Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ

 





Με λαμπρότητα και Βυζαντινή μεγαλοπρέπεια γιορτάσθηκε η μεγάλη Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της
  Θεοτόκου, το λεγόμενο «Πάσχα του καλοκαιριού» στους εορτάζοντεςΙερούς Ναούς της Χαλανδρίτσας και του Ελληνικού.

Στη Χαλανδρίτσα, στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου,αποβραδίς τελέσθηκεΜέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο προέστη ο Αρχιερατικός Επίτροπος Φαρρών, Πρωτοπρεσβ. π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο οποίος μετέφερε τις ευχές και ευλογίες του ΣεβασμιωτάτουΜητροπολίτου μας κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ. Αναφερόμενος στο γεγονός της Κοιμήσεως της Παναγίας μας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι  η Παναγία μας  έγινε το σκεύος της εκλογής για την σωτηρία την δική μας, αλλά και του σύμπαντος κόσμου. Είναι η Μεσίτριά μας προς τον φιλάνθρωπο Υιό της και Θεό μας.

Ανήμερα της εορτής λειτούργησε ο Πρεσβ. π. Νικόλαος Βγενόπουλος και μαζί του ο πολιός ιερέας π. Νικόλαος Δεκής, που για 45 ολόκληρα υπηρέτησε τον εν λόγω πανηγυρίζονταΙ. Ναό. Ήταν συγκινητική η στιγμή όταν στην Αρτοκλασία έψαλε με το δικό του χαρακτηριστικό τρόπο το «ΘΕΟΤΟΚΕ ΠΑΡΘΕΝΕ…»

Επίσης με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια, γιορτάσθηκε και η εορτή της Παναγίας μας, στον εορτάζοντα  μικρό, αλλά περικαλλή και επιβλητικό Ι.Ναό του Ελληνικού.

Τον Εσπερινό τέλεσε ο π. Γεώργιος Ηλιόπουλος, εφημέριος Ι.Ν. Αγίου Ανδρέου Πατρών.

Ανήμερα της εορτής, λειτούργησε ο Πρωτοπρεβ. π. Δημήτριος Παπαγεωργίου. Στον Εσπερινό, αλλά και την κυριώνυμο ημέρα, πλήθος κόσμου, από το Ελληνικό, τα γύρω χωριά, αλλά και από την Πάτρα, και αλλαχού, ακόμη και από το εξωτερικό, όπου υπάρχουν και ζουν πιστοί, καταγόμενοι από το Ελληνικό, συμμετείχαν στον εορτασμό. Η προσέλευση των πιστών ήταν συγκλονιστική και πρωτοφανής.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, έγινε η καθιερωμένη τα τελευταία χρόνια Λιτανεία, στο τέλος της οποίας όλοι γονάτισαν και διαβάστηκε η ευχή από το Μεγάλο Ευχολόγιο της ανομβρίας. Αυτή τη δέηση την ζήτησαν μετ’  επιτάσεως όλοι οι κάτοικοι του Ελληνικού αλλά και των άλλων χωριών, οι οποίοι ιδιαιτέρως βιώνουν τα οικτρά αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής με τις ανομβρίες και της έντονες θεομηνίες.

Μετά την Θεία Λειτουργία, οι κυρίες της ενορίας μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο προσέφεραν τοπικά παραδοσιακά κεράσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: