Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΣΤΗ ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ

 



          Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια γιορτάσθηκε και φέτος η γιορτή της Αγίας Σοφίας στην Χαλανδρίτσα.

          Την Δευτέρα το βράδυ, 16 προς 17 Σεπτεμβρίου τελέσθηκε η καθιερωμένη από χρόνια Ιερά Αγρυπνία στο εξωκκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου Χαλανδρίτσας, στη μνήμη της Αγίας Σοφίας και των Τριών Θυγατέρων της Πίστεως Ελπίδος και Αγάπης.

          Το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου, βρίσκεται λίγο έξω από τη Χαλανδρίτσα, μέσα σε ένα κατάφυτο από ελιές, αλλά και καταπράσινο τοπίο, στη δεξιά όχθη του Πείρου ποταμού.

          Πλήθος πιστών από την Χαλανδρίτσα, από τα γύρω χωριά, αλλά και από την Πάτρα, προσήλθαν και συμμετείχαν ενεργά στην εόρτιο μνήμη της Μεγαλομάρτυρος Αγίας αψηφώντας τον κάματο της ημέρας, την ζέστη, αλλά και την απόσταση.

          Στην Ιερά Αγρυπνία έλαβαν μέρος οι Ιερείς Πρωτοπρεσβ. π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, Πρεσβ. π. Ανδρέας Γεωργουλόπουλος, Πρεσβ. π. Νικόλαος Βγενόπουλος και  Πρεσβ. π. Ιωάννης Σαμοϊλα.

          Στο ταπεινό αναλόγιο του εξωκκλησίου προεξήρχε ο κ. Ιωάννης Κόττορος, Δ/ντής του Εκκλ. Λυκείου Πατρών και Πρωτοψάλτης  του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελιστρίας Πατρών Μαζί του συνέψαλλαν  οι Ιεροψάλτες του Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Χαλανδρίτσης κ.λ.π..

          Η δημιουργηθείσα χορωδία έψαλλε όχι απλώς πολύ ωραία, αλλά αγγελικά και μέσα στη σιγαλιά της νυκτός, οι ύμνοι ανέβαιναν στον ουρανό παρασύροντας όλους τους παρευρισκομένους σε μια άλλη πνευματική διάσταση.

          Μετά το πέρας της Αγρυπνίας παρετέθη για όλους, παραδοσιακό κέρασμα, το οποίο επιμελήθηκαν κυρίες της Χαλανδρίτσας.    

          Στην όλη διοργάνωση συμμετείχε και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χαλανδρίτσης.      

           


         

           

 

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΣΤΗ ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑ ΠΑΤΡΩΝ

 


Για  άλλη μια φορά στις 11 Σεπτεμβρίου χτύπησαν τα κουδούνια των Σχολείων καλώντας τους μαθητές να εγκαταλείψουν την καλοκαιρινή ραθυμία και ξεχασιά, να ανασκουμπωθούν και να ετοιμασθούν για τη νέα Σχολική χρονιά.

Στη Χαλανδρίτσα Πατρών, έδρα του Δήμου Ερυμάνθου, το πρωί στις 9,00 τελέσθηκε ο αγιασμός για την νέα Σχολική χρονιά στο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίτσας. Τον αγιασμό τέλεσε ο Πρωτοπρεσβ. π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, Αρχιερατικός Επίτροπος Φαρρών μαζί με τον εφημέριο Χαλανδρίτσης π. Νικόλαο Βγενόπουλο. Παρευρέθη η Αντιδήμαρχος κ. Ευανθία Μπερδένη και ο τοπικός Πρόεδρος κ. Παναγιώτης Μαυροειδής.

Στη συνέχεια, ώρα 10, τελέσθηκε από τους ιδίους Ιερείς ο αγιασμός στο Γυμνάσιο και Λύκειο Χαλανδρίτσας. Παρευρέθη ο Δήμαρχος Ερυμάνθου κ. Θεόδωρος Μπαρής.

Ο π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, μετέφερε τις ευχές και ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ για μία σχολική χρονιά ευλογημένη, καρποφόρα και γεμάτη από τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος.   Ευχήθηκε στα παιδιά καλή πρόοδο, καλωσόρισε τους νέους μαθητές και ευχήθηκε στους δασκάλους και καθηγητές η άνωθεν Σοφία να πλημμυρίζει την ύπαρξή τους ώστε να την μεταλαμπαδεύουν στους μαθητές, οι οποίοι είναι το μέλλον μας και η συνέχειά μας,

Ευχήθηκε τέλος στους γονείς και κηδεμόνες πλουσίαν την Χάριν του Θεού «εν τοις έργοις ημών» . 






 

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΑΝΟΥΡΙΟΥ ΣΤΟ ΜΑΚΡΥΚΑΜΠΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ

 




Την 27η Αυγούστου η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη του Αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου του νεοφανούς.

Στην περιοχή Μακρυκάμπι, που βρίσκεται μεταξύ των χωριών της Καλάνιστρας και των Δεμεστίχων,  βρίσκεται ένα πανέμορφο και περικαλλές ξωκκλήσι, τιμώμενο στον νεοφανή μάρτυρα της Εκκλησίας μας Άγιο Φανούριο.

 Το εκκλησάκι αυτό έφτιαξε η αγάπη του μακαριστού ιερέως π. Δημητρίου Ρόδη, που ήταν εφημέριος στο χωριό Μοίραλι, προς δόξαν Θεού και εις μνημόσυνον αιώνιον. Σήμερα, το προσέχει και το συντηρεί η πρεσβυτέρα του μαζί με τα παιδιά και εγγόνια της και αποτελεί κόσμημα της περιοχής.

Αποβραδίς, τελέσθηκε ο εόρτιος εσπερινός από τον Πρωτοπρεσβ. π. Δημήτριο Παπαγεωργίου, Αρχιερατικό Επίτροπο Φαρρών, ο οποίος μετέφερε τις ευχές και ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, και μίλησε επίκαιρα, αναφερόμενος στο μαρτύριο του Αγίου, αλλά και στα μηνύματα για μας στη σημερινή εποχή.

Ανήμερα τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία στην οποία συλλειτούργησαν ο Πρωτοπρεσβ. π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο Πρωτοπρεσβ. π. Παναγιώτης Ρόδης, εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Λάγγουρα, ο Πρεσβ. π. Ιωάννης Σαμοϊλα, εφημέριος του Κομπηγαδίου, ο Πρεσβ. π. Θεόδωρος Παπαδόπουλος, εφημέριος των Φαρρών, και ο Πρεσβ. π. Αλέξιος Γιαννακόπουλος, εφημέριος στα χωριά Μοίρα και Μοίραλι. Τον θείο λόγο κήρυξε ο π. Παναγιώτης Ρόδης, έλκων την καταγωγή του από την περιοχή και συγγενής των κτητόρων. Στην πολύ ωραία ομιλία του, αναφέρθηκε πως η εορτή των Αγίων τελείται πάντα με την τέλεση του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας, το οποίο ενώνει τον ουρανό με την γη και αναφέρθηκε στην βιωματική αξία του μυστηρίου στην προσωπική μας ζωή,    

Τόσο στον εσπερινό, όσο και στην Θεία Λειτουργία, συμμετείχε πλήθος κόσμου από τα γύρω χωριά, αλλά και πολλοί από την Πάτρα, οι οποίοι αψηφούν την απόσταση και προσέρχονται για να ζητήσουν την βοήθεια του λαοφιλούς Αγίου.

Προ της απολύσεως του Εσπερινού,  τελέσθηκε τρισάγιο, όπως κάθε χρόνο, για την ανάπαυση της ψυχής του μακαριστού π. Δημητρίου Ρόδη και ευθύς αμέσως ευλογήθηκαν οι πολλές Φανουρόπιττες, που η ευλάβεια των πιστών προσέφερε εις τιμήν του Αγίου Φανουρίου, αλλά και «υπέρ υγείας και βοηθείας των.

Παρευρέθη ο Δήμαρχος Ερυμάνθου κ. Θεόδωρος Μπαρής, η αντιδήμαρχος κ. Ευανθία Μπερδένη,ο αντιδήμαρχος κ. Αθανάσιος Παπαναγιώτου, ο πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου κ. Χρήστος Ευαγγελάτος, καθώς επίσης Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι.




Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ

 





Με λαμπρότητα και Βυζαντινή μεγαλοπρέπεια γιορτάσθηκε η μεγάλη Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της
  Θεοτόκου, το λεγόμενο «Πάσχα του καλοκαιριού» στους εορτάζοντεςΙερούς Ναούς της Χαλανδρίτσας και του Ελληνικού.

Στη Χαλανδρίτσα, στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου,αποβραδίς τελέσθηκεΜέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο προέστη ο Αρχιερατικός Επίτροπος Φαρρών, Πρωτοπρεσβ. π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο οποίος μετέφερε τις ευχές και ευλογίες του ΣεβασμιωτάτουΜητροπολίτου μας κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ. Αναφερόμενος στο γεγονός της Κοιμήσεως της Παναγίας μας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι  η Παναγία μας  έγινε το σκεύος της εκλογής για την σωτηρία την δική μας, αλλά και του σύμπαντος κόσμου. Είναι η Μεσίτριά μας προς τον φιλάνθρωπο Υιό της και Θεό μας.

Ανήμερα της εορτής λειτούργησε ο Πρεσβ. π. Νικόλαος Βγενόπουλος και μαζί του ο πολιός ιερέας π. Νικόλαος Δεκής, που για 45 ολόκληρα υπηρέτησε τον εν λόγω πανηγυρίζονταΙ. Ναό. Ήταν συγκινητική η στιγμή όταν στην Αρτοκλασία έψαλε με το δικό του χαρακτηριστικό τρόπο το «ΘΕΟΤΟΚΕ ΠΑΡΘΕΝΕ…»

Επίσης με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια, γιορτάσθηκε και η εορτή της Παναγίας μας, στον εορτάζοντα  μικρό, αλλά περικαλλή και επιβλητικό Ι.Ναό του Ελληνικού.

Τον Εσπερινό τέλεσε ο π. Γεώργιος Ηλιόπουλος, εφημέριος Ι.Ν. Αγίου Ανδρέου Πατρών.

Ανήμερα της εορτής, λειτούργησε ο Πρωτοπρεβ. π. Δημήτριος Παπαγεωργίου. Στον Εσπερινό, αλλά και την κυριώνυμο ημέρα, πλήθος κόσμου, από το Ελληνικό, τα γύρω χωριά, αλλά και από την Πάτρα, και αλλαχού, ακόμη και από το εξωτερικό, όπου υπάρχουν και ζουν πιστοί, καταγόμενοι από το Ελληνικό, συμμετείχαν στον εορτασμό. Η προσέλευση των πιστών ήταν συγκλονιστική και πρωτοφανής.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, έγινε η καθιερωμένη τα τελευταία χρόνια Λιτανεία, στο τέλος της οποίας όλοι γονάτισαν και διαβάστηκε η ευχή από το Μεγάλο Ευχολόγιο της ανομβρίας. Αυτή τη δέηση την ζήτησαν μετ’  επιτάσεως όλοι οι κάτοικοι του Ελληνικού αλλά και των άλλων χωριών, οι οποίοι ιδιαιτέρως βιώνουν τα οικτρά αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής με τις ανομβρίες και της έντονες θεομηνίες.

Μετά την Θεία Λειτουργία, οι κυρίες της ενορίας μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο προσέφεραν τοπικά παραδοσιακά κεράσματα.