή, την ποιμαντική διακονία, την πνευ−
ματική πρόοδο και τη φιλανθρωπική δράση της ενορίας
τιμώνται από τον οικείο Μητροπολίτη με τις καθιερω−
μένες εκκλησιαστικές ή τιμητικές διακρίσεις, συμφώνως
προς τους όρους και τις προϋποθέσεις του Κανονισμού
142/1999 «Περί απονομής Εκκλησιαστικών Οφφικίων εν
τη Εκκλησία της Ελλάδος» (Φ.Ε.Κ. Α΄ 300/30.12.1999).
ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ) 2017
Άρθρο 11
Αξιολόγηση Εφημερίων
1. Εντός του πρώτου τριμήνου κάθε έτους συντάσ−
σεται έκθεση αξιολογήσεως του Εφημερίου. Ο τύπος
της εν λόγω εκθέσεως ορίζεται με απόφαση της Δ.Ι.Σ.
Στο πρώτο μέρος αυτής, ο Εφημέριος αναπτύσσει την
εφημεριακή του διακονία. Στο δεύτερο μέρος αξιολο−
γείται από τον Αρχιερατικό Επίτροπο της περιφερείας
του και στο τρίτο από τον Πρωτοσύγκελλο ή τον Γενικό
Αρχιερατικό Επίτροπο της οικείας Ιεράς Μητροπόλεως,
της κρίσεως των ανωτέρω θεωρούμενης υπό του οικεί−
ου Μητροπολίτου. Η κατά τα ανωτέρω αξιολόγηση του
Εφημερίου ενεργείται κατά τα κριτήρια της παραγρά−
φου 3 του παρόντος άρθρου.
2. Όταν ο Εφημέριος συμπληρώσει τον νόμιμο χρόνο
για να κριθεί και προαχθεί βαθμολογικώς, το Μητρο−
πολιτικό Συμβούλιο της οικείας Ιεράς Μητροπόλεως,
ενεργώντας ως Υπηρεσιακό Συμβούλιο για τους Εφη−
μέριους, διενεργεί την κρίση βάσει όλων των εκθέσεων
αξιολογήσεως του κρινόμενου, οι οποίες συνετάγησαν
κατά τα έτη μετά την τελευταία του κρίση.
3. Κατά την κρίση προαγωγής του Εφημερίου, το οι−
κείο Μητροπολιτικό Συμβούλιο οφείλει να λάβει υπ’ όψιν
του τα εξής κριτήρια:
α) Απόδοση στα γενικά εφημεριακά καθήκοντα, όπως
αυτά ορίζονται από τους Ιερούς Κανόνες, τους Κανο−
νισμούς και τις Εγκυκλίους της Ιεράς Συνόδου και του
οικείου Μητροπολίτου.
β) Απόδοση στα ειδικά εφημεριακά καθήκοντα, τα
οποία του αναθέτει ο οικείος Μητροπολίτης, όπως του
Προέδρου του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, του υπευ−
θύνου νεότητος, του υπευθύνου φιλανθρωπικού έργου
κ.α. Στην περίπτωση αυτή αξιολογείται επιπλέον στην
Έκθεση Αξιολογήσεως (τέταρτο μέρος) και από τον
Γενικό Υπεύθυνο της αντίστοιχης Ειδικής Ποιμαντικής
Δραστηριότητας.
γ) Τυχόν πειθαρχικές ποινές.
δ) Επιμόρφωση από πιστοποιημένους φορείς.
4. Κατά της αποφάσεως του οικείου Μητροπολιτικού
Συμβουλίου για την περί βαθμολογικής προαγωγής ή
μη του Εφημερίου κρίση του, δικαιούται ο Εφημέριος
να ασκήσει προσφυγή ενώπιον της Δ.Ι.Σ., η οποία εκ−
δικάζεται μετά από σχετική γνωμοδότηση της Συνοδι−
κής Επιτροπής επί των Δογματικών και Νομοκανονικών
Ζητημάτων.
Άρθρο 12
Μεταθέσεις τακτικών Εφημερίων
1. Τακτικός Εφημέριος μετατίθεται:
α) Ύστερα από αίτησή του.
β) Με απόφαση της Δ.Ι.Σ., υστέρα από αιτιολογημένη
πρόταση του οικείου Μητροπολίτου, εφ’ όσον η περαι−
τέρω παραμονή του Εφημερίου στην ενορία αποβαίνει
ασύμφορος για την πνευματική της ζωή. Ο συνολικός
αριθμός των με αυτή τη διαδικασία μετατιθέμενων δεν
μπορεί να υπερβαίνει κατ’ έτος τους τρείς κατά Ιερά Μη−
τρόπολη, στη δε Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών τους δέκα.
γ) Λόγω ποινής επιβαλλομένης τελεσιδίκως υπό του
Συνοδικού Δικαστηρίου κατά τα ειδικότερον οριζόμενα
στον Νόμο περί Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων (άρθρο
37 παρ. 7 του Ν. 590/1977).
2. Αμοιβαία μετάθεση τακτικών Εφημερίων που έχουν
τα ίδια προσόντα μεταξύ δυο ενοριών της αυτής Μη−
τροπόλεως συντελείται με τη συγκατάθεση των μετα−
τιθεμένων και Πράξη του οικείου Μητροπολίτου.
Άρθρο 13
Απόσπαση τακτικών Εφημερίων
Απόσπαση τακτικού Εφημερίου σε άλλη κενή οργανική
θέση δεν μπορεί να παραταθεί πέραν των τριών μηνών
συνεχώς ή διακεκομμένους μέσα στο ίδιο έτος, εκτός
αν η απόσπαση γίνεται υστέρα από αίτηση του ή με τη
συγκατάθεση του (άρθρο 37 παρ. 4 του Ν. 590/1977).
Άρθρο 14
Αφυπηρέτηση Εφημερίων
1. Οι Εφημέριοι μπορούν να αποχωρούν της υπηρε−
σίας υστέρα από αίτησή τους μετά τη συμπλήρωση
του 70ου έτους της ηλικίας τους, ως και 35ετη πλήρη
εφημεριακή υπηρεσία, ή και σε προγενέστερο χρόνο, εφ’
όσον υφίσταται ανικανότητα προς εκτέλεση των εφη−
μεριακών τους καθηκόντων λόγω νόσου πνευματικής ή
σωματικής, η οποία πιστοποιείται αρμοδίως σύμφωνα
με τις διατάξεις που εφαρμόζονται αναλογικώς επί των
πολιτικών δημοσίων διοικητικών υπαλλήλων. Η πιστο−
ποίηση αυτή προκαλείται είτε με αίτηση του Εφημερίου,
είτε με ενέργεια του οικείου Μητροπολίτου, προς την
αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή.
2. Μετά την κατά τα ανωτέρω διαπίστωση της ανικα−
νότητας, ο οικείος Μητροπολίτης διορίζει προσωρινό
Εφημέριο μέχρι την πλήρωση της θέσεως κατά τις δι−
ατάξεις του παρόντος Κανονισμού.
Ως προς την αφυπηρέτηση των Εφημερίων των Κοι−
μητηρίων εφαρμόζεται ειδικότερα το άρθρο 14 παρ. 9
του Κανονισμού 8/1979.
Άρθρο 15
Παύση Εφημερίων
Ο Εφημέριος, πλην των περιπτώσεων αφυπηρετήσεως
που προβλέπονται στο προηγούμενο άρθρο, παύεται
από της θέσεως του:
α) Λόγω ποινής, σύμφωνα με τον Νόμο περί Εκκλησι−
αστικών Δικαστηρίων.
β) Εάν επιδείξει συμπεριφορά αντίθετη προς τις υπη−
ρεσιακές του υποχρεώσεις, όπως εάν εγκαταλείψει τη
θέση του χωρίς άδεια πέραν των 30 ημερών αδικαιο−
λογήτως, ή εάν δεν συμμορφωθεί προς νομίμως γενο−
μένη απόσπαση. Ουσιώδη τύπο της σχετικής Πράξεως
του Μητροπολίτου αποτελεί στις περιπτώσεις αυτές η
προηγουμένη κλήση του Εφημερίου να απολογηθεί ή
να παράσχει εξηγήσεις.
γ) Εάν Εφημέριος ως εκπαιδευτικός, ο οποίος ασκεί
εφημεριακά καθήκοντα, μετατεθεί σε άλλη εκπαιδευ−
τική περιέρεια με συνέπεια να καθίσταται αδύνατη η
εκτέλεση των εφημεριακών του καθηκόντων.
Άρθρο 16
Απόλυση Εφημερίων
1. Ο Οικείος Μητροπολίτης δεν δικαιούται να χορηγήσει
Απολυτήριον Γράμμα προς τον Εφημέριο, προκειμένου
αυτός να εγκατασταθεί στην περιφέρεια άλλης Ιεράς Μη−
τροπόλεως, εάν προηγουμένως δεν έχει την έγγραφη συ−
γκατάθεση του Μητροπολίτου του τόπου της νέας εγκατα−
στάσεως του Κληρικού (άρθρο 56 παρ. 6 του Ν. 590/1977).
2018 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ)
2. Τυχόν απόλυσις Εφημερίου χωρίς την συγκατάθεση
του Αρχιερέως του τόπου στον οποίο ο Κληρικός θα
εγκατασταθεί είναι άκυρος.
3. Προκειμένου περί προσωρινού Εφημερίου, αγάμου
Κληρικού, απαιτείται και βεβαίωση περί της μελλούσης
εγγραφής αυτού στο Μοναχολόγιον της Μονής στην
οποία πρόκειται να εγγραφεί.
Άρθρο 17
Χειροτονία ως Εφημερίων εν ενεργεία ή
συνταξιούχων (δημοσίων ή ιδιωτικών) υπαλλήλων
1. Συνταξιούχοι πρώην δημόσιοι ή ιδιωτικοί κ.λπ.
υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν τα κανονικά και νόμιμα
προσόντα και δεν υπερέβησαν το 70ό έτος της ηλι−
κίας τους, εφ’ όσον είναι απόφοιτοι Δευτεροβάθμι−
ας Εκπαιδεύσεως, μπορούν να χειροτονηθούν και να
τοποθετηθούν σε κενές εφημεριακές θέσεις, κωμο−
πόλεων ή χωρίων, με πληθυσμό κάτω των 5.000 κα−
τοίκων, κατά την τελευταία απογραφή. Ως προς τη
μισθοδοσία των ανωτέρω εφαρμόζονται οι εκάστοτε
ισχύουσες διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας.
Πρό της χειροτονίας τους υποχρεούνται αυτοί να
παρακολουθήσουν ταχύρρυθμη εκκλησιαστική επι−
μόρφωση σε πιστοποιημένο φορέα.
2. Οι υπηρετούντες ως εκπαιδευτικοί είτε στη δημό−
σια είτε στην ιδιωτική Εκπαίδευση, εφ’ όσον έχουν τα
απαιτούμενα κανονικά και νόμιμα προσόντα, μπορούν
να χειροτονηθούν ως Εφημέριοι σε κενές εφημεριακές
θέσεις, τηρουμένων των διατάξεων της εκάστοτε ισχύ−
ουσας νομοθεσίας περί καταστάσεως των πολιτικών
δημόσιων διοικητικών υπαλλήλων.
Άρθρο 18
Πλήρωση ειδικών εφημεριακών θέσεων
Ο διορισμός Εφημερίων σε Ιερούς Ναούς Κοιμητηρίων
ή Φιλανθρωπικών, Εκπαιδευτικών, Σωφρονιστικών κ.λπ.
Ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του Πανελληνίου
Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου, διενεργείται
από τον οικείο Μητροπολίτη, μετά από πρόταση της
Διοικήσεως των ενδιαφερομένων Ο.Τ.Α. ή Ιδρυμάτων,
μεταξύ όσων έχουν τα απαιτούμενα από τον παρόντα
Κανονισμό προσόντα Κληρικών για την πόλη, όπου οι
Ιεροί Ναοί ευρίσκονται, αξιολογούνται δε κατά τις δια−
τάξεις του παρόντος Κανονισμού.
Άρθρο 19
Προσωρινοί Εφημέριοι − Ιεροκήρυκες
1. Ασχέτως του αριθμού οικογενειών μιας ενορίας, εφ’
όσον οι πνευματικές ανάγκες της απαιτούν τον διορισμό
Κληρικού καταλλήλου για το κήρυγμα, την εξομολόγη−
ση, την κατηχητική διακονία και τα παρόμοια, μπορεί ο
οικείος Μητροπολίτης να διορίζει, ως προσωρινό Εφη−
μέριο και Ιεροκήρυκα, κληρικό κατάλληλο από όσους Ιε−
ρομόναχους είναι εγγεγραμμένοι στα Μοναχολόγια των
Ιερών Μονών της οικείας Ιεράς Μητροπόλεως και έχουν
τα νόμιμα προσόντα. Αυτός εντασσόμενος σε μισθολο−
γική κατηγορία βάσει των προσόντων του, μπορεί να
ασκεί τα ως άνω καθήκοντα σε περισσότερες από μία
έως και δέκα ενορίες. Ο διοριζόμενος ως προσωρινός
Εφημέριος και Ιεροκήρυκας, περιορίζεται αποκλειστι−
κώς στα ανωτέρω πνευματικά καθήκοντα χωρίς καμία
ανάμειξη στα καθήκοντα και δικαιώματα των τακτικών
Εφημερίων. Αυτονόητο είναι ότι ο διοριζόμενος ως προ−
σωρινός Εφημέριος και Ιεροκήρυκας, δεν μπορεί να είναι
Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της ενορίας
ή των ενοριών, όπου διακονεί.
2. Ως προσωρινοί Εφημέριοι είναι δυνατόν να διορί−
ζονται επίσης Ιερομόναχοι, υπό τις προϋποθέσεις της
προηγουμένης παραγράφου, και στις περιπτώσεις των
αρθρ. 4 παρ. 4 και αρθρ. 14 παρ. 2 του παρόντος Κα−
νονισμού.
3. Εκλιπόντων των πνευματικών αναγκών του διορι−
σμού των προσωρινών κατά τα ανωτέρω Εφημερίων, ο
οικείος και διορίσας αυτούς Μητροπολίτης δύναται να
ανακαλέσει τον διορισμόν αυτών.
Άρθρο 20
Διορισμός Διακόνων
1. Οργανικές θέσεις Διακόνων σε ενοριακούς Ιερούς
Ναούς υφίστανται σύμφωνα με τα αρχικώς προβλεπόμε−
να από το Ν.Δ. 1398/1973, όπως αυτό εκάστοτε ισχύει.
2. Επιτρέπεται χειροτονία εγγάμου ως Διακόνου για
την κάλυψη κενής οργανικής θέσεως. Άγαμοι χειρο−
τονούνται για την κάλυψη τελετουργικών αναγκών
της Ιεράς Μονής, στο μοναχολόγιο της οποίας είναι
εγγεγραμμένοι ως μοναχοί. Επ’ αυτών (Ιεροδιάκονοι)
εφαρμόζονται, κατ’ αναλογίαν τα ισχύοντα επί προ−
σωρινών Εφημερίων. Η κατά παράβαση της παρούσας
διατάξεως τελούμενη χειροτονία είναι αντικανονική ως
απολελυμένη.
3. Ο διορισμός των Διακόνων διενεργείται με από−
φαση του οικείου Μητροπολίτου, εφαρμοζομένων κατ’
αναλογίαν των διατάξεων των άρθρων 4, 5 και 7 του
παρόντος Κανονισμού.
4. Τα του βαθμολογίου, της μισθοδοσίας, της ασφα−
λίσεως και της συνταξιοδοτήσεως των Διακόνων των
ενοριακών Ιερών Ναών διέπονται από τις εκάστοτε
ισχύουσες διατάξεις.
Άρθρο 21
Διορισμός Ιεροκηρύκων
1. Οργανικές θέσεις Ιεροκηρύκων στην Ιερά Αρχιεπι−
σκοπή Αθηνών και στις Ιερές Μητροπόλεις υφίστανται
σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το άρθρο 25 του
προμνησθέντος Ν. 817/1978.
2. Στις θέσεις αυτές διορίζονται με απόφαση του οι−
κείου Μητροπολίτου άγαμοι Κληρικοί, απόφοιτοι Ορθό−
δοξης Θεολογικής Σχολής. Ως προς τη μισθοδοσία, την
ασφάλιση και τη συνταξιοδότηση αυτών εφαρμόζονται
οι εκάστοτε ισχύουσες σχετικές διάταξεις.
Άρθρο 22
Ειδική διάταξη
Οι λαϊκοί εκκλησιαστικοί υπάλληλοι, οι κατέχοντες
θέσεις εκ μετατροπής οργανικών διακονικών θέσεων
και, κατά τις κείμενες διατάξεις, μισθοδοτούμενοι υπό
του Δημοσίου υπάγονται στις διατάξεις του Κανονι−
σμού 5/1978 «Περί Κώδικος Εκκλησιαστικών Υπαλλήλων»
(Φ.Ε.Κ. Α΄ 48/3.4.1978), σύμφωνα με την παράγραφο 5 του
άρθρου 20 του Νόμου 1476/1984 (Φ.Ε.Κ. 136 Α΄).
ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ) 2019
Άρθρο 23
Κατάργηση αντιθέτων διατάξεων
Κάθε γενική ή ειδική διάταξη Κανονισμού, η οποία
αντίκειται στον παρόντα Κανονισμό καταργείται.
Άρθρο 24
Έναρξη ισχύος του Κανονισμού
Η ισχύς του παρόντος Κανονισμού αρχίζει από την
ημέρα της δημοσιεύσεώς του στην Εφημερίδα της Κυ−
βερνήσεως και το περιοδικό ΕΚΚΛΗΣΙΑ.
Ο Κανονισμός αυτός να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα
της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 8 Μαρτίου 2012
Ο Πρόεδρος
† Ο Αθηνών ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ
Ο Αρχιγραμματεύς
† Ο Διαυλείας Γαβριήλ