Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821


 Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάσθηκε στην αίθουσα τελετών του Γεν. Εκκλησιαστικού Λυκείου η επέτειος της εθνικής μας παλιγγενεσίας, της 25ης Μαρτίου  του 1821.
      Η γιορτή ήταν αφιερωμένη στην αδούλωτη ψυχή των Ελλήνων, στις συνθήκες που βίωσαν κατα τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και στον ηρωικό ξεσηκωμό τους.
      Ομιλητής ήταν ο φιλόλογος καθηγητής κ. Φώτιος Ντεντόπουλος.
Ο ομιλητής έδωσε έμφαση στο βαθύ ιστορικό νόημα της ημέρας και τόνισε τη διπλή σημασία του "Χαίρε".  Δύο "Χαίρε" σαλπίζει η λαμπρή ημέρα της 25ης Μαρτίου 1821. Το ένα είναι του Αρχαγγέλου Γαβριήλ προς την Παρθένο Μαρία και το άλλο του Έλληνα που κράζει στους αιώνες "Χαίρε ώ χαίρε λευτεριά" .
      Επί 400 χρόνια περίπου οι Έλληνες δοκίμαζαν την καταπίεση και τη σκληρότητα του δυνάστη που εκδηλωνόταν με σφαγές, διώξεις, αρπαγές και καταστροφές της περιουσίας με βίαιο εξισλαμισμό και παιδομάζωμα, με βαριές φορολογίες και πολλές βίαιες πράξεις.
      Ο πόθος για λευτεριά υπήρχε πάντα άσβεστος και δημιουργούσε στους Έλληνες το συναίσθημα ότι σύντομα το πεπρωμένο τους έπρεπε να μεταβληθεί για να μπορέσουν να ζήσουν ελεύθερα και με αξιοπρέπεια.
      Έγινε αναφορά στους παράγοντες που κράτησαν τους Έλληνες ζωντανούς στα χρόνια της δουλείας: α) Στο Θρησκευτικό συναίσθημα και στη συμβολή των ιερωμένων στον αγώνα της ανεξαρτησίας. Οι Κληρικοί ήταν οι πνευματικοί ταγοί, οι οδηγοί των υπόδουλων Ελλήνων που κράτησαν ψηλά το φρόνημα του λαού, τόνωσαν το ηθικό των αγωνιστών και εμψύχωσαν τις καρδιές τους.
      Έντονη ήταν η συμβολή του Κοσμά του Αιτωλού κατά του εξισλαμισμούπου τόνιζε: "Το κορμί σας ας το καύσουν, τα πράγματά σας ας ταπάρουν. Μη σας μέλλει... δεν είναι δικά σας. Ψυχή και χριστός σας χρειάζονται. Αυτά τα δύο να τα φυλάξετε, μην τα χάσετε..."
      Έκανε αναφορά στο μασρτυρικό θάνατο πολλών Ιεραρχών όπως του Κυρίλλου Λούκαρη του Σαλώνων Ησαΐα, του Ηλείας και Ωλένης Φιλαρέτου, του Μονεμβασίας Χρυσάνθου και πολλών άλλων Ιεραρχών, Κληρικών και Μοναχών.
    β)  Στο Κλέφτικο Δημοτικό τραγούδι που πρόβαλε επιβλητικές μορφές μέσα στα πλήθη των ξεσηκωμένων και εμφύσησε πάθος και ενθουσιασμό, εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση. ΄Εγινε αναφορά στο Θούριο του Ρήγα Φεραίου και στον Εθνικό Ύμνο του Διονυσίο Σολωμού.
     γ)  Οι Κλέφτες και οι αρματωλοίσυντήραν την Εθνική αντίσταση κατά του κατακτητή και απετέλεσαν τις ετοιμοπόλεμες δυνάμεις  των ατάκτων που έδρασαν αποτελεσματικά στην αγώνα της ανεξαρτησίας σε όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. 
     δ)  Οι Φιλλένηνες, φωτισμένοι ιδεολόγοι και ανήσυχοι για την κοινωνική αδικία των συνανθρώπων τους έγιναν οδοιπόροι λαμπαδιστές βοηθώντας τους επαναστατημένους Έλληνες. 
     Τονίσθηκε ακόμη ο ειδολογικός χαρακτήρας της Επανάστασης του 1821.  Ο αγώνας αυτός ήταν εθνικός. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης έλεγε στους μαθητές στην Πνύκα το 1838:  "Όταν αποφασίσαμε να κάνομε την Επανάσταση δεν εσυλλογίσθημεν  ούτε πόσοι είμεθα, ούτε πως δεν έχομε άρματα... Συμφωνήσαμε και εκάμαμε την επανάσταση όλοι, και ο κλήρος και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι μορφωμένοι και οι έμποροι και οι βοσκοί..."  και συνεχίζει "Η επανάσταση η εδική μας δεν ομοιάζει  με καμίαν από όσες γίνονται την σήμερον εις την Ευρώπην. Της Ευρώπης οι επαναστάσεις είναι εμφύλιοι πόλεμοι. Ο εδικός μας πόλεμος ήτον ο πλέον δίκαιος, ήτον έθνος προς άλλον έθνος".
      Στη συνέχεια δόθηκε έμφαση στο μήνυμα του 1821 σε μας τους Νεοέλληνες και κατέληξε ο ομιλητής: "...στον αιώνα της παγκοσμιοποίησης, σε περιόδους κρίσης και ιδεολογικής σύγχυσης που οι συνειδήσεις έχουν κλονισθεί και τα ιδανικά της φιλοπατρίας και της πίστης σε εθνικές αξίες έχουν ατονίσει, η διατήρηση της ιστορικής μνήμης για ένα έθνος, προβάλλει ως επιτακτική ανάγκη και προτεραιότητα.     
      Την όλη διοργάνωση της εορτής είχε αναλάβει η φιλόλογος καθηγήτρια κ. Μαργαρίτα Χλιάπα, βοηθούμενη  και από τους υπόλοιπους καθηγητές και πολλούς μαθητές.
      Επίκαιρους ύμνους και Δημοτικά τραγούδια απ΄ρδωσε η χορωδία του του Λυκείου μας υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Βυζ. Μουσικής κ. Παύλου Μάλλιαρη με τη συνοδεία μουσικών οργάνων και ιδίως κλαρίνου που έπαιξε μαθητής.
Το πρόγραμμα της εορτής είχε ως εξής:  


1.- «Σήμερον της σωτηρίας…»       από τη χορωδία.
2.- Ομιλία από τον καθηγητή κ. Φ. Ντεντόπουλο
3.- «Ευαγγελίζου γη χαράν…»    από τη χορωδία.
4.-  Απαγγελία: «Ευαγγελισμός – Ελληνισμός»
5.- « Όλη δόξα όλη χάρη...»  από τη χορωδία.
6.-  Αφήγηση
7.- VIDEO:  25ης  Μαρτίου 1821
8.-  Αφήγηση
9.- Απαγγελία: «Γραικός- Γενίτσαρος και Βενετσιάνος
10.- Αφήγηση
11.- Απαγγελία:  «Το κρυφό Σχολειό»
12.- «Μαύρη ζωή που κάνουμε»  από τη χορωδία.
13.- Αφήγηση
14.-  VIDEO:  Σουλιώτες
15.-  Απαγγελία:  «Σαμουήλ»
16.- «Έχε γεια καημένε κόσμε...»  από τη χορωδία.
17.- VIDEO:  25η  Μαρτίου 1821.
18.-  Αφήγηση.
19.- VIDEO: 25η Μαρτίου 1821
20.-  Αφήγηση.
21.-  VIDEO :  25η Μαρτίου 1821
22.-  Απαγγελία: «Ο Βράχος και το κύμα...».
23.-  VIDEO:  Ελληνική Επανάσταση.
24.-  «Χαρά που τόχουν τα βουνά...» από τη χορωδία.
25.-  Αφήγηση
26.-  VIDEO:  25η Μαρτίου 1821
27.-  Απαγγελία:  «Μεσολόγγι...»
28.-  Αφήγηση
29.-  VIDEO:  25η Μαρτίου 1821
30.- Απαγγελία: «Ωδή εις τον Ιερόν Λόχον»
31.- Κλείσιμο γιορτής.
32.- «Τη Υπερμάχω...»  
33.- Ε Θ Ν Ι Κ Ο Σ    Υ Μ Ν Ο Σ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου