Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΗ ΧΡΥΣΟΠΗΓΗ ΦΑΡΡΩΝ 29-8-2013

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιόρτασαν οι κάτοικοι της Χρυσοποπηγής Φαρρών (παλιό όνομα Σποδιάνα), την εορτή της Αποτομής της Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου στον  παλιό προσκυνηματικό Ναό στη Χρυσοπηγή.  
Ο Ιερός Ναός αλλά και ο αύλιος χώρος κατεκλείσθησαν από τους πιστούς που ήρθαν όχι μόνο από τη Χρυσοπηγή, αλλά και από όλα τα χωριά της ευρύτερης περιοχής και ιδαιαιτέρως από την Χαλανδρίτσα που είναι η έδρα της περιοχής και του Δήμου Ερυμάνθου.  
Η ιστορία του Ναού  του Αγίου Ιωάννου χάνεται στο χρόνο.  Ο πρώτος μικρός ναός είναι χτισμένος από τα Βυζαντινά χρόνια μέσα σε σπήλαιο και κοσμείται με παλιές και καλοδιατηρημένες αγιογραφίες. Επειδή ο Ναός ήταν μικρός, στη βορεινή πλευρά του Βυζαντινού Ναού, οι κάτοικοι, μετά την επανάσταση,  το 1828, έκτισαν μεγαλύτερο Ναό, τον υπάρχοντα μέχρι σήμερα. Το τέμπλο του Ναού είναι ξυλόγλυπτο και οι εικόνες του είναι του 18ου αιώνος.


Την ημέρα της μνήμης του Τιμίου Προδρόμου, την 29η Αυγούστου, πλήθος κόσμου ανέβαινε και εξακολουθεί να ανεβαίνει στη Σποδιάνα για να προσκυνήσουν την εικόνα του  και να επικαλεστούν τη βοήθειά του. Τα παλιά χρόνια το προσκύνημα γινόταν με τα πόδια και με τα ζώα. Επειδή η απόσταση είναι αρκετά μεγάλη και ανηφορική, το υψόμετρο είναι 700 μέτρα, οι προσκυνητές λόγω της αυστηρής νηστείας της ημέρας αυτής, έπαιρναν μαζί τους στο καλάθι ή στο τράστο, λίγο ψωμί, σταφύλια και σύκα (φρούτα της εποχής) και στο γυρισμό κάθονταν σε μια από τις πηγές της περιοχής για να φάνε, να δροσιστούν και να πάρουν δυνάμεις για την επιστροφή στα σπίτια τους. 
Στη φετεινή πανήγυρη συμμετείχαν και συλλειτούργησαν οι Ιερείς: Πρωτοπρεσβ. π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, Αρχιερατικός Επίτροπος Φαρρών, ο οποίος μίλησε επίκαιρα αναφερόμενος στη μεγάλη μορφή που ενώνει Π. και Κ. Διαθήκη, τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, ο εφημέριος π. Γρηγόριος Πετρούτσος, ο ιερεύς π. Ιωάννης Σαμοΐλα και ο ιερεύς π. Κων/νος Καραμπέρης. 

 


  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου