Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΑΝΟΥΡΙΟΥ ΣΤΟ ΜΑΚΡΥΚΑΜΠΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ

 




Την 27η Αυγούστου η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη του Αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου του νεοφανούς.

Στην περιοχή Μακρυκάμπι, που βρίσκεται μεταξύ των χωριών της Καλάνιστρας και των Δεμεστίχων,  βρίσκεται ένα πανέμορφο και περικαλλές ξωκκλήσι, τιμώμενο στον νεοφανή μάρτυρα της Εκκλησίας μας Άγιο Φανούριο.

 Το εκκλησάκι αυτό έφτιαξε η αγάπη του μακαριστού ιερέως π. Δημητρίου Ρόδη, που ήταν εφημέριος στο χωριό Μοίραλι, προς δόξαν Θεού και εις μνημόσυνον αιώνιον. Σήμερα, το προσέχει και το συντηρεί η πρεσβυτέρα του μαζί με τα παιδιά και εγγόνια της και αποτελεί κόσμημα της περιοχής.

Αποβραδίς, τελέσθηκε ο εόρτιος εσπερινός από τον Πρωτοπρεσβ. π. Δημήτριο Παπαγεωργίου, Αρχιερατικό Επίτροπο Φαρρών, ο οποίος μετέφερε τις ευχές και ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, και μίλησε επίκαιρα, αναφερόμενος στο μαρτύριο του Αγίου, αλλά και στα μηνύματα για μας στη σημερινή εποχή.

Ανήμερα τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία στην οποία συλλειτούργησαν ο Πρωτοπρεσβ. π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο Πρωτοπρεσβ. π. Παναγιώτης Ρόδης, εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Λάγγουρα, ο Πρεσβ. π. Ιωάννης Σαμοϊλα, εφημέριος του Κομπηγαδίου, ο Πρεσβ. π. Θεόδωρος Παπαδόπουλος, εφημέριος των Φαρρών, και ο Πρεσβ. π. Αλέξιος Γιαννακόπουλος, εφημέριος στα χωριά Μοίρα και Μοίραλι. Τον θείο λόγο κήρυξε ο π. Παναγιώτης Ρόδης, έλκων την καταγωγή του από την περιοχή και συγγενής των κτητόρων. Στην πολύ ωραία ομιλία του, αναφέρθηκε πως η εορτή των Αγίων τελείται πάντα με την τέλεση του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας, το οποίο ενώνει τον ουρανό με την γη και αναφέρθηκε στην βιωματική αξία του μυστηρίου στην προσωπική μας ζωή,    

Τόσο στον εσπερινό, όσο και στην Θεία Λειτουργία, συμμετείχε πλήθος κόσμου από τα γύρω χωριά, αλλά και πολλοί από την Πάτρα, οι οποίοι αψηφούν την απόσταση και προσέρχονται για να ζητήσουν την βοήθεια του λαοφιλούς Αγίου.

Προ της απολύσεως του Εσπερινού,  τελέσθηκε τρισάγιο, όπως κάθε χρόνο, για την ανάπαυση της ψυχής του μακαριστού π. Δημητρίου Ρόδη και ευθύς αμέσως ευλογήθηκαν οι πολλές Φανουρόπιττες, που η ευλάβεια των πιστών προσέφερε εις τιμήν του Αγίου Φανουρίου, αλλά και «υπέρ υγείας και βοηθείας των.

Παρευρέθη ο Δήμαρχος Ερυμάνθου κ. Θεόδωρος Μπαρής, η αντιδήμαρχος κ. Ευανθία Μπερδένη,ο αντιδήμαρχος κ. Αθανάσιος Παπαναγιώτου, ο πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου κ. Χρήστος Ευαγγελάτος, καθώς επίσης Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι.




Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ

 





Με λαμπρότητα και Βυζαντινή μεγαλοπρέπεια γιορτάσθηκε η μεγάλη Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της
  Θεοτόκου, το λεγόμενο «Πάσχα του καλοκαιριού» στους εορτάζοντεςΙερούς Ναούς της Χαλανδρίτσας και του Ελληνικού.

Στη Χαλανδρίτσα, στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου,αποβραδίς τελέσθηκεΜέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο προέστη ο Αρχιερατικός Επίτροπος Φαρρών, Πρωτοπρεσβ. π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο οποίος μετέφερε τις ευχές και ευλογίες του ΣεβασμιωτάτουΜητροπολίτου μας κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ. Αναφερόμενος στο γεγονός της Κοιμήσεως της Παναγίας μας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι  η Παναγία μας  έγινε το σκεύος της εκλογής για την σωτηρία την δική μας, αλλά και του σύμπαντος κόσμου. Είναι η Μεσίτριά μας προς τον φιλάνθρωπο Υιό της και Θεό μας.

Ανήμερα της εορτής λειτούργησε ο Πρεσβ. π. Νικόλαος Βγενόπουλος και μαζί του ο πολιός ιερέας π. Νικόλαος Δεκής, που για 45 ολόκληρα υπηρέτησε τον εν λόγω πανηγυρίζονταΙ. Ναό. Ήταν συγκινητική η στιγμή όταν στην Αρτοκλασία έψαλε με το δικό του χαρακτηριστικό τρόπο το «ΘΕΟΤΟΚΕ ΠΑΡΘΕΝΕ…»

Επίσης με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια, γιορτάσθηκε και η εορτή της Παναγίας μας, στον εορτάζοντα  μικρό, αλλά περικαλλή και επιβλητικό Ι.Ναό του Ελληνικού.

Τον Εσπερινό τέλεσε ο π. Γεώργιος Ηλιόπουλος, εφημέριος Ι.Ν. Αγίου Ανδρέου Πατρών.

Ανήμερα της εορτής, λειτούργησε ο Πρωτοπρεβ. π. Δημήτριος Παπαγεωργίου. Στον Εσπερινό, αλλά και την κυριώνυμο ημέρα, πλήθος κόσμου, από το Ελληνικό, τα γύρω χωριά, αλλά και από την Πάτρα, και αλλαχού, ακόμη και από το εξωτερικό, όπου υπάρχουν και ζουν πιστοί, καταγόμενοι από το Ελληνικό, συμμετείχαν στον εορτασμό. Η προσέλευση των πιστών ήταν συγκλονιστική και πρωτοφανής.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, έγινε η καθιερωμένη τα τελευταία χρόνια Λιτανεία, στο τέλος της οποίας όλοι γονάτισαν και διαβάστηκε η ευχή από το Μεγάλο Ευχολόγιο της ανομβρίας. Αυτή τη δέηση την ζήτησαν μετ’  επιτάσεως όλοι οι κάτοικοι του Ελληνικού αλλά και των άλλων χωριών, οι οποίοι ιδιαιτέρως βιώνουν τα οικτρά αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής με τις ανομβρίες και της έντονες θεομηνίες.

Μετά την Θεία Λειτουργία, οι κυρίες της ενορίας μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο προσέφεραν τοπικά παραδοσιακά κεράσματα.